Български > Кои сме ?
Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
Serif mkd:
Pocituvani soforumci ! Pottik da ja postavam ovaa tema mi dade (koj drug ako ne nasiot soforumec)Metka so negoviot klip "Pesna za Car Samoil"
Ovaa pesna e kopija na edna stara pesna koja kako deca ja slusavme na togasnoto radio Skopje vo 60 -setite godini na minatiot vek.Vo secavanje mi se togasnite solzi na postarite za oslepenite vijnici na Samoilovata vojska ,solzi koi nie -togasnite deca- i ne mozevme da gi razbereme...,no socuvstvuvavme naslutuvajci za kakva tragedija se pee vo pesnata.
Pokasno ucejci od istorijata znaevme prilicno dobro za tragicnata bitka na Belasica no i konfuzijata okolu toa "cij car e Samoil "??? Nekako vo toa vreme i na pesnata i se gubi tragot ...!!! kako da iscezna???!!! Ovde vo Makedonija -barem moj v'pecatok e deka- Samoil go nema zasluzenoto mesto vo istorijata! Vo Ohrid -Negovata prestolnina -denes ima ogromni spomenici na Kiril,Metodij,Kliment,Naum ...od Samoil ...samo kaleto!!??
Srbite od Car Lazar napravija Mit!! Albancite od Skender beg Isto!!Neka mi prostat i ednite i drugite no mislam deka ,spored velicinata ovie "ne mu se ni do kolena " na ovoj spored mene najgolem heroj na Balkanot!
Bi skal da podiskutirame na ovaa tema !
Zosto e toa taka ?
Zosto ,znaejci ja balkanskata hiperbolicna,do elementi na mitska glorifikacija na razno -razni junaci Car Samoil kako da e zapostaven vo balkanskata istoriografija?
Nazmi:
Serif MKD,nash brat,radvam se che si tuk,namerih edna pesna ako q аresuvash e pozdrav za tebe i nashi bratq u MKD Bulgarian folk costumes from Vardar Macedonia
Сидхарта:
Интересна тема, благодаря Шериф-много се спекулира с цар Самуил ,такъв бил онакъв бил ,първо нека много накратко да спомена че той е син на комит Никола управител на Средецкият комитат на Българската държава ,но по важното по отношение на така поставеният въпрос е това което се казва в тн . Самуилов надпис, също и свидетелствата на много извори по въпроса като пр.арабският Яхия Антиохийски, арменски и византийски писатели и историци -преди начертанието на Гарашанин и сръбски историци признават българският произход на Самуил и българският характер на неговата държава, предвид напредъка на историческата наука човек може само да недоумява на опита да се преиначат изкривят поставят в неверна светлина факти събития и личности.
Serif mkd:
Blagodaram Nazmi !Pesnata mi se dopagja ...Mislam deka e novokomponovana od nekoj festival vo MK.I "Kako sto e redot" vednas prepeana da ne kazam "ukradena" od B'lgarite.Normalno "sicko makedonsko e b'lgarsko" taka i koga stanuva zbor za "folk costumes";no.... Bi sakal da razvieme diskusijata za Car Samoil -najgolemiot borec protiv vizantiskoto porobuvanje -moizebi najgolemiot bogomil (Pomak Torbes)vo istorijata!!!
Сидхарта:
Битолски надпис-Съдържание на надписа [редактиране]
оригинал
„ † Въ лѣто Ѕ ҃Ф ҃К ҃Г ҃ отъ створенїа мира обнови сѧ съ градь зидаемъ и дѣлаемъ Їѡаном самодрьжъцемъ блъгарьскомь и помощїѫ и молїтвамї прѣс ҃тыѧ влад ҃чицѧ нашеѧ Б ҃чѧ ї въз()стѫпенїе I ҃В ҃ ı връховънюю ап ҃лъсъ же градь дѣлань бысть на ѹбѣжище и на сп҃сенѥ ї на жизнь бльгаромъ начѧть же бысть градь сь Битола м ҃ца окто ҃вра въ К ҃. Конъчѣ же сѧ м ҃ца ... исходѧща съ самодрьжъць быстъ бльгарїнь родомь ѹнѹкъ Николы же ї Риѱимиѧ благовѣрьнѹ сынь Арона Самоила же брата сѫща ц ҃рѣ самодрьжавьнаго іаже ı разбїсте въ Щїпонѣ грьчьскѫ воїскѫ ц ҃рѣ Васїлїа кде же взѧто бы злато ... фоѧ съжев ... ц҃рь разбїенъ бы ц҃рѣмь Васїлїемь Ѕ ҃Ф ҃К ҃В ҃ г. лтѣ оть створенїѧ мира ... їѹ съп() лѣтѹ семѹ и сходѧщѹ “
превод
„ През годината 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата мъченица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
Go to full version