Български > Дискусии
От блога на Дилмана!
Nazmi:
--- Quote from: Dilmana on May 25, 2010, 09:51 ---
Назми,
благодаря ти че продължаваш да се интересуваш от темите по които работя и да уведомяваш приятелите тук. Мисля че е важно да се знае, че в страна, където законите не се спазват и няма сериозен граждански контрол, всеки може да стане жертва на самозабравили се длъжностни лица или дори магистрати. Ето случая с момчето от Пловдив - Максим Савов.
Нека да е обеца на ухото на всички, които пишат и мислят дискриминационно - било срещу чужденците у нас, било срещу българските граждани с различна етническа и/или религиозна принадлежност - турци, помаци, евреи, роми и т.н. От този случай се вижда, че и българин да си, и неосъждан, и дори православен - когато законите и правата на човека не се спазват, това е опасно за всички. Правата на другите (на различните от нас) са гаранция и за собствените ни права. Затова трябва солидарност и то не само, когато е засегнат някой от нашата "група".
За съжаление случаите на незаконно задържане под стража в България са стотици, а за последните 20 години- хиляди.
Това е чудовищно престъпление срещу личността - да те лишат от свобода и то без каквито и да било законни основания, но у нас все още си действат рефлексите на милиционерщината.
--- End quote ---
Благодаря,Даниела! Хора като теб са ценени.!
Някой НЕ обичат истината в очите,но хора като теб с гражданска позиция за наболелите проблеми,за реалноста на проблемите в обществото и запазвана статуквото за определени хора , твоята позиция да казваш истината макар и болезнена за определен кръг от хора е в полза на народа.
Бъди жива и здрава и все така упорита!
От името на Ръководството на сайта pomak.eu приветствам твоето присъствие тук.
Поздрави и успех.
Nazmi:
За някои безобразни манипулации по БНТ или как някои колеги без срам заблуждават аудиторията си.
От блога на Дилмана!
Днес, 5 юни, слънчева съботна сутрин, докато си пия кафето, отварям пощата си и получавам писмо от мой читател, който го е публикувал и на блога ми.
Ще го цитирам:
Госпожа Горчева,
Дано си погледнете блога за да прочетете мнението ми. Ще го пусна и на e-mail адреса Ви, но там може да попадне в папка "спам". Става дума за излъченото снощи 04.06.10. предаване по BNTSat, в което Ви включиха.
Водещият допусна една непростима грешка, за която ако беше в частна медия, трябваше тази сутрин да е уволнен. Той Ви покани да се включите в Skype interw в следващо предаване с предстоящия му гост в предаването ( Директора на Агенцията за българите в чужбина - г-жа Райна Манджукова)... А тя е уволнена от цели 10 дни. И то в унисон с Вашата забележка, че не сте много доволна от работата на Агенцията. Г-жа Манджукова имала наглостта да каже на 24.05.10 в Моравия в присъствието на цербера в парламента(Ц.Ц.), че Агенцията не може да си изпълнява добре функциите, заради разнобой в институциите по отношение на българите в чужбина. Церберът и казала още там, че ще бъде уволнена. Представете си законодателна власт да влиза в роля на изпълнителна и ние българите да виждаме това чудо пред очите си... Водещият продължи да упорства да Ви включи и Вие продължихте да му обещавате ... Разбирате ли абсурда, един водещ на предаване с културен привкус(доколкото това е възможно по телевизията на г-жа Пръмова) да е изпуснал толкова важна подробност от собственото му поле на работа. Колко жалко, че българската журналистика слезе до това равнище. И като го гледах този млад човек по дънки и гуменки в ефира на Пръмова да се прави на много ларж и познавач на културните процеси на българите в чужбина.
Апропо, внимавайте с кого се свързвате на пряка линия. Чалга-поколението без да желае може да Ви подложи динена кора.
И браво за списанието!!!
Благодаря от сърце на моя читател, че ме информира за това безобразие, защото аз не гледам БНТ и нямаше да разбера за този скандален случай.
Всъщност, ще протестирам официално и ще искам БНТ незабавно да се извини на зрителите си тази грозна манипулация, защото въпросното интервю с мен е правено преди месеци (ако не ме лъже паметта, в началото на есента).
Във всеки случай, то е правено малко след като Райна Манджукова бе назначена за шеф на Държавната агенция на българите в чужбина.
В случая с въпросното предаване, става дума или професионална негодност и недопустимо недоглеждане или още по-лошо - за негодност поради морален дефицит.
