Author Topic: От блога на Дилмана!  (Read 177315 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #330 on: September 19, 2011, 11:23 »
                                         
                                                       Каk да забравиш жертвите и да честваш убийците

 17.09.2011 Даниела Горчева списание "Диалог "-Холандия.

 Никой не е забравен и нищо не е забравено.
 Тези думи може да се чуят тук-там по света и обикновено означават: почитаме паметта на жертвите и помним имената на убийците. Знаем, че опасността от загуба на свободата и демокрацията съществува винаги и навсякъде и че паметта ни е жизнено необходима. За да разпознаваме злото навреме. Преди да е станало твърде късно.

 У нас обаче се придържаме към изцяло различна и твърде ″оригинална″ линия.

  В България жертвите се забравят по най-бързия начин.  Като жизнен народ българите не обичат да се травмират.
   Затова пък у нас отколе славят и почитат убийците, престъпниците, диктаторите, националните предатели.
 На 1-ви срещу 2-ри февруари 1945 година, получилите властта с решаващата помощ на Червената армия български комунисти избиват регентите, министрите и народните представители на България.

    Имената им, естествено, тънат в забрава.  Но затова пък портретът на човека, който нарежда убийството им, с десетилетия виси във всички училища, а децата сричат възторжени стихове в негова чест.

    Неговото име е Георги Димитров. Наречен е още ″вожд и учител на българския народ”, както и ″героят от Лайпциг”. Под диктовката на Сталин вождът и учителят на народа настоява в телеграмите си от Москва до София (писани на руски език, разбира се) с помощта на ″тричленки от наши комунисти и комсомолци” безмилостно да бъде избита най-добрата част от този народ, най-образованата, най-смелата, най-достойната.

 Това, разбира се, е мъдро решение. Така този народ е лишен от естествените си лидери и гарантирано му остава един-единствен ″вожд”. От своя страна този вожд си има по-голям вожд в Москва, пред когото треперят гащите на ″героя от Лайпциг”. Накрая, съвсем в духа на традицията след 1944, признателният български народ издига мавзолей на този национален предател и убиец и десетилетия наред от училище водят децата там да тръпнат пред мумията му.
 Имената на българските вождове, естествено, редовно се скандират от възторжения народ, на тях се вдигат паметници, откриват им се музеи, организират им се всенародни – предимно правешки, чествания и увеселения.

                        Правешки загадки
 Всенародните увеселения в Правец обаче се оказаха ″всенародни” единствено според националната правешка журналистика. Понеже, както и да го погледне човек, 200 души не само не са целият български народ, но даже не са и цял Правец, който според последното преброяване има 3 800 жители. Община Правец пък наброява 7 540 жители. Къде са се запилели в този исторически ден верните на Живков правчани, медиите мълчат, остават догадките.
 Наистина, практичният българин много-много не почита умрелите, понеже келепир от тях няма. Ех, ако Владко, Тошко и Жени не бяха толкова стиснати, а бяха опнали една всенародна трапеза с кебапчета, масовостта на мероприятието щеше да е завидна. Но от родата на Живков не са свикнали да дават. Те само да вземат.
 Така, например, подареният от Евгения Живкова бюст на Тодор Живков не бил нито поръчан, нито заплатен от родата. Горката внучка на Живков се била изпотрепала да обикаля България да търси оцелели след ноември 1989 бюстове на обичания от цял народ неин дядо. С други думи, подареният от внучката бюст на разполагалия с цяла държава управник, пак се оказа заплатен от признателните български граждани. Както и увеселенията по случай 100-годишнината се оказаха в голяма степен платени от общината. За малко и оркестърът на Българска армия да свири, понеже заместник на военния министър радушно дал съгласието си. Така де, мигар в Германия на някой министър ще му хрумне да огорчава феновете на Хитлер и да не им предостави държавен оркестър да свири в чест на рождения ден на любимия им фюрер?

   Ексцесии в 21 век

 У нас обаче веднага се намериха завистници и лоши хора от граждански организации, които успяха да огорчат невинната Живкова ″унукиня″ в навечерието на светлия празник и тя не скри обидата си пред ТВ7, че милият й дядо бил използван като плашило за управляващите и че в 21 век ″ставали такива ексцесии”. Наострих уши да чуя за какви ексцесии става дума и дали някъде благодарният народ не е подпалил чучелото на Живков. Не, оказа се, далеч по-страшно. След протести на гражданите и на опозицията не само че никой от правителството на ГЕРБ нямало да участва в тържествата, но и оркестърът на Българска армия нямало да свири в чест на незабравимия диктатор. От това по-голяма ексцесия, здраве му кажи. Но както вече бе отбелязано, не чакай ти от българите почит към умрелите.

