Author Topic: От блога на Дилмана!  (Read 177311 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #315 on: May 03, 2010, 04:45 »

Уважаеми съфорумници,напоследък нашата уважавана журналистка Даниела Горчева издадел на списание" Диалог"  по света,и свързана с други медийни групи  като" Медиапул".... ме помоли да предам поздрави към нашите съфорумници в сайта и факта,че е много заета, почти не и остава време за форума ни.!
Ето защо ми е препратила на мейла нейни авторски статии,които при възможност ще публикувам.Искам да изкажа от името на Екипа на сайта благодарност към Дилмана.Тя е едно богатство с непримиримия си труд и стремеж да показва истината за обществото,такава каквато е!
 
 

За „кариерата” на обикновен прокурор и за корупцията на главен прокурор
 
Иван Иванов, председател на Комитета за българо-европейско сътрудничество (КБЕС) със седалище в Упсала, Швеция  Неотдавна "... главният прокурор заяви, че няма да приеме цялата кариера на Василев да бъде поставена на карта от репликата на прокурора по време на акцията ..." (Медиапул,)
   Държавна служба за кариеристи и снизходителност за сметка на закона и правата на гражданите ?   По времето на Тодор Живков (и на дълго време дясната му ръка, членът на Политбюро ЦК на БКП Борис Велчев, дядо на днешния главен прокурор Борис Велчев), държавните служби действително бяха създадени за кариера на партийни кариеристи. И в „правораздаването” кариера правеха прокурори, изпълняващи и обслужващи волята на Партията и партийците на власт, включително и с безогледни нарушения и престъпления на закона, погубили и съсипали хиляди граждани.
   В демократичната правова държава
обаче прокурорската длъжност не е създадена и не се заплаща от гражданите, за да може кариеристи да правят кариера чрез нея или за да бъде гарантиран пожизнен приют за провалили се.
   В демократичната правова държава прокурорската длъжност е създадена с едно-единствено предназначение: прокурорите да налагат закона, преди всичко като сами го спазват стриктно. Изискванията към прокурорите с голяма власт в ръцете си са основателно високи. Място в прокуратурата имат само отговарящи на тези изисквания. Снизходителност за сметка на закона и правата на гражданите към грубо несправящи се с изискванията прокурори е изключена. Разбиранията на днешния главен прокурор Борис Велчев обаче очевидно не са такива.     
   Политическа поръчка или угодничество?
   Очевидно днешният главен прокурор на Република България не разбира, че е абсурдно недопустимо предварително публично да предупреждава какви дисциплинарни решения на Висшия съдебен съвет (ВСС) той лично приема или да не приема. Главният прокурор има думата единствено като редови член на ВСС на заседание да изрази личното си мнение и в гласуване да употреби личния си едничък глас от общо 25, но не и предварително да изказва желанията си в средствата за информация, за да оказва чрез тях тарикатски натиск над ВСС, изпреварвайки законния ход на събитията.
   Става очевиден стереотип, когато трябва да изпълни очаквана от него политическа услуга, главният прокурор Борис Велчев да тича презглава в средствата за информация, за да оказва натиск на принципа “Думам ти дъще, сещай се, снахо (и разследващи прокурори, и подчинени му и неподчинени му членове на ВСС)”.
   Така постъпи главният прокурор Борис Велчев, когато преди известно време набързо заяви пред средствата за информация, че реституциите на Симеон Сакскобургготски без наличие на закон за реституция не били работа на прокуратурата, а били работа на ... политиците, в момент, когато подчинени му прокурори бяха започнали разследване на въпросните реституции и още не бяха приключили разследването си.
   Това изглежда като изпълнение на политическа поръчка - да не се допусне Симеон Сакскобургготски с ортаците си да бъде изправен да отговаря според закона и поради това партията му НДСВ евентуално да реагира и да прекатури коалицията на БСП.
   Така постъпи главният прокурор Борис Велчев и вчера, излизайки с изявления пред средствата за информация, че “прокуратурата вече е изразила своята категорична подкрепа” (Медиапул, 22.04.2010 г.) за въвеждането на “таен свидетел и “резервен адвокат” в Наказателно-процесуалния кодекс, веднага след като депутати в Народното събрание обявиха, че ще изпратят закона за тези промени в Конституционния съд за отмяната му.   “Прокуратурата” е институция без физическа възможност да изразява, каквото и да е пред микрофони. Тя няма никакъв свой законен колегиален орган, който да приеме решение за такава подкрепа и да упълномощи някого да го заяви.
В случая главният прокурор Борис Велчев очевидно заблуждава обществото и гражданите, че говори от името на “прокуратурата”, докато всъщност говори единствено от свое име.
Твърдението му, че прокуратурата вече е изразила своята категорична подкрепа за въпросните промени, изглежда като изпълнение на политическа поръчка или угодничество пред управляващите от изпълнителната власт, внесли и прокарали въпросния закон. Същевременно, това изглежда и като натиск над въпросните депутати да се откажат от намерението си и предварителен натиск над Конституционния съд.
   Недопустим натиск над ВСС от страна на главния прокурор  В момента главният прокурор Борис Велчев отново чрез средствата за информация оказва очевиден натиск над ВСС и специално над подчинени му прокурори и следователи в него, за да не наложат единственото възможно разумно и справедливо наказание: дисциплинарно уволнение на прокурор, извършил тежки нарушения и вероятни престъпления по служба в очевидна угода на височества от изпълнителната власт и доказал, че е на светлинни години разстояние от професионалните и моралните изисквания към прокурор и магистрат.
Целта на главния прокурор е очевидна – да осуети превантивния ефект от заслужено и наложено дисциплинарно уволнение със сериозен размисъл и отказ от подобни недопустими действия в бъдеще на други прокурори.
Очевидно е, че по този начин главният прокурор Борис Велчев прави услуга в угода на днешна партия на власт и на висшите й партийци в изпълнителната власт, с които той непрекъснато общува нерегламентирано в нарушение на фундамента на Конституцията за разделение на властите.
Опитът на главния прокурор Борис Велчев да представи извършеното от прокурора Роман Василев само за изтървана  "реплика” спестява истини и хвърля прах в очите на обществото.  Tежки нарушения и вероятни престъпления..........
 
