Български > Дискусии
От блога на Дилмана!
isa71:
--- Quote from: sirrio on March 10, 2010, 15:17 ---Ако ще си говорим така - добре. Първо, очевидно е, че въпросите ми будят раздразнение у вас, което мога да си обясня само по един начин - и вие като някои други не търпите никаква критика към нищо турско. Второ, като журналист не ви прави чест да увъртате нещата, но както всички знаем - има журналисти и журналисти. Аз ви зададох съвсем конкретни въпроси, а вие ме обвинявате, че изобщо не съм конкретен! Затова си позволявам да подложа на съмнение вашата обективност. Трето, информацията, която ви цитирам, не е спекулация от медиите, а е публикувана ЛИЧНО от Юзеир Юзеиров във Сербест форум и аз персонално съм я чел - говоря за сепаратистките му изказвания и други подобни глупости. За съжаление не мога да представя линкове в момента към тези изказвания на Юзеиров, защото имам бан в този форум и дори не мога да го чета - тъй като си позволявам да се съмнявам в някои исторически моменти от далечното и по-близко минало на чистата и свята република Турция. За мен онзи форум е гнездо на оси, откъдето струи омраза към всичко българско, но ако вие го посетите може и да ви хареса. А относно издигането на паметник на турския войн, това в България просто никога няма да се случи, поради простата причина, че сме много обременени исторически и със същия този войн доста сме воювали, но не рамо да рамо, ако разбирате какво имам предвид. И последно, за да не ме обвините в принадлежност към някоя националистическа партия, ще ви кажа, че не съм симпатизант на никоя партия.
P.S. Този път не държа на отговор.
--- End quote ---
напротив сирио български и турски воиници заедно се са били срещу руснаци и румънци,виж-
"Операция слава" с Росен Петров, част 9 (1/5)
в тутракан има паметник -
"Операция слава" с Росен Петров, част 9 (3/5)
Българо-турската конвенция или Софийската конвенция е договор, подписан на 24 август / 6 септември 1915 година в София между България и Османската империя, който урежда териториалните въпроси между двете страни. Българо-турските преговори се провеждат под контрола на Германия и конвенцията е подписана в същия ден, в който са подписани и Българо-германският договор, Тайната българо-германска спогодба и Военната конвенция - документите, които оформят влизането на България на страната на Централните сили в Първата световна война.
Клаузи [редактиране]
Според Софийската конвенция България получава територия от 2 588 квадратни километра по десния бряг на река Марица, включително гарата на Одрин Караагач и град Димотика (днес Дидимотихо, Гърция), както и една ивица по левия бряг на реката в дълбочина от 2 километра. Така страната получава пълен контрол върху линията Свиленград - Дедеагач, част от която дотогава минава през османска територия, а Марица се превръща в изцяло българска река. Турция получава правото 5 години безплатно да осъществява по линията всичките си необходими превози, а също така и еднакви права с България по отношение на корабоплаването по река Марица.
След подписването на конвенцията България постига най-голямото си териториално разширение в новата си история - 114 425 квадратни километра.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%BE-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D1%86%D0%B8%D1%8F_%281915%29
На 5 и 6 септември 1916 година, считана за непревземаема, крепостта е овладяна само за 33 часа, след мощна артилерийска подготовка и още по-мощна стремителна атака на Преславския, Варненския, Първи и Шести пехотни Софийски и Търновски полкове. В сраженията и във водите на Дунава загиват близо 8 хиляди души – румънци, българи, немци и турци. Непосредствено след битката е изграден Мемориален комплекс “Военна гробница – 1916 г.”, костница на близо 8 хиляди воини от различни националности, а през 1922 година се изгражда паметник – обелиск, запазен и до днес, на който на български, румънски, немски и турски език са изписани думите “Чест и слава на тия, които са знаили да мрат геройски за тяхното отечество.”
Dilmana:
също и на 3 март , Иса:)
Dilmana:
Да пожелаеш свобода на своя враг
О, колко ви, братя, жалея! – обръща се „русофилът” Вазов към руските войници през 1916 година и възкликва:
О, как би желал, братя клети,
свобода и вам и за нея
кат нас да живейте и мрете!
Това стихотворение на Иван Вазов не се изучаваше в комунистическите читанки, нещо повече - в продължение на половин век в часовете по история не се споменаваше нищо за вероломното нападение на Русия над България през 1915.
Беглик:
"Само фактите, без коментар:
На 6 септември 1885 година е извършено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 8 септември княз Александър I Батенберг подкрепя Съединението с Княжески Манифест.
Русия обявява недоволството си и изтегля своите офицери.
На 2 ноември, подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия ( а не Турция!) напада България."
Дилмана, откога стана факт, че Турция съществува 1885 год?
Dilmana:
3 март 1918 - Денят на победата на България над Съветска Русия
Лъчезар Тошев
Незаслужено е забравена една бележита дата от българската история - сключването на Брест-Литовския мирен договор.
В учебниците по история по време на комунистическия режим беше отразявана съветската гледна точка - тази на победените, за които договорът бележи поражението им в Първата световна война.
България обаче е сред победителите на Съветска Русия - един факт, който трябва да има своето достойно място в българската история.
И този факт се дължи на победите на Българската армия в Добруджа и Румъния. На всяка тържествена заря отбелязваме имената на ген. Стефан Тошев - командир на Трета армия, и на ген. Иван Колев - командир на славната българска конница,
спечелили невъзможни победи и покрили се със слава в битки, които ще се изучават в световната военна история.
Но винаги пропускаме да споменем над кого са тези славни победи.
Кой е нападнал България, защитена блестящо от българските
воини, благодарение на които България подписва като победител
Брест-Литовския мирен договор?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version