Български > История

ПОМАЦИТЕ в Османската империя !

<< < (18/23) > >>

abc:
Shumarov много си прав :) Евреите така си направиха държава. Като тръгнете да искате автономия в Испания гледайте да има некой плаж и тамошните испанки да са с по-малки мустаци ;)

Незир, Ренесанса започва именно там някъде, когато османците са дошли на Балканите. Тогава се заражда Ренесанса.

Когато османците пристигат тук не знам кои помаци са намерили. Знам, че е имало отделни места населени с мюсюлмани, а по-значителната масовост на тази религия е била доста по-късно. Справката се прави лесно именно с документите на Османската империя. По тази причина заварените помаци от Османската империя ще ги прескоча.

Всеки носи нова култура, когато отиде на ново място, но една е културата на джебчииката, друга на престъпника, трета на учителя и четвърта на Пешо тракториста. Османците не са донесли културата тук, защото тя е съществувала хиляди години преди тях. Елини, траки, Рим, Византия са дали цивилизацията на Европа. От сромност прескачам стара България. Който се гордее се това, ще се гордеем заедно. Който неще - не ще.

Субиги, няма как да знаем. Може пък сърбите, гърците, румънците щяха да са българи сега. Може унгарци, а може пакистанци. Няма как да разберем. В онези години целият район е бил в упадък, и както е казвано от самите османлии, сами сме се победили защото всеки е бил срещу всеки. Грешка, плащана стотици години.

А ако турците не бяха мюсюлмани...всъщност кои хора имаш пред вид като казваш турци? Имало ли ги е в онези години?

Subeyi Kurt:
abc, stava vıpros za turcite koito prevzeha şişmanovata Bulgaria. Te sa Turci-Oguzi ot roda Kayı ( naslednici na Velikata Seldjukska İmperia)
İmeto Türk go ima oşte pri Göktürkskiya Kaganat(552-774) Vyrvat v Tengri sışto kakto i bulgarite. Spored men togavaşna Bulgaria igraeşe udıljeniyata i gubeşe s 5:0. Nyamaşe kak da se kvalificira za finalite. Posle vsiçki  :D ;D ;Dznaem çe şampion stana Osmanliyata.

abc:
Така е. По-силния побеждава и не се интересува от нотариални актове. Щом сега има България, значи е надделяла в някакъв момент над Османската империя. Имало е реванш :D

А турците като съществуване, обособяване и тн са спорна работа ;) Добре, че е бил Ататюрк. Много му дължите.

musov:

--- Quote from: abc on November 16, 2009, 12:42 ---kor_nisa за вас не знам, но за нас е Освобождение. Ясно е, че имате конфликт на чуства.

На скоро в чата един съфорумец къде на шега, къде на истина написа в едно изречение нещо култово. "Тя тази малко като на Шипка едно време. Отдолу нашите напират да превземат върха, ама отгоре другите наши не го дават?" Съфорумеца е помак :)

Идеята, лансирана не веднъж, да се изкара Османската империя като двор за благородни девици е не на място. Времената са били други, отношенията също. Историята в частност може да бъде пренаписана, но като глобалност е много трудно. Все пак нищо не пречи да се опитва ;) Нали?

--- End quote ---

Много си бил запознат с историята, бе.

musov:

--- Quote from: suleiman94 on November 16, 2009, 16:43 ---daczo, аз лично мисля, че почти всички помаци се чувстват по-близки с турците от колкото с кочто и да е друга нация. Всеки помак има част от рода си в Турция има нещо което по някакъв начин го свързва със рази страна, НО аз искрено искам да съм приятел както с турците, така и със българите, но признай че за това не е (само) в нас вината. Вината е в по-голяма част на "вашенците".  Не е лъжа че на повечето българи ми се повръща при думата :помак:. Това е много тежко за нас помаците. Иди в един български сайт и прочети какво мислят за нас. Как да бъда приятел с такива като тях?! Да аз мога да бъда приятел с българин дори много добър приятел но приятелството се поддържа и от двете страни, а не от едната! А разберат ли че си помак направо вече не съществуваш за тях. Казвам това не се отнася за всички ни при повечето случаи е така.

--- End quote ---

Поне към 90 процента е!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version