You are not allowed to view links. Register or Login         

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #316 on: May 03, 2010, 05:25 »
   Една песен от Дилмана/ от архива на сайта/
 
Даниела Горчева ни  представя  Васко Кръпката" За кръпките на комунизма и музиката от днес!"-  ;)Злите сили   
 
 
You are not allowed to view links. Register or Login#!
             

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #317 on: May 23, 2010, 09:22 »
От Блога на нашата Дилмана !
 
 ОЛА или какво е да си дете на емигранти в България.  Благодарение на фейсбук групата "Да спасим Аревик" и на линка, даден от Светла Енчева, попаднах на това тв предаване, вижте го и вие и сравнете сами със случая с болното в Холандия българче, за който споменах в писмото до Искрен:
You are not allowed to view links. Register or Login
Прибавям към темата и важните уточнения от Светла Енчева и й благодаря за тях:
Даниела,
Историята на Ола е повече от интересна. Той участва и във филма на Иван Кулеков "Българският Гуантанамо". Писала съм за него доста в блога си, примерно тук
You are not allowed to view links. Register or Login (но и на много други места, просто с линка към този пост искам да ти представя песента му), а в блога си Селин разказва историята му - You are not allowed to view links. Register or Login
Всъщност на Ола дължа много, защото той ми отвори очите за проблемите на "нелегалните" чужденци в България. Благодарение на него се свързах и с Валерия Иларева (предистория - You are not allowed to view links. Register or Login продължение - You are not allowed to view links. Register or Login

 
Забравих да кажа, че поради много странно стечение на обстоятелствата и поради съдействието на Виктор Лилов и Данчо от "Месечина мюзик", които спасиха сценичния дебют на Ола от провал (момчетата, които беше намерил да свирят парчето му, изчезнали в деня на концерта), сега Ола има изяви тук-там със Silver beat Collective :-).
 
А аз да напомня интервюто от 2008 с адвокат Свилен Овчаров по темата Бусманци:
 
 
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #318 on: May 25, 2010, 09:51 »
Назми,
благодаря ти че продължаваш да се интересуваш от темите по които работя и да уведомяваш приятелите тук. Мисля че е важно да се знае, че в страна, където законите не се спазват и няма сериозен граждански контрол, всеки може да стане жертва на самозабравили се длъжностни лица или дори магистрати. Ето случая с момчето от Пловдив - Максим Савов.
Нека да е обеца на ухото на всички, които пишат и мислят дискриминационно - било срещу чужденците у нас, било срещу българските граждани с различна етническа и/или религиозна принадлежност - турци, помаци, евреи, роми и т.н. От този случай се вижда, че и българин да си, и неосъждан, и дори православен - когато законите и правата на човека не се спазват, това е опасно за всички. Правата на другите (на различните от нас) са гаранция и за собствените ни права. Затова трябва солидарност и  то не само, когато е засегнат някой от нашата "група".
За съжаление случаите на незаконно задържане под стража в България са стотици, а за последните 20 години- хиляди.
Това е чудовищно престъпление срещу личността - да те лишат от свобода и то без каквито и да било законни основания, но у нас все още си действат рефлексите на милиционерщината.
 

