Български > Дискусии

От блога на Дилмана!

<< < (36/72) > >>

Shumarov:

--- Quote from: Dilmana on October 25, 2009, 02:31 ---1. спокойна (трудно се постига при днешната незрялост на цялото ни общество) дискусия за произхода на помаците, отворена за най- различни мнения, но задължително със спокоен тон и без агресивни изказвания и нападки към участниците с различно мнение.
2. Събиране и публикуване на сайта на исторически свидетелства (разкази и спомени на очевидци, документи, снимки) за минали събития, особено за насилствените преименувания на помаците, забраните да се носят традиционни облекла и пр. елементи от асимилационната политика на държавата, провеждана през годините.
3. Събиране и публикуване на сайта на етнографски и езиковедски изследвания (диалектни особености, традиции, обичаи, празници, религия  и т.н.), спомени на старите хора за "едно време"

4. Известна политическа активност - например, реакция на участниците в сайта (или на част от тях), когато има изнесени в медиите неверни и клеветнически твърдения за някои общности, които вие познавате. Може да публикувате опровержение или допълнителна информация, която да хвърля светлина върху случая – тоест може да направите така, че в българските медии да се чуе и другата страна. Може да правите интервюта с хора от помашките райони. Също така може да каните политици на онлайн разговори, да  им задавате въпроси. Може да пишете и изпращате съвместни подписки, декларации и предложения. Разбира се, в началото ще е несръчно, но постепенно ще натрупате опит.
Аз мога да ви помагам със съвети, с редакция на ваши отворени писма или декларации и в контактите ви с българските медии.
Мисля че е по-добре вместо да ограничавате разговорите и споровете на политически теми ( всъщност всичко е политика и всичко е резултат от определена политика или липса на такава), да се възползвате от демокрацията и да участвате активно в нея, защитавайки своите интереси. Постепенно ще натрупате опит и най-важното: демократична култура.

--- End quote ---

Съгласен съм, че трудно се постига спокойна дискусия.В голяма част от нас помаците е жив спомена от кошмара на преименуванията.И когато някой инакомислещ се изтипоса с дълго, като чаршаф прекопирано "различно мнение" за нас помаците, обикновенно реакциите ни са бурни и неадекватни. :) Смятам, че ако ти Дилмана се ангажираш с модераторски функции в такива теми, може да се получи спокойна дискусия защото ми прави впечатление,че ти си  почтенна и безпристрастна личност.

Събиранията на свидетелски показания много често се приемат от някои посетители на форума, като неавтентични и лишени от историческа стойност.Оказва се, че това, което моите покойни баби и дядовци са ми разказвали за миналото не е вярно. :)

Идеята да се поканят политици за онлайн разговори е добра.Нека ръководството на сайта да предприеме действия за това! Аз лично ти благодаря за изразената готовност за помощ, Дилмана.Управлението на сайта трябва да си даде сметка, че твоята готовност за помощ е златен шанс за нас помаците да бъдем представени пред българските медии, а зщо не и пред чуждестранни!?

Dilmana:
Драги Shumarov, така  е - знам,че много сте изстрадали и че кошмарът от насилията над вас е още жив. Но не забравяйте, че останалите не го знаят, оттам идва това напрежение, те отказват да повярват, защото това беше крито от обществото. Не се сърдете на тези, които не знаят и които се държат неадекватно, вкл. агресивно. Те самите се страхуват, тях ги плашат с вас, с исляма и с всякакви измислени чудовища от тъмната стая.
Запалете лампата, нека да ви опознаят и да разберат че това, което има значение не е етническата, религиозната или партийната принадлежност, а човещината и почтеността.
 Вие като препатили и изстрадали хора сте по-мъдри и вашата задача е не да воювате с агресивните и предубедените, а да разкажете човешката страна на нещата, за да успеят тези, които не знаят да почувстват вашата болка, да разберат защо и досега се страхувате колчем се изправи един такъв "юначага" като Яне Янев (спирам дотук, защото като спомена това именце и се изпълвам с омерзение). Ако презрението ми можеше да вкаменява - и този негодник, и онези качулати дансаджии начело с тогавашния си шеф Петко Сертов щяха да са бетонирани. :)

Gelina:
Мдаааа, не споменавайте това име,че имам алергия! :D

dim56:
Благодаря за участието на Даниела Горчева във нашия форум!
Прочетох и чета доста нейни материали както тук, така и във нейния блог. Не твърдя, че съм на 100% съгласен с нейните виждания по някои вътрешнополитически теми. Но уважавам нейната последователност и убеденост в отстояването на собствена позиция.
Поздравявам я за нейната непредубеденост към нас и желанието й да помага за развитието на сайта. Съгласен съм с нейните препоръки в писмото до Назми. Пък относно мястото на политиката в сайта, нека да реши ръководството. Аз нямам нищо против политическите дискусии, против съм откровената в стил "предизборна" политическа пропаганда тук. Но това си е мое мнение.

Dilmana:
Здравейте, Gelina !
Следващия път, когато има атаки срещу хората от Рибново или от други места, може би ще е добре сайтът ви да излиза с една декларация: например, да опровергава клеветите и да разказва какви са фактите. Аз мога да ви помогна с оформянето и редакцията на текста. Но вие имате връзка с хората от тези места и може да разкажете каква е истината. Журналистите понякога се оставят да бъдат подведени, защото не винаги имат възможност, а и много не си дават труда да отидат на място и да проверят каква  е другата гледна точка, какви са фактите и само преповтарят лъжите на яне-яневци - които на всичкото отгоре са и полуграмотни.
И моля наистина събирайте разказите на вашите по-възрастни съселяни, хората не са вечни, отиват си, а с тях си отива и част от историята.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version