Author Topic: От блога на Дилмана!  (Read 177406 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Snake

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 501
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #45 on: July 05, 2009, 10:53 »
Ako  повечето българи мислеха като Дилмана -сигорно БГ,щеше да е Швейцария на Балканите.Но за жалост ,голяма част не мислят така и виждаме в какво състояние е станата ни.Повечето мислят по този начин You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #46 on: July 05, 2009, 11:02 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Всъщност за това иде реч - за формиране на помашка идентичност. Нахално е да бъде иронизиран като псевдородолюбец всеки несъгласен с произхода и история създаваща се на база стари митове и легенди. Историята си е история. Другото са импровизации на които за жалост се връзват. Не знам в Корана няма ли накакво наказание за лъжата. Не може да няма...

А за Дилмана... Има истини, но има и преиграване. Държи се като жена с гадже мюсюлманин. Което разбира се не е лошо, но я прави субективна на моменти. Което пък любовта оправдава ;)

Здравей, abc ,
 Нямам гадже мюсюлманин, просто така се е случило, не че бих имала нещо против.
Съпругът ми е холандец, от вярващо католическо семейство от Мастрихт. За зло или за добро  и трите деца в това семейство (той, сестра му и брат му) са агностици и дори атеисти. Аз не съм вярваща, но не съм и атеист. Иначе съм кръстена по православната традиция.
Не защитавам единствено и специално българските турци, помаците или мюсюлманите. С моите статии съм на страната на всички с потъпкани права - от децата в Могилино и "домовете" у нас (имам цяла серия статия на тази тема, може да я намериш в Медиапул) до чеченците в Русия. 
Ако ме попиташ защо, ще ти отговоря с две думи: защото си представям какво е да си на мястото на някой, който е мачкан.
Поздрави и хубав ден

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #47 on: July 05, 2009, 11:12 »
You are not allowed to view links. Register or Login
За "Дилмана" нямам кой знае какво за разказване. Не съм си поставил за цел да ровя около нея. Безспорно е умна жена, но е заслепена от някаква дива омраза към "българското" и твърде крайна в почти всичките си статии по темата за малцинствата. Тя е от хората, които не спират да чоплят все още незарасналата рана от "Възродителния процес". Прави го с такова настървение, че всеки страничен наблюдател ще остане с впечатлението, че или нещо не е е наред с нея, или че някой й плаща твърде добре за това. "Дилмана" обаче не е единствената, като нея има още доста хора от т.нар. кръг "Червената къща", разбирай "Отворено общество".
Честно казано, не разбирам защо я смятате за обективна, след като във всичките й статии по темата за малцинствата в България тя защитава само една-единствена теза - колко дискриминирани и мачкани са те от мнозинството, и по никакъв начин не дава гласност на други мнения. Това не е обективна журналистика. Дори и да си пристрастен, трябва да направиш всичко възможно да представиш и другата теза. Това понякога го прави дори и телевизия СКАТ, но не и Горчева. Ако не го правиш, от 100 километра ще ти личи, че си поръчков журналист или изследовател. Дали на някоя немско-турска фондация, дали на американска - няма значение. Това мога да кажа за Даниела Горчева, пардон - "Дилмана". ;D ;D ;D
Иначе в интернет могат да се намерят доста отрицателни мнения за нея, но голямата част от тях са твърде крайни и не бих искал да замърсявам форума с нецензурни думи.

П.П. - Познавам още една жива легенда в българската журналистика от Родопите. Казва се Петър Бочуков, родом е от Широка лъка. Обиколил е целия свят като кореспондент на БТА. И той като Коруев е пенсионер и повечето време прекарва в родното си село, но още продължава да публикува международни анализи в пресата. След изборите ще кажа и на двамата за сайта и ако пожелаят - няма проблем да пишат разни истории за Родопите и за родопчани. Със сигурност имат много за разказване, а и вече са на възраст - трябва да си оставят спомените някъде.

