Български > Религия и мистика
Възможно ли е реформирането на исляма?
Selcha:
Наложителен е съвременен прочит на Исляма..За да продължава световната си експанзия
mustafa_b:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1083.msg11820.html#msg11820
Metka:
Мустафа , на мене ми хареса това - "Няма вяра без еволюция" от твоя линк. Аз бих допълнил и това че няма бъдеще без еволюция.
Според мене с тази мисъл трябваше да се одговори на Боян , който публикува тържествено клиповете за "Революцията в Иран", въплъщавайки в себе си ролята на борец за "изконни човешки права и свободи" ;D
shaban:
Според мен не е възможно ,защото не е необходимо.
В тая връзка ще цитирам един хадис:
"От Анас/Р.А/ се съобщава че Пратеникът на Аллах/С.А.С./ е казал -"Придобиванието на знания е дълг на всеки мюсюлманин"разказано от Муслим.
Какво значи това, това означава че Ислямът е изпреварил останалите религии в призива да се учи и да се усвояват знания а по важния извод е че той е заложил задължение на всеки мюсюлманинин да се учи и по този начин да реформира знанията си и себе си в синхрон със съвременните науки.
Дотам е прогресивно отношението на Исляма към науката , че той дава предимство на учения пред покланящия се.
mustafa_b:
Споменах, че не трябва да тръгваме отзад напред. Кому е нужно днес "ръководство за биенето на съпруги", освен на ислямофобите, които го използват като много ценен пропаганден материал. На кого му трябват призивите на Осама бин Ладен за "Джихад" с пещерно оборудване срещу най-модерния арсенал на Запада? А стремежът към ликвидиране на всичко, напомящо ни за цивилизацията, от талибаните в Афганистан?...
Това са все грешни подходи, уронващи универсалното послание на Ислямската религия. Светът днес не знае какво е Ислям и причините за това са не само "средствата за медийно затъмнение", а и в самите мюсюлмани. Ето един общопризнат хадис за това какво е Ислям :
--- Quote ---От Омар ибн ал-Хаттаб, Аллах да е доволен от него, се предават думите: „Докато седяхме един ден при Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, пред нас изникна мъж със сияйнобели дрехи и сияйночерна коса. По него не личеше ни следа от пътуване и никой от нас не го познаваше. Той седна пред Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари, опря коленете си до коленете му и положи длани на бедрата му. [Мъжът] каза: „Мухаммeд, извести ме за исляма!“ Пратеника на Аллах, Аллах да го благослови и с мир да го дари, каза: „Ислямът е да свидетелстваш, че няма друг бог освен Аллах и че Мухаммeд е Пратеника на Аллах, да отслужваш молитвите, да даваш милостинята закат, да говееш през [месец] Рамадан и да извършиш поклонението хадж при Дома [на Аллах], ако имаш възможност за това“. [Мъжът] отговори: „Прав си“. Ние се учудихме, че първо го попита, а после му отговори, че е прав. Тогава той каза: „Извести ме за вярата!“ [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Да вярваш в Аллах, в Неговите ангели, писания и пратеници, и в Сетния ден, и да вярваш в съдбата, и в добрата, и в лошата“. [Мъжът] отговори: „Прав си“. И каза: „Извести ме за добротворството“. [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Да служиш на Аллах, сякаш Го виждаш, така че дори да не Го виждаш, [да знаеш, че] Той те вижда“. [Мъжът] отговори: „Прав си“. И каза: „Извести ме за Часа [на Съдния ден]“. [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Питаният за това не знае повече от питащия“. Тогава [мъжът] каза: „Извести ме за признаците му“. [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Когато робинята ще ражда господарката си и когато ще виждаш голите, боси и бедни овчари да се надпреварват в строителството си“. После той си отиде и аз останах задълго. Тогава [Пророка, Аллах да го благослови и с мир да го дари] каза: „Омар, знаеш ли кой ми задаваше въпроси?“ Казах: „Аллах, а и Неговият Пратеник, е Най-знаещият“. Каза: „Това бе Джибрил, който дойде при вас, за да ви научи на вашата религия“ (разказан от Муслим).
--- End quote ---
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version