Author Topic: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?  (Read 103948 times)

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Offline Serif mkd

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 337
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #30 on: August 06, 2009, 16:44 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Има логика аго Шериф и във факта, че голяма част от арменците са павликяни, което е равносилно на богомили. Но дали и Самоил е приел това учение не се знае.   
             Selam pomak Bg ! Franjo Racki e osnovopoloznik na istrazuvanjeto vo vrska so bogomilskoto dvizenje , barem vo ponovata istorija -poslednive dve stoletija- i vo negovata kniga "Bogomili i Patareni" koja patem da kazam deka e najcitirana od site podocnezni istoricari toj ne zboruva za pavlicjani ( iako pavlicjanstvoto ,masilijanstvoto i drugite ereticki dvizenja se kompatibilni so bogomilstvoto) ami za bogomili!!
           

Offline Serif mkd

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 337
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #31 on: August 06, 2009, 17:08 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Повдигаш много интересна тема - за митологизирането  :)

Мисля, че прекалената склонност към митологизиране е симптом за наличието на някакви национални комплекси  :)
         
А за това дали Самуил е бил богомил или торбеш, колегите добре са ти отговорили, че той се е считал за български християнски владетел.  :) Богомил - едва ли, като се има предвид, че богомилите не са се отнасяли много дружелюбно към строежите на църкви и крепости  :)
 
              Edno logicno prasanje za П i za drugite soforumci!
              Znaeme deka site b'lgarski hristijanski vladeteli se na nekoj nacin apologeti a so toa i stitenici na vizantiskite carevi .Koj od niv doziveal takva sudbina !!??? Trgedijata na Belasica nema pandan vo balkanskata istorija, a Boga mi i posiroko!! Ima li takov grozomoren cin izvrsen vrz vojska na drug vladetel uste i istoveren??!!!

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #32 on: August 06, 2009, 17:16 »
Пак четох някъде, че тези действия (окьоравяването на войските) единствено се правело сред сърбо-хърватите. И наистина до сега няма сведения византийци да са прибягвали до подобни действия спрямо българските или други враждуващи с тях войски.

Offline П

 • Member
 • **
 • Posts: 44
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #33 on: August 06, 2009, 18:15 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Четах го като статия във един весник някъде и някога.
Е, вестниците са едни източници на достоверна информация :)


Offline П

 • Member
 • **
 • Posts: 44
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #34 on: August 06, 2009, 18:17 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ima li takov grozomoren cin izvrsen vrz vojska na drug vladetel uste i istoveren??!!!
Чета чат-пат исторически материали съвсем любителски. Не съм чувала за друг такъв случай (още повече в такъв размер).

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Цар Самуил
« Reply #35 on: August 06, 2009, 18:40 »
Надпис от с. Герман, Преспанско+ въ имѧ ѡтьца и съина и с҃таго дѹха азъ самоип(л)ь рабъ б҃жи полагаѫ памѧть ѡтьцѹ и матєри и братѹ на кръстѣхъ сихъ· имєна ѹсъпъшихъ никола рабъ б҃жи ... ѣ давдъ написа ... въ лѣто отъ сътворєния мирѹ ѕ҃· фа҃· инъдикта ѕ҃·

В името на отца и сина и светия дух. Аз Самуил, раб божий, полагам помен на баща [си] и майка (си) и брата [си] на този кръст. Това са имената на покойните: раб божий Никола, [Рипсимия и] Давид. Написа се в годината от сътворението на света 6501 [992/93], индикт [6]Надписът представлява частично повредена мраморна плоча, открита през 1888 година при строежа на църквата „Свети Герман“ при село Герман, Преспанско, днес в Гърция. Издълбан е по нареждане на цар Самуил (997-1014) в памет на родителите му комит Никола и Рипсимия и брат му - Давид. Състои от 11 реда, изписани в стила на т. нар. стар унциал, повлиян от ръкописния литургичен унциал.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #36 on: August 06, 2009, 20:13 »

Стамен обаче заяви, че сам е издълбал надписа


Камъкът на царя се търкаля тук от 30 г.