Българин, интересно откъде извади заключението, че съм "заслепена от някаква дива омраза към "българското"?:)
Може би от това, че от 2003 издавам списание на български език за българите в Холандия и в чужбина и то на собствени разноски, без да крънкам пари от българската държава?
Или от факта, че синът ми, който е роден в Холандия говори чудесен български и се казва Тервел?
Или може би от онова мое писмо до холандските власти, когато протестирах срещу ненужното преекспониране на проблема с нелегалните български емигранти, които бяха показвани по телевизията кажи -речи всяка вечер? Тогава ми отговориха всички - от премиера на Холандия до председателите на парламентарните групи на всички политически сили в Холандия и практиката бе прекратена. Мога да ти го пусна тук, имам го преведено и на български език?:)
Или може би от тази моя статия тук:


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #48 on: July 05, 2009, 11:29 »
Ето го онова писмо, писано е през 2002 година.


До : Председателят на Долната камара на Нидерландския  Парламент

Копие:
До Председателите на Парламентарните групи
До Министър- Председателят на Нидерландия
До редакциите на NRC Handelsblad, Volkskrant, Trouw, Telegraaf, Algemeen Dagblad, Het Parool


Уважаеми дами  и господа,
 
Казвам се Даниела Горчева и съм гражданин на Нидерландия, но съм и гражданин на България, моята родина.
Омъжена съм за  холандец.  Имам син на 5 годинки, който е роден в Холандия.

Като човек, дълбоко свързан с България, но и като гражданин на Нидерландия, бях потресена от преекспонирането на проблема с нелегално пребиващи български граждани в Холандия и некоректното му представяне пред холандската общественост.
В общественото съзнание се наслагва една изключително негативна и невярна картина за България и Румъния.
Известно е, че когато има много и разнообразна информация за дадена страна като Франция, например, на никого няма да му направи впечатление, че са заловили френски престъпник някъде.
Когато, обаче за една страна, за която и без това информацията е оскъдна, се говори дни наред  само като за страна, от която идват престъпници, картината се променя.
Престъпността няма националност, уважаеми дами и господа!
Има престъпници, които са граждани на България, има престъпници, които са граждани на Нидерландия.
Но ако медиите преекспонират думата българи, свързвайки я единствено с няколко десетки нелегални и (или) престъпни елемента, утре няма да се изненадам, ако в училището на моето дете, когато разказва за България- страната, в която живеят баба му и дядо му, негов съученик му подхвърли, че българите са онези престъпници, които ги показват вечер по новините.
Членуването предполага обобщение за всички българи, а това е вид дискриминация.
Няма народ от престъпници. Има проблемни хора и групи от хора. По една или друга причина.
Известно е, че  95% от екстрадираните нелегално пребиваващи тук български граждани не са извършили престъпления като кражби, измами, злоупотреби.
Те са били наети от незаконни, намиращи се на холандска територия бюра за работна ръка и безогледно експлоатирани.
Всеизвестен факт, че от години холандските фермери са принудени да наемат работна ръка на черно, защото не могат да склонят холандски граждани да я вършат.
Проблемът трябва да се реши с подходящ закон - временно разрешение за сезонна работа при  строги условия, изключващи злоупотреби и от двете страни.
 
Аз няма да ви разказвам за България  и за нейните достойнства.
Г-н Залм (известен холандски политик – б.м.) като носител на орден Стара планина- Първа степен, даден за неговия принос в двустранните отношения, сигурно познава и другият образ на България, който няма нищо общо с напоследък втълпявания на обществото.

Ето защо с голямо недоумение прочетох в NRC следното предложение:..
“Амстердамската полиция арестува няколко десетки души от България и Румъния, които сега могат да идват у нас без виза. Отменянето на визовия режим беше прибързано. Желателно е той да бъде възстановен за този “сорт” страни.”