Offline Беглик

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 448
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #319 on: May 25, 2010, 14:34 »
A ето случая с момчето от Сан Франциско - Якуб Махмудоглу:

"През 2003 г. в Сан Франциско паднах от 8 м височина. Оцелях, но  се потроших здраво. Лечението ми струваше много скъпо”, разказва Якуб. И  в болката си се сетил за родината и за вълшебната вода на Павел баня.  Върнал се в България, а водата го изцерила.

24 часа

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #320 on: May 26, 2010, 08:18 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Назми,
благодаря ти че продължаваш да се интересуваш от темите по които работя и да уведомяваш приятелите тук. Мисля че е важно да се знае, че в страна, където законите не се спазват и няма сериозен граждански контрол, всеки може да стане жертва на самозабравили се длъжностни лица или дори магистрати. Ето случая с момчето от Пловдив - Максим Савов.
Нека да е обеца на ухото на всички, които пишат и мислят дискриминационно - било срещу чужденците у нас, било срещу българските граждани с различна етническа и/или религиозна принадлежност - турци, помаци, евреи, роми и т.н. От този случай се вижда, че и българин да си, и неосъждан, и дори православен - когато законите и правата на човека не се спазват, това е опасно за всички. Правата на другите (на различните от нас) са гаранция и за собствените ни права. Затова трябва солидарност и  то не само, когато е засегнат някой от нашата "група".
За съжаление случаите на незаконно задържане под стража в България са стотици, а за последните 20 години- хиляди.
Това е чудовищно престъпление срещу личността - да те лишат от свобода и то без каквито и да било законни основания, но у нас все още си действат рефлексите на милиционерщината.

 
 
   Благодаря,Даниела! Хора като теб са ценени.!
 Някой НЕ обичат истината в очите,но хора като теб с гражданска позиция за наболелите проблеми,за  реалноста на проблемите в обществото и запазвана статуквото за определени хора , твоята позиция да казваш истината  макар и болезнена за определен кръг от хора е в полза на народа.
 Бъди жива и здрава и все така упорита!
 От името на Ръководството на сайта pomak.eu приветствам твоето присъствие тук.
 Поздрави и успех.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #321 on: June 06, 2010, 07:06 »
За някои безобразни манипулации по БНТ или как някои колеги без срам заблуждават аудиторията си.

От блога на Дилмана!

Днес, 5 юни, слънчева съботна сутрин, докато си пия кафето, отварям пощата си и получавам писмо от мой читател, който го е публикувал и на блога ми.

Ще го цитирам:
Госпожа Горчева,
Дано си погледнете блога за да прочетете мнението ми. Ще го пусна и на e-mail адреса Ви, но там може да попадне в папка "спам". Става дума за излъченото снощи 04.06.10. предаване по BNTSat, в което Ви включиха.
Водещият допусна една непростима грешка, за която ако беше в частна медия, трябваше тази сутрин да е уволнен. Той Ви покани да се включите в Skype interw в следващо предаване с предстоящия му гост в предаването ( Директора на Агенцията за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова)... А тя е уволнена от цели 10 дни. И то в унисон с Вашата забележка, че не сте много доволна от работата на Агенцията. Г-жа Манджукова имала наглостта да каже на 24.05.10 в Моравия в присъствието на цербера в парламента(Ц.Ц.), че Агенцията не може да си изпълнява добре функциите, заради разнобой в институциите по отношение на българите в чужбина. Церберът и казала още там, че ще бъде уволнена. Представете си законодателна власт да влиза в роля на изпълнителна и ние българите да виждаме това чудо пред очите си... Водещият продължи да упорства да Ви включи и Вие продължихте да му обещавате ... Разбирате ли абсурда, един водещ на предаване с културен привкус(доколкото това е възможно по телевизията на г-жа Пръмова) да е изпуснал толкова важна подробност от собственото му поле на работа. Колко жалко, че българската журналистика слезе до това равнище. И като го гледах този млад човек по дънки и гуменки в ефира на Пръмова да се прави на много ларж и познавач на културните процеси на българите в чужбина.
Апропо, внимавайте с кого се свързвате на пряка линия. Чалга-поколението без да желае може да Ви подложи динена кора.
И браво за списанието!!!

   Благодаря от сърце на моя читател, че ме информира за това безобразие, защото аз не гледам БНТ и нямаше да разбера за този скандален случай.

