Author Topic: Османската Империя. - Ottoman Empire!  (Read 51425 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Османската Империя. - Ottoman Empire!
« Reply #120 on: December 25, 2015, 14:57 »
Сюбиги,


Достоевски се е шашнал в края на Османската империя ,когато както пише в Манастирските хроники "българите и турците се научиха да живеят заедно".


Но първите 300 години е било истински ад - има доста литографии в Румъния и Унгария за зверствата на османците по техните земи- където побиването на кол,обезглвяването,пребиването с камъни,дрането жив,изгарянето,окачването на кука е било ежедневие.
Съдбата на българите в Османската империя е същата като в момента е съдбата на язидите и християните  на територията на  Ислямска държава.Жените и децата им са били отвличани-продавани в робство,избивани и пр.
Не случайно по време на експанзията на Османската империя на запад влиза в обръщение думата SLAVE заменяйки напълно думата SERVUS.А венецианските и генуезките пазари на роби са били препълнени със СТОКА от БАЛКАНИТЕ и ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА.


Завладяването на Балканите е довело до почти физическото изтребване на българите- не случайно в българският фолклор турците са описани като поганци(напаст) и чума.Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: Османската Империя. - Ottoman Empire!
« Reply #121 on: December 26, 2015, 00:08 »
Расате , с рисунки пропаганда не става. Разкажи защо след като България е превзета от турците повечето боляри преминават на служба в Османската Империя. Разкажи как смело се е сражавал Искендер Шишман ( Александар Шишман ) за благото на Империята и загива в сегашните Егейски земи в битка с бунтовници. Такива мити работи. А да не говорим за сестрата на Иван Шишман, ( Kера Мария), която е подарена на Мурат Хан в знак на вечна дружба.

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: Османската Империя. - Ottoman Empire!
« Reply #122 on: December 26, 2015, 03:34 »
Quote
Но първите 300 години е било истински ад - има доста литографии в Румъния и Унгария за зверствата на османците по техните земи- където побиването на кол,обезглвяването,пребиването с камъни,дрането жив,изгарянето,окачването на кука е било ежедневие.


Haidytche, parvite "300" godini istinskiq ad v Rymansko-Yngarski (Walachia) teritorii pravi Drakyla i haidyti kato nego, koito haidyt izbiva s's zabivane na kolove "bAlgari" i muslumani, prez 19 vek haidyti kato Drakyla kradat qicata i kokoshki s izbivane na nevinni podanici i deca-slygi na chorbadjii.


Haidyta e zabit na kol i vdignat da visi pri tezi koito toi e zabival, ot samiq negov brat Radu s enicheskiq korpys na Osmanskiq administrator Mihaloglu Ali bey ot imeto na Syltam Mehmed II.

Syltani, Imperatori, Krale, Care, Prezidenti i ministri pazqt i zashtitavat svoite podanici (vseki normalen znae zashto gi pazqt) ot haidyti-kradci i moshennici !Quote
Съдбата на българите в Османската империя е същата като в момента е съдбата на язидите и християните  на територията на  Ислямска държава


V izmislenata "islqmaska darjava" glavorezi sa izmisleni "muslumani" edin ot tqh v momenta e rysnak glavorez Анатолий Землянка - Джихади Толик , predishnite bqha ot zapadna evropa !

Offline Rasate

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2173
 • Gender: Male
 • Българите носят произходът си- в своето име.
Re: Османската Империя. - Ottoman Empire!
« Reply #123 on: December 27, 2015, 12:50 »
Сюбиги,


В това време на Балканите населението е изцяло закрепостено.Българската държава е силно децентрализирана и феодално раздробена,макар на Българският цар- Видинският,Добруджанският и Влашкият деспот да са васали на хартия (грамотата на Раду І,Брашовска грамота;писмо на Людовик Анжуйски,карта на Анджелино де Далорто от 1325-1330 г. България е разположена по двата бряга на Дунав, а в тази на Джакопо Касталдо от 1584 г. земите от Северин до р. Дъмбовица са част от България)

Болярите са имали свой малки армии с които са пазили владенията си и налагали воля над крепостното население.
Тези боляри  по икономически причини са услугвали на по силните от тях.
Така след пиянската загуба на Вълкашин и Углеша при Чирман редица боляри са предали сабите си в услуга на Османският емир ,който единствен по това време има  дееспособна армия  с добра численост и е застрашавал владенията им.Това слугинчество на болярите по това време е и причината за експанзията на Сръбската държава по това време ,която почти без сериозна битка увеличава в пъти територията си за разлика от Османската ,на която все пак са дадени няколко битки.


Т.е. местната аристокрация се влива изцяло в Османската за по малко от 100 години-т.е. още в началото- но това не важи за крепостните селяни и градовете.Има изцяло избити градове- които са отказали да се подчинят,а тези които се предават- се запазват от разграбване.
Има и изцяло избити болярски родове- 100 боляра в Търново например-които са застрашавали властта на Османският владетел.


Т.е. като говоря за робство нямам предвид болярите - а обикновенното население на Балканите-които в началото са били избивани,заставяни да приемат исляма в градовете(жития на новите български светци) и откарвани в робство.
Например Кърджалийско е почти изцяло обезлюдено и Мурат докарва заселници от областта на Ангора(Анкара).

Населението от равнината бяга в Планините да търсят убежище.Така населението там се увеличава в пъти и възникват много нови селища.

Това е критичен момент за българите като народност.Бих казал ,че планината спасява българите да оцелеят като народ.


Поздрави.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42