Ваня ЕМИЛОВА

На 15 март при полицейска акция в двора на 33-годишния иманяр Стамен Василев от петричкото с. Самуилово беше открит камък с надпис: "Самуил, Христа Бога, верен цар и самодържец всем болгаром". Някои учени обявиха, че плочата е автентична и че ще разбие на пух и прах македонската теория, че Самуил е македонски цар. Благоевградчани направиха жива верига, за да не го дадат в София.

Стамен обаче заяви, че сам е издълбал надписа. Македонски учени също заподозряха, че е фалшификат. Дали находката е автентична, предстои да се докаже чрез тройна експертиза.

Стамен Василев е "медицински случай", защото като дете през главата му е минала конска каруца. Това бяха думите на Кирил Грънчаров, зав.-отдел "Недвижими паметници на културата" в Благоевградския музей, за 33-годишния иманяр, в чийто двор бе открит т.нар. Самуилов камък.

Екипът на "Новинар" пожела да разговаря по-подробно с музейния работник за историческата находка, която скара два града и две държави. Но след като се опита да прогони репортерите, Грънчаров пророни само няколко изречения и забрани да бъде сниман.

"Господ да го убие", започна да кълне от вратата на дома си в Самуилово ошашавената майка на Стамен, като разбра какво се говори за чедото й.

Задочният спор

се разрази по повод опитите на Кирил Грънчаров да докаже автентичността на плочата. Докато от своя страна пък младежът твърди, че сам издълбал надписа "Самуил, Христа Бога, верен цар и самодържец всем болгаром". Помагал му неговият брат-близнак Пламен, който сега живее в Италия. Двамата се вдъхновили от учебника си по история, където видели надписа. Музейният шеф, който пръв го разчете, твърди, разбира се, че Стамен лъже.

"С всичкия си е момчето", казва майката Роза, а при спомена за нещастието преди години започва да плаче. Стамен бил във втори клас, когато на връщане от училище една каруца с разбеснял се кон го премазала. Рукнала кръв, а детето изпаднало в кома. Като се оправило, докторите записали в картона му, че е "без никакъв дефект". "Даже беше войник, как да не е у ред."

Нито Роза, нито съпругът й Тодор и най-големият брат Борислав, които откриваме в къщата в Самуилово, обаче не искат да кажат наистина ли Стамен е издялкал надписа. Самият "майстор" е на разпит в Благоевградския съд. "Камъкът си

седи в градината поне от 30 години

а момчетата все си дълбаеха нещо вънка, може и они да са", допуска бащата. Вкъщи толкова били свикнали да гледат двете кръстчета в горния край на плочата, че отдавна не им обръщали внимание.

С камъка първо си подпирали едно буренце с насадено лимоново дърво, но като изсъхнало, затиснали с него лозата в двора. Майката си спомня, че карала Стамен и Борислав да го поместят, защото й пречи - набивал се на очи и затруднявал работата по двора още от времето на свекъра й, дядо Борис, който бил църковен настоятел в Самуилово.

И хората в селото ни посрещат с твърдението, че знаят за камъка

от времето на споминалия се старец

но никой не помни откъде се е появил в градината. Всички вярват на Стамен, че го е изработил сам.

Момчето поискало да се подложи на детектор на лъжата, а пред пловдивския в. "Струма" настоява и за международна експертиза на плочата. Всички български специалисти обаче си обясняват твърденията му със страх и желание да избегне наказателна отговорност. Научните работници от Благоевградския музей се доверяват на заключенията на експертите Илия Николов, Петросенко и Смядовски. Единият е специалист-реставратор с 15-годишен стаж в НИПК, другият е дългогодишен сътрудник на музея, а третият - специалист по епиграфски паметници от XIX-XV в. И тримата

смятат, че паметникът е оригинален

и е от времето на цар Самуил. Директорът на НИМ Божидар Димитров обаче заяви, че най-точна и вярна експертиза може да се направи само там или във Великотърновския университет.

