Български > Дискусии
От блога на Дилмана!
Dilmana:
Русия влиза във войната на 1 август 1914 г., България - на 5 октомври 1915 г., а на 27 август 1916 г. - Румъния.
Военните действия между България и Русия започват още с обстрелването на българския бряг в района на Варна от руската флота през 1915 г.
След това Русия изпраща военни части в Добруджа - 61 пд, 115 пд, кавалерийска част (т.нар. черни казаци - непобедими дотогава), 47 ак и др.
По-късно 4-та и 6-а армия застават срещу българите.
Руска морска ескадра начело с монитора "Память Меркурия" обстрелва Балчик.
Батареята на капитан Георги Радков успешно отблъсква противника.
В Добруджа румънците струпват големи сили и имат числено превъзходство.
Ген. Стефан Тошев, начело на Трета армия, разполага 1 пд, 4 пд, 6 пд Дунавския отряд, Варненския отряд, Шуменския артилерийски полк, 1 пд, 12 пд, турския 6-и корпус от 1 турска армия и германски отряд от германската Дунавска армия.
На 6 септември 1916 г. е превзет Тутракан, на 11 септември -
Силистра, на 6 декември 1916 г. българските и германските войски влизат в Букурещ. Първа дивизия и 12 пд достигат до река Прут.
В тези битки победите на българската конница вдъхновяват Вазов да напише стихотворението, посветено на ген. Колев.
Благодарение на тези победи на 3 март 1918 г. България
подписва като победителка Брест-Литовския мирен договор
с победената Русия.
Преговорите започват още в края на 1917 г., като български представител на конференцията по примирието е полк. П. Ганчев.
То се подписва на 15 декември и се пристъпва към преговорите по мирния договор.
Победителите са Германия, Австро-Унгария, България и Турция.
В преговорите от България участва министър Христо Попов
подпомаган от Андрей Тошев.
Този договор е тежък за Русия, която губи 1 милион кв. кмтеритория и 60 милиона население, задължава се да изплати 6 млн. марки и контрибуции в натура,
част от които получава и България.
Благодарение на това развитие Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Финландия излизат от Руската империя и възстановяват своята държавност.
Турция получава територии в района на Батуми и Източен Анадол.
Русия води преговорите в Брест-Литовск едностранно, без съгласието на своите съюзници от Съглашението. На 7 март 1918 г. се подписва и едностранен договор с Румъния, която излиза от войната, връщайки отнети територии на България през Междусъюзническата война.
Северна Добруджа остава кондоминиум на Централните сили, които на 25 септември 1918 г. предават почти цяла Северна Добруджа на България.
Този договор не е ратифициран от румънския парламент.
На 29 септември 1918 г. в Солун България сключва примирие с Антантата и излиза от войната. Постигнатите договорености са отменени.
Брест-Литовският мирен договор остава в сила само няколко месеца - до 13 ноември 1918 г. Победена от силите на Съглашението, България е принудена
да подпише Нойския договор,наречен от Христо Силянов - Ньойската неправда.
Но датата 3 март 1918 г. трябва да остане сред звездните мигове в българската история, с които се гордеем.
Брест-Литовският мирен договор стана възможен благодарение
на блестящите победи на Българската армия и нейните талантливи командири над руските и румънски войски.
Dilmana:
--- Quote from: Беглик on March 10, 2010, 17:09 ---"Само фактите, без коментар:
На 6 септември 1885 година е извършено Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На 8 септември княз Александър I Батенберг подкрепя Съединението с Княжески Манифест.
Русия обявява недоволството си и изтегля своите офицери.
На 2 ноември, подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия ( а не Турция!) напада България."
Дилмана, откога стана факт, че Турция съществува 1885 год?
--- End quote ---
Беглик, това е дребнаво и простете- глупаво заяждане. Всеки разбира какво имам предвид. Да, формално Турция съществува от 1924 година, но отлично знаете какво имам предвид, когато напомням че атаката идва не от Турция, или ако предпочитате от Османската империя, а от страна на братята сърби - славяни, православни християни и пр.
Съединението засяга турските интереси, а българите получават нож в гърба откъм Сърбия.
Беглик:
Дилмана, мисля че е нормално, когато обещавате факти, да очаквам факти, но вашата забележка ми напомни колко съм заядлив и глупав да очаквам това.
Dilmana:
--- Quote from: Беглик on March 10, 2010, 17:45 ---Дилмана, мисля че е нормално, когато обещавате факти, да очаквам факти, но вашата забележка ми напомни колко съм заядлив и глупав да очаквам това.
--- End quote ---
Именно, това са фактите. Това в скобите не е факт, а моя иронично вметната бележка, ако правите разлика
На 2 ноември, подкрепяна от Австро-Унгария, Сърбия ( а не Турция!) напада България."
EvroPOMAK:
Наистина тези посочените по-горни събития, бяха неизвестната и невписаната част години наред в Българската история, поне за онези от нас които учехме тази история по време на "Комунизама" и "Социализама"! :o
Военните позиции след сраженията на убити румънски войници, край Тутракан - 1916г.!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version