Всъщност, ще протестирам официално и ще искам БНТ незабавно да се извини на зрителите си тази грозна манипулация, защото въпросното интервю с мен е правено преди месеци (ако не ме лъже паметта, в началото на есента).

 Във всеки случай, то е правено малко след като Райна Манджукова бе назначена за шеф на Държавната агенция на българите в чужбина.

В случая с въпросното предаване, става дума или професионална негодност и недопустимо недоглеждане или още по-лошо - за негодност поради морален дефицит.
Въпросният „колега” от БНТ никога след това не ми се обади да ме покани на дискусия с г-жа Манджукова, както предложи тогава.
Предполагам, че е защото предварително заявих, че имам сериозни критики към ДАБЧ и защото не одобрявам никакви умилителни псевдопатриотарски предавания в неизкоренимия соц-стил.

И сега, когато Райна Манджукова бе уволнена абсолютно нагло заради критики към Партията, управляваща в момента, ще пускат старо интервю с мен.

Защо?

За да се подмазват на министъра без портфейл, който сякаш е слязъл от страниците на безсмъртната книга на Алеко Константинов?

Между другото, само преди няколко дни по молба на колега от „БГ Бен” – излизащ на български език вестник в Лондон, направих коментар за уволнението на Райна Манджукова. Публикувам коментара си едно към едно.


Посвещавам го с отвращение на всички тези уж журналисти, които не се свенят да викат "Осанна", докато някой е на власт и „Разпни го”, щом слезе от власт.


А тези, които се канят тепърва да използват името ми за евтините си манипулации, хубавичко да се замислят. За да не се наложи да си разрешаваме споровете в съдебните зали.
                   
Даниела Горчева, специално за БГ Бен, Лондон  
Не отдавнашното уволнение на шефката на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова показа недвусмислено няколко нелицеприятни истини.

Първо, че манталитетът на управляващите България в момента не е мръднал на йота от времето преди събарянето на Берлинската стена. Защото не може шеф на уж независима държавна агенция да бъде уволняван заради критики към управляващата партия и заради публично изказани всеобщо известни истини.

Второ, -видя се безпощадно ясно доколко са искрени срещите на управляващите с българските общности зад граница. Напомням отново, че Райна Манджукова бе уволнена, защото си позволила да каже на българите в Прага една банална и общоизвестна истина - че няма координация между институциите в България.

И кой знае защо тази банална истина така жегнала друг участник в делегацията - а именно председателката на Народното събрание Цецка Цачева, че бдителната партайгеносе веднага докладвала „най-горе’ непоправимото прегрешение (критика към Партията, управляваща в момента).
В резултат, светкавично направилата кариера бесарабска българка, пак така светкавично бе уволнена.

Изводите обаче са ясни – на висшите държавни служители и на министрите не се препоръчва да разговарят откровено с българите в чужбина.

Те са там, за да отчитат дейност и да си оползотворяват командировъчните.

И докато у дома родните политици с бащинска загриженост съветват гражданите да си затегнат коланите с по две-три дупки - зер не може пир по време на криза, то навън - ако и без портфейл (но затова пък с по два- три псевдонима от Държавна сигурност) доволно му отпускат колана след поредното хапване, пийване и „нищонеказване” сред сънародниците. 
Апропо, понеже тъкмо приключи поредната „световна среща на българските медии” и още ме трови подлизурковщината, която някои колеги безсрамно демонстрираха във Виена, да попитам колко от тия, които довчера припкаха да се снимат с Райна Манджукова и които й правиха мили очи, излязоха да я защитят заради уволненеито й?

Или сега са заети да припкат да правят мили очи на Божидар Димитров и да се снимат с него?

И се правят на разсеяни пред фамилиарния тон на министъра без портфейл, когато казва в ефир по една от националните телевизии, цитирам: „После ги хванах братята македонци и им казах да не се правят на три и половина” .

Не знам за „братята македонци”, но много от колегите наистина се правят на „три и половина”.

Иначе в българската литература този образ е добре описан. Че и разходките му в Прага, във Виена и дори участието му в политиката.

Затова ми е трудно да потисна досадата си от това дежа вю.

  5 юни 2010.От Блога на Даниела Горчева!

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #322 on: August 13, 2010, 03:04 »
         Областният управител търси съдействие за популяризиране на Стара Загора като туристическа дестинация.

                       12 август 2010 16:38  Дарик Стара Загора
           Журналистката Даниела Горчева © Областна администрация - Стара Загора 
  Областният управител Йордан Николов търси начини за популяризиране на Неолитните жилища и на Стара Загора като туристическа дестинация.

