Български > Религия и мистика
Възможно ли е реформирането на исляма?
PNK2003:
Реших да отворя тази тема, защото много пъти тук сме дискутирали, че неоснователно се отправят обвинения към исляма. Обсъждали сме теми като тероризма, насилието над жените и т.н. Всички казвате, че ислямът е миролюбива религия. Аз също споделям това виждане но при едно условие - зависи от тълкуването на текстовете от Корана. В този смисъл бих искал да споделите своите виждания по темата. Според вас възможно ли е и необходимо ли е реформирането на исляма, т.е. тълкуванията на свещените текстове от Корана да са отнесени към настоящите епоха и съвремие? Благодаря на всички!
muti6:
--- Quote from: PNK2003 on June 22, 2009, 11:29 ---Реших да отворя тази тема, защото много пъти тук сме дискутирали, че неоснователно се отправят обвинения към исляма. Обсъждали сме теми като тероризма, насилието над жените и т.н. Всички казвате, че ислямът е миролюбива религия. Аз също споделям това виждане но при едно условие - зависи от тълкуването на текстовете от Корана. В този смисъл бих искал да споделите своите виждания по темата. Според вас възможно ли е и необходимо ли е реформирането на исляма, т.е. тълкуванията на свещените текстове от Корана да са отнесени към настоящите епоха и съвремие? Благодаря на всички!
--- End quote ---
PNK,
Така поднесена темата ти(която от космоса личи, че е провокативна)си я дискутирай сам.
Интересното е ,че някои хора тук не искат да знаят за "Исляма",но имат подличка прозрачна цел.
Аллах с.т ни е предписал да му се подчиняваме и да му служим и да му се покланяме. Но някой може да каже: « Защо да не му се покланят като юдеи, християни, индуси и т.н? Защо аз не мога да му се покланям в съответствие с моите лични предпочитания?». Аллах отговаря в Корана: «Ислямът е религията при Аллах.» (сура «Семейство на Имран»19).
И Всевишния Аллах казва: «Днес изградих за вас вашата религия и изпълних Своята благодат към вас, и одобрих Исляма за ваша религия.» (сура «Трапезата» 3).
По този начин, Аллах Създателя и Владетеля на вселената,е разяснил, че единствената приета за Него религия — е Исляма. И това е единствения път за постигане на успех и щастие в отвъдния живот.
mustafa_b:
Не мисля, че темата е провокативна. Аз поканих преди време PNK2003 да отвори подобна тема. Наистина проблемът не е в самата Ислямска религия, а в неподходящата й интерпретация. Ислямът е за всички времена, но отговорността на мюсюлманите е да успеят да извлекат от религията тези неща, които са в унисон с времето (и мястото), в което живеем. Не можем да разглеждаме Исляма отзад напред. Например да тръбим за "малък джихад" при положение, че повечето от мюсюлманите са днес с много слаб иман (имат нужда от голям джихад, преди малкия).
Нещата трябва да се разглеждат приоритетно, по степен на важност, а не буквално и целокупно. Животът и делото на Пратеника (САС) в Мекка е протичал по един начин, в Медина по съвсем различен. Аналогично днес мюсюлманите в Саудитска арабия имат съвсем различни проблеми от нас, живеещите в Европа. Не мисля, че е правилно да се поставяме в един кюп, тъй като реалностите са съвсем различни.
Всичко, което казах важи за някои от религиозните правни норми (фъкъх). Не говоря за Акидата (принципите на вярата) и богослужението (петте стълба на Исляма). Те са строго регламентирани още от времето на Пророка и не подлежат на промяна до Съдния ден.
shaban:
Възможно ли е реформирането на исляма?
-Не е възможно ,защото не е необходимо.
mustafa_b:
Да, изглежда въпросът не е формулиран правилно. Ислямът няма нужда от реформа. Това, което трябва да се промени, е отношението (разбирането) на самите мюсюлмани към религията им.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version