Български > История
Славяни и панславизъм
abc:
Не pomak BG, тюрк и турчин е едно и също САМО в Турция. Турците са приети като част от тюркските народи, но поради Балканската мания за сгъване на историята за собствено удобство, както и заради неизгасналите имперски страсти се асоциират с родителите си ;)
fotakiev:
--- Quote from: pomak BG on August 30, 2009, 13:30 ---Кendu peyim Dilgü,
Ókın Dúnheidce orruştu peyim,
Und Jassarföllıyum.
Bidek yiytdur,
Ókın Dúnheidce orruştu yiytdur,
Und Jassarföllıyum.
Самият аз съм господин Дилгю,
Аз съм господинът, който води битка със стрели на Дунхайд,
От Долен Ясарфьол съм аз.
Голям юнак е той,
Той е юнакът, който води битка със стрели на Дунхайд,
От Долен Ясарфьол съм аз.
--- End quote ---
--- Quote from: pomak BG on August 30, 2009, 13:43 ---Ето един текст на прабългарски по който можем да работим. Първата дума кенду е турската дума кенди значеща самия аз. Втората дума peyim е свързана с бейим, която дума идва от бей и с наставката им се превежда като господин съм. Ókın идва от ок - лък. останалите думи също имат турски вид, като съдя по наставките зад тях. Заключавам, че чрез този прабългарски текст туркоалтайската идентичност на прабългарите е безпорна. Ако някой открие други прабългаски текстове моля да ги вкара, за да ги разшифроваме.
--- End quote ---
г-н Мехмед, сега кажете на турски как би трябвало звучат следните думи: Мишка,Вол,Тигър,Заек,Дракон,Змия ,Кон,Овца, Маймуна,Петел,Куче ,Прасе?
pomak BG:
Съчан, второто не се сещам нещо с М беше, Аслан, Таушан, дракон също незнам, Илан, Бейгир, Коюн, Маймун, Хороз, Кьопек, Домуз.
Сидхарта:
--- Quote from: pomak BG on August 30, 2009, 16:23 ---Съчан, второто не се сещам нещо с М беше, Аслан, Таушан, дракон също незнам, Илан, Бейгир, Коюн, Маймун, Хороз, Кьопек, Домуз.
--- End quote ---
Е ,ако може да отговоря ,тези думи звучат различно в езика на протобългарите ама много различно и имат паралели другаде не в тюркските езици а и не само тези думи а и много думи-известни разбира се ,които се използват във стопанският живот и животновъдството .Пр.Тюркското Бейгир а и Ат няма нищо общо с българското Именшегор но има паралели сред ранноиранскит езици пр.Тюркското Таушан-заек и българското Дванш ,примери много ,оказва се че важни термини в стопанският живот на българите са с древноирански произход-това не изкрючва участие на тюркоезични групи население в етногенезиса на българите ,но много езикови податки а и не само ,са в полза на теорията за памиро-ферганският тип на древните българи, както и преобладаващо иранският им произход, ако се съди по много не само езикови податки, ами и по данни от археологията.
chech224:
--- Quote from: chech224 on August 26, 2009, 16:49 ---Ето още нещо, научно необосновано:
"СаРМаТ"
прочетена обратно: ТаМРаС (Тъмръш)
(с разместени срички: МаТСаР (Маджар) )
"СЛаВ"
прочетена обратно: ВаЛС(Влас)
"СаКаЛиБ"
прочетена обратно: БиЛаКаС (Балха, Пеласги)
"ПеЛаСГ"
прочетена обратно: ГСаЛеП (Сакалиб, Слав)
Като че ли, някой е писал/чел "наобратно",в стари времена.
--- End quote ---
Финикийците са писали "наобратно":
"Втора половина на II хилядолетие пр. н. е. Финикийците създават
азбучна система на писменост, състояща се от 22 букви само от
съгласни (гласните не са познати). Посоката на писане е от
дясно на ляво. Най-старите образци от финикийската писменост,
намерени в Биб-лос са от X в. пр. н. е."
Също и гърците по-късно:
"Същите тези финикийци, които се заселили в Елада заедно с
Кадъм, между които се намирал и родът, на гефиреите*, донесли
чрез своето заселване в Беотия много науки и изкуства в
Гърция, между които например и писмото, което гърците, както ми
се струва, дотогава не познавали. Най-напред кадмейците
употребявали същите букви, както всички останали финикийци.
По-късно обаче заедно с езика им претърпяла промяна и
формата на тяхното писмо. От елинските племена, които живеели
наблизо до тях, главен техен съсед били йонийците. Те
възприели буквите от финикийците, преобразили ги от своя
страна също тъй до известна степен, нарекли ги финикийски,
което било правилно и справедливо, защото действително те
били донесени от финикийците. ..."
(Херодот, V, 58)
*гефиреи - ? фриги, бриги
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page