Български > История

ПОМАЦИТЕ в Османската империя !

<< < (16/23) > >>

daczo:
Za tezi malkoumni koito draskat po sejtovite,da ne govorim.Tova ne sa bylgarski pristaveteli.Az razbiram vryskata na pomacite s Turciia.No vinagi kumshiiata e po blizko.Partiiata na Dogan syshto ne pomaga v priblizhavane.Goliamata chast ot bylgarite uvazhavat pomacite,no ne razbirat.Niakoj misliat za pomacite kato za 5 kolumna na Turciia.S hvalene na Osmanskata imperia vie syshto davate hliab na fanaticite.

mechta:
аз мисля , че борбата на съвременният човек трябва да бъде насочена към спазване гражданските права на всеки един от нас. да воюваме всеки да изповядва каквато си иска религия, но да бъде човек; знам, че "храната"на политическите системи идва точно от разединението на общността - било по религиозни, етнически, или други причини, които служат само на тях. нека не даваме тази безмислена храна на тях, а да се опитаме да се уважаваме и обичаме като хора.дали там в Турция, Гърция, Македония и пр. първо да ги приемем като човешки същества, създадени от една висша сила, ннаречена Космически разум. ако погледнем религиите - колкото са по-нови, толкова са по хуманни,  в това е причи ната да се напада исмяма, защото не обслужва политическите елити и защото единствено тя приема всички останали религии като такива. на въпроса "Кой човек е мюслюманин?"Мохамед е казал:"Всеки, който не причинил зло на някой друг." ако следваме само това - ще научим и другите на любов и уважение. мисля, че и християнството учи на добродетели, хека и християните да уважават нашата религия и всички ще бъдем приятели

nezir_9:

--- Quote from: abc on November 16, 2009, 12:42 ---kor_nisa за вас не знам, но за нас е Освобождение. Ясно е, че имате конфликт на чуства.

На скоро в чата един съфорумец къде на шега, къде на истина написа в едно изречение нещо култово. "Тя тази малко като на Шипка едно време. Отдолу нашите напират да превземат върха, ама отгоре другите наши не го дават?" Съфорумеца е помак :)

Идеята, лансирана не веднъж, да се изкара Османската империя като двор за благородни девици е не на място. Времената са били други, отношенията също. Историята в частност може да бъде пренаписана, но като глобалност е много трудно. Все пак нищо не пречи да се опитва ;) Нали?

--- End quote ---

Малко като вид нихилизъм ще прозвучи - България е освободена, а не се е освободила!

Русия не е ОСВОБОДИТЕЛКА на България, Русия винаги си е имала собствени имперски намерения и собствена политика - Южните морета-а-а....

Просто ние сме им били на пътя към Босфора...

Между впрочем сега не е по-различно...

В европейската част на Османската империя България е единствена, която е "ОСВОБОДЕНА", всички останали са се "ОСВОБОДИЛИ" , включително и албанците...

Затова великия Стамболов е казал за руснаците:"Не им искам нито меда, нито жилото!"

abc:
Много отдавна съм спрял да вярвам в безрезервната братска любов на Русия, но е факт, че благодарение на нейните интереси ние имаме сега дуржава.

Впрочем така наречените Велики сили винаги са манипулирали останалите. Това не е нещо ново.

Shumarov:

--- Quote from: daczo on November 16, 2009, 13:13 ---Pyrvo si iziasnete vie koi ste.Veche razbrah naj-krasivite,naj-umnite,naj-rabotlivite i naj,naj.Posle govorete za bylgarite.Bylgarite niakak si 5 veka,spasili svojto ime i religiia i za bydeshte shte se upraviat bez pomoshta na pomacite.Nishto ne se izminilo ot 1878g. do sega.Priatelstvo niama i ne mozhe da ima.Ne priblizhavat ezik i kultura,a religiia.Tova sa dve tolkova razlichni civilizacii.Kojto ima za idol osmancite,ne mozhe da byde bylgarski priiatel.

--- End quote ---

daczo, много.....развълнувано звучиш ми се струва! :) Успокой се малко! Аз също се възхищавам на българите, че са успели да си запазят националната идентичност, религия и култура! Не зная дали наистина е било толкова трудно да ги запазят през тези 5 века! Не бива да се отрича и факта, че по религиозни съображения или от чиста хуманност, но османците не са асимилирали никого!Допускам, че причината за това е от религиозно естество, защото арабите(също мюсюлмани) са били в Испания в продължение на близо 800 години и също не са асимилирали испанците! Но при всички случаи е достоен за възхищение факта, че българите са се съхранили!Тези твои думи на отказ на помощ от помаците ме изненадват! Твърдиш, че можете и без нас, а си активен участник в помашки сайт!? Несериозно е, не мислиш ли?Приятелство може да има и ще има, клокото и да не ти се ще да е така! Не си мисли, че светът се движи около оста на нашите смешни страсти!Тази смешка с идолизирането на османците и невъзможността да бъде приятел на българите, как ти хрумна? Аз не забелязах някой да идолизира османците, въпреки, че няма нищо лошо и да има такива, но не пиши глупости! Този начин на мислене е лимитиран в рамките на много скромен умствен капцитет.По света има милиони хора, които стоят над понятия, като етнос, националност, раса, и история.Приятелството не може да се съобразява с такива глупости-то е, като любовта.Един човек ти става симпатичен и се сприятелявате-какво значение има историята, или националността!?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version