Author Topic: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler  (Read 50513 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #45 on: August 27, 2009, 21:33 »
Napadate lichno hora koito pishat ne po vasheto zhelanie.Istorik e tozi kojto pishe i pokazva iztochnicite.Vseki da mozhe da proveri.Drugoto e svobodni prikazki.Dali e pisano musulmani i ne musulmani kakvo znachenie.Ne musulmani,kakvi bili.Moze satanisti ili shamanisti.Az sym od Loveshko selo i tam niama drugi.Ne musulmani,tova sa pravoslavni,kakvito sa bili moite diado,pra diado i pra pra diado.Za Loveshko,tam pomacite sa v Bylgariia ne od 1912g.V Loveshkite sela ne sym chuval bylgarite da sa tyrseli rivanzh za tova che ne sa bili smiatani za hora 500g.Zemiata im vzeli musulmani.V selata ne mozheli da praznuvat svoite praznici.Bili bezpravna raia.Mene kato dete pra baba mi me plasheshe s turcite.Tova e ginocid na narod.

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #46 on: August 27, 2009, 22:01 »
Da kazhat pravomislishtite istorici,kak e vyzmozhno v centara na bylgarskoto kniazestvo,kryvopieshtite ne muzulmani da ostaviat niakolko musulmanski sela.Imah v rycete niakolko toma polski prevod na danychni osmanski spisaci.Ne musulmanite sa chisti bylgarski imena.Tezi knigi biaha za sela od  Dobrudzha.Po imenata se razbira koi sa chirkesi.koi bylgari i koi turci.Kavkazite sa izbiagaji pred ruskata armiia.

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #47 on: August 27, 2009, 22:16 »
V moeto selo imashe 3 musulmanski semejstva.Edin od pyrvite kojto finansiral chitalishtna biblioteka bil uchitel musulmanin.Az sym igral s Mutko.Moia priiatel e Asan.Kato utida v Bylgariia shte im kazha da prochitat istoricite v tozi sait,da se nauchat neshto.

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #48 on: August 28, 2009, 00:20 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Фотакиев и ти четеш както дявола чете евангелието, автора на изследването доказва със това как са протичали ислямизационните процеси на балканите и опровергава една измислена от такива като теб български историци невярна теза за насилственото масово потурчване в стил "Време разделно".
Джемал, прости ми настояването, наистина те уважавам като историк и като честен човек, но още веднъж ще те поправя:
Автора - проф.Кемал Гьозлер не е изследвал ислямизацията на Балканите като цяло, а само за един строго избран регион (ловешко: 40 села) и строго избран период от време (1479-1579).
Не е генерализирал за Балканите, защото не е изследвал по-голямо количество територии и периодите. Човека, като нормален учен, явно има чувство за мярка и съвест.
Така че, даже и да се приемат изводите му за ненасилственната ислямизация за този период и за този регион, това по никакъв начин не гарантира, че насилия при налагането на ислям в други краища на страната (най-вече Родопите и особенно Средните Родопи) не е имало.
За това си има хроники и материали - една част са вече цитирани тук (и естественно премълчани, отречени и игнорирани от османофилите тук, но не и опровергани), а друга част ще бъдат публикувани скоро, ако има желаещи да се запознаят с истината.
Не знам, дали опровергава, цитирам, "една измислена от такива като теб български историци невярна теза за насилственото масово потурчване в стил "Време разделно". Знам, че на база на бавната ислямизация в изследванието от него райони той вади предположението, което в Изводите (Conclusions) е формулирано именно така:

On peut observer également que l'apparition des premiers Mu­sulmans n'est pas datable. Il s'agit d'un processus long et lent. Durant un siècle, seulement 5 % de la population sont devenues musulmans. Comme le montre notre tableau, dans un village, on dénombrait par exemple, 1 ménage musulman en 1516, 2 en 1545 et 3 en 1579. Ce qui est réfute la thèse de la conversion forcée des Pomaks à l'Islam.
Наблюдава се също така, че първите Мюсюлмани не са датирани. Касае се за бавен и дълъг процес. В продължение на един век, само 5% от популацията са станали мюсюлмани. Както показва нашата таблица (става дума за табл. № 12), в едно село, е преброено, например, 1 мюсюлманско домакинство през 1516, 2 през 1545 и 3 през 1579. Това е опровержение на тезата за насилственна конвертация на Помаците в ислям.