Във връзка с поетия ангажимент за това от страна на журналистката от Холандия Даниела Горчева, те посетиха Регионалния исторически музей в Стара Загора и музея „Неолитни жилища.
Николов представи Неолитните жилища в Стара Загора по време на Шестата среща на българските медии във Виена през месец май тази година.

Журналистката, която е издател и редактор на списание „Диалог" в Холандия, била впечатлена от презентацията и пожелала да посети лично музея. Нейната визия за популяризиране на музея е чрез драматизация и пресъздаване на бита и нравите на хората от конкретното историческо време, както и на конкретни исторически събития.

„В страните от Западна Европа това е популярен и атрактивен начин за запознаване с историята, особено за младите хора", смята Горчева. „Във възстановките обикновено участват аматьори, понякога се включват и самите посетители", обясни тя.

Според нея в повечето български музеи липсва сполучлив подход в експонирането на артефактите и историческите свидетелства. Даниела Горчева живее от дълги години в Холандия и е осъществила връзка със специалисти, които могат да окажат професионална помощ в подобен проект за неолитните жилища в Стара Загора.

Обсъждат се варианти музейни работници от РИМ - Стара Загора или областта да посетят исторически обекти в Холандия, за да се запознаят на място с реализацията на такива проекти.

      12 август 2010   You are not allowed to view links. Register or LoginOffline deniz7

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 201
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #323 on: August 28, 2010, 23:10 »
Даниела Горчева             
 - По въпроса за религията не трябва да се забравя, че свобода на религията означава свободното право на всеки един от нас да избира дали да бъде религиозен или не, а също и коя религия да предпочете и дори дали да смени убежденията си, вкл. религиозните.
Това право трябва да се зачита и хората не могат да бъдат ругани, защото са предпочели една или друга религия - било защото са мюсюлмани, било защото са християни, било защото са будисти и т.н.
Не трябва да бъдат ругани и отлъчвани и заради това, че са променили възгледите си и са сменили религията си или пък че са отказали да бъдат религиозни ( както и обратното - че са станали религиозни).
 Затова от една страна никога не съм приемала нападките, че помаците били "предатели", защото са се отрекли от християнската религия (да оставим настрани, че даже не е сигурно, че помаците едва ли не по условие са били всички до един  християни, някои - вероятно да), но по същата логика не приемам и нападките срещу тези помаци, които искат да имат български имена, а не мюсюлмански и които не са религиозни или пък са приели християнската религия.
Трябва да се научим да приемаме, че не колективът и общността трябва да определят нашите постъпки, а нашите собствени убеждения.
Всеки има право да върви по свой собствен път и да търси истината според собствените си разбирания, стига да не нарушава законите.
Не трябва също да се забравя, че свободата на религията включва правото и религията да бъде критикувана. Но забележете - религията, а не правото на всеки от нас да прави своя избор напълно свободен от страха, че изборът му няма да се хареса на този или онзи, на тази или онази общност.                  Уважаема г-жо Горчева,     Otgovor-Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е Всечуващ, Всезнаещ. Сура2: аят256]

"Който желае, да вярва, а който желае, да остане неверник!" (Св. Коран,18,29)„Ислям” произлиза от коренната дума „салаам”, която означава мир. Тя означава също така „отдаване нечия воля на Аллах (сут)”. Затова Ислямът е рилигия на мира, който се постига чрез отдаването нечия воля на волята на Великия Създател – Аллах (сут) В Сура Нахл – глава 16, знамение 125 - на Корана се казва:
„Призовавай към пътя на твоя Господ с мъдрост и хубаво поучение, и спори с тях по най-хубавия начин!”  [Коран 16:125] Уважаема г-жо Горчева, мисля че що се отнася до това кой каква религия е предпочел и доброволно ли е било мисля че по горното ви дава точен отговор. А и изобщо не съм съгласен с вас че свободата на религията включва правото и религията да бъде критикувана, кои сме ние да критикуваме Аллаховото слово? кои сме ние г-жо Горчева? не журналист не президент не който и да било има това право. И друго какви предатели кой се е отрекъл от християнската религия? да има в днешно време предимно след 89г няколко българи християни които приеха исляма, но това е тяхно свободно право ние неможем да ги наричаме предатели, има сьщо и помаци които се отрекоха от исляма но- Всеки има право да върви по свой собствен път и да търси истината според собствените си разбирания, стига да не нарушава законите. И накрая един личен въпрос вие вярваща ли сте?