 Трябва първо да кажа, че на последните парламентарни избори гласувах за VVD, защото винаги съм се възхищавала на умението на VVD да гледа проблемите смело и да търси неконвенционални решения, дори когато обществото, поради своята консервативност,  все още не е напълно подготвено за тях.
Пример – законът за евтаназията, за абортите и за проституцията.
Като гражданин на Холандия съм се гордяла с коректността и толерантността, с която тази страна е известна в Европа и в света.
Гордея се и с либералната политика на Нидерландия, защото винаги съм смятала, че забраната не решава проблема, а само го натиква в някое кьоше.
 Може ли човек да забрани на водата да проникне през залостената врата?
 Не. Какво е решението- водата да се оттича регулярно, за да не се допуска критично покачване, в което и дигите, а не залостената врата няма да помогнат.
 С вашето предложение за възстановяване  на визовия режим за България и Румъния  вие искате да залостите вратата пред идващото наводнение и да успокоите избирателите си, че краката им даже няма да се намокрят.
 За какво става дума?
 Според Централното статистическо бюро, в Холандия има от 90 хиляди до 150 хиляди нелегални.
 Вие говорите за няколко десетки нелегални граждани на България и призовавате  да се възстанови визовия режим.
Да кажем, че тези няколко десетки граждани вече няма да безпокоят нидерландската общественост, макар че практиката досега недвусмислено показва, че един такъв режим е преграда най-вече за честните хора, които никога не си позволяват да нарушават законите и усложнява единствено техните лични и делови контакти с останалата част от света, но не са пречка за криминалните елементи, за които да се сдобият с виза не представлява особен проблем.

Ако възстановите визите, вие ще принудите стотици възрастни хора да чакат денонощно за визи пред посолството на Нидерландия, изложени на дъжда, студа, горещините и другите капризи на времето само , за да могат да дойдат на гости на децата си - почтени граждани на Нидерландия, които  живеят и работят в тази страна.

Ако възстановите визите, вие ще поставите огромни пречки пред развитието и възстановяването на българската икономика, защото не само туроператорите, които предлагат екскурзии до страната на лалетата ще бъдат засегнати, но и бизнесмените, които поддържат контакти със своите партньори в Холандия.
 
Ако възстановите визите, вие ще попречите на учените да посещават конференции, защото практиката показва, че не един и два пъти визата е пристигала след дълго и унизително чакане, когато конференцията вече  е приключила.
 
Ако възстановите визите, вие ще попречите на стотици българи да посетят вашата страна като честни и почтени туристи.
 
За да спрете няколко десетки криминални  елемента? А дали визовият режим ще ги спре?
Съмнявам се.
 Поредицата от скандали, свързани с корумпирани чиновници в чуждите посолства в България, ясно показва, че визовите режими често провокират още едно престъпление - корупцията.
Аз питам – когато имаше визов режим имаше ли криминални елементи, които пребиваваха нелегално в Нидерландия?
 Отговорът е да, имаше.
 Може би са били с няколко десетки по-малко?
 Не съм сигурна, но да предположим, че това е така.
 Да предположим, че тези няколко десетки нелегално пребиваващи няма да притесняват повече  обществеността в Нидерландия.
 Решен ли е обаче проблемът?
Няколко десетки по-малко на фона на 150 хиляди?
 Това  е като да изхвърляте с канче водата от вашето корабче и да не виждате идващата водна маса, която ще го преобърне рано или късно.
Според статистиката половината от тези 150 хиляди нелегални  са от Турция и Мароко, а една четвърт до една трета са от Афганистан, Иран, Ирак, Сомалия и бивша Югославия.
Попречи ли визовият режим на големия процент нелегални именно  от страни като посочените по-горе, спря ли потока от  нелегално пребиващи от тези страни?
 Не, не го спря.
Защо никога не чуваме за екстрадирани цели групи, нелегално пребиващи граждани на Турция, Мароко, Ирак , Иран  или дори за нелегалните от бивша Югославия?
Отговорът е в отказа за сътрудничество на съответните власти от съответните страни.
 За сметка на това българските власти сътрудничат на холандските за установяване на самоличността на нелегално пребиващите и  спазват сключените с Нидерландия споразумения.
Да накажем тези, които спазват споразуменията, вместо тези, които отказват д аги спазват? Защо? Не е ли това израз на  политическо безсилие?
 Г-н Залм, аз разбирам че един политик понякога трябва да прави  компромиси с рационализма, за да успокои обществеността.
 Но популизмът никога не е предлагал решения, а само неефективни или неосъществими обещания. 
Да накажете тези, които спазват споразуменията, защото не можете или не искате да накажете тези, които отказват сътрудничество с вашата страна.
Аз се надявам, че вашата партия ще има сили да погледне проблема право в очите. Проблемът не са дори нелегалните.
Проблемът се крие в правителствата на страните, които нарушават правата на човека и които отказват да сключат или да спазват  международни споразумения.
Вие като политици сте принудени да прецените кое е по-голямото зло- едни привидно добри двустранни отношения с правителства, които отказват сътрудничество или натиск, вкл. икономически и политически , за да бъдат спазвани правата на хората навсякъде по света.
Ако от 16 хиляди посетили Нидерландия граждани на България, има една групичка от няколко десетки граждани, които са нарушили в по-голяма или в по-малка степен  законите на страната, трябва ли от това да страдат всичките останали честни и почтени граждани на България?
 Един път като се петни името българи по недопустим и бих казала дискриминационен начин  и втори път като подложите честните и лоялни граждани отново на унижението, наречено визов режим?
 Аз протестирам срещу такъв подход и моля за по-малко емоции и повече рационалност, когато се провежда определена политика.
 