  Кой какво помни

 По-иначе стои въпросът с това какво помнят българите от своята история. И тук, оказва се, България може да даде един хубав урок на Европа и даже на целия свят. Полша помни Катин. Чехия помни своята Пражка пролет. Унгария помни 1956 година. Светът помни Втората световна война. САЩ помнят 11 септември. В България помнят родната къща на видния правчанин Тодор Живков. Услужливи телевизионни камери я показват по телевизията. Български журналисти почтително слушат умилителни спомени от съседките на Живков. Тук, да, ей тук, на – в тази къща се роди малкият Тодорчо... Не става ясно как малкият Тодорчо се е изхитрил да се роди в тази построена през 60-те години къща още през ... 1911 година. Нейсе, запуши я. Друго обаче става ясно – че тутакси една циганка му предрекла, че ще стане цар. Това изглежда е напълно вярно. Такъв цар, че 100 години по-късно родата Му ведно с придворната Му интелигенция, придворната Му журналистика и вярната Му номенклатура неотклонно се придържат към максимата на Сенека: Terminus nullus falso est. Което в народен превод ще рече, че лъжат като разпрани и окото им не мигва.

   Събитие на седмицата и фраза на седмицата

     Десет години след терористичните нападения през 2001, световните медии отново припомниха страшното утро на 11 септември. У нас Българската национална телевизия, разбира се, съвсем логично обяви за събитие на седмицата празненствата по случай 100-я рожден ден на Тодор Живков, а за фраза на седмицата казаното от премиера на България за Тодор Живков. Това, разбира се, отново потвърждава всеизвестния факт, че българите обичат само жизнерадостните събития и харесват само веселяшките изказвания. В САЩ бяха открити мемориални комплекси с изписани на тях имената на жертвите на терористичните атаки. Както всяка година и тази, имената на всички загинали бяха прочетени на глас. Едно по едно. 2 974 души. В България, естествено, никой никога не чете, нито пък знае имената на загиналите мъже, жени и деца в кървавия атентат през април 1925 в църквата ″Света Неделя″. Съмнително е дали някой знае, че на този ден комунистите се опитват чрез двустепенен терористичен акт да унищожат българския политически и военен елит, за да предадат властта в ръцете на Москва. Разбира се, терористите в служба на СССР забавят, но не забравят. 20 години по-късно мащабите са завидни и българските комунисти се справят не само с политическия и военния елит, но и с администрацията, с интелектуалния и стопанския елит, а по-късно и със селяните, които отчаяно се борят и не си дават земята. Както можеше да се очаква в духа на българската жизнеутвърждаваща традиция, и тази година на 9 септември българският парламент не почете с минута мълчание паметта на жертвите на преврата, донесъл десетилетен терор и почти пълна загуба на националния суверенитет. В забрава тънат десетките хиляди имена на избитите в първите три месеца след 9 септември 1944, никой не помни имената на борците за свобода и не е чувал за горяните. Незнайни са и имената на избитите в комунистическите затвори и в зловещите концлагери на българския ГУЛАГ.

             Мъдрост и сближение

   Затова пък веселяците от Коалиция за България предложиха да бъдела почетена паметта на въоръжените от Съветския съюз терористи, които още от 1923 и 1925 година мечтаели за този същия 9 септември 1944. Лидерът на БСП Сергей Станишев с присъщата му завладяваща откровеност дори заяви, че макар да не им били чисти помислите, тия хора имали идеали. А Янаки Стоилов предложи да се сближели хората, които били на противоположните страни в тези събития. Да се чуди и мае човек как ще стане тази работа със сближаването? Защото от ″едната страна на това събитие” са убийците и техните наследници и днешни почитатели, а от другата... – избитите от тях. Къде точно ще провеждат това сближаване, от Коалиция за България не уточняват. Но не вярвам в името на едното сближаване да се командироват вкупом чак на Оня свят, за да си стиснат ръцете с избитите. Но да оставим мъдрите предложения на БСП (к) и да се върнем на темата за паметта и признателността.

    Паметник на убития заради своите ″Задочни репортажи за България” писател Георги Марков в родината му, разбира се, няма. За сметка на това на поръчителя на убийството му са издигнати не един, а два паметника в родното му село Правец. На съвестта на този почетен правешки гражданин, съвест, за която няма доказателства някога наистина да е съществувала, лежи не само убийството на Марков в Лондон и на други български емигранти, наричани вражески или ″невъзвращенци”, а десетки хиляди убийства в България, извършени по идеологически и политически причини. Но и в днешна, както и във вчерашна България, за масовия убиец и държавен изменник се говори с умиление, защото българинът обича енергичните и жизнени личности. Поне така вкупом ни убеждават от повечето български медии.

     Но дали наистина е така?

   Дали наистина българите са били много, ама много щастливи по времето на Живков и сега непоносимо страдат поради липсата на минирани граници, депресират се, че не ги изселват и никак не могат да се примирят с липсата на ″законните’ пладнешки грабежи на домовете и имуществото им, на зловещите побоища и убийства в лагерите, затворите и в управленията на ″народната” милиция – единствената опора на ″народната” власт и дали чак пък толкова много им липсват опашките за тоалетна хартия, както и чакането с десетилетия за прокарване на телефон и купуване на москвич?

   Дали наистина българите са били много, ама много щастливи по времето на Живков и сега непоносимо страдат поради липсата на минирани граници, депресират се, че не ги изселват и никак не могат да се примирят с липсата на ″законните’ пладнешки грабежи на домовете и имуществото им, на зловещите побоища и убийства в лагерите, затворите и в управленията на ″народната” милиция – единствената опора на ″народната” власт и дали чак пък толкова много им липсват опашките за тоалетна хартия, както и чакането с десетилетия за прокарване на телефон и купуване на москвич?

     Щастливият държавник и ощастливените Му поданици

   ″Но ето че днес, 100 години след раждането му, отношението е коренно различно. Трябва да призная, че голямата промяна в отношението към Тодор Живков е плод не само на носталгията, а и на собствените му качества. Може да се направи изводът, че Живков е един от най-щастливите български политици: управлявал е достатъчно дълго, преживял е всичко, като се почне от пълна власт и слава до низвергване и омраза, но завършва живота си отново уважаван.” Това твърди историчката доц. Искра Баева, член на ръководството на БСП в интервю за електронното издание ″Всеки ден” You are not allowed to view links. Register or Login през март 2011 година. Кога и по какъв начин ″обществото” е упълномощило Искра Баева да говори от негово име, не става ясно на читателя, а едва ли историчката може да отговори на този въпрос. Ако той, разбира се, й беше зададен.
 Но нека тогава да чуем гласовете на част от това общество, от чието име така трогателно обичат да говорят комунистите.
 Да чуем какво казват писатели, художници, преподаватели, учени, юристи, правозащитници, преводачи.
  Да чуем гласовете не на внуците на диктатора, получавали наготово коли, вили, вносно обзавеждане, хойкали по света за наша сметка, разполагали с баснословни суми пари, включително във валута, а гласовете на бивши политически затворници.

 Да чуем гласовете не на обслужващата властимащите слугинска журналистика, а на тези журналисти, които помнят възклицанието на непримиримия Илия Минев, прекарал 33 години по комунистическите затвори, пребиван до смърт, но останал с гордо изправена глава пред своите палачи: ″Бе, хора! Много по-лесно е да се бориш за свободата, отколкото да си роб!”

         Списание ″Диалог” съвместно с Mediapool предлага поредица от интервюта и анкети на тема ″как гледате на опита да се реабилитира Тодор Живков”. Първото интервю е с писателя, сценарист и режисьор Веселин Бранев, автор на ″Следеният човек”.
 

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #331 on: November 21, 2011, 09:18 »
  Публикувам обръщението  на Ибрахим 65 тук- Отговор 11.
  You are not allowed to view links. Register or Login
Важно  е това, желанието за диалог да продължи.!
 Радвам се,че Ибрахим е осъзнал това.
 Хубаво е да се научим да ценим хората като Горчева,защото в днешно време колко журналисти като Дилмана се занимават с проблемите на малцинствата,с това което са преживели през комунизма и до днес.
 Смятам,че имаме нужда от такъв диалог,вижда се,че темите които засяга са изключително болезнени в обществото,но колко хора в днешно време отделят от труда си за истината и правдата.
 Предал съм на Дилмана да продължи дискусиите тук в сайта и се надявам скоро отново да ни радва с диалога и нейни публикации тук!
 
                                             С уважение- Екипа на pomak.eu

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #332 on: November 22, 2011, 11:42 »
Здравей, Назми, благодаря ти.
С удоволствие участвам в дискусии, винаги, когато имам време. Напоследък нямам, затова не съм се мяркала. Не съм се разсърдила и обидила на никого, не ми е в характера. Когато не съм съгласна, не се обиждам, а споря. :)
Понеже от доста време блогът ми не работи по технически причини, независещи от мен, може да следите мои публикации в Медиапул и на сайта на Едвин Сугарев Свободата.
Назми е публикувал "Как да забравиш жертвите и да честваш убийците", а ето тук  още някои от последните ми статии и интервюта:
Обществото срещу лъжата
You are not allowed to view links. Register or Loginобществото-срещу-лъжата-news186561.html

и тук:
Да се провреш под дъгата:

You are not allowed to view links. Register or Loginда-се-провреш-под-дъгата-news184862.html
 
Миналото, което не отминава,
интервю с писателя, режиьора и сценариста Веселин Бранев:
You are not allowed to view links. Register or Loginминалото-което-не-отминава-news184105.html

Пагубно е безразличието към близкото минало,
интервю с журналиста Христо Христов:
You are not allowed to view links. Register or Loginпагубно-е-безразличието-към-близкото-ни-минало-news183730.html

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #333 on: November 22, 2011, 11:48 »
И няколко статии, публикувани в сайта Свободата на Едвин Сугарев:

 За журналистите, които никога няма да търкалят варели:
You are not allowed to view links. Register or Login

Вождът на революцията, министърът на културата и кандидатът Калфин:
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline KaraIbrahim

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 1282
 • Gender: Male
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #334 on: February 17, 2012, 21:20 »
        Даниела Горчева е отличена с награда за журналистика на ЕКАвторът и активен сътрудник на Mediapool Даниела Горчева печели награда на Европейската комисия в тазгодишния конкурс на Европейския съюз за журналистика "Заедно срещу дискриминацията".

Читателите на Mediapool, а и на редица онлайн и печатни издания, познават добре активната гражданска позиция на Даниела и плама, който тя влага в многобройните си анализи, интервюта, разследвания и публицистични текстове. 

Даниела посвети много от журналистическата си енергия в помощ на историческата ни памет. Тя винаги търси гледната точка за събитията от близкото минало на участниците в тях, които са далеч от прожекторите и пропагандните маневри.   

В Холандия, където живее, Даниела издава на български списание "Диалог" на доброволни начала и със спомоществователството на сънародници и неправителствени организации.


You are not allowed to view links. Register or Loginданиела-горчева-е-отличена-с-награда-за-журналистика-на-ек-news189707.html

  Честито на Даниела!Да ни е жива и здрава и  все така борбена!

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #335 on: February 18, 2012, 04:02 »
Здравейте, всички!  :)
Караибрахим, много, много благодаря за хубавите думи. 
Наистина, оказа, че на национално ниво съм спечелила наградата на Европейската комисия за конкурса „Заедно срещу дискриминацията”.
You are not allowed to view links. Register or Login

  Статията, с която участвах  бе публикувана в списание Обектив на БХК и е за съдбата на  Уинфред Капинга ( „Одисеята на Уинфред или как се попада в законов вакуум”):
 You are not allowed to view links. Register or Login
 На европейско ниво тепърва ще оценяват победителите от 27 страни.
Значи и моя милост барабар Петко с мъжете...:)
Но аз влязох в сайта за друго. 
На 22 февруари (сряда) от 18.30 часа в Българското посолство във Вашингтон ще има прожекция на филма "Гьоч- да прекрачиш границата".
Моля да го разпространите сред вашите близки и познати в САЩ, особено тези, които са във Вашингтон

WEDNESDAY, FEBRUARY 22, 2012  (6:30 PM)

EVENTS AT THE EMBASSY OF BULGARIA!

1621 22nd Street NW, Washington, DC 20008

Goch - Stepping across the border 
Screening of the documentary

A film by:  Irina Nedeva and Andrey Getov
Script: Daniela Gorcheva
Sound design: Mariana Valkanova

 
Stepping across the border – not only across the state border but also across the border of tolerability.  A journey beyond the border of oblivion more than two decades after the forcible name-changing (1984 - 1985) and the mass deportation (1989) to the Republic of Turkey of thousands of Bulgarian citizens-ethnic Turks.

  


Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #336 on: February 18, 2012, 15:20 »
Искам да поздравя Дилмана,която застава зад името си достойно  и постава и коментира наболели проблеми  в Родината ни.За това се иска голям кураж и смелост.Кой помак в България не я обича като Родина.Но постояно се натрапва тезата мюсюлманин-терорист.Помаците в България тънат  бедност изолирани от собствената си държава.Помаците в България нямат време за информация и политика-заети главно със земелие на безсценица(да съществуват физически).Създават се постъпателни закони за да предизвикат преселението(насилствено прогонване на помаците с икономически лостове) на помаците.Всечки админастративни длъжности са заети от българи-християни без ценз и образование или от помаци които за изгода вече влизат в черква(солистката на Виевската група Нели Узунска например за финансови превилегии рекламира черкви и се кръсти за да е показен филма,че помаците вече се черковат-за пример).За мен специално е обидно да ме дангосват за враг на държавата ,че със се родила помакиня и прадедите ми са умрели млади за тая държава.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #337 on: February 19, 2012, 19:01 »

   ЧЕСТИТО на журналистката Даниела Горчева!
 
Авторът и активен сътрудник на Mediapool Даниела Горчева спечели награда на Европейската комисия в тазгодишния конкурс на Европейския съюз за журналистика „Заедно срещу дискриминацията“.

 Дилмана е наш активен член на сайта ни от 2009 година.
Винаги е била борбена и има огромни  заслуги главно в областа на дискриминацията на личноста в обществото, една болезнена тема в която помаците имат много да кажат.
 Труда и заслужава огромно уважение за всички нас.

От името на Ръководството на сайта изказваме нашата благодарност към Даниела Горчева за наградата-Журналист на Еропейския съюз срещу дискриминацията.

                   От Екипа на pomak.eu!

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #338 on: August 06, 2012, 20:51 »

    Даниела Горчева: В България радикален ислям няма, но ДАНС ще ни го докарат.

  6 Август, 2012.автор: frognews.bg

Даниела Горчева -  Ако погледнем европейскатата история, то „християнският“ тероризъм може да се окаже с повечко „подвизи“ от „ислямския“, казва в интервю за Frognews.bg издателката на списание "Диалог".

Интервю на Ана Кочева
- Даниела, лятото в България тази година бе помрачено от атентата срещу израелски туристи на летището в Бургас. Какво мислиш по този въпрос?
- Това, което мислят всички нормални хора в подобни случаи – че тероризмът е най-отвратителното нещо на този свят.
 Да избиваш невъоръжени и нищо неподозиращи хора е подло и долнопробно, без разлика каква кауза защитаваш и каква цел преследваш.
 Терористите често се „оправдават“ с благородни каузи – било, че били „борци за свобода“, било че защитавали „своите“ от „враговете“, било, че бранели идентичността си – етническа, религиозна или политическа или дори, че защитавали природата. Но няма нито една кауза, която може да оправдае терористични действия.

- А смяташ ли, че е възможно България да се превърне в арена на „световния“ тероризъм?
ороризъм“? Това беше една пропагандна теза на американския президент Буш, който след чудовищните атентати на 11 септември 2001 запретна ръкави да води война със ... „световния“ тероризъм. Терористите са конкретни хора, а не нещо абстрактно и неопределено, наречено мъгляво „световен“ тероризъм. Ако има такова нещо като „световен“ теороризъм, трябва да приемем, че  има и „световна конспирация“.

 

- Да, но точно тази теза се поде от медиите по цял свят.- Така е и за съжаление нанесе много щети, защото Буш кой знае как и защо потърси и „намери“ „съмишленик“ в борбата срещу „световния“ тероризъм в лицето на подполковника от КГБ Владимир Путин и по този начин му даде зелен светофар за безчинствата и терора в Чечения. А като президент на Русия Путин беше и е отговорен за жестоката война на Русия срещу Чечения и за държавния тероризъм на Русия от последните години, вкл. за взривяването на жилищни сгради, за които множество доказателства сочат, че са дело на руските служби за сигурност. Впрочем, руската журналистка Анна Политковская бе убита именно заради своите разследвания относно престъпната власт в Кремъл и неслучайно бе убита навръх рождения ден на Путин. Малко по-късно и Александър Литвиненко, получил политическо убежище в Лондон, стана жертва на руския държавен тероризъм и беше убит с полоний, което изложи на риск живота и здравето на стотици хиляди нищо неподозиращи хора.

 

- Руският държавен тероризъм има много дълъг списък от „подвизи“ от Ленин и Сталин насам и за жалост България също е била обект на вдъхновен от Кремъл тероризъм.- Разбира се, атентатът в църквата „Света Неделя“ през 1925 година доскоро беше най-големият по брой на жертви атентат в Европа. А той бе извършен с цел да бъдат избити българското правителство и военният елит на страната и в България да бъде наложена съветска власт. Което и се случи, но 20 години по-късно след окупацията на България от армията на Сталин и марионетното комунистическо правителство, починено на Москва.

 

- Тероризмът един и същ ли е?- Според френския философ Глюксман, с когото през 2005 година правихме интервю на тази тема „терористът има различни униформи и различни лица, но изисква една дефиниция“. Неговата дефиниция , която смятам за най-точна, е: “терорист е този, който използва умишлено въоръжена сила срещу цивилни.“ You are not allowed to view links. Register or Login Иначе има различни видове теророизъм – има държавен тероризъм, има индивидуален тероризъм, има и криминален теророизъм, който се прилага в подземния свят за разчистване на сметки. Има политически тероризъм – и ляв, и десен, (колкото и условни да са тези понятия).

 

- Има дори и екотероризъм...- Разбира се. Има идеологически тероризъм, споменахме болшевишкия тероризъм, макар че той е имперски по своята същност. Комунистическата идеология е само за парлама за наивници и фанатици. А има и израелски тероризъм. Кой уби спасителят на десетки хиляди хора от концлагерите през Втората световна война граф Бернадот през 1948 година в Йерусалим? Кой уби Ицхак Рабин? И двамата са убити от израелски терористи.  А кой уби холандския политик Пим Фортайн в Холандия?  Уби го чист холандец, фанатик екотерорист. И като изреждаме различните видове тероризъм, съответно стигаме и до т.нар. религиозен тероризъм. От своя страна тероризмът, който търси свои „оправдания“ в религията може да е християнски, ислямски, хиндуистки, юдейски и т.н. Но не религията е виновна за това, а фанатизмът. Защото това, че има терористи християни, не значи, че християнската религия ги прави терористи, тъй като има милиони мирни християни. Същото се отнася и за мюсюлманите. Не ислямът е виновен, а фанатизмът и това се вижда с просто око, защото има милиони и милиони мирни мюсюлмани. Тероризмът е престъпление, независимо дали е продиктуван от ислямски, християнски, юдейски, болшевишки или вегетариански „съображения“.

 

- Така е, но напоследък се говори предимно за „ислямски тероризъм“?- Сега медиите преекспонират темата с „ислямския“ тероризъм, но удобно забравят неислямския. Това, което стана в Норвегия, какво е?  А и ако погледнем европейскатата история, то „християнският“ тероризъм може да се окаже с повечко „подвизи“ от „ислямския“. Терористите от ИРА и ЕТА да не би да са мюсюлмански терористи случайно? Как всички забравиха чудовищния терористичен акт в Омаг през 1998 година, когато 29 души загинаха, а над 200 бяха ранени, извършен от лидер на ИРА?

 

- Израелски политици обвиниха Иран и Хизбула за атентата в Бургас?- Недопустимо е преди разследването да е приключило политици да сочат извършителите. Това са азбучни истини за всяка демократична страна и е жалко политици от демократични страни да си позволяват подобни изказвания, защото излиза, че се опитват да „насочат“ следствието в „правилната“ посока. Сега дори и да се окаже, че Иран или Хизбула стоят зад атентата, винаги ще остане съмнението, че е имало политически натиск върху службите. Те и българските политици обичат да насочват следствието в „правилната“ посока... Същото се отнася и за тях, особено за министър Цветан Цветанов, който след случая в Катуница си позволи от другия край на България да твърди, че именно арестуваният човек бил карал микробуса, с който бе прегазено момчето. И по този начин да „внуши“ на очевидците и на следствието, че това е шофьорът. А откъде ще знае вътрешният министър кой е бил зад волана, когато не е очевидец? Това са недопустими изказвания. Както и голословните и безотговорни твърдения на пишман анализатори, че в България имало не знам си какви „клетки“ и пр.

 

- В интервю, което четохме наскоро, председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания в София Алекс Алексиев твърди, цитирам: “Че у нас, в България действат радикални ислямистки групи, се знае отдавна“.   - И откъде се "ЗНАЕ"? От изсмукани от пръстите приказки без нито едно конкретно доказателство черно на бяло? Когато някой умишлено подвежда обществото с недоказуеми твърдения, че в България действали не знам си какви „дядо торбалановци“, то той очевидно не служи на истината и следователно работи против националните интереси на България.  Другото обяснение за подобно бамбашка изказване е, че г-н Алексиев е компетентен точно обратно пропорционално на самочувствието, с което предлага „анализите“ си по тази тема.

 

- А не действат ли у нас „радикални ислямистки групи“?- И какво значи „радикални ислямистки групи“? За какво намеква г-н Алексиев – че в България действат терористични групи или какво? Какво значи „радикален ислям“? Тероризмът и насилието са престъпления, но радикалният ислям не е престъпление, както не е престъпление и фундаментализмът бил той ислямски, католически, православен. Папата също е фундаменталист, след като се обявява против абортите, противозачатъчните средства, евтаназията и т.н. И какво от това?  Не може така безотговорно да се употребяват мъгляви неуточнени понятия и да се плашат хората с  Дядо Торбалан сякаш са малки деца, които не искат да си изядат попарката. Освен това в България радикален ислям няма, но ДАНС ще ни го докарат като едното нищо с престъпните си акции срещу мюсюлманите в България, защото по този начин държавата нон стоп казва на тези мирни, работливи и почтени хора, че не ги счита за български граждани, а едва ли не за вражеско население.

 

- Но в същото това интервю Алекс Алексиев хвали „експертите на ДАНС“ и се тревожи, че бюджетът им бил орязан?- Което ме навежда на мисълта, че г-н Алексиев кой знае защо играе ролята на адвокат на ДАНС и на техен пропагандатор и веднага ме кара да се съмнявам още повече в обективността на анализите му. Да оставим настрани факта, че е кощунство точно синът на убития от комунистическата Държавна сигурност Райко Алексиев да хвали ДАНС, които наследиха и кадрите, и манталитета на Държавна сигурност, но що за експерт и анализатор си да тупаш по рамото ДАНС, които с престъпните си акции вече са заплаха за националната сигурност на България.

 

- Защо според теб ДАНС са заплаха за националната сигурност?