Въпросният „колега” от БНТ никога след това не ми се обади да ме покани на дискусия с г-жа Манджукова, както предложи тогава.
Предполагам, че е защото предварително заявих, че имам сериозни критики към ДАБЧ и защото не одобрявам никакви умилителни псевдопатриотарски предавания в неизкоренимия соц-стил.
И сега, когато Райна Манджукова бе уволнена абсолютно нагло заради критики към Партията, управляваща в момента, ще пускат старо интервю с мен.
Защо?
За да се подмазват на министъра без портфейл, който сякаш е слязъл от страниците на безсмъртната книга на Алеко Константинов?
Между другото, само преди няколко дни по молба на колега от „БГ Бен” – излизащ на български език вестник в Лондон, направих коментар за уволнението на Райна Манджукова. Публикувам коментара си едно към едно.
Посвещавам го с отвращение на всички тези уж журналисти, които не се свенят да викат "Осанна", докато някой е на власт и „Разпни го”, щом слезе от власт.
А тези, които се канят тепърва да използват името ми за евтините си манипулации, хубавичко да се замислят. За да не се наложи да си разрешаваме споровете в съдебните зали.
Даниела Горчева, специално за БГ Бен, Лондон
Не отдавнашното уволнение на шефката на Държавната агенция за българите в чужбина Райна Манджукова показа недвусмислено няколко нелицеприятни истини.
Първо, че манталитетът на управляващите България в момента не е мръднал на йота от времето преди събарянето на Берлинската стена. Защото не може шеф на уж независима държавна агенция да бъде уволняван заради критики към управляващата партия и заради публично изказани всеобщо известни истини.
Второ, -видя се безпощадно ясно доколко са искрени срещите на управляващите с българските общности зад граница. Напомням отново, че Райна Манджукова бе уволнена, защото си позволила да каже на българите в Прага една банална и общоизвестна истина - че няма координация между институциите в България.
И кой знае защо тази банална истина така жегнала друг участник в делегацията - а именно председателката на Народното събрание Цецка Цачева, че бдителната партайгеносе веднага докладвала „най-горе’ непоправимото прегрешение (критика към Партията, управляваща в момента).
В резултат, светкавично направилата кариера бесарабска българка, пак така светкавично бе уволнена.
Изводите обаче са ясни – на висшите държавни служители и на министрите не се препоръчва да разговарят откровено с българите в чужбина.
Те са там, за да отчитат дейност и да си оползотворяват командировъчните.
И докато у дома родните политици с бащинска загриженост съветват гражданите да си затегнат коланите с по две-три дупки - зер не може пир по време на криза, то навън - ако и без портфейл (но затова пък с по два- три псевдонима от Държавна сигурност) доволно му отпускат колана след поредното хапване, пийване и „нищонеказване” сред сънародниците.
Апропо, понеже тъкмо приключи поредната „световна среща на българските медии” и още ме трови подлизурковщината, която някои колеги безсрамно демонстрираха във Виена, да попитам колко от тия, които довчера припкаха да се снимат с Райна Манджукова и които й правиха мили очи, излязоха да я защитят заради уволненеито й?
Или сега са заети да припкат да правят мили очи на Божидар Димитров и да се снимат с него?
И се правят на разсеяни пред фамилиарния тон на министъра без портфейл, когато казва в ефир по една от националните телевизии, цитирам: „После ги хванах братята македонци и им казах да не се правят на три и половина” .
Не знам за „братята македонци”, но много от колегите наистина се правят на „три и половина”.
Иначе в българската литература този образ е добре описан. Че и разходките му в Прага, във Виена и дори участието му в политиката.
Затова ми е трудно да потисна досадата си от това дежа вю.
5 юни 2010.От Блога на Даниела Горчева!
П.С:- В отговор само да добавя,че тук имаме тема за въпросния министър Божидар Димитров отговарящ за Българските граждани в чужбина.Един парадокс на това правителство,както и това доколко Б.Димитров е историк подвластен на комунизма,срам !!!
Nazmi:
Областният управител търси съдействие за популяризиране на Стара Загора като туристическа дестинация.
12 август 2010 16:38 Дарик Стара Загора
Журналистката Даниела Горчева © Областна администрация - Стара Загора
Областният управител Йордан Николов търси начини за популяризиране на Неолитните жилища и на Стара Загора като туристическа дестинация.
Във връзка с поетия ангажимент за това от страна на журналистката от Холандия Даниела Горчева, те посетиха Регионалния исторически музей в Стара Загора и музея „Неолитни жилища.