.

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #49 on: July 05, 2009, 11:37 »
Разбира се, сега писмото ми се вижда малко твърде емоционално.:)))
Хубав ден на всички!
Snake, мисленето ни или ще се промени към по-добро, или ще се самозатрием, което ще е жалко, но... справедливо. :) Но аз съм отпимист и съм сигурна, че ще поумнеем.:) 

Offline chech224

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 74
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #50 on: July 05, 2009, 13:18 »
You are not allowed to view links. Register or Login
мисленето ни или ще се промени към по-добро, или ще се самозатрием, което ще е жалко, но... справедливо. :) Но аз съм отпимист и съм сигурна, че ще поумнеем.:) 

Промяната на мисленето на хората към по-добро
е в ръцете на АКТИВНОСТТА на хора като вас.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #51 on: July 05, 2009, 16:36 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Разбира се, сега писмото ми се вижда малко твърде емоционално.:)))
Хубав ден на всички!

Здрасти, Даниела!
Искам да ти благодаря страшно много за горното писмо. Не бях попадал на него и на проблема, който засяга. Искам да те поздравя за изказаната позиция.
А относно емоционалният тон на писмото - това съвсем не е недостатък. Напротив - когато емоцията е искрена, това придава достоверност и показва човешката страна на проблемите. Поздрави от другия край на света!Offline muti6

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 927
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #52 on: July 05, 2009, 19:45 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Българин, интересно откъде извади заключението, че съм "заслепена от някаква дива омраза към "българското"?:)
Може би от това, че от 2003 издавам списание на български език за българите в Холандия и в чужбина и то на собствени разноски, без да крънкам пари от българската държава?
Или от факта, че синът ми, който е роден в Холандия говори чудесен български и се казва Тервел?
Или може би от онова мое писмо до холандските власти, когато протестирах срещу ненужното преекспониране на проблема с нелегалните български емигранти, които бяха показвани по телевизията кажи -речи всяка вечер? Тогава ми отговориха всички - от премиера на Холандия до председателите на парламентарните групи на всички политически сили в Холандия и практиката бе прекратена. Мога да ти го пусна тук, имам го преведено и на български език?:)
Или може би от тази моя статия тук:


You are not allowed to view links. Register or Login


Моите поздравления Дилмана!Бъди жива и здрава!!!

Offline Serif mkd

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 337
 • Gender: Male
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #53 on: July 06, 2009, 00:38 »
       Pozdrav za Dilmana -Daniela !!
  Bezrezervna podkrepa ! Koga bi imalo povece zurnalisti kako Vas na Balkanot bi bilo poinaku ...Nasiot Balkan bi bil pomalku valkan!!!

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #54 on: July 06, 2009, 05:29 »
Искам да Благодаря на Дилмана за хубавите думи,и че откликна на Темата която отворих.С това сайта ни наистина ще е в полза!