Думите на учените обаче малко интересуват хората от Самуилово. Съседката Тодорка настоява, че Стамен не е лъжец и че е "най-умното, скромно и честно момче в селото". Никой не крие, че като поотраснал, му станало хоби да обикаля гората и да докарва камъни. После ги продавал или сам ходел да ги лепи по цокъла на селските къщи за пари. А в градината им са наредени множество отломки. Досега Стамен не бил намирал нищо по-ценно, а

само няколко дребни бронзови и медни монети

които според близките му стрували 3-4 лв.

Стамен е "арно момче", твърдят и други от селото. Той израснал на полето сред тютюна, въздържател е - не пие и не пуши. В къщната работа също бил пръв - заседявал се в оранжерията и при пилетата, овцете, козите и прасетата.

Накрая бащата се изпуска, че е най-добре да се докаже, че "пустата плоча" е автентична. А после, като се усеща, пак запява старата песен, че каквото казва момчето му, все е истина.

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Самуил
« Reply #37 on: August 06, 2009, 21:09 »
Въпроса е кой е камъка? Защото по повода има и това:

Quote
You are not allowed to view links. Register or Login   
СКАНДАЛ НА ДЕНЯ
 


 
 30 март 2004 | 04:43


Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на Районното звено за борба с организираната престъпност в землището на село Самуилово. Според експерти от Историческия музей в Благоевград, граничният камък с надпис "Самуил - цар и самодържец всем българом” датира от началото на 11-ти век и е неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство.
От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Кметът на града Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал.
Според директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, камъкът е щял да бъде счупен веднага щом влезе в Македония. Според Божидар Димитров, камъкът е щял да бъде унищожен, защото е първият документ от XI век , където самият цар Самуил се нарича български цар.

БНТ - По света и у нас
Полицията задържа уникална археологическа находка
Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на полицията в землището на село Самуилово, община Петрич. Според специалисти находката е граничен камък с надпис "Самуил, самодържец български". Тя е с огромно историческо и политическо значение, с оглед на споровете, които имаме с Македония, заяви директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
За да разкрият ценната археологическа находка, спецполицаите са наблюдавали 4 адреса. На единия от тях – в къщата на Стамен Василев от село Самуилово, е открит граничният камък. Той е даден за експертиза в музея в Благоевград и досега не е показан.
“Мисля, че има поръчана и тройна експертиза, която ще бъде проведена утре. Разпоредил съм на колегите в Благоевград утре да извадят камъка да го снимат благоевградските журналисти”, каза ген. Бойко Борисов.
“Този камък, повече от сигурно е, че в момента, в който щеше да премине македонската граница щеше да бъде счупен пет метра след като мине границата”, заяви Божидар Димитров.
Според директора на Националния исторически музей, успехът на полицията е голям, защото този камък е щял да бъде загубен за България завинаги. Според Божидар Димитров, камъкът е щял да бъде унищожен, защото е първият документ от XI век , където самият цар Самуил се нарича български цар.


БТВ – Новините
Историческа находка доказва българския характер на самуиловото царство
Намереният на 25-ти март в село Самуилово камък, с надпис "Самуил - цар самодържец всем българом", вкара в спор директорите на Историческия музей в Благоевград и Националния исторически музей.
Камъкът е намерен от Стамен Василев и е постъпил като дарение в Благоевградския исторически музей. Археологическата находка е с размери 65 на 70 см и е открита в село Самуилово - Петричка община. Върху плочата на три реда е издълбан текстът "Самуил - цар и самодържец всем българом". Според специалисти камъкът е доказателство за българския характер на самуиловото царство и е от времето на Самуил. Археологическата находка се намира в Историческия музей в Благоевград. Директорката Камелия Грънчарова и кметът на Община Благоевград Лазар Причкапов са категорични, че ще се съхранява там.
Находката е с национално значение, пак повтарям. За нас не е без значение, ако това остане в нашия музей.
"Божидар Димитров - директор на Националния исторически музей иска камъкът да се съхранява в София. Според музейни експерти от Благоевград, мястото на плочата е тук", заяви Лазар Причкапов и допълни: “Никой не е казал, че тя не трябва да гостува в Националния музей, но тя ще бъде собственост на Благоевградския музей”.