Николов представи Неолитните жилища в Стара Загора по време на Шестата среща на българските медии във Виена през месец май тази година.
Журналистката, която е издател и редактор на списание „Диалог" в Холандия, била впечатлена от презентацията и пожелала да посети лично музея. Нейната визия за популяризиране на музея е чрез драматизация и пресъздаване на бита и нравите на хората от конкретното историческо време, както и на конкретни исторически събития.
„В страните от Западна Европа това е популярен и атрактивен начин за запознаване с историята, особено за младите хора", смята Горчева. „Във възстановките обикновено участват аматьори, понякога се включват и самите посетители", обясни тя.
Според нея в повечето български музеи липсва сполучлив подход в експонирането на артефактите и историческите свидетелства. Даниела Горчева живее от дълги години в Холандия и е осъществила връзка със специалисти, които могат да окажат професионална помощ в подобен проект за неолитните жилища в Стара Загора.
Обсъждат се варианти музейни работници от РИМ - Стара Загора или областта да посетят исторически обекти в Холандия, за да се запознаят на място с реализацията на такива проекти.
12 август 2010 http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=573792
deniz7:
Даниела Горчева
- По въпроса за религията не трябва да се забравя, че свобода на религията означава свободното право на всеки един от нас да избира дали да бъде религиозен или не, а също и коя религия да предпочете и дори дали да смени убежденията си, вкл. религиозните.
Това право трябва да се зачита и хората не могат да бъдат ругани, защото са предпочели една или друга религия - било защото са мюсюлмани, било защото са християни, било защото са будисти и т.н.
Не трябва да бъдат ругани и отлъчвани и заради това, че са променили възгледите си и са сменили религията си или пък че са отказали да бъдат религиозни ( както и обратното - че са станали религиозни).
Затова от една страна никога не съм приемала нападките, че помаците били "предатели", защото са се отрекли от християнската религия (да оставим настрани, че даже не е сигурно, че помаците едва ли не по условие са били всички до един християни, някои - вероятно да), но по същата логика не приемам и нападките срещу тези помаци, които искат да имат български имена, а не мюсюлмански и които не са религиозни или пък са приели християнската религия.
Трябва да се научим да приемаме, че не колективът и общността трябва да определят нашите постъпки, а нашите собствени убеждения.
Всеки има право да върви по свой собствен път и да търси истината според собствените си разбирания, стига да не нарушава законите.
Не трябва също да се забравя, че свободата на религията включва правото и религията да бъде критикувана. Но забележете - религията, а не правото на всеки от нас да прави своя избор напълно свободен от страха, че изборът му няма да се хареса на този или онзи, на тази или онази общност. Уважаема г-жо Горчева, Otgovor-Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е Всечуващ, Всезнаещ. Сура2: аят256]
"Който желае, да вярва, а който желае, да остане неверник!" (Св. Коран,18,29)„Ислям” произлиза от коренната дума „салаам”, която означава мир. Тя означава също така „отдаване нечия воля на Аллах (сут)”. Затова Ислямът е рилигия на мира, който се постига чрез отдаването нечия воля на волята на Великия Създател – Аллах (сут) В Сура Нахл – глава 16, знамение 125 - на Корана се казва:
„Призовавай към пътя на твоя Господ с мъдрост и хубаво поучение, и спори с тях по най-хубавия начин!” [Коран 16:125] Уважаема г-жо Горчева, мисля че що се отнася до това кой каква религия е предпочел и доброволно ли е било мисля че по горното ви дава точен отговор. А и изобщо не съм съгласен с вас че свободата на религията включва правото и религията да бъде критикувана, кои сме ние да критикуваме Аллаховото слово? кои сме ние г-жо Горчева? не журналист не президент не който и да било има това право. И друго какви предатели кой се е отрекъл от християнската религия? да има в днешно време предимно след 89г няколко българи християни които приеха исляма, но това е тяхно свободно право ние неможем да ги наричаме предатели, има сьщо и помаци които се отрекоха от исляма но- Всеки има право да върви по свой собствен път и да търси истината според собствените си разбирания, стига да не нарушава законите. И накрая един личен въпрос вие вярваща ли сте?
Nazmi:
Deniz 7, Дилмана е в отпуска но и писах на лични.
Без да заемам позиция като Админ на сайта,считам писаното по горе за неуместно.
Дилмана е човек на словото,на истината,на горчивите истини в живота които всеки ден са покрай нас!
Дълбоко заблуждение е,че Дилмана не уважава нас и религията ни.
Справка тук,в сайта на Корница,справка в блога на Дилмана
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version