Това е.
Още веднъж напомням и подчертавам: за този регион и за този период.

Quote
И след като  приемаш за 100 процента вярно, че помаците и българите са братя по произход, кое обуслови геноцида провеждан над тях от собствената им държава повече от 100 години. Може би се гордееш с това.
Джемал, наистина няма нужда от сарказъма за гордеенето с "геноцида".
Иначе хубав въпрос.
Защото май само той остана като "аргумент" за небългарския уж произход на помаците. Поне него го спрягат винаги, когато искат да докажат тази различност на помаците.
Само че, ако направим един кратък анализ - ей така - на бегом през историята, веднага ще направи впечатление, че репресиите на една политическа върхушка над една част от собственния си народ никога не е бил маркер за доказване на различността на репресираната част от народа. Най-често в това е имало единственно и само политически и геополитически мотиви. При това, много често, продиктувани от външни интереси, които са влияели (ако са имали възможности за това) на политическото ръководство на страната за такова поведение.
Как са се избивали котраги с оногундури поради класическата византийска интрига, не е за разправяне.
Какво клане е правил Бисмарк ("С огън и меч") за обединението на Германия, направо не е истина.
Що за трепане в Италия е имало по времето на Гарибалди, за обединението на страната, също го пише навсякъде.
Как уж руснаците по времето на СССР унищожиха 3 пъти повече от народа си (става дума за десетки милиони народ, напомням за не знаещите), отколкото Хитлер с цялата си военна машина успя да им причини, го знаят в подробности всички ученици над 10 години.
Колко избити българи-християни от други българи-християни (армия, жандармерия: под пагон: щом има заповед, няма мърдане!) са избити през 20 век преди и след 09.09.1944 година...прости ми цинизма, но в сравение с тези десетки хиляди избити и стотици хиляди пострадали страданията на помаците от последния Възродителен процес са като едно одраскване, статистически погледнато.

По примерите може не постинг, а томове книги да се напишат!
И ги има вече написани! (Пример: Симеон Радев: Строители на съвременна България")

Е, всички тия народи и части от народите си да са тръгнали да се отричат от корен, род и народностна принадлежност?

Сал една група от Неврокопа и Чеча напират за това тук във форума.
Ако искаш да се фокусираме строго над ислямизираните българи (без сега да се зацикляме за доброзорния или доброволния формат на конвертацията) веднага ще направи впечатление, че този процес фактически започва през XVI-XVII век (по-масово, иначе огнища като изследваното от професор Гьозлер е имало и от XV-XVI век).
След като този процес започне, веднага започва и смяната на статуса на новоконвертираните. Те, образно казано, стават хора.
Създава се, узаконява се, и всячески с помощта на административната машина на османската империя се стимулира и поддържа двоен стандарт в отношението между тези 2 компонента на народа ни.
И забележи перверзията!
Двоен стандарт, в който османската империя прави участници новоконвертираните срещу останалите при старата си вяра довчерашни техни братя и роднини.
Останалите плащат You are not allowed to view links. Register or Login, колкото могат да носят, и са, цитирам заповедта на султана: "презрени и унижени", без право на носене на оръжие, без право да яздят кон, да обличат хубави дрехи, без право на достойна походка(!)(как е, а?), без право даже над децата си! (21 ден на месец шабан 1240 година (25 март 1631), от великата хиджра. Заповед на султан Мурад IV).
Това, естественно, не е никакво робство, (въпреки, че са ги продавали като роби като скотове по пазарите), това не са репресии, не е геноцид... Неее! Това е благодатта на една империя, за която Метка и османофилите тук говорят само с благовейно мажорен тон и придихание. Предверието на рая, ако не и самия рай.

Помаците, казваш, са подложени на геноцид за последните 100 години.