БНР - “Нещо повече”
В Благоевград образуваха жива стена, за да попречат Самуиловият камък да бъде преместен в София
От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Кметът на града Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал. С разпореждане плочата трябваше да бъде иззета от Окръжния исторически музей.
Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на РЗБОП в землището на село Самуилово, община Петрич, в дома на местен иманяр. Според експерти от Историческия музей в Благоевград граничен камък с надпис “Самуил самодържец български” датира от началото на 11 век и е неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство. Граничният камък е трябвало да бъде изнесен нелегално от България, най-вероятно в Македония.


БНР - Централен осведомителен бюлетин
Сензационна археологическа находка беше задържана при акция на Районното звено за борба с организираната престъпност в землището на село Самуилово. Според експерти от Историческия музей в Благоевград, граничният камък с надпис “Самуил самодържец български” датира от началото на 11-ти век и е неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство.
Двама души са били задържани от спецполицаите в Петрич и Благоевград по случая с откритите находки на иманяри на 16-ти март в района, съобщи главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов на съвместна пресконференция с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. На тази дата, в дома на Стамен Василев от село Самуилово бяха открити исторически граничен камък и 7 ценни от общо 161 намерени монети. Всички тези ценности са щели да бъдат изнесени от страната ни чрез канал, съобщи Борисов. Полицаите са наблюдавали четири адреса на хора, замесени по този случай, след специализирана полицейска операция срещу иманярските посегателства в района и търговията с културно-исторически ценности. "Стойността на камъка е много висока и е равностойна на няколко златни съкровища", коментира професор Божидар Димитров. Камъкът е от времето на цар Самуил, приблизително 11-и век, когато България е имала практика да отбелязва границата си с камъни. Досега има намерени два такива, поясни професор Димитров. Според него, камъкът е бил купен и най-вероятно е щял да бъде пренесен към пренесен към Македония, където да бъде разделен на части.
В момента камъкът се намира в музея в Благоевград, където специалисти извършват експертиза, за да бъде установена точната му стойност.


БНР - Централен осведомителен бюлетин
От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Кметът на града Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал. С разпореждане плочата трябваше да бъде иззета от Окръжния исторически музей.


БНР - “Нещо повече”
Божидар Димитров потвърди, че е очаквал Самуиловия камък в Националния исторически музей
Директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров потвърди за БНР, че е очаквал Самуиловия камък да пристигне в музея, но е разбрал, че това няма да стане. Димитров коментира вълненията в Благоевград като каза: “От една страна ме радва този местен локален патриотизъм, така трябва и да бъде. Това действително окуражава и дава сили но хората, но малко смешно изглежда. Разбира се, че щяхме да го върнем или да снемем копие. Все пак не е златно съкровище и не струва много”. От кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей, както и исторически работници се противопоставиха намереният Самуилов камък да бъде пренесен в София. Образувана е била жива стена, за да не могат полицаите да изземат каменната плоча, която все още представлява доказателствен материал, тъй като беше задържана при акция на РЗБОП в землището на село Самуилово в дома на местен иманяр.


Любен ОБРЕТЕНОВ, Уникален камък спасен от износ
Уникален граничен камък с надпис "Самуил самодържец български" е спасен от нелегален износ в Македония при акция на РЗБОП в Петрич. Той се равнява по историческа стойност на няколко златни съкровища от Тракийската епоха, заяви шефът на НИМ Божидар Димитров.
Камъкът е изваден от землището на с. Самуилово и е намерен в двора на Стамен Василев. Паметникът щеше да бъде унищожен 5 метра след границата с Македония, твърди Димитров.
.Това е първият пограничен камък на български царе от Средновековието, който е намерен в България. Има още 3, но те са в чужди музеи. Надписът е първото документално доказателство от самия цар Самуил, че е владетел на българите. Досега подобни доказателства е имало само от чужди извори.
Белият камък е с големина 40 на 70 см. Музейни работници го датират към началото на XI в.
Македонските историци отдавна се опитват да докажат, че Самуил е македонски цар, понеже негова столица е бил Охрид.
Очакваше се камъкът да бъде докаран в НИМ вчера, но това не стана заради съпротива на петричката общественост, включително на кмета на Благоевград Лазар Причкапов. Според Димитров обаче проблемът между Благоевградския музей и НИМ ще бъде изгладен.
в. Новинар – стр. 1


Спасиха камък на цар Самуил
Антимафиоти спасиха уникална находка от Самуиловото царство, която е трябвало да бъде изнесена в Македония. От дома на иманяря Стамен Василев в петричкото село Самуилово е иззет граничен камък с надпис "Самуил самодържец български".
Експерти датират находката към началото на XI век. Камъкът е шамар за историците в Скопие, той е пряко и неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство, заяви шефът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.
Според него реликвата вече е била продадена и веднага след като се озове на македонска територия, трябвало да бъде натрошена на стотици парченца. Благоевградският музей и НИМ влязоха в спор кой да съхранява уникалния камък.
в. Стандарт - стр. 1


Благоевград на крак в защита на камъка на Самуил
Жива стена от служители в кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей попречи на полицаи да пренесат ценна находка в Националния исторически музей. Става дума за граничен камък от XI в. с надпис: Самуил самодържец български. Той бе намерен от иманяр в землището на село Самуилово, община Петрич. Полицията открила камъка в двора на иманяря. В момента се води следствие, защото находката е трябвало да бъде изнесена нелегално от страната.
За първи път България ще разполага с такъв оригинал, коментира пред агенция Фокус проф. Божидар Димитров. Досега има открити три подобни гранични камъка - първите два са намерени край Солун и през 1908 г. са предадени на Цариградския музей, а третият е намерен от австрийски войник в село Болша през 1917 г., намира се във Виенския музей.
в. Сега - стр. 1


Скандал за камък на Самуил
Полицаи и музейни работници в Благоевград вчера се караха чий е намереният ценен камък с надпис "Самуил самодържец български". Плочата бе открита в дома на Стамен В. от с. Самуилово при акция на РЗБОП преди две седмици. Тя е предадена за експертиза на историческия музей, след като срещу иманярът бе образувано следствие. Вчера началникът на РЗ "Полиция" Димитър Балев пристигна при директорката на музея Камелия Грънчарова, за да вземе обратно уникалната находка, но тя му отказа. Оказа се, че междувременно иманярът дарил камъка с нотариално заверен протокол на музея. " Наш е и не можем да го изнасяме навън. Има си инвентарен номер, няма да го дадем на полицията", категоричен е музейният експерт Кирил Грънчаров. Прокурорът Тодор Мержданов пък е категоричен, че не може да се прави дарение с веществено доказателство по следственото дело.
в. 24 часа - стр. 4


Полицията спаси Самуиловата плоча от иманяр
Полицаи задържаха изключително ценна реликва - Самуиловия граничен камък, който по неоспорим начин свидетелства за българския характер на Самуиловото царство. Антиката е открита при полицейска акция по предварителен сигнал за незаконни разкопки край Благоевград. Униформените обискирали няколко къщи, докато стигнат до дома на иманяра Стамен Д. от с. Самуилово, който копал в местността Рупите.
На плочата има надпис "Самуил, самодържец български". Според експерти от Историческия музей в Благоевград камъкът датира от началото на XI век, а стойността му е колкото на няколко златни съкровища. По данни на полицията плочата най-вероятно е била подготвена за контрабанден износ за Македония.
"След оперативен сигнал на 16 и 18 март бяха проведени полицейски акции по изземване на незаконно придобитите антики. Открити бяха глинени съдове, монети и две каменни плочи, едната от които впоследствие се оказа граничен камък от времето на цар Самуил", каза директорът на полицията в Благоевград ген. Богомил Янев. Всички ценности са щели да бъдат изнесени от страната през иманярски канал. Полицаите са наблюдавали четири адреса на хора, замесени по този случай, съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. По случая са задържани двама.
Служители на кметството в Благоевград и Окръжния исторически музей образуваха жива верига, за да спрат изнасянето на Самуиловия камък от града. Кметът Лазар Причкапов свика извънредна пресконференция, на която категорично отказа плочата да бъде преместена другаде. Хората не допуснали до реликвата дори полицаите, които опитали да я изземат като доказателствен материал.
в. Дневник - стр. 4


Хванаха иманяри с граничен камък от Самуилово време
Граничен камък с надпис "Самуил самодържец български" бе задържан при акция на регионалното звено за организираната престъпност в землището на село Самуилово, Петричко, при опит да бъде изнесен извън страната. Сензационната археологическа находка е открита в дома на местен иманяр заедно със 100-на медни, сребърни и златни монети от различни епохи. Според полицаите те са били изтьргувани с македонски археологически ценители и предстояло нелегалното им изнасяне извън България. От Историческия музей в Благоевград заявиха, че камъкът датира от началото на XI век. Според тях той е пряко и неоспоримо доказателство за българския характер на Самуиловото царство от 997 година.
в. Дума - стр. 4


Милена ОРОЗОВА, Задържаха граничен камък с надпис от цар Самуил
Граничен камък с надпис от цар Самуил е бил задържан при спецакция на полицаите от Петрич и Благоевград. Камъкът е изключително ценен и датира от 11 век. Досега в България няма подобни открити.
След задържането е станало ясно, че археологическата находка вече е била продадена незаконно в Македония. Ако не бяхме я заловили на метри от границата, щяха да я натрошат на парчета, защото на нея пише "Самуил самодържец български", заяви шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.
"По случая има двама задържани. Наблюдавахме четири адреса дълго време. В дома на Стамен Василев от с. Самуилово бяха открити граничния камък и седем ценни монети", съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. Той допълни, че археологическите находки са щели да бъдат изнесени от България през контрабанден канал, наблюдаван от доста време от полицията.
Стойността на камъка е изключително висока и равна на няколко златни съкровища, заяви Божидар Димитров.
в. Монитор - стр. 5

Къде е истината?

Бай Ганьо

 • Guest
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #38 on: August 06, 2009, 21:12 »
Предлагам да обърнем внимание на Битолският надпис от Иван Владислав, който е племенник на Самуил.

 
Оригинал

„    † Въ лѣто Ѕ ҃Ф ҃К ҃Г ҃ отъ створенїа мира обнови сѧ съ градь зидаемъ и дѣлаемъ Їѡаном самодрьжъцемъ блъгарьскомь и помощїѫ и молїтвамї прѣс ҃тыѧ влад ҃чицѧ нашеѧ Б ҃чѧ ї въз()стѫпенїе I ҃В ҃ ı връховънюю ап ҃лъсъ же градь дѣлань бысть на ѹбѣжище и на сп҃сенѥ ї на жизнь бльгаромъ начѧть же бысть градь сь Битола м ҃ца окто ҃вра въ К ҃. Конъчѣ же сѧ м ҃ца ... исходѧща съ самодрьжъць быстъ бльгарїнь родомь ѹнѹкъ Николы же ї Риѱимиѧ благовѣрьнѹ сынь Арона Самоила же брата сѫща ц ҃рѣ самодрьжавьнаго іаже ı разбїсте въ Щїпонѣ грьчьскѫ воїскѫ ц ҃рѣ Васїлїа кде же взѧто бы злато ... фоѧ съжев ... ц҃рь разбїенъ бы ц҃рѣмь Васїлїемь Ѕ ҃Ф ҃К ҃В ҃ г. лтѣ оть створенїѧ мира ... їѹ съп() лѣтѹ семѹ и сходѧщѹ    “


превод

„    През годината 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата мъченица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #39 on: August 06, 2009, 21:19 »You are not allowed to view links. Register or Login

Битолски надпис

 История и значение

Намерен е през декември 1956 година в Македония при събарянето на Чауш джамия в гр. Битоля, която вероятно е градена с камъни от Битолската крепост. В него владетелят съобщава за обновяването на Битолската крепост и упоменава, че е цар на България и "българин по род". Този факт нанася голям удар на привържениците на македонизма.

Като пример за огромното историческо и политическо значение на надписа може да се даде неотдавнашен скандал в Република Македония, възникнал при изготвянето на туристически каталог на Битоля. Френското консулство в Македония, съдействащо при изготвянето на каталога, използва за корицата част от текста на плочата, съдържаща думата "български". Забелязано от македонските власти, това предизвиква гневна реакция и прекратяване на печата. Френският консул се извинява за "недоглеждането" и преиздава каталога. [1]


Съдържание на надписа

оригинал

„    † Въ лѣто Ѕ ҃Ф ҃К ҃Г ҃ отъ створенїа мира обнови сѧ съ градь зидаемъ и дѣлаемъ Їѡаном самодрьжъцемъ блъгарьскомь и помощїѫ и молїтвамї прѣс ҃тыѧ влад ҃чицѧ нашеѧ Б ҃чѧ ї въз()стѫпенїе I ҃В ҃ ı връховънюю ап ҃лъсъ же градь дѣлань бысть на ѹбѣжище и на сп҃сенѥ ї на жизнь бльгаромъ начѧть же бысть градь сь Битола м ҃ца окто ҃вра въ К ҃. Конъчѣ же сѧ м ҃ца ... исходѧща съ самодрьжъць быстъ бльгарїнь родомь ѹнѹкъ Николы же ї Риѱимиѧ благовѣрьнѹ сынь Арона Самоила же брата сѫща ц ҃рѣ самодрьжавьнаго іаже ı разбїсте въ Щїпонѣ грьчьскѫ воїскѫ ц ҃рѣ Васїлїа кде же взѧто бы злато ... фоѧ съжев ... ц҃рь разбїенъ бы ц҃рѣмь Васїлїемь Ѕ ҃Ф ҃К ҃В ҃ г. лтѣ оть створенїѧ мира ... їѹ съп() лѣтѹ семѹ и сходѧщѹ    “


превод

„През годината 6523 (1015-1016) от сътворението на света обнови се тази крепост, зидана и правена от Йоан, самодържец български, с помощта и с молитвите на пресветата мъченица наша Богородица и чрез застъпничеството на дванадесетте и на върховните апостоли. Тази крепост бе направена за убежище и за спасение и за живота на българите. Започната бе крепостта Битоля през месец октомври в 20 ден, и се завърши в месец (…) в края. Този самодържец беше българин по род, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен, и които двамата разбиха в Щипон гръцката войска на цар Василий, където бе взето злато (…) а този в (…) разбит биде от цар Василий в годината 6522 (1014) от сътворението на света в Ключ и почина в края на лятото"


 Палеографски и езикови особености

Дванадесетредовият надпис е издълбан върху правоъгълна плоча от бял мрамор с височина 0,58 м., ширина 0,92 м. и дебелина 0,26 м. Буквите са издълбани релефно и твърде грижливо. Те са относително закръглени и издължени. Средната им височина е 30 мм. Начертанието на буквите а, д, ιа и ѧ са характерни с това, че ъглестите горни части са се разраснали в хоризонтални чертици, което се среща в старобългарския надпис на гръцки език от 866 г. в Югозападна Македония, както и в съвсем близкия по време Самуилов надпис.