Offline PETER

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1028
 • Gender: Male
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #55 on: July 06, 2009, 22:29 »
ДПС обра гласовете на нашите в Холандия. Благодарение на "Атака"
Даниела Горчева, списание "Диалог"
6 Юли 2009

3 юли

Мои приятели, симпатизанти на "Синята коалиция”, които са се включили на доброволни начала в инициативата "Гласуване без граници”, ме питат не искам ли да стана застъпник на "Синята коалиция” в Холандия. За съжаление съм заета, готвя поредния брой на "Диалог”. Но се обаждам на свои читатели. В крайна сметка "Синята коалиция” ще има застъпници в Ротердам, в Амстердам и в Хага. Участието е доброволно, няма дори покритие на пътните разходи.

4 юли

Вечерта ми се обаждат приятели българи, които живеят в Холандия. Питат ме в колко часа ще е отворена изборната секция в Хага, защото ще пътуват с кола за България и искат да тръгнат рано. Успокоявам ги, че в 6 ч сутринта вече ще могат да гласуват.

Няколко дни преди това съм разпратила на всички в моя майлинг лист адресите на секциите в Холандия и в Белгия. В Холандия са открити секции в Амстердам, Ротердам, Розендал и разбира се, в посолството в Хага.

Обаждат ми се и други читатели на „Диалог”. Те пък на 5 юли сутринта ще летят за България, самолетът е рано, интересуват се ще могат ли да гласуват след като кацнат в София.

Мисля си за това, че не беше никак случайно, че изборите бяха насрочени посред летните отпуски.

5 юли

Работя по поредния брой на "Диалог" и съм планирала следобед да отида до Хага, за да гласувам. Телефонът звъни от сутринта. Мнозина ме питат къде ще гласувам и съответно дали не искам да се видим, ако случайно вече съм в Хага или в Амстердам. Повечето ми се обаждат, докато чакат пред изборните секции. Така, без да съм си поставяла това като задача, непрекъснато получавам информация за протичането на изборите в Холандия. Навсякъде има опашки. За да гласуваш в посолството в Хага, в определени моменти от деня се чака час, дори два.

***

Към 16 часа опашката в Хага е внушителна, хората чакат покрай оградата извън територията на посолството. Току-що гласували българи се спират при мен и ми обясняват, че това не е нищо. Те чакали много повече, опашката стигала ей дотам.

Чува се българска и турска реч.

В Хага има много български турци, които работят тук. Не се виждат никакви автобуси, хората са дошли с колите си, някои направо след работа, както после разбирам. Някои са със семействата си, виждам и жени на опашката, но на по–голямата част от гурбетчиите семействата им са в България.

Повечето чакат мълчаливо, но има един жизнерадостен шегобиец със синя риза, държи се предизвикателно и шумно, макар и не агресивно. По-късно ще науча и причината за това сравнително предизвикателно поведение.

Мисля си, докато наблюдавам картинката, че обикновено сдържаните нашенски турци взеха да се държат шумно като българи, а българите - сдържано като холандци.

Турчинът със синята риза говори на висок глас, ръкомаха и иронично възкликва така, че да го чуят всички, очевидно имитирайки какво евентуално си мислят българите на опашката: "Ей ама тия турци, ей!”

Един българин от чакащите се обръща, усмихва се и пита: "Турци или български граждани”?

Не разбирам защо поставя "или", сякаш не е възможно да си турчин "и" български гражданин, както ние сме българи "и" холандски граждани. Но поне няма агресия във въпроса.

- Турци, български граждани – подчертава турчинът и пита все така предизвикателно, но добродушно: "Що? Не може ли да сме турци?”

Българинът пак се усмихва:

- Не, бе, питам дали сте с турски или с български паспорти?

- С български червен паспорт и с турски син паспорт. – отговаря турчинът и допълва: - И с холандско удостоверение за временно пребиваване.

Опашката се смее.

- Е, ние сме само с по два паспорта – казва българинът, който също се смее. Атмосферата остава дружелюбна, макар че витае известно напрежение.

***

Турчинът, по-късно се запознаваме и разбирам, че се казва Исмаил, се обръща към своята компания и казва нарочно високо:

- ДПС може да вкара и 50 депутатa този път.