А другата част от българите е била подложена на много по-жесток и истински геноцид за 486 години. При това - обърни внимание: в 220-250 от които и с помощта на довчерашните си кръвни братя (с които са роднини и до днес!), които са конвертирани в ислям под административната воля на османската империя.
Даже и конвертацията в периоди и региони да е била ненасилственна, тя пак е имала като резултат същото: смяна на статуса, двоен стандарт и участие на конвертираните във всички военни и репресивни мероприятия, в това число, естественно, и срещу останалата част от българите.

Ако трябва да оставим настрана емоциите и да се фокусираме над цифрите и фактите, остават: вашите 100 години, през които:
-имаше 7 кратна смяна на имената, но имаше и 7 кратно връщане. Последните 20 години никой никого не е пипал.
- репресии от чети, руски и български войски 1878-1912, които са имали по-скоро локален характер (защо локален, и защо именно в тези региони, е въпрос на отделна тема, в която ще ви поканя като историк, помак, родом именно от Неврокопския край да вземете максимално дейно участие).
В по-късните години след тези войни има само преименувания и връщания, като помаците и хора от техните региони стават даже дотирани и привилегировани в много отношения от официалната българска държава. И нямат никакви пречки за какъвто и да е кариерен ръст и професионална реализация: като се започне от армия и милиция, и се стигне до всички сфери на общественно-икономическия живот.
Единственно локалния консерватизъм и политическата обида на много от тези села доведе до самокапсулацията и самоизолацията им, която се наблюдава даже и днес!
Опитайте се да го отречете - ще спорим колкото кажете, обещавам!

Дайте сега да сложим на масата за сравнение какво правят Османската империя, Турция и Гърция, в сравнение с тази "геноцидна" политика на България, която вие обичате да обобщавате като политика на "българите" и "християните", в което има много умишленни неточности.
Османската империя сменя имена и религия брутално и безапелационно.
Когато е доброволно - добре. Няма кръв. Има само повече правоверни с по-малко данъци.
Но когато обратната страна нещо се помайва, реките от кръв довеждат до уникалната за цял свят поговорка: "преклонена главица сабя не сече". Никакви глезотии с връщане на религия, имена и други демократични мекушавости.

Гърция в това отношение не остава по-назад: колене и избор: или православен християнин и грък, или турчин, никакъв българин!

Турция, кемалистката, оная, на полу-помака (по майчина линия) Мустафа Кемал Ататюрк, и тя не си поплюва: всички стават турци, фамилиите се сменят на турски (You are not allowed to view links. Register or Login).
Няма връщане на имена, няма глезотии с религиозни свободи, чак до последните, наши  десетилетия, когато вече не остават християни и самоопределящи се за българи в Европейската част на Турция. Всичко това е съпроводено, естественно, в най-добрите традиции с убеждението с помощта на кръвопускането и кютека, за по-голяма убедителност.

Е, лошо е постъпила България в началото на 20 век с много от своите помаци, безспорно.
Ама дали тя е дала тон за песен?
Дали нейното не е било реакция, а не инициация на тези процеси?
Дали тя е била най-свирепата в сравнение с комшийките си, с които днес даже сме в един блок?

Историците, ако имат съвест и сърце, и ако си знаят уроците, знаят отговора.

Въпросът е: дали тук сте съгласни да ги чуете и изслушате, и да го проумеета най-сетне.

Говоря само за османофилите, за които думата "българин" е мръсна дума и кръвна обида.
За другите знам, че гледат истината в очите далеч по-спокойно.