В палеографско отношение Битолският надпис съвпада с уставното писмо на кирилица и показва голяма близост с други епиграфски паметници от епохата - надписа на чъргубиля Мостич, Самуиловия надпис, Варошкия надпис, Темничкия надпис, както и с надписи на гръцки език, какъвто е надписа от с. Наръш. В първата си част Битолският надпис има характер на строителен надпис, а втората е от летописен тип. От книжовните паметници до надписа се доближават Енинския апостол, Савината книга, Супрасълския сборник, Сборника от 1073 и други. В надписа са използвани съкращения и лигатури, срещани твърде често във византийските и старобългарските текстове: црь - царь, бца - Богородица, аплъ - апостолъ и други.

Във фонетично отношение надписът се характеризира с неустановената употреба на двете ерови гласни: ъ (12) и ь (20), с отсъствието на йотация и липсата на смесване на носовите гласни.

В морфологично отношение за надписа е характерна употребата на страдателни причастия, на двойствено число и на задпоставен член (градь сь).

Литература [редактиране]

    * Божилов, Иван. Битолски надпис на Иван Владислав // Кирило-методиевска енциклопедия, т. I, С. 1985, с. 196-198
    * Бурмов, Александър. Новонамерен старобългарски надпис в НР Македония // сп. Пламък, 3, 1959, 10, с. 84-86
    * Заимов, Йордан. Битолски надпис на Иван Владислав, старобългарски паметник от 1015-1016, София 1969
    * Заимов, Йордан. Битолският надпис на цар Иван Владислав, самодържец български. Епиграфско изследване, София 1970
    * Заимов, Йордан. Битольская надпись болгарского самодержца Ивана Владислава, 1015-1016 // Вопросы языкознания, 28, 1969, 6, с. 123-133
    * Мошин, Владимир. Битољска плоча из 1017. год. // Македонски jазик, XVII, 1966, с. 51-61
    * Мошин, Владимир. Уште за битолската плоча од 1017 година // Историjа, 7, 1971, 2, с. 255-257
    * Томовић, Г. Морфологиjа ћирилских натписа на Балкану // Историjски институт. Посебна издања, 16, 1974, с. 33
    * Mathiesen R. The Importance of the Bitola Inscription for Cyrilic Paleography // The Slavic and East European Journal, 21, Bloomington 1977, 1, pp. 1-2
    * Угринова-Скаловска, Радмила. Записи и летописи. Скопjе 1975, 43-44Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #40 on: August 06, 2009, 21:32 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Тази част от надписа е най-съществена според мен и казва в прав текст много ясно всичко.

Именно!

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #41 on: August 06, 2009, 21:37 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Тази част от надписа е най-съществена според мен и казва в прав текст много ясно всичко.


Да прав си. за мене пък е важно друго.

Ние с торбешите се разбираме като истински братя и предпочитам да вярвам на тях.
Дали Самуил е бил цар Македонски или Български  не съм достатъчно компетентен. Иначе като боянчо можем да се ровиме във викито колкото ни душа иска .
Но след като има такъв грандиозен спор между българските и македонските историчари, значи има нещо съмнително.

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #42 on: August 06, 2009, 21:41 »
спам......................................................

Бай Ганьо

 • Guest
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #43 on: August 06, 2009, 21:53 »
От византийците например!!
Ей .. голям смях пада с вас..

Offline Dobrev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 500
 • Gender: Male
Re: Car Samoil -Makedonski car ,Blgarski car ili nesto treto?
« Reply #44 on: August 06, 2009, 22:10 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Е да, само че от надписа не става ясно защо е трябвало да се обновява крепоста и да послужи за спасение на българите в собствената им държава.  Кой ги е преследвал и за какво? Доказано ли е какъв е бил етническия състав на тази област тогава? Включвала ли е други етнически компоненти и те ли са били били заплахата, заради която е трябвало да се спасяват?Обикновено малцинството се чувства застрашено в позицията на управление. Все простички въпроси без отговори...

Отговори колкото искаш, само да искаш да четеш ...
И тъй като по вашия край сте "алергични" към всичко що говори за българи и българско, вземи да прочетеш "История на Византия" Дж. Финли. Писана е в 1852 година, далеч преди да можете да се позовете на комунистическа пропаганда, великобългарски шовинизъм и прочие.You are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or LoginYou are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42