Author Topic: "Мюсюлмани вдигат църква в Югоизточните Родопи"  (Read 28895 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pomak BG

• Historian
  • Да си помак звучи гордо.
НЕО не бъди толкова нагъл българин. Заради тебе от ЕУ са ни дали нота. 

emin4eto

• Guest
За мен помаците изповядват само Исляма!!! Без да се обиждате но християнин няма да отиде да гради джамия...примери много ...даже покръстени помаци и то заможни не могат да отделят някой лев за джамия  а какво остава да дойдат да се качат на скелето .... не е и нужно но нека поне не пречат. Толерантност ... относително нещо и то само за пред хората ...

EVROPOMAK

• Guest
"Покръстените" "Помаци", станали "Българо-християни", основно съ окачват на разпъналката за пари, за да се измъкнат от мизерията, пък камо ли да намерят и пари да помагат и за джамия!  :o  ;D  :D  ;)

Offline Българин

• Advanced member
  • "Аз не търся, аз намирам" - Пабло Пикасо
Един благ християнин проповядва толерантност спрямо етносите и религиите...

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

• Adviser

"Продължаваме да правим същите грешки, за съжаление. Продължаваме да избираме същите хора под други имена", смята Стамен Митев.

"Сериозният електорат от нашия регион са точно на полето. Уви, виждаме, че те не берат тези плодове, които им се обещават вече 20 години. - Кой ги бере? - Ами тези с S-класите явно", смята Мариан Митев.

"Сидеров с тези изявления помага на някой! То се знае - помага на ДПС. Щото това сближава, виждат, че спасението е там!", смята Иван Иванов, жител на село Миладиново.

И когато дори шербетът не може да подслади разговорите, хората от югоизточната част на Родопите предпочитат да си спомнят времето, когато поне на празниците никой не е помислял за политика и избори.

Извадки от разговора за размисъл без заключеня.
Хората си го казват че спасението е там.

Offline Българин

• Advanced member
Великден в родопското село Припек (18.04.2009)

http://bnt.bg/bg/news/view/7476/velikden_v_rodopskoto_selo_pripek

В родопското село Припек християни и мюсюлмани заедно ще празнуват Великден. През последните години голяма част от младите хора са приели Светото кръщение. Така в много от семействата вече съжителстват двете религии, но верските различия не пречат на хората да седнат заедно на празничната трапеза. Християните в Припек все още нямат църква, затова провеждат литургиите в гората.

Боян Шуманов работи в София като строител. Той и съпругата му Диана са сред първите, приели християнството в Припек. Семейството се подготвя за Великден заедно с роднини и приятели.

Боян Шуманов: "Ами по-специално моите родители изповядват мюсюлманската религия. Но не ми пречат. Съгласиха се. Когато им казах, че ще се кръщавам, те не отреагираха остро."

И този Великден бащата на Боян ще бъде с децата си.

Репортер: "Младите приеха християнството. Ти как приемаш това?"

Асен Шуманов: "Нека да стават. Те са млади хора."

Репортер: "Теб не те ли притеснява?"

Асен Шуманов: "Не,не. Абсолютно не ме притеснява. Аз съм родопчанин. Даже се радвам за тях."

Над 1000 души живеят в Припек. Християните вече са голяма общност, но нямат църква.

Боян Шуманов: "Това е голяма болка за нас."

Репортер: "Защо нямате църква?"

Боян Шуманов: "Ами поради липса на пари. Разрешително имаме тука едно, с което ни се позволява да си построим храм, обаче за съжаление нямаме пари."

За новите християни в Припек се грижи отец Карамфил от Момчилград. Той също многократно е поставял въпроса за църква и християнско гробище в селото, но отговор от общинските власти в Джебел няма.

Отец Карамфил, енорийски свещеник: "Всеки обича демокрацията, свободата, но трябва да даваме свобода и на различните от нас."

Според семейство Шуманови след Великден още млади хора от Припек ще приемат Светото кръщение.

Offline Gelina

• Forum fan
А защо го правят? Защо не се задава този въпрос? Любопитно ми е! 8)

Offline Българин

• Advanced member
Трудно е да се отговори на този въпрос, Гелина. Причините са комплексни, включително и политически. Това село в последните 20 години е единственото, което не се подчинява на доминиращата в региона партия. Има и известна доза инат в този процес.

Offline r_valentina2000

• Member
  • **
А защо го правят? Защо не се задава този въпрос? Любопитно ми е! 8)
"« Отговор #52 -: 29 юни 2009, 19:07:44 »  

--------------------------------------------------------------------------------
Помаците са турци.Не може мюсюлманин да е българин. Това е унизяване на българщината. "

-Сигурно това е отговора,цитат от др. форум

Offline Snake

• Forum fan
Ероне-християните ще "вдигнат" джамия за помаците само с .....динамит. ;D ;D ;D

Selcha

• Guest

Помаците са турци.Не може мюсюлманин да е българин. Това е унизяване на българщината. "

Какво става тука бе???

Offline PETER

• Forum fan
Ероне-християните ще "вдигнат" джамия за помаците само с .....динамит. ;D ;D ;D

Що пък?
Примерно джамията за циганите във Варненския квартал Аспарухово я откри и финансира Йордан Цонев.

Ако му се обадите може и на Вас да даде.  ;)

EVROPOMAK

• Guest
Интересно, Защо ли джамията в Мугла, се строи и възобновява от Истински Християнин - К.Асенов?  ???

Offline Българин

• Advanced member
Що пък?
Примерно джамията за циганите във Варненския квартал Аспарухово я откри и финансира Йордан Цонев.

Ако му се обадите може и на Вас да даде.  ;)

Страхотна идея, Петре! Как не се сетих по-рано... Веднага след изборите ще се обадя на адаша, наричан от простосмъртните с прякора Ментата, и ще го питам дали не може да дари известна сума на хората в Припек. Нали и те са български граждани, няма да ги дискриминираме я... ;D ;D ;D

П.П.: Валентина, все повече ми харесваш. Много си експлозивна, истински огън... ;)

Selcha

• Guest
Може би пишещите тук те асоциират със снимката, както и ти би искала да се асоциираш със снимката и т.н, а може би си забрадена. Кой знае