Offline Metka

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1696
 • Gender: Male
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #49 on: August 28, 2009, 05:12 »
Цитат от разговор между мене и професор Асен Баликси състоял се у нас преди около две седмици:

"  - Мехмед , помаците трябва да се гордеете за това че сте най лоялните и автентични наследници на културата от Османската империя!
Вие сте запазили и развили мултикултурния и мултиетночески модел от тогава! "


Фотакиев за нас е кръвна обида , някой да ни идентифицира с идентичноста на насилника си и това няма да се случи докато ни има.Това е онази част от българщината която сътвори и се опита чрез рецидиви и репресий да ни асимилира!
И спри със смешните опити на манипулаций!професор Асен Баликси в Брезница

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #50 on: August 28, 2009, 20:04 »
Един мой приятел от Македония познат и на аго Шериф, вчера ми заяви, че торбешите не помнели по свирепи агресори от българите. Той казва, че дядо му и баба му разказват, че през войната, когато ги окопирвали немци и италианци влизали в къщите им да търсят оръжие нищо друго, докато пак по време на войната, когато влезел българина в къщите им той взимал де що види. Аз му заявявам, че тези им прояви към нас в продължение на вековете са били не еднократни. В Родопите са били заличавани дори цели помашки села.

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #51 on: August 28, 2009, 20:31 »
Na vojna, kakto na vojna.Padnaliia vrag,ne e vrag.

 You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #52 on: August 28, 2009, 20:46 »
Bogato nasledstvo ,, Sofiia,,

You are not allowed to view links. Register or Login You are not allowed to view links. Register or Login

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #53 on: August 28, 2009, 21:16 »
http://You are not allowed to view links. Register or Login[/img]

musov

 • Guest
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #54 on: August 28, 2009, 23:24 »
You are not allowed to view links. Register or Login

 

Какво искаш да кажеш с това "богато наследство". Я се обоснови малко! И българите, когато са минавали през моето село Вълкосел, пак ли така са подавали вода!?

Offline daczo

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 524
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #55 on: August 28, 2009, 23:46 »
V tvoeto selo kakvo sa praveli, az ne znaia.Ako imash snimki,dokumenti pokazhi.Az moga da ti pokazha i mnogo drastichni snimki,no ne iskam da razvaliam dobriia vkus.Kakvo iskam da kazha,to se vizhda.Po ciala Evropa ima mnogo snimki,dokumenti za koito ti shte kazhesh,, hlenchene,,.Vyv vsiaka armiia e imalo i shte ima pristypnici,tova ne upravdavam.Az tyrsia choveshtinata,a ne varvarstvoto.

musov

 • Guest
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #56 on: August 29, 2009, 00:19 »
You are not allowed to view links. Register or Login
V tvoeto selo kakvo sa praveli, az ne znaia.Ako imash snimki,dokumenti pokazhi.Az moga da ti pokazha i mnogo drastichni snimki,no ne iskam da razvaliam dobriia vkus.Kakvo iskam da kazha,to se vizhda.Po ciala Evropa ima mnogo snimki,dokumenti za koito ti shte kazhesh,, hlenchene,,.Vyv vsiaka armiia e imalo i shte ima pristypnici,tova ne upravdavam.Az tyrsia choveshtinata,a ne varvarstvoto.

Първо да ти кажа, че не се придържаш към темата. Казвам го аз, щото до сега не се е обадил Боян, да ни напомни.

 Истината, приятелю, е далеч от снимката която публикуваш. Да търсиш човещина, е благородство.Обаче тази снимка като я гледам, нещо ме съмнява, че е нагласена.Тогава, през онези времена когато е снимана, е имало една комисия , разследваща варварщината, която са сътворили тези войници. Тя се е казвала - Карнагиевата комисия .Тази комисия, като че ли нарочно не е описала геноцида по течението на реките Места и Струма.А бе, снимката според мене е в стил  Пиотровски- поляка които е нарисувал "Баташкото клане"

Сигурен съм, че поне 70 процента от  участващите в този форум хора знаят какво е ставало във село Вълкосел през 1913. Пак повтарям, не е тук мястото да обсъждаме подобни теми.

Не те разбрах, и ти не поиска да се обосновеш, какво означава това „Bogato nasledstvo ,, Sofiia,, „. Обоснови се, иначе ще се наложи да сметна писането ти за провокативно.


Shumarov

 • Guest
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #57 on: August 29, 2009, 01:44 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Това, естественно, не е никакво робство, (въпреки, че са ги продавали като роби като скотове по пазарите), това не са репресии, не е геноцид... Неее! Това е благодатта на една империя, за която Метка и османофилите тук говорