Author Topic: Божидар Димитров-- спорен историк !  (Read 38380 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
 Темата НЕ е за политика,а за една спорна личност от Типа на Хайтов по отношние за помаците,днес разбрах,че въпросния"историк" е снасял данни на ДС под прикритие с три имена!!! Касае се за един историк Директор на Националния историчиски музей в София,в случая автор на много спорни моменти от историята,визирам  по отношение на помаците!

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
12.06 12:25 - Божидар Димитров –поредната политическа пеперуда! „Няма да напусна БСП. Аз не съм политическа пеперуда, която скача от партия на партия.” Така директорът на Националния исторически музеи отговаря на въпрос на агенция „Фокус” на 7-ми ноември 2005 г.Три години и половина по-късно виждаме Божидар, кацнал при ГЕРБ, но не като божи дар, а като поредната политическа пеперуда.Новината –Божидар Димитров напуска БСП и става водач на листата на ГЕРБ в Бургас: You are not allowed to view links. Register or Login .Това, разбира се на пръв поглед е радостна новина за ГЕРБ и лоша за БСП. Лоша обаче е и за политическия живот в България, защото е още едно поредно доказателство, че тук политиката не е основана на принципи и идеи, а на „иди ми-дойди ми”. Как иначе можем да си обясним, че един социалист и националист до мозъка на костите си отива изведнъж в една дясна партия, член на Европейската народна партия. Защото би трябвало да приемаш идеите на партията, на чиито листи ще се мъдри твоето име. При това на първо място! Нали?........................Та от цялото това пеперудчене явно губещи са и БСП и ГЕРБ и цялата ни политическа система, като цяло. Има една хубава народна поговорка за случая: „Мижи да те лажем”!И народа мижи... Добре, че има някои хора, дето са си сложили клечки на очите, за да не мигнат и за момент. И гледат ли гледат!
Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
You are not allowed to view links. Register or Login    Политици като него  ха наляво ха надясно,както и историци пишешти се !!!   Залитането на Димитров от ляво надясно сигурно няма да приключи до там. Политическите номади обикновено обикалят няколко партии, като тръгнат веднъж. И накрая не свършват добре. Но Божидар Димитров е показателен и за ГЕРБ като партия – това е ухажване към националистите и червения електорат, който ще бъде разстроен и ще се сърди на своите.Божидар Димитров досега е заявявал позиции срещу Запада и САЩ – било като мнения, провокиращи национализма, било като нападки срещу един американски археолог преди години, с обвинения, че работи за тайни служби (самият Димитров също е работил за ДС и се гордее с това). Българският национализъм е антиамерикански и антизападен въобще, но не и антируски. Това е валидно и за „Атака”. По този въпрос Божидар Димитров и партията на Сидеров са на едни позиции, разликата е, че вторият е по-креслив и невъзпитан.
Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Божидар Димитров снасял с три хански имена ! Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров, който е мажоритарен кандидат-депутат и водач на бургаската листа на партия ГЕРБ, е снасял информация за бившата Държавна сигурност под три псевдонима, всичките от които хански имена. Това стана ясно, след като комисията по досиетата провери участниците в парламентарната надпревара за съпричастност с бившите служби.

Димитров се подвизавал като агент на ДС под ханските псевдоними Кардам, Тервел и Телериг. Той е вербуван от капитан Цветан Станимиров през 1973 г. Писал е доносите си собственоръчно.

В края на миналата година тогавашната соцдепутатка Татяна Дончева поиска отварянето на досието на шефа на НИМ с аргумента, че атаките му срещу нея може да са свързани с агентурното му минало.

Общо петима от кандидат-депутатите на ГЕРБ са работели в структурите на Държавна сигурност, става ясно още от проверката. Само преди няколко дни неформалният лидер на герберите обяви, че всички агенти с изключение на Божидар Димитров са отстранени от парламентарните списъци на партията. По думите на Борисов в битката за място в Народното събрание останали само вторият във варненската листа Павел Димитров и водачът в Добрич Румен Иванов, които, както самият той и шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов работели в службите, но като щатни служители. Оказа се обаче, че освен споменатите мераклии за депутатско кресло, които са се спасили от изпадане от листите, картонче в архивите имат още двама гербери. Това са Любомир Христов от шуменската листа, който е вербуван като доносник през 1981 година под псевдонима Хари, както и Стефан Дедев от Пловдивския избирателен район, който е бил помощник-началник в разузнавателно отделение на ДС.

От проверените 3234 имена съпричастни към службите се оказаха общо 139 мераклии за депутатско кресло. Интерес буди броят на агентите на Яне Янев, които присъстват в листите на партията му “Ред, законност и справедливост”. От комисията изкараха картончетата на цели десет представители на формацията на бившия партньор на СДС. Сред кандидат-депутатите на Обединението на българските патриоти също е бъкано с ченгета, цели 9 на брой. Съидейниците им от Съюза на патриотичните сили “Защита” пък имат 12. Сред другите малки партии с голям брой доносници е и Българската лява коалиция, която се отчита със зашеметяващите 24 сътрудници. В списъците на ЛИДЕР има 6 имена с агентурно минало, ПД “Социалдемократи” - 8, “Другата България” - 2, БНС-НД - 6, “Атака” - 4, Коалиция “За Родината” - 5. НДСВ се отчита с 5 имена, Коалиция за България с 13, а ДПС с 25.                                                                                                                                                      Вой срещу доносите на шефа на НИМ   На интернет страницата на ГЕРБ blog.gerb.bg се появи любопитно мнение на гражданин, който се представя като потърпевш от доносите на шефа на НИМ Божидар Димитров, кръстен от него за по-кратко Б. Д. Под кандидатурата на ексагента с трите хански псевдонима пише следното: “Уважаеми сънародници, претендирам, че добре познавам Б. Д. Аз съм негов състудент и дългогодишен страдалец от неговите доноси до ДС. Хората, които не го познават, се подвеждат от факта, че често го виждат в медиите и в патриотични предавания по телевизията. Като историк аз обективно и непринудено, абстрахирайки се от личното отношение към този човек, реших да напиша тези няколко реда, за да дам една обективна оценка на учения и политика Б. Д. Това, че е учен, е неправда. Точният израз е - плагиат и компилатор. Мога да твърдя, че няма научни трудове с неговото име, които да имат приносен характер и да са уникални. Всичко публикувано от него е било вече публикувано от други истински учени. Всичките му успехи се дължат на умението да пълзи, угодничи, при необходимост да сменя господаря си и да „хвърля къчове “ на предишния си господар.Такъв е и сегашният му лупинг с пребоядисването от „червен” в лилав… Вие определете цвета му - на мен ми е трудно. Досието му като агент на ДС вече е публикувано и затова само ще добавя, че лично аз съм имал неприятности с ДС заради доноси и клевети по мой адрес от Б. Д. Заради всичко това навремето му викаха Хамелеона или Мангала Хамелеон.

Искам правилно да ме разберете - нямам нищо лично против циганите, но народът много правилно характеризира тези, които „обича”. Сегашната му политическа метаморфоза е доказателство за всичко това, което изложих по-горе. В подготвяна от мен за печат книга ще изнеса всички известни ми факти за тази шарена птица. За да не помислите вие или някой друг, че това, което написах тук, е само предизборна борба, ще се подпиша с истинското си име. Моето име е познато от една медийна кампания, водена срещу мен от мафията на ДС, начело на която стоеше агент Петров, т.е. прокурорът от ВКП Николай Соларов. На тази мафия принадлежи и Б. Д. ХАМЕЛЕОНА.Това тук е и моят принос в предизборната борба в България. Бог да я пази нашата Родина! Митко Станков.”
                                Източник- You are not allowed to view links. Register or Login от днес!


            

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Два пъти е предлаган от листата на БСП през 1997 и 2001 в най-спорните райони Кърджали и Шумен ,все не става...,ето му по известни публикации..                                                                                                                                                                                                                                                                „Български старини в Македония - пътеводител“ (2000)
„Християнството в българските земи. Български манастири“ (2001)
„Българите и Александър Македонски“ (2001)
„Българите — първите европейци“ (2002)
„България: Илюстрована история“ (2002)
„България и Папството“ (2002)
„Апилония Понтика“ (2004)
„Разказ за историята на България“ (2005)
„Седемте древни цивилизации в България“ (2005)
„Войните на България за национално обединение“ (2006)
„Истинската история на Освобождението 1860-1878“ (2006)
„Светослав Тертер. Цар на българите (1300-1321)“ (2006)
„Българската християнска цивилизация и българските манастири“ (2007)
„Македония - свещена българска земя“ (2007)
„12 мита в българската история“ (2007)

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Като изключим всички тези верни неща,остава че той е един много добър историк!

EVROPOMAK

 • Guest
За сега мисля, че за особата Б.Димитров, Помаклъка би трябвало да говори и да го "напада", едва когато той започне да "напада" Помаците!   :( 8)
До този момент, макар и с изразени противоречиви исторически коментари, поне "Помаките" не са видяли, нещо силно агресивно от него!  ;D  ???
Иначе, за разните "ДС" - доносчици, агенти и т.н, ако се погледне в редиците на "БСП", на "ДПС", на "РЗС" и на всички други партийки, ще се установи, че не можеш да се разминеш от такива агентурчици!  :o  ;D
Помаклъка, май почти винаги се е придържал и е спазвал принципа на "ненападение, докато те настъпят"!  :o  ::)
Все пак, това тук си е мое лично мнение на един обикновен селски Помак от баирите!  ;D  :D  ;)

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Неговата научна работа не се отделя кой знае колко от дългогодишното му занимание. Едвали като научен работник по времето на бай Тошо, ще е говорил, че прародината на българите е Северен Авфанистан. Нали днес политиката го изисква, да не са първи братовчеди на турците, а да са индоевропейци. И това със славянския ни корен, дето сега се отрича. По рано братушките щяха да ни пляскат по бузките ако говорихме такива работи нали. Всичко е плод от фантазиите и на този човек. Сигурно го решил това вече като се преместил в Герб. Иначе ако ги твърдеше тези работи когато беше в БСП Станишев и Парванов щяха да го отлъчат от социалистическата църква и щяха да го анатемосат.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Много се преплитат Темите.Молбата ми е в темата за Политика да се говори за политика и бъдещето на България а не за Божидар Димитров ,който незнайно запълва и темата за Дилмана!  За Б.Димитров ТУК!

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
]Забравихме го тоя Божидар Димитров. Понеже за да тападна някой искам да знам защо го правя порових и намерих това:

Quote
Какво показват разсекретените документи за новия министър без портфейл
24.07.2009 / 20:05
Службите имали големи планове за Божидар Димитров - внедряване във Ватиканската библиотека и таен архив
Гледай видео материал
 
Като агент на Държавна сигурност Божидар Димитров е бил подготвян за внедряване в тайния архив на Ватикана. Това показват разсекретените документи, свързани с агентурното минало на новия министър без портфейл.
Още през 1973 година Димитров привлича интереса на службите с високия си успех в университета. През 1973 година те започват да го разработват без той изобщо да подозира.

Проучване до Първо главно – ДС гласи: "Лоши прояви и изказвания няма. Обича специалността си. Успехът му е много добър"

Божидар Димитров сам избира псевдонима си "Кардам". Службите имат големи планове за него - внедряване във Ватиканската библиотека и таен архив. Ръководи го лично уважаван български професор от института по тракология. Той запознава Димитров с префекта на Ватикана и урежда специализацията му. За да се подготви Димитров започва да учи усилено френски, старогръцки и латински.

След като се връща от обучение Париж, Димитров прави сериозен гаф. Той вкарва нелегално няколко тома на Александър Солженицин и ги раздава на свои приятели, но това не остава скрито за ДС.

Справка 18.12.1974 г посочва : "Кардам" не е изпълнил дадените му указания да събере предоставените на приятели екземпляри, а си е позволил да вдига скандали, че са го предали на органите на МВР, с което още веднъж се е проявил като недисциплиниран сътрудник"

Така една година след вербовката си Димитров е изключен от апарата. През 1976 г. той се завръща под псевдоним Тервел. Ватиканската му мисия все още е актуална. През 1987 година Димитров отново става действащ, този път с агентурното име "Телериг", но документи за дейността му не се пазят в комисията по досиетата. Все пак две карти доказват, че Димитров е проникнал в секретната библиотека на Ватикана.

"Аз ви казвам, че се гордея с това, което съм правил. Вие като сте го чели, да сте видели аз на някого да съм навредил или да съм написал донос срещу човек в България? Дори срещу собствената си тъща не съм написал. А много исках между нас казано", каза проф. Божидар Димитров.

Той не скри, че ДС е помогнала за професионалното му израстване:

"Естествено, че да, не го крия. Някои ни обвиняват това, че ако не е била ДС щеше ли да бъдеш толкова високо квалифициран, естествено, че да. Все пак да попаднеш във Ватиканската библиотека като млад учен, това е един рядък шанс", каза Димитров.

Източника немога да посочя, защото така и не разбрах кой от кого е преписал. В Сайта на БТВ, Актуално, Парламента и куп медии е този текст с козметични промени.

Offline muti6

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 927
Re: Божидар Димитров-- спорен историк !
« Reply #10 on: August 05, 2009, 19:26 »
Цитат на Божидар Димитров:

"Няма да напусна БСП. Аз не съм политическа пеперуда, която скача от партия на партия. Бил съм в БСП в най-тежките й времена и за това особено ме боли, когато някои хора, които са членове на партията от 4–5 години, ми разправят, че съм предател." — Божидар Димитров в интервю за Агенция „Фокус“, 7 ноември 2005"

"Не крия, че съм бил разузнавач, и се гордея с това" - казва неведнъж бъдещият министър, въпреки че в архивите на бившата ДС са запазени предимно "разузнавателни" сведения, писани за представители на българската интелигенция"

Номинацията на Б. Димитров е като поливане със студена вода за тези, които се надяваха България отново да има едно по-достойно и по-прилично управление. Основното тука не е фактът, че Б. Дим. е един напълно вулгарен, отблъскващ, почти гротескен образ, а най-вече, че е работил за ДС, дори се гордее с това. Зад това решение стои разочароваща безпринципност. Явно излизане от порочния кръг на опортюнизъм, вулгарност и най-обикновена Българска простотия няма да има скоро. Жалко, отново!

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Re: Божидар Димитров-- спорен историк !
« Reply #11 on: August 05, 2009, 19:32 »
You are not allowed to view links. Register or Login
"Няма да напусна БСП. Аз не съм политическа пеперуда, която скача от партия на партия. Бил съм в БСП в най-тежките й времена и за това особено ме боли, когато някои хора, които са членове на партията от 4–5 години, ми разправят, че съм предател." — Божидар Димитров в интервю за Агенция „Фокус“, 7 ноември 2005"

Това не му прави чест в никакъв случай. Фурнаджийските лопати винаги са били приемани с резерви.

You are not allowed to view links. Register or Login
"Не крия, че съм бил разузнавач, и се гордея с това" - казва неведнъж бъдещият министър, въпреки че в архивите на бившата ДС са запазени предимно "разузнавателни" сведения, писани за представители на българската интелигенция"

От разузнавач до доносник разликата е балкан. Това което е написано, че е вършил навремето не е повод да се срамува. Разбира се, че може да не е явно всичко.

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Re: Божидар Димитров-- спорен историк !
« Reply #12 on: August 05, 2009, 20:05 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Това което е написано, че е вършил навремето не е повод да се срамува.
Могат ли безсрамниците да се  срамуват  ?А,абв.

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Re: Божидар Димитров-- спорен историк !
« Reply #13 on: August 05, 2009, 20:12 »
Всеки си има Ахилесова пета. Ако я намериш може и да се засрамува.

Offline shaban

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 712
Re: Божидар Димитров-- спорен историк !
« Reply #14 on: August 05, 2009, 20:26 »
Те затова ти изчезват постове.Щото уважаваш безсрамници.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42