Author Topic: От блога на Дилмана!  (Read 181035 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: От блога на Дилмана!
« Reply #345 on: May 20, 2015, 23:15 »
You are not allowed to view links. Register or Login
        Даниела Горчева е отличена с награда за журналистика на ЕКАвторът и активен сътрудник на Mediapool Даниела Горчева печели награда на Европейската комисия в тазгодишния конкурс на Европейския съюз за журналистика "Заедно срещу дискриминацията".

Читателите на Mediapool, а и на редица онлайн и печатни издания, познават добре активната гражданска позиция на Даниела и плама, който тя влага в многобройните си анализи, интервюта, разследвания и публицистични текстове. 

Даниела посвети много от журналистическата си енергия в помощ на историческата ни памет. Тя винаги търси гледната точка за събитията от близкото минало на участниците в тях, които са далеч от прожекторите и пропагандните маневри.   

В Холандия, където живее, Даниела издава на български списание "Диалог" на доброволни начала и със спомоществователството на сънародници и неправителствени организации.


You are not allowed to view links. Register or Loginданиела-горчева-е-отличена-с-награда-за-журналистика-на-ек-news189707.html

  Честито на Даниела!Да ни е жива и здрава и  все така борбена!

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Ynt: От блога на Дилмана!
« Reply #346 on: May 23, 2015, 23:35 »
Няма да е лошо и вие да и връчите някаква награда!  ;D

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #347 on: July 21, 2015, 12:13 »Даниела Горчева-една журналистка която винаги се бори за правата на малцинствата не забрави да поздрави нас в профила си в Facebook.

Публикувам го със закъснение,поздрава е от 17.юли ! :D
  You are not allowed to view links. Register or Login-Facebook!
На всички приятели мюсюлмани честит Рамазан Байрям!
Ramazan Bayramı 2015

 

You are not allowed to view links. Register or Login 
Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #348 on: August 22, 2015, 16:38 »
 
 Журналиста Даниела Горчева винаги е защитавала малцинствата.Снимала е филми за Възродителния процес,за изселниците принудително в Турция,активен защитник в " Медиапул" вестник " Сега" БНР.


  Ето днес коментарите в Facebook na Dilmana.


     22.8.2015g.
... Daniela Gortcheva-
Ако има предубеждения в Турция спрямо България, то те са заради комунистическите безобразия около т.нар. Възродителен процес. И въпреки това ВСЕКИ българин, стъпил в Истанбул, ще Ви каже, че турците засияват добродушно, колчем чуят че сме от България. Да не говорим за нашите турци, преселници от България, жертви на комунистическия режим. Те обичат България повече и от нас.


Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #349 on: September 25, 2015, 20:27 »
 Вчера в профила си във Фейсбук Журналистката Даниела Горчева ме помоли да поздравя всички приятели на сайта ни.Честити и празника на нас.


 ...You are not allowed to view links. Register or Login added

You are not allowed to view links. Register or Login.

Yesterday at 10:13am ·
Днес е Курбан байрам. Раздава се на бедни и сираци и се иска прошка.

Честит празник на всички приятели мюсюлмани.
Да сте живи и здрави!

You are not allowed to view links. Register or Login

П.С.:- Сайта ни цени хора като Даниела,които с позицията си винаги защитава малцинствата,и винаги е в помощ.Желаем и здраве.Помоли ме,че покрай списанието:" Диалог" на който е автор,и личната и страница в  Facebook  няма много време,но не е забравила тук и нас.
 
Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #350 on: January 07, 2016, 19:24 »                         Български Хелзински Комитет.


 
Независима неправителствена организация за защита правата на човека


  Представете си, че ви канят на служебен купон по случай Нова година.
Всички са празнично облечени, шампанското е вече приготвено, музикантите свирят популярни новогодишни мелодии.
Идва времето на последната песен и най-уважаваният чуждестранен колега ви казва: а сега музикантите ще изсвирят една наша традиционна песен в прослава на мира.
Какво правите, след като е почти сигурно, че не познавате песента, нито езика, на който я пеят? Точно така, слушате я, оценявате я с усмивка, ръкопляскате за финал и отивате при шампанското. Празник е, все пак.
 
