Author Topic: Оти ,ходжите тълкуват различно!  (Read 40815 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline deniz7

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 201
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #90 on: February 06, 2010, 20:08 »
 Мевлидът, който четем, не е наше задължение. Освен че по времето на Пратеника на Аллах нямало мевлид, не е имало и по времето на сахабетата (сподвижниците). Някои учени считат, че подобна традиция е започнала по време на табиин (вярващи, които са виждали сподвижниците) и много държави започнали да четат мевлид.
Всеизвестният за нас мевлид е написан от покойния Сюлейман Челеби и е достигнал до наши дни. По тази причина, освен че мевлидът не е от суннета на Пратеника, също така не е наше религиозно задължение. Това е едно събитие, което допринася за духовното извисяване на хората, за тяхното обединение и извършване на богослужение.
По този начин то не е събитие, чрез което се върши грях, а е причина за добрини. Ако някои използват подобни организирани религиозни събития за користни цели, не означава, че това е едно лошо дело.
Не трябва да забравяме, че ако прочетем мевлид, останалите ни задължения не отпадат. Глупаво е да се смята, че с прочитането на мевлида сме изпълнили всичко и останалите отговорности отпадат. Чрез мевлида не отпада нито едно от религиозните ни задължения. По принцип мевлидът е нововъведение, но тъй като той е причина за извършване на добри дела и ибадет, се счита за добро нововъведение.
По време на мевлида, когато се четат редовете за рождението на Пратеника на Аллах, не е задължително да се обръщаме към Кябе и да стоим както в молитвата намаз. Защото да се обръщаме към Кябе и да стоим като в молитвата намаз, е редно да ги вършим само към нашия Създател. Не е подходящо подобно поведение към Неговите създания.
Имайки предвид голямото уважение от страна на хората към Сюлейман Челеби, Бедиуззаман смята, че той е бил праведен мюсюлманин, и е подчертал, че организирането на мевлиди има много положителни страни.
За обобщение може да кажем, че както никой не може да ви забрани да четете и организирате мевлид, така и никой не трябва да ви търси сметка, ако не четете. Тези, които организират подобни церемонии, могат да дадат някакъв подарък на тези, които четат мевлид, но това не е задължително. Организаторите трябва да мислят само за задоволството на Всевишния. Същото се отнася и за тези, които четат мевлид. Ако подобни церемонии се превърнат в спазаряване между организиращия и четящия, то се превръща в материална изгода и губи своята същност и религиозна святост.
Затова тези, които се страхуват да не изпаднат в подобно положение, трябва предварително да изяснят обстоятелствата и да не налагат никакви материални облаги.
Подаръкът, който може да бъде даден в подобни случаи, важи само за прочетения мевлид. Защото четенето на Коран е ибадет (богослужение), който не бива да бъде търгуван. И без това мевлидът придобива своята святост от прочетения Свещен Коран. Всичко останало са човешки думи, които не са свещени. Те придобиват същност, само ако ни подтикват към свещени мисли и извършване на добри дела.

Offline pomag

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 122
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #91 on: February 07, 2010, 16:27 »
Ако някой знае нека да каже, погребението на мъртвеца по един и същ начин ли е за всички мюсюлмани или при помаците има различие. Поне това забелязахме в Галата. При погребението на  на млад турчин от Разградско неговите близки искаха да го положат в гроба -както те казаха-по наш начин, ископавайки ниша в самия гроб и тялото му бе увито само с бяло платно, като тялото се носеше вдигнато високо на рамене до гробището. При нас се поставя мъртвеца в кофчег-сандък и след това се поставят наклонени дъски за да не пада пръст директно върхо тялото. Не съм питал възрастни хора за одавношно време как е било затова питам ходжите така ли трябва да бъде и кое е правилно в моя случай.

Offline Hadj

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 585
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #92 on: February 07, 2010, 16:54 »
   Всички мюсюлмани се погребват в бяло платно/кефин/.Другите начини-с костюмче,с лачени обувчици,с поставени в гроба любимите  му цигари и т.н. е някакъв друг вид ритуал-за него  попитай  партийния секретар!

Offline deniz7

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 201
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #93 on: March 08, 2010, 20:49 »
"Тероризмът е тероризъм, насилието - насилие. За тях няма място в исляма - нито пък оправдание или извинение" - тези думи са на произхождащия от Пакистан Мухамад Тахир ул-Кадри, който е шеф на действащото в цял свят сунитско движение "Минхадж ул-Куран". Кадри се води за един от най-важните ислямски учени в Англия. Това е достатъчно, за да се обърне внимание на неговата обнародвана в Лондон декларация. Още повече, че той я представи за част от "фатва" срещу тероризма, тоест религиозна правна експертиза, с която той се надява да предпази младите мюсюлмани от влиянието на екстремистките групировки.

Насилието е несъвместимо с исляма

Фатвата е нещо повече от становището на един учен: в своя текст от близо 600 страници Кадри показва с многобройни цитати от Корана и други текстове, че насилието е чуждо на ислямското учение. Той отива дори дотам да заклейми терористите като "неверници", които ги очаква огънят на ада: "Аз осъждам всички прояви и форми на радикализъм и тероризъм, всички терористични актове, извършени днес или преди десет или двайсет години в името на исляма."

Обнародваната в Лондон фатва предизвика значителен интерес, особено в кръговете, които твърдят, че мюсюлманските учени не се дистанцират достатъчно решително от тероризма. Впрочем фатвата на Кадри е може би най-подробната, но не и единствената по рода си: след атентатите в Лондон най-влиятелните имами в Англия заклеймиха остро тероризма, във Виена бе издадена фатва в същия смисъл, с декларации излязоха най-важните мюсюлмански обединения в Германия. Подобни декларации зачестиха и в арабския свят.

Offline Kaplan

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 752
 • Gender: Male
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #94 on: March 08, 2010, 22:10 »
You are not allowed to view links. Register or Login
  .Другите начини-с костюмче,с лачени обувчици,с поставени в гроба любимите  му цигари и т.н. е някакъв друг вид ритуал-за него  попитай  партийния секретар!

Абе изобщо, кажи му че това е ЗАБРАНЕНО и това е!

Offline PETER

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1028
 • Gender: Male
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #95 on: March 09, 2010, 00:15 »
Дали се пита партийния секретар или се пита партийния мюфтия - все едно.
Все някой се пита. Все на тоталитаризъм и на потъпкана свободна воля мирише. :)

Offline yusu

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 602
 • Gender: Male
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #96 on: March 09, 2010, 16:18 »
   Петре това не е потъпкана свободна воля, това е начин на живот и спазване на някакви норми, а в живота на човек винаги трябва да има норми (като пример законите на една държава), свободната воля не означава .....слободия,,,

Offline aki

 • Member
 • **
 • Posts: 40
Ynt: Оти ,ходжите тълкуват различно!
« Reply #97 on: March 10, 2010, 21:50 »
Меитина /мъртвеца/ в Сърница се увива в бяло платно /кефин/. До гробището се носи на рамото с табут. В гроба като се положи се поставят наклонени дъски и след това се зарива. После се пеят корани и тогава се напускат гробищата

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42