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #324 on: August 29, 2010, 05:57 »
Deniz 7, Дилмана е в отпуска но и писах на лични.
 Без да заемам позиция като Админ на сайта,считам писаното по горе за неуместно.
 Дилмана е човек на словото,на истината,на горчивите истини в живота които всеки ден са покрай нас!
 Дълбоко заблуждение е,че Дилмана не уважава нас и религията ни.
 Справка тук,в сайта на Корница,справка в блога на Дилмана

Offline deniz7

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 201
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #325 on: August 29, 2010, 12:20 »
Извинявай ага Назми, не бях чел трудовете на Дилмана неискам и да ми се сърдите, аз съм един обикновен човек работник и нямам време да се запозная но от това което прочетох а имено'''' Затова от една страна никога не съм приемала нападките, че помаците били "предатели", защото са се отрекли от християнската религия (да оставим настрани, че даже не е сигурно, че помаците едва ли не по условие са били всички до един  християни, някои - вероятно да), но по същата логика не приемам и нападките срещу тези помаци, които искат да имат български имена, а не мюсюлмански и които не са религиозни или пък са приели християнската религия.'''  И намека ватре в него аз съм силно огорчен както и пасажа  ''Не трябва също да се забравя, че свободата на религията включва правото и религията да бъде критикувана'''  ето това за мен е неуместно а не правото ми да си изкажа мнението.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #326 on: December 18, 2010, 03:48 »
  Да, съпротива имаше
 Една година от смъртта на Едуард Генов
Даниела Горчева, списание Диалог, Холандия
17 Декември 2010

Имената на осемте руснаци, които на 25 август 1968 протестират на Червения площад в Москва срещу нахлуването в Чехословакия, са известни на света: Богораз, Литвинов, Бабицки, Делоне, Дремлюга, Файнберг, Горбаневская, Баева.

Но колцина българи знаят имената на тримата студенти, арестувани и осъдени през септември 1968 за разпространяването на позивите “Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!” и за протеста си срещу смазването на Пражката пролет?

  Ето техните имена: Едуард Генов, Валентин Радев, Александър Димитров.

...На 16 декември се навърши една година от смъртта на Едуард Генов. Приятелите му в София почетоха паметта му в църквата "Света Петка”, а семейството му - със заупокойна молитва на гроба му в Сакраменто, Калифорния (САЩ).
В памет на Едуард Генов с решение на Столична община от 28 юни в София вече има улица на негово име. Това стана възможно, благодарение на инициативата на Лъчезар Тошев, народен представител от СДС, на петицията, подписана от граждани и негови бивши съзатворници като Фреди Фосколо и на подкрепата на общинските съветници Владимир Кисьов и Стефан Иванов.

Единственият от тази група, който е все още между нас, е Александър Димитров. През 2008 г. чешкият президент Вацлав Клаус и премиерът Мирек Тополанек го наградиха с орден "Крамарж" за гражданска доблест.

Досега в България никой не се е сещал да предложи каквото и е да е държавно отличие за Александър Димитров. И това едва ли е изненадващо, като се знае какви са преимуществено хората, награждавани от българския президент Георги Първанов.

Ако трябва да характеризирам Александър Димитров с две думи, бих избрала лаконичност и прямота. Но той, разбира се, притежава в голяма доза и здравословна ирония, самоирония и скептицизъм. Загубил е младежките си марксистки илюзии, но не и интереса си към политиката, която следи внимателно и коментира не без страст.

Ето интервюто на Ал. Димитров пред Даниела Горчева:
Спомняте ли си ясно горещото лято на 1968 г. и какво си спомняте за онова време?

Много добре си спомням всичко и най-вече как тоталитаризмът може да смачка достойнството на човека. Хората виждаха абсурдността на системата, но последна дума имаше Страхът. Трагедията не бе в изпращането на няколко роти, а в тъпата убеденост на Москва и нейните марионетки, че са на прав път и могат да продължават да лъжат и себе си, и народите си.

Чия беше идеята да подкрепите арестуваните руснаци, които протестират на Червения площад с лозунга "За нашата и вашата свобода”? Всъщност, откъде научихте за този протест?

Комунизмът не беше пригоден да посрещне информационната революция. Дори да заглушаваха българските предавания, ние слушахме английските, а югославското радио Скопие излъчваше на един български диалект, разбираем за много българи. Не мога да си спомня кой от нас тримата първи предложи да използваме позиви, но подкрепата за Литвинов и другите бе мое предложение.

Какво искахте да постигнете с разпространението на позивите?