Така постъпил и Бан Ки Мун, генералният секретар на ООН, който бил поканен на концерт и празненство в Ню Йорк по повод сръбската Нова година. Поканил го самият председател на Общото събрание на ООН, бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич. И точно така казал: ето сега една песен за мира. Бан Ки Мун се усмихвал, ръкопляскал и накрая отишъл при шампанското.

После отворил сайта на Ройтерс и за свой ужас установил, че е ръкопляскал на сръбска песен, в която се пее: Стреляй! Стреляй! Има и по-лошо: това е песен, смятана за химн на сръбските паравоенни части в Босна.
И това е записано с подробности в доклад на самата ООН - Седми доклад за военните престъпления в бивша Югославия, част втора: „Жените са знаели, че изнасилванията започват, когато по високоговорителя на централната джамия се пусне песента „Марш на Дрина“. Под звуците на „Марш на Дрина“ войниците са влизали в къщите и са си избирали онези, които им харесват, като възрастта на жените е варирала от 12 до 60 години“.
 
Откъсът от доклада се отнася до едно от най-непоносимите за научаване престъпления на сърбите в Босна: масовите изнасилвания и принудителната бременност.

В протестно писмо до Бан Ки Мун от канадския Институт за изследване на геноцида, Конгреса на босненците от Северна Америка, босненския американски Институт за геноцида и много други организации авторите напомниха, че „Марш на Дрина“ е песен, с която сърбите са навлизали в мюсюлмански градове и села по време на войната в Босна (1992-1995). Да добавим: тя се свързва с превземането на Сребреница и Жепа, с изнасилванията на жени от Източна Босна, с етническото прочистване на мюсюлмани от огромната територия на днешната Република Сръбска.
 
В Босна тя предизвиква същите чувства, каквито в Европа предизвиква цитатът: „Работата те прави свободен“. Даже не е прието да се обяснява с думи какво значат двете неща.

Няколко дни след като получи и проучи протестите, Бан Ки Мун се извини. Той каза, че не е имал представа с какво се свързва песента и че тя е била изпълнена като „бис“, не е присъствала в предварително раздадената програма.За ужас на много запознати със случая хора, Вук Йеремич не се извини, а защити песента и каза, че сръбският народ е обиден от тази реакция: това е „достоен за съжаление опит да се преиначи значението на музикалния дар, който през тази седмица предложихме на света. Това е и дълбока обида за сръбския народ“. Йеремич добави, че това е песен за сръбските герои от времето на Първата световна война.Независима справка показва, че „Марш на Дрина“ е създадена като мелодия по време на Първата световна война, докато думите към песента са написани едва през 1964 г. Тя символизира и двете: сръбския героизъм по време на битка от 1914 г. и сръбските убийства и изнасилвания през 90-те. В тази двойна символика за босненците няма голямо противоречие. Те помнят как нападателите са се вдъхновявали точно от песента, възпяваща сръбския героизъм от началото на века, привиждайки в себе си същия героизъм.
   
Тази случка в Ню Йорк не е нещо дребно, което „на всеки може да се случи“. Разбира се, че всеки може да се обърка и че Бан Ки Мун не е кой знае колко виновен за пропуските в балканското си музикално образование. Отговорността на ООН не е в това, че генералният й секретар не познава всички кръвожадни песни на света, а в това, че е допуснала да не прецени правилно на кого за какво може да има доверие.От есента на 2012 г. Вук Йеремич е председател на Общото събрание на ООН. Дори се заговори, че може да замени на високия пост самия Бан Ки Мун. Йеремич е само на 38 години, със западно технократско образование и завиден английски, който дори е от демократите на убития Зоран Джинджич, а не от някоя неприемлива ултранационалистическа партия. Бори се за европейска Сърбия. И изведнъж проговори като Воислав Шешел. Как е възможно това?Отговорът не е в Йеремич, а в целия подход към бивша Югославия, демонстриран от основни институции на международната общност. Същата общност, която и преди, и по време, и след войната омаловажи дълбоките корени на балканския национализъм и си обясни конфликта чисто политически. Тази схема беше удобна, но всичко, което се случи в Сърбия оттогава, включително и квазимузикалния случай с марша на Дрина, показа, че това удобство е много временно.
 Източник:- 

Татяна Ваксберг е журналист. Автор е на книгата „Милошевич и Трибуналът" и на филма „Технология на злото" за насилствената асимилация на българските турци. Била е кореспондент на радио „Свободна Европа" в Хага и Вашингтон. Има три национални награди за разследваща и аналитична журналистика. От 2009 г. води колонка в сп. „Обектив“.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #351 on: February 07, 2016, 06:02 »


Oт журналистката Даниела Горчева- наш едитор и уважаван член на сайта ни!


  Как българските помаци от Родопите съхраниха през вековете старинните ни български народни песни. Как един босненец отказа да бъде добре платен сръбски агент и стана доброволен български апостол. Как заплати страстта си към истината с разорението- собственото и на семейството си, с унижения и несправедливи обвинения. За пагубната роля на кабинетни учени. И на Русия. За инертността ни да защитим собствената си история. За обществената ни апатия към собственото ни минало и култура.

Загадката ВЕДА СЛОВЕНА - запазените български песни за преселението на българите на Дунава, за изнамирането на житото, виното, писмото, за Орфей...

Offline Marlboro

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1355
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #352 on: February 07, 2016, 10:09 »
Quote
Как българските помаци от Родопите съхраниха през вековете старинните ни български народни песни.


Kak stava taka, che "balgarskite" pomaci ne znaqt za bulgarskite narodni pesni  suhraneni v'v Voljka Bulagriq, zashto ne si tarsqt pradedite  zaedno s folklora si pri tqh, zashto  hristiqnite, koito se narichat "bAlgari" ne  tarsqt predcite si pri tqh ???


Ne te nqma da tarsqt nikoga, shtoto znaqt mnogo dobre, che ne govorqt kato tqh i ne sa rodstvenici na osnovatelte bulgar-turki !!


Nqma nikva vrazka tazi manipylirana "balgarska" izmislena "Istoriq"
Vseki znae koga sa zavladqni Rodopite  dalgo sled osnovavaneto na Tuna-Bulgar ot turkite na Atil'kese brat na Kotrag!

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #353 on: May 20, 2016, 16:02 »Честит рожден на журналиста и човек,уважаемата Даниела Горчева,дългогодишен наш член на сайта,и борец за правата на малцинствата.
От името на Ръководствота на сайта желаем много здраве,късмет на семейството на нашата Дилмана. :D .
Благодарим ви за толерантноста и защитата на малцинствата в чужбина с исторически факти,филми,история на преселниците ни главно турци,помаци,евреи.....!  Успех.Поздрав от сайта ни.


You are not allowed to view links. Register or Login

 

   От Ръководството на сайта!

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #354 on: May 21, 2016, 22:30 »През 2012 година Даниела Горчева бе победител за България на престижната награда на Европейската комисия за журналистика „Заедно срещу дискриминацията”.

На 20 май 2016г в Прага Дилмана получи награда отново.

От Facebook днес -цитат Даниела Горчева-" Да се похваля, че вчера получих наградата на фонд 13 века България за принос в разпространението на българската култура".
You are not allowed to view links. Register or Login Честито и поздравления! :D
  Заслужена награда за труда ви! Един незабравим спомен за емигрантите с ваше участие.Благодарим!]

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #355 on: May 30, 2016, 18:52 »

„Аз не съм чужденец,                                                                                            
   Българийо,
  аз съм твой син  и мои са твоите пътища.”
                                                                            Реджеп Кюпчю


 You are not allowed to view links. Register or Login 


  **Списание "Диалог", Холандия, съвместно с Mediapool предлага поредица от интервюта на Даниела Горчева със
Зейнеп Ибрахимова, Антонина Желязкова, Михаил Иванов и Сабри Искендер, които хвърлят светлина върху забравени или неизвестни събития от близкото минало. В четвъртък ще публикуваме първото интервю –с преподавателя от Университета в Анкара Зейнеп Ибрахимова, която разказва за участието си в Независимото дружество за защита правата на човека”.

П.С.- Благодаря ти уважаема Даниела,че със словото и паметта остава историята запазена.Докато има хора като теб в журналистиката има надежда за малцинствата и спазване правата на човека.Малко хора знаят директивата България в членството  в Европейския съюз и е длъжна да спазва европейските закони.
Поздравление за труда ти и будна гражданска мисъл.!

Offline Тоска

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 2347
 • Gender: Male
 • % 100 + POMAK
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #356 on: June 06, 2016, 21:53 »
test

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #357 on: June 12, 2016, 14:47 »

..... Има една хубава и много тъжна българска дума: прокуждане.На турски се казва гьоч. А гьочмените - това са прокудените ни съотечественици. Прокудени от комунистическия режим на правешкия диктатор.
20 години по-късно отидохме да ги търсим в новата им родина - Турция. Никой не се беше сетил за тях, за хората, които рамо до рамо с Илия Минев се бореха срещу комунистическия режим. Но те - забравените от нас, не бяха забравили нито българския си език, нито своята родина България. Може да чуете техния разказ, може да видите лицата им, да почувствате болката им - днес, от 19 ч по БНТ.

  Даниела Горчева- журналист и издател на списание" Диалог"You are not allowed to view links. Register or Loginöçten+sonraki+benim+hayalim

Offline ЖАРКО ЖЕГЛЕВ

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 1480
 • Gender: Male
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #358 on: June 14, 2016, 11:31 »

Nie pomacite ve4e dobre znam turski. Nikoi da ne ni prevejda tova koeto sme prejiveli a to si e SÜRGÜN.


прокуждане  na turski ne se kazva GÖÇ   a SÜRGÜN     Tova ne6to nie sme go prejiveli . Tova e izselvane po PRiNUDA i NASiLSTVENO. Dokato Göç
moje da e i po ikonomi4eska pri4ina . Moje da kajem s uto4nenie  ZORUNLU GÖÇ.


You are not allowed to view links. Register or Login


Bizi merak etmesinler burada iyiyiz . Teşekkürler Türkiye.

Offline sirrio

 • Member
 • **
 • Posts: 5
Re: От блога на Дилмана!
« Reply #359 on: October 05, 2019, 05:54 »
Много се знае за живота на Исус, но малко за този на Мохамед. И двамата велики пророци.
 Мохамед е роден през 571 г. в Мека в бедно семейство. Но благодарение на богатия си чичо става богат и успешен търговец. Жени се за заможна жена, която е с 14 години по-голяма от него. На 40 г. получава първото послание от Бог (Аллах), започва да чува гласове и да припада. Решава, че полудява и иска да се самоубие. Единствено жена му го разубеждава и помага да продължи. В началото той споделя тези послания само с  най-близките си. Едва след няколко години започва да ги споделя с  останалите хора и да проповядва. Когато започва да набира последователи,  го спохожда съдбата на Исус - започва да бъде преследван в Мека като  местните велможи желаят смъртта му. Тогава той бяга в Медина (на 300 км  от Мека), където е приет радушно, заедно с последователите си. Но след 3  години Мека напада Медина с единствената цел да убие Мохамед. И от тази  битка идват враждебните думи в Корана за убийство на неверниците, които  и до ден днешен се тълкуват погрешно от мюсюлманите-екстремисти. Медина  печели битката срещу Мека и Мохамед придобива огромно влияние. В  продължение на 22 години до смъртта му на 62 г. той постоянно получава  послания от Бог, но те никъде не са записани, а само проповядвани на  хората. Според което историците съдят, че той е бил неграмотен и не е  можел да пише. Едва 20 години след смъртта му е издадена заповед на  халифа на Медина всички негови послания да бъдат официално записани,  както се създава и Коранът. За да се приеме всяко твърдение за вярно, се  изисквали поне трима свидетели на въпросната проповед на Мохамед. След  като е написан Коранът, се издава заповед да бъдат унищожени всички  други записки на светото писание. Интересен факт е, че според Корана  Исус не е бил разпънат на кръста, а се е възнесъл при Създателя, а на кръста е разпънат негов двойник. Друг странен факт е, че Исус се споменава повече пъти в Корана от Мохамед. Коранът и Мохамед никога не са отричали Библията и по-старите свети текстове, но претендират да имат най-последно спосланото Божие слово (610 години след Исус). Единственият проблем на Корана е, че не дава ясни и точни насоки на хората, а всеки може да го интерпретира както той го разбира. Това е и основната причина за грешното му тълкуване от екстремисти и фундаменталисти. Друга подробност е, че в него текстовете не са подредени хронологически, а по големина и дължина.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42