Български > Религия и мистика
Малка история :)
saleika:
--- Quote from: oruch on June 13, 2009, 00:09 ---Надявам се и други запознати с исляма да вземат отношение по въпроса.Би могло да се получи добра дискусия.
--- End quote ---
İ as taka mislq oruch no vijdam 4e vseki si ima vsi4ko niqmat nikakvo jelanie
Tova me radva no vse pak bih iskala vseki da spodeli svoite mneniq
oruch:
"Земния живот прилича на вода,която сме излели от небето и снея по земята изникват растенията за препитание на хората и добитъка.Когато земята получи своят окраса и се окичи, и обитателите и помислят, че имат власт над нея, идва и нашата повеля нощем или денем и я опустошаваме, сякаш до вчра не е била цветуща.Така разясняваме знаменията на хора мислещи./10:24/
"Разкрасена е за хората любовта към страстите-към жените и децата, и струпаните купища от злато и сребро, и към отбраните коне, ии добитъка и посевите.Това е насладата на земния живот, но най прекрасния пристан е заврщането при Аллах"/3:14/
oruch:
Пратеника с.а.с. изпрати Абу Убайда,Аллах да е доволен от него, в Бахрейн, за да събере поземления данък.Той донесе парите от Бахрейн.Мединските сподвижници, ансарите, когато чуха за това, надойдоха за сутрешната молитва с Пратеника с.а.с. Когато я отслужи, той си тръгна, но сподвижниците го посрещнах.Пратеника с.а.с. се усмихна като ги видя.После каза:"Май сте чули , че Абу Убайда е донесъл нещо от Бахрейн".Отговориха:"Да!"Каза:"Чакайте благовестие и се надявайте нещо да ви зарадва!Ала кълна се в Аллах, не се боя, че ще обеднеете, а по скоро се боя земния живот да не излее над вас обилие, както се случи с предшествениците ви, и да не се надпреварвате за него, както се надпреварваха, и да не ви погуби, както тях погуби."/всепризнат хадис/.
Умереността в ислямя следва навсякъде.Много е важна тя в земните богатства, които придобивайки ги много лесно могат да станат причина за самозабравяне.Всички ние трябва да бъдем много щедри, за да се предпазим от това.
Иншаллах, желанието ми е, Той Всевишния, да ни събере всички заедно в дженнета.
mustafa_b:
Живял някога един крал, който управлявал богато кралство. Веднъж кралят заминал на обиколка из страната си. Когато се върнал в двореца краката му били наранени от неравностите и камъните по пътя. Кралят събрал придворните и им наредил да застелят всички пътища с животинска кожа. Тогава се обадил един от придворните:
-"Ваше величество, защо трябва да избиваме хиляди животни и да похарчим толкова много пари от хазната за да застелим пътищата? Вместо това ще ви изработим обувки от една единствена кожа и така краката ви ще бъдат винаги защитени!".
Кралят се зарадвал много на това мъдро предложение и възнаградил богато придворния.
Ако искаме да се чувстваме по-добре наоколо не е необходимо да променяме целия свят, а единствено нагласата в сърцата си.
Amina:
Хубав въпрос, Салейка!
Какво бихме си пожелали?
Наскоро гледах един филм, в който един баща, за да докаже колко е преходен живота, на предсмъртното си легло пожела едно единствено нещо от сина си - да го погребе с чорапи. Както разбирате това се оказа абсолютно невъзможо и синът беше много нещастен , че не е могъл да изпълни това на пръв поглед елементарно желание.
Нищо от материално придобитото ние няма да можем да отнесем с нас в този момент. С нас ще дойдат единствено делата ни.
Аз бих си пожелала както за мен, така и за моите близки, животът ми и делата ми да бъдат достойни за една мюсюлманка, дела, които ще помогнат на съдния ден везните да натежат и да ни спасят от джехеннема! Аллах да даде да сме от напътените и да си отидем от този свят като такива!
И както е казал oruch "Иншаллах,Всевишния, да ни събере всички заедно в дженнета"
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version