Български > Религия и мистика
Възможно ли е реформирането на исляма?
PETER:
--- Quote from: RIBNOVO on October 12, 2009, 22:03 ---Ислямът е религия за цялото човечество.
--- End quote ---
Кои сте Вие че да определяте религията на цялото човечество? ;)
abc:
По-удобно ли е за всяко неудобно нещо, тема, човек или идея да се търси и вика помощ в забърсването, неглижирането и затриването на нещото?
halikan:
predlagam tazi tema dase zatvori vednaga do tukli stignahte za kakvi reformi govorite,neznam dali 6te ima vyarva6t 4ovek koyto da diskutira takiva temi,bilo islyam,bilo hristiyanstvo,bilo druga religiya,ya po dobre diskutirayte 4algata i reformite v neya.
b:
Според мен, няма нужда от реформиране на Ислям, а има нужда от реформиране мисленето на хората (мюсюлмани, християни и т.н.) за религията.
Хората масово правят една и съща грешка, да използват религията като средство за изграждане на общество и често като средство за завладяване на ресурси.
Застъпвам мнението, че преводът на български на латинската дума "религия" е "обратна връзка" с Бога (на арабски Аллах).
Кой прави обратната връзка, не народът, не групата, а човекът в единствено число. В този смисъл религията е дълбоко личен акт на един човек, а не акт на група, племе или народ, не средство за създаване или утвърждаване на група и най - вече - не средство за завладяване на материални блага.
Твърдения "Ислям е универсална религия" или "Християнството е крайната религия, защото Исус е Божи син" и т.н. са валидни само за споделящите ги, не за всички. Не могат да бъдат натрапвани на други хора убеждения.
Ако се възприеме очевидният факт, че религията е лична работа на всеки човек, биха отпаднали всички трагедии, извършени от хора на хора уж заради Бог, а всъщност за материални ресурси. Това е реформа в главите на хората, а не по отношение на религиозната практика (форма), каквато и да е тя Ислям, Християнство и т.н. Според мен един мюсюлманин не може да се обижда, ако някой не приема Мохамед за пророк, а един християнин не бива да смята откровението на Исус за последно. Всички пътища водят към Рим. Тази реформа обаче не се подкрепя нито от поповете, нито от ходжите, според мен, за да не си загубят бизнеса.
Shumarov:
Значи всичко изписано от тебе е много правилно според мене, b.Аз споделям мнението ти, че религиозността е нещо много персонално, и индивидуално! И разбире се е свято.Споделям мнението ти, че е унизително да се натрапва която и да е религия! Без да го познавам много добре, аз също смятам, че Ислямът няма нужда да се променя. Този пасаж обаче
--- Quote from: b on October 13, 2009, 15:16 --- Тази реформа обаче не се подкрепя нито от поповете, нито от ходжите, според мен, за да не си загубят бизнеса.
--- End quote ---
ме обърква генерално! Значи хем няма нужда от реформа, хем тази реформа не се подкрепя!!!?
Надявам се да ни разбулиш мистерията! Или ти си от вярващите тип Христо Ботев!?
О Боже, мой Боже!
Не Ти, комуто се кланят калугери, и попове
И комуто свещи палят православните скотове
:)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version