Чехите искаха това, което ние искахме. Не можеше просто да си замълчим. В Русия и в другите комунистически страни хората протестираха, а някои - Югославия, Румъния, изцяло се обявиха против. Аз се надявах, че под този натиск Кремъл ще еволюира и ще се откаже от месианската си комунистическа химера. Всъщност това стана през 1986-89.

Подозирахте ли и изобщо допускахте ли, че сред вас има доносник на Държавна сигурност? Кога научихте за доносите на Божидар Стриков?

Веднага щом Божидар Стриков се появи, реших че има нещо, което не е наред, защото непрекъснато питаше за неща, които не му влизат в работата. Имахме правило освен нас тримата, да не присъстват други при взимане на решения. Но първо, за него гарантира Еди и второ, не е правилно да обвиняваш без доказателства. Тъй като Стриков много искаше да си приказваме за саботаж, докато нашите цели и разбирания се изчерпаха с протест, естествено, с горчиво чувство допуснах, че сме разкрити. След години, имайки вече представа за методите на Държавна сигурност (ДС), стигнах до извода, че Стриков доста преди това е бил завербуван и се е движел с Еди, като неговия stool pigeon.

Какво се случи след като ви арестуваха?

С тримата бе процедирано по еднакъв начин. Първо всеки от нас бе в единична килия и след като решиха, че страшно искаме компания, ни сложиха в килии с момчета, които бяха правили опити да минат границата, за да си “споделяме” с тях.

Как мина делото, процесът при закрити врати ли беше? Дадоха ли ви думата?

Делото премина под пълния контрол на ДС. Формално бе със свободен достъп, но журналисти нямаше, защото никой не ги беше пратил. Адвокатите ни пледираха напълно в удобната теза за липсата ни на житейски опит. Еди се опита да вземе думата и милиционерите веднага го изведоха.

След ареста и присъдата имахте ли контакти с Едуард Генов и Валентин Радев?

Заедно бяхме в Старозагорския затвор, но Еди се присъедини към група, която подготвяше бягство и в която, естествено, имаше доносник и при първия отдал се на ДС случай (не бил съобщил за готвеното бягство от затвора) му дадоха още 8 години плюс неговите три.

Вие казвате, че сте бил марксист? Кога загубихте илюзиите си по отношение на марксизма и защо?

Първото разочарование бе фактът, че една “братска страна” бе нападната от други “братски страни”, водени от “най-братската страна”. Оттам - нататък не беше трудно да разбера, че реално социално общество може да съществува само в условия на демокрация (“народните маси” избират, а не делегират правата си на тоталитарни клики) и функциониращо пазарно стопанство.

Как мислите - тези предварително обречени в една тоталитарна система актове на протест, имат ли смисъл – и за тогава, и за сега?

Смятам, че протестът в тоталитарните държави е необходим. Преди десетина години бях в Бирма и бях потресен от фарсовите форми на будизирания комунистически модел.


Знаете ли с какво се занимава след 10 ноември 1989 доносникът на Държавна сигурност Божидар Стриков?

Преди 1996, когато получих за първи път достъп до досието си, Стриков е застрелял с личното си оръжие свой съсед, бил е осъден и “свален от отчет”. Това е причината да мога да получа “сведението” му. Видях го веднъж в една крайно националистическа групировка.

Миналата година Едуард Генов почина в САЩ, след като през 1989 бе екстрадиран от ДС. А каква бе по-нататъшната съдба на Валентин Радев?
Вальо написа монография за атентата в Свети Крал и почина през 1997 г. от заболяване на сърцето. Има двама сина, единият от които е учител по история.Съпругата му също взе активно участие в процесите на демократизация в България.


  Коментар: Зейнеп.
Достойните и недостойните...
  От Зейнеп.18 Декември 2010 00:08.
 Поздравявам Даниела Горчева за интервюто! Поклон пред Александър Димитров, Едуард Генов и Валентин Радев. Поклон пред всички мъртви и живи жертви на комунистическата унищожителна машина!
А на тези, до които е адресирано писмото ми искам да кажа само това, че от своя комплекс за малоценност те никога няма да се издигнат до нивото да оценят делото на достойните граждани на България през тоталитаризма, рискували толкова много за своята родина и народа, включително и за по-доброто бъдеще на такива недостойни същества като гореспоменатите, които без срам мърсят с коментарите си този форум.Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Re: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #327 on: January 27, 2011, 18:07 »
Здравейте и за много години, да сте живи и здрави.
Понеже в тази тема беше публикувана статията ми за Максим Савов, ето развитието:
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
От блога на Дилмана!
« Reply #328 on: January 27, 2011, 18:11 »
Абсолютно и категорично доказано невинен
Даниела Горчева


„Г-н Савов, ние не ви смятаме за недоказано виновен, за да постановим днешната присъда. Ние Ви смятаме за абсолютно и категорично доказано невинен."