Тук вече се намесвам и аз, при това доста троснато:

- Не разбирам защо продължавате да гласувате за ДПС! След като нищо, ама нищичко не направиха за вас! Не само че не направиха нищо, за да бъдат осъдени виновниците за "Възродителния процес", ами са ортаци с тези, които провеждаха тази престъпна политика!

Един от мълчаливите турци на опашката се обръща към мен, поглежда ме внимателно и казва бавно:

- Това е вярно. Нищо не направиха.

Исмаил ми връща топката, все така засмяно и на висок глас:

- А за кого да гласуваме? Коя партия направи нещо за това?

- Съгласна съм - казвам аз с яд в гласа: - Нито една партия нищо не направи! Но на ДПС това им беше обещанието, нали? А и това им е задължение след като претендират, че са движение за права и свободи! И че уж защитават вашите интереси.

- Ами не направиха нищо, защото българският парламент не иска! – не се предава Исмаил, но усещам известно колебание в гласа му: – Българският парламент не дава, затова сега трябва да вкараме повече депутати, за да може да прокарат закона.

- Не ми ги разправяй ти тия на мен! – ядосвам се аз вече не на шега.- Ако ДПС искаше да бъдат осъдени виновниците за "Възродителния процес”, можеше и още може да заведе дело навсякъде в Европа, дори не е нужно това да бъде в България. Става дума за престъпление срещу човечеството. Но ДПС не иска, ръководството на ДПС пет пари не дава за това. Доган се грижи само за себе си, за палатите си и за обръчите си от български фирми!

- Ами за кого да гласуваме? – сопва ми се Исмаил, но няма злоба в гласа му. И подигравателно ме пита: – За Болен Лидеров ли? Или за Бойко Боклуков, който каза, че "Възродителният процес” бил правилен, само методите му били грешни?

- Не съм казала да гласувате за тях. Но може да гласувате за по-малкото зло!

Има и други партии.

- Е кое е по-малкото зло? – пита ме Исмаил присмехулно.

Не мога, разбира се, да им кажа: "Гласувайте за Синята коалиция”. Едно е да се джанкаме на опашката за тоя и оня, друго е да правя директна агитация баш в деня на изборите. После, истината е, че ме е яд и на „нашите”.

- Все има по-малко зло - отговарям му. – Вярно е, че нито една партия в България не направи нищо, за да бъдат осъдени виновниците за „Възродителния процес. Съгласна съм и смятам това за позор за българските политици. Обаче то за кое голямо престъпление осъдиха някого у нас? И делото за лагерите го затвориха. Но как може вие пък да гласувате за ДПС, след като са част от олигархията в България!

- А какво да направим, когато виж какъв национализъм се надига в България, виж ги тия от "Атака"! Защо са се нахъскали така срещу турците в България, обясни ми? Какво сме им направили? Национализмът е опасно нещо, не една черга е подпалил. – казва Исмаил и добавя:- И ние обичаме България, не само вие. Тя е и наша родина, не е само ваша!

Така е, знам това. Общо взето препираме се, но не се караме.

Още един-двама турци се обаждат, че е така, както казвам - ДПС действително играе с комунистите и наистина са част от олигархията.

- Ами вие си гласувате за вашите боклуци, а ние за нашия боклук. Това е положението – заключва Исмаил и опашката се смее.

На мен не ми е до смях.

- Тук в Хага ли работите и живеете?- питам аз.

Турците кимат - да, да тук.

- В строителството ли работите? – питам пак. - Има ли работа?

В строителството работели и имало работа, но по-малко. Трудно е.

- Колко наши, български турци има в Хага, знаете ли? – питам пак.

- Към 5 хиляди - казва ми Исмаил. – Повечето сме от Кърджали, но има и от Шумен, Разград и т.н.

-Кой ги е броил, че са 5 хиляди? - питам с недоверие. – Това българска статистика ли е?

- Не, не – холандска. - уверява ме Исмаил. – По удостоверенията, които са издадени за временно пребиваване.

- Значи 5 хиляди са легално тук? - питам аз.