- Защото нарушавайки Конституцията на България, работят против тази сигурност, затова. Защото са се превърнали в обслужващ персонал на разни политически спекуланти и въжеиграчи, които ги пращат закачулени в ранни доби да връхлитат без никакво законно основание в домовете на мирни български граждани, да им избиват вратите и да им плашат до смърт домочадието. И после какво се оказа, за какво била цялата дандания: „А-а, ама ние просто така наминахме закачулени и въоръжени до зъби, само за да ви поканим за справка, нищо лично.“ А няма ли поща за тази работа, ами пращате дансаджии да „канят“ хората за „справка“. Но и потърпевшите са виновни, защото нямаха кураж да съдят шефа на ДАНС Петко Сертов за този произвол. И като не бяха пернати през пръстите тогава, службите си продължиха с произвола и съвсем логично последва акцията на ДАНС от октомври 2010, когато си позволиха да изземват НЕЗАБРАНЕНА от закона „забранена“ литература и престъпно да обсебват чуждо имущество, включително мониторите на компютрите на имамите от няколко села. Какво „доказателство“ за „радикален силям“ е един монитор? Това си е ачик-ачик кражба от страна на ДАНС. И още не са ги върнали, вече минаха почти две години. Аз писах по този повод един памфлет „ДАНСуващи по поръчка“, You are not allowed to view links. Register or Login в който фактологията въпреки саркастичния жанр, е съвсем точна. Много добре знаят, че са извършили тежки престъпления и са нарушили гарантирани от Конституцията човешки и граждански права.

 - Все пак прокуратурата в Пазарджик е повдигнала обвинение.- Повдигнала е смехотворни и нелепи обвинения. Ще цитирам думите на председателя на БХК Красимир Кънев по повод този обвинителен акт: “Обвинителният акт е голям – 124 страници. Прочетох го. Заприлича ми на протокол на вахмистър Фландерка, един персонаж от романа на Ярослав Хашек – „Приключенията на добрия войник Швейк”, със страстта си към шпиономански сюжети, които нямат нищо общо с действителността и със здравия смисъл.“ Който се интересува, може да прочете повече подробности във връзка с този обвинителен акт в последния 201-и брой на списание Обектив на БХК, You are not allowed to view links. Register or Login но пак ще кажа, че некомпететността и политическият слугинаж на прокуратурата и  на службите за сигурност у нас вече се превръщат в сериозен проблем за националната ни сигурност. И ако продължават така, България отново и отново ще бъде осъждана  в Страсбург и отново българските граждани ще плащат за невежеството и престъпните действия било на дансаджии, било на прокурори, било на полицаи и пр., било на съдии като Сотир Цацаров, който извърши тежки престъпления по служба във връзка със случая Максим Савов. Споменавам го, защото е председател на Окръжния съд в Пловдив, любимец на вътрешния министър Цветан Цветанов и защото лично съм се занимавала със случая на Максим Савов от Пловдив и мога да докажа твърденията си относно г-н Цацаров.  Заради него, разследващият полицай Тодорова и младши прокурор Пенчева, България със сигурност ще бъде осъдена в Страсбург, но не г-н Цацаров и хвалещият го вътрешен министър Цветанов ще платят обезщетенията на Максим Савов, а пак българските граждани. Както казва адвокат Екимджиев: „плащаме, за да ни нарушават правата“.

 

- Да се върнем на първата тема - говори се, че в България има „радикален ислям“ и агенти на забранената в Холандия организация "Ал Уакф Ал Ислями"?- Какво значи „забранена“ организация? Организацията се състои от хора. Ако тези хора са извършили престъпления, те трябва да бъдат съдени заради тези свои престъпни действия. Какво като „забраниш“ една организация - кое точно й „забраняваш“? Името й? Ами тя ще се преименува и готово! Една „организация“ няма ръце и крака, че да убива, да извършва терор, да краде субсидии, например и пр. Престъпленията се извършват от конкретни хора и тези конкретни хора трябва да бъдат съдени, защото вината винаги е индивидуална, не е колективна. Колективна вина се търси единствено в тоталитарните държави. Сталин и Хитлер така избиваха и депортираха цели народи, защото всички, барабар с новородените и неродените, им бяха „виновни“.

 

- Ами ако съответната организация проповядва недемократични възгледи?- Има свобода на словото и на убежденията и всеки има право на свои разбирания, вкл. сталинистки и пр. и, разбира се, всеки има право да си „проповядва“ дивотиите, ако има кой да му обръща внимание изобщо. В страни с действителна правова демокрация хората не се преследват за възгледи, вкл. за най-смахнати и отвратителни, но за престъпления – например, ако прибягва до насилие или прави опит да налага възгледите си с насилие и т.н...Независимо дали го прави в името на възгледите си или не, дали е член на някоя организация или не. Разбира се, една организация може да бъде компрометирана заради действията на своето ръководство и хората да загубят доверие нея и да престанат да я подкрепят,  но какво значи да бъде „забранена“?

 

- А какво писаха холандските медии за атентата в Бургас ?- Съобщиха за него, разбира се. А след като спорих във Фейсбук групата „Приятели на Израел“, че изказванията на израелски политици кой стоял зад атентата преди разследването да е приключило, са недопустими, видях че по този повод е писал и главният редактор на авторитетния холандски ежедневник NRC и то доста по-остро от мен. Но както казах, това е а,б на демокрацията. Радвам се, че и външният министър Николай Младенов направи изявление в този дух, още повече, че подобни спекулативни изказвания могат да влошат отношенията на България с арабските страни, а България трябва да има добри отношения и с Израел, и с арабските страни и да не позволява да я въвличат в чужди конфликти. Когато се разбере кой стои зад атентата, вече е друго. Но не да се сочи предварително престъпникът, преди да има доказателства.