Тези думи прозвучават в съдебната зала в четвъртък, 20 януари 2011 при произнасяне на решението на съда по дело, което се гледа от Окръжен съд, Пловдив.

Помните ли случая Максим Савов?
 
Вижте статията: Тук всеки е виновен до доказване на противното
You are not allowed to view links. Register or Login

На 20 януари 2011 година, точно една година и една седмица след започналите драматични събития за семейството на Максим Савов, когато той беше задържан под стража с обвинение за въоръжен грабеж на 484 лева,Пловдивският окръжен съд призна за НЕВИНЕН подсъдимия Максим Савов, 27 - годишен и отмени изцяло присъдата на Пловдивския районен съд от три години лишаване от свобода условно с пет години изпитателен срок.

Ето какво пише на интернет- страницата на Окръжен съд Пловдив (виж прессъобщения) You are not allowed to view links. Register or Login :
Съдът прецени, че събраните на втората инстанция доказателства и най – вече извършената съдебно – техническа експертиза оборват обвинителната теза и по несъмнен начин доказват невинността на Максим Савов. От направената съдебно – техническа експертиза, която изследва видео записи от магазина и веществени доказателства става ясно, че при направената съпоставка на фигурите на лицето, ограбило магазина и Максим Савов е налице съществена разлика между ръст, телосложение, походка и прочее. Също така експертизата сочи разлика между ножът, който е заснет и този, намерен в дома на Максим Савов и разпознат от пострадалата като ножът, с който е била заплашена.

Когато развълнуваната Ксения – приятелката на Максим Савов, която се бори от самото начало за доказване на невинността му, ми се обади, аз разбира се, бях неизказано щастлива и ако щете – горда, че в България има достойни съдии, които не се поколебават да признаят една съдебна грешка, извършена като резултат от поредица престъпления по служба на разследващ полицай Тодорова, младши прокурор Пенчева и председателят на окръжния съд в Пловдив - Сотир Цацаров, любимец на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Съдебните грешки и престъпните действия или бездействия на магистрати и длъжностни лица обаче струват много на обикновените граждани.
Съдебните грешки трябва да се анализират и длъжностните лица и магистратите, които са ги допуснали поради некомпетентност или умишлено трябва да понесат отговорността си.
Защото нищо не може да върне безкрайно дългите пет месеца лишаване от свобода на един невинен човек, нито това, което Максим Савов и семейството му преживяха през последната година.
А такива като Максим – незаконно и престъпно държани под стража, в България има много. Поради стари милиционерски рефлекси, поради некомпетентност, поради предубеденост, поради желание да отчитат резултати в борбата с престъпността и т.н.
Затова очаквайте поредица от материали за това как работят „органите на реда”.
Сега, нека да поздравим Максим Савов и приятелката му Ксения, да благодарим на всички журналисти и български медии, които отразиха случая – все пак, макар и трудно, справедливостта възтържествува - дори и в България.


Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #329 on: June 15, 2011, 01:44 »
 
                                                                    Даниела Горчева:

                     За хората,които следят внимателно обществено-политическия живот.! НОВО!( + ВИДЕО.)  17.Май. 2011г.

   „За хората, които следят внимателно публичните действия на българските политици и следят внимателно обществено-политическия живот в България грамите не казват нищо ново! Може би припомнят забравени неща, защото хората забравят много бързо!”, това заяви в предаването на БНТ-Пловдив „Местно време” главният редактор на списанието „Диалог” в Холандия Даниела Горчева, по повод разпространените от Уикилийкс американски грами, свързани с България.

 „Това, което на мен ми прави впечатление е, че за съжаление, чуждестранните дипломати много често се оказват твърде наивни и Западна Европа и Америка трябва да разберат, че за България те трябва да изпращат изключително подготвени хора, с много подготвени екипи, защото става въпрос за една невероятно корумпирана страна, която, тъй като липсваше обществена справедливост – не бяха наказани престъпниците, извършили чудовищни престъпления по време на комунистическия режим, и бяха оставени те да трансформират политическата си власт в икономическа и обратно в политическа, не беше извършена лустрация. Всичкото това нещо, това са един процеси, които се отразяват върху живота, ако щете и на здравето, на всеки един български гражданин и дефакто върху живота на всички хора по света” , заяви Даниела Горчева.

                             ВИДЕО / БНТ/ с журналиста Даниела Горчева- главен редактор на списание" Диалог" в Холандия.
                                                            Времетраене-11:27 мин.

                            You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42