Български > История

ПОМАЦИТЕ в Османската империя !

<< < (19/23) > >>

imersim:
Част от статия (интервю) на Проф. Кръстьо Манчев в e-vestnik.bg

- Вие не ми отговорихте на въпроса, защо българите в Батак са потърсили закрила в църквата?

- Ами заради тая толерантност. В Османската империя не е било допустимо мюсюлманин да влиза в християнска църква. Това е. И Копривщица е имала някакво самоуправление. Там турчин не е можел така свободно да ходи. А има предание, че в Неготин - сръбски град - турчин не е можел да мине през града с подкован кон. Защото тропа и безпокои хората.
Ние тази империя сме я възприели според пропагандата, която са развили нашите възрожденци. Тогава те са искали да направят държава и затова развиват такава антитурска пропаганда, а ние сме взели това за чиста монета. Трябва да я очистим тази работа сега. И да кажем за Османската империя това, което е. И има френски съчинения на тема Османска империя и от други от световно известни автори.

А ето и цялата статия:
http://e-vestnik.bg/7608/prof-krastyo-manchev-natsionalizmat-e-vaditsa-za-naivni-hora/

daczo:
Otgovor,potyrsili zakrila v cyrkvata,zashtoto tyrsili pomosht od boga,kogato niamalo od horata.Mozhe i turcite biha postypili inache,no ne i spokojnite pomaci.Kak zavyrshelo znaeme.Bog visoko,car daleko.Imperiia v koiato vylneiat bashibuzuci,ne e civilizovana dyrzhava.Kak shteshe da zavyrshi,ako Vyzroditelnite procesi gi vyrshiha Hristiianski dobrovolni otriadi ili Chetnicheski druzhini.

imersim:

--- Quote from: daczo on November 18, 2009, 14:01 ---Otgovor,.................

--- End quote ---
Прочете ли цялата статия? Или продължаваме да служим на сентенцията" Знам, че ме лъжат, но на мен така ми харесва"
 В разговор с Проф. Асен Баликси (в мрежата можеш да намериш повече информация кой е ?) го попитах как са успели османците да оставят след себе си толкова много мюсюлмани на балканите? Той ми каза, че задавам неправилен въпрос? Въпросът е защо  са останали християни? Защото султанът е имал и средствата (огромна войска и неограничена власт), имал е и възможността да направи всички поданици в империята мюсюлмани, а тези които не искат да ги избие. НО не го е направил?
Има доста бели петна в нашата история. Има доста факти които не  се казват, но то не означава е няма начин да се разберат.
Няма логика всички признати в чужбина български учени историци да са се наговорили и да лъжат.

musov:

--- Quote from: daczo on November 18, 2009, 14:01 ---Otgovor,potyrsili zakrila v cyrkvata,zashtoto tyrsili pomosht od boga,kogato niamalo od horata.Mozhe i turcite biha postypili inache,no ne i spokojnite pomaci.Kak zavyrshelo znaeme.Bog visoko,car daleko.Imperiia v koiato vylneiat bashibuzuci,ne e civilizovana dyrzhava.Kak shteshe da zavyrshi,ako Vyzroditelnite procesi gi vyrshiha Hristiianski dobrovolni otriadi ili Chetnicheski druzhini.

--- End quote ---

С една дума искаш да кажеш, че за всичко са виновни шибаните помаци, така ли?

abc:

--- Quote from: musov on November 17, 2009, 20:15 ---Много си бил запознат с историята, бе.

--- End quote ---

Това притеснява ли те?

--- Quote from: musov on November 18, 2009, 20:32 ---С една дума искаш да кажеш, че за всичко са виновни шибаните помаци, така ли?

--- End quote ---

Това прието ли е за добър форумен тон, за да знам как да отговарям?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version