 

- Според теб може ли да се говори за антисемитизъм в България?- Има различни видове антисемитизъм – комунистически, нацистки, ислямски, християнски, ляв, десен и т.н. Основата на всички фобии, вкл. на ислямофобията е невежество от една страна и политически манипулации и пропаганда от друга. Покрай зловещия и престъпен атентат в Бургас отново се засилиха безумци да приказват на едро и срещу евреите, и срещу мюсюлманите. И двете групи – и антисемитските, и ислямофобските насаждат омраза, което е опасно и престъпно. Не може да се слагат под общ знаменатаел цели групи хора – били те евреи, мюсюлмани, християни, българи, роми и т.н.

 

- Да, имаше такива настроения, въпреки че единствената българска жертва в случая беше мюсюлманин.- По повод настроенията след атентата, колегата Иван Бедров написа на блога си: „Ако в съпричастието ни към израелския народ обаче допуснем да се появи и капчица гняв срещу мюсюлманите по принцип, значи терористите са изпълнили целта си." Мисля, че е напълно прав.

 

- Заедно с Дневник онлайн започнахте една много интересна рубрика Прочит на историята, която се радва на огромен читателски интерес и където ти разглеждаш участието на България във Втората световна война.  Запазвам си правото да говорим нататък и по тези важни исторически теми.- С удоволствие.
 
You are not allowed to view links. Register or Login


Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #339 on: August 06, 2012, 22:01 »
Quote
- Какво значи „забранена“ организация? Организацията се състои от хора. Ако тези хора са извършили престъпления, те трябва да бъдат съдени заради тези свои престъпни действия. Какво като „забраниш“ една организация - кое точно й „забраняваш“? Името й? Ами тя ще се преименува и готово! Една „организация“ няма ръце и крака, че да убива, да извършва терор, да краде субсидии, например и пр. Престъпленията се извършват от конкретни хора и тези конкретни хора трябва да бъдат съдени, защото вината винаги е индивидуална, не е колективна. Колективна вина се търси единствено в тоталитарните държави. Сталин и Хитлер така избиваха и депортираха цели народи, защото всички, барабар с новородените и неродените, им бяха „виновни“.

- Ами ако съответната организация проповядва недемократични възгледи?

- Има свобода на словото и на убежденията и всеки има право на свои разбирания, вкл. сталинистки и пр. и, разбира се, всеки има право да си „проповядва“ дивотиите, ако има кой да му обръща внимание изобщо. В страни с действителна правова демокрация хората не се преследват за възгледи, вкл. за най-смахнати и отвратителни, но за престъпления – например, ако прибягва до насилие или прави опит да налага възгледите си с насилие и т.н...Независимо дали го прави в името на възгледите си или не, дали е член на някоя организация или не. Разбира се, една организация може да бъде компрометирана заради действията на своето ръководство и хората да загубят доверие нея и да престанат да я подкрепят,  но какво значи да бъде „забранена“?
Поздравления, Даниела! Изключително ясно и точно - това е сърцевината на демокрацията, която така и не можахме да разберем. Дано повече хора прочетат тези думи.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: От блога на Дилмана!
« Reply #340 on: September 03, 2014, 21:11 »
      Дилмана е наш активен член на сайта ни от 2009 година.Винаги е била борбена и има огромни  заслуги главно в областа на дискриминацията на личноста в обществото, една болезнена тема в която помаците имат много да кажат. Труда и заслужава огромно уважение за всички нас.От името на Ръководството на сайта изказваме нашата благодарност към Даниела Горчева за наградата-Журналист на Еропейския съюз срещу дискриминацията. Даниела Горчева,и Документален филм - реж. Ирина Недева и Андрей Гетов.   

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: От блога на Дилмана!
« Reply #341 on: September 03, 2014, 21:31 »

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: От блога на Дилмана!
« Reply #342 on: October 11, 2014, 15:11 »  Поздравление и респект за труда ти,Даниела Горчева! В днешно време са малко хората като теб. :)

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: От блога на Дилмана!
« Reply #343 on: October 11, 2014, 15:19 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: От блога на Дилмана!
« Reply #344 on: May 20, 2015, 23:11 »
Dnes,edin priqtel na saita ni You are not allowed to view links. Register or Login  Журналиста Даниела Горчева има рожден ден.
 Ч Е С Т И Т О! :D
 От името на сайта и Ръководството ни желаем много здраве на Даниела,на семейството и в Холандия.!
 
Даниела е наш приятел,и винаги човек за правдата на малцинствата.
Израстнала в Родопите и до днес винаги е готова за истината,за което малко хора в днешно време го правят.

 Благодарим,Даниела/ Дилмана/.

 П.С.- От името на сайта един поздрав!
 

You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42