- Там някъде - казва ми Исмаил и ми предлага да мина първа, защото тъкмо е дошъл нашият ред да влезем в посолството, за да гласуваме.

- Влизай, влизай - казвам аз. – То се е видяло.

***

Оказва се, че трябва да се върна до вкъщи. Забравила съм си българския паспорт, а с холандския не мога да гласувам, естествено.

Пред посолството виждам Исмаил, братовчед му и жените им да се качват в колата.

- Към гарата ли сте? – питам. В този момент виждам, че в колата им няма място. Жените на задната седалка обаче ми правят място и Исмаил предлага да ме закарат.

Колата потегля, питам ги дали не им е оказван натиск, за да гласуват за ДПС.

- Натискът може да е директен или индиректен - казва ми Исмаил. – Аз бях решил изобщо да не гласувам. Обаче пускам телевизора и ги гледам ония от "Атака" завардили границата, за да не пускат турци в България. Така ли, викам, чакайте тогава, щом много знаете! И звъннах на братовчед ми и дойдохме. И да знаеш, че 70% от турците в Хага, които са гласували, ей заради това са дошли да гласуват.

Жените до мен кимат в знак на съгласие и казват, че това наистина е възмутило много хора.

- Ами ДПС да изпрати благодарствено писмо на "Атака" - казвам аз.

***

То е ясно е, че ако се засили българският национализъм, ще се засили и турският.

- А ти чу ли последните изказвания на Доган? – питам аз Исмаил.

- Не съм – казва той и признава: - Абе, аз Доган изобщо не го слушам какво говори. А и нямам време да следя всичко, по цял ден бачкаме.

***

Замислям се, че очевидно турците чуват само това, което ги засяга. Ние пък чуваме само това, което нас ни засяга. И никой не се замисля какво чува другият, какво е да си на отсрещната страна.

- А има ли иначе натиск от страна на ДПС, за да се гласува за тях? – питам аз пак.

- Може и да има - казва Исмаил. – но на нас не ни е оказван. Пак ти казвам, натискът може да е директен или индиректен. ДПС може само да каже: "Виждате ли ги тия от "Атака" какво правят и какво ще стане, ако не гласувате за нас.” И това е достатъчно.

- Ами той Доган неслучайно ги дразни и ги предизвиква – забелязвам аз. – А ония само това и чакат.

- Да, сигурно - съгласява се Исмаил. После ме поглежда и казва: Знаеш ли кога ще се оправи България? Когато българите изберат за кмет турчин, защото е честен и кадърен, а турците в Джебел, например, гласуват за кмет българин. Ей тогава ще се оправи.

***

В Амстердам изборната секция се намира в офиса на бай Стефан, който има фирма тук и който, изглежда, е функционер на ДПС.

Във всеки случай, вотът е нагласен, защото отвън трима души, към които турците се обръщали с "кмете”, са отмятали кой е гласувал и кой не.

Божидар ми казва, че негов добър познат, турчин, му е превел, че се е коментирало, че вечерта всички са поканени на банкет. Освен това изглежда е трябвало да гласуват, ако искат да си получат заплатите. Казали им: заплатите след изборите.

- Но, - добавя Божидар - и страхът от "Атака" го има. Даже чакащите да гласуват турци си подхвърляли една "шега” на турски: "Атака" няма да ни правят на сапун, а на шампоан”.

Резултатите в Амстердам са от общо 606 гласували, 266 за ДПС, 174 за ГЕРБ и 93 за "Синята коалиция". 10 души са гласували за "Зелените”.

В Ротердам също са гласували предимно работещи за турски фирми български турци. От общо 379 валидни бюлетини, 238 са за ДПС., 63 за ГЕРБ и 27 за "Синята коалиция”.

В Хага от общо 1207 гласували 605 – за ДПС, 344 за ГЕРБ и 88 за "Синята коалиция”.

Общо за Холандия, от 4-те секции: ДПС – 1396 гласа; ГЕРБ – 613 гласа; "Синята коалиция” – 209 гласа; "Атака" – 88 гласа; Коалиция за България – 77 гласа; "Лидер” – 48 гласа; НДСВ – 42, "Зелените" – 28, РЗС – 21 гласа.

You are not allowed to view links. Register or Login


Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #56 on: July 07, 2009, 04:44 »
Малко инфо за списание " Диалог "-издание на Даниела Горчева/ Дилмана/  от 2003 година!             Списание Диалог, Холандия
                                                                                                                                                         Списание Диалог е културно - информационно списание, което излиза от декември 2003 г. Ориентирано е предимно към българите, които живеят в Холандия и Белгия, но вече има абонати от всички европейски страни, Канада и САЩ.
Излиза на български език всеки месец (без август и януари) или общо 10 броя годишно. Издава се от Даниела Горчева и ЕФ «Dilmana», регистрирана в Холандия. Издържа се от абонамент, реклами и дарения.
Списанието е ориентирано е предимно към българите, които живеят в Холандия и Белгия, но вече има абонати от всички европейски страни, Канада и САЩ.

На страниците на Диалог може да прочетете
◊ интересни пътеписи за България, Холандия, Белгия, Франция и други страни,
◊ статии и дискусии на тема «Българският като втори роден език» и за обучението на децата на два и повече езика,
◊ рецензии за изложби, театрални представления и концерти, нови книги и филми.
В рубриката «Българи по света и у нас» списанието ви запознава с интересни българи у нас и по света.
Интервютата на Даниела Горчева с холандския политик и държавник Фриц Болкестейн, с Владимир Буковски, с френския философ Андре Глюксман, с живеещата в Холандия режисьорка Маша Новикова, с холандския посланик в България, с българския посланик в Холандия и във Ватикана и други са препечатани в много български издания – като в. Дневник, Медиапул, Още. инфо.
Интервюта с издателя на списанието Даниела Горчева може да намерите на страниците на в. Култура или на сайта на радио България.
Списанието коментира проблемът със здравните осигуровки на българи, живеещи в чужбина, както и правото на глас на живеещите в чужбина българи.
Статиите на Д. Горчева по този проблем могат да се намерят в интернет на много издания на българи в чужбина: You are not allowed to view links. Register or Login /; You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login ; You are not allowed to view links. Register or Login и др.
Публикувана е с известни съкращения и във в. Сега.
◊ Диалогподдържа следните рубрики: Новини от и за България; Коментар; България – ЕС; Общество; Дискусионен клуб; Интервю; Общество; Култура; Изкуство; На разходка – България; На разходка – Холандия, Белгия и други страни; Патиланчовци/Смехурко; Младите българи за своите връстници в България и по света; Българи по света и у нас; Празничен календар; Афиш.
◊За повече информация и абонамент може да се обърнете към издателя и редактора на списание Диалог: dilmana_dialog@yahoo.com


Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #57 on: July 07, 2009, 23:34 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Здрасти, Даниела!
Искам да ти благодаря страшно много за горното писмо. Не бях попадал на него и на проблема, който засяга. Искам да те поздравя за изказаната позиция.
А относно емоционалният тон на писмото - това съвсем не е недостатък. Напротив - когато емоцията е искрена, това придава достоверност и показва човешката страна на проблемите. Поздрави от другия край на света!
Здравей, Бояне, благодаря за добрите думи.:)

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #58 on: July 07, 2009, 23:37 »
You are not allowed to view links. Register or Login
       Pozdrav za Dilmana -Daniela !!
  Bezrezervna podkrepa ! Koga bi imalo povece zurnalisti kako Vas na Balkanot bi bilo poinaku ...Nasiot Balkan bi bil pomalku valkan!!!

Важно е да си учим децата от малки, както тук в Холандия ги възпитават в училище, че различните от нас хора, не са ни врагове, а са също толкова хора ,колкото сме и ние.:)

Offline Dilmana

 • Editor
 • ***
 • Posts: 535
Ynt: Даниела Горчева- " Dilmana"!
« Reply #59 on: July 07, 2009, 23:47 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Промяната на мисленето на хората към по-добро
е в ръцете на АКТИВНОСТТА на хора като вас.
На всички ни chech224,:) в ръцете на всички нас.
 Поздрави на теб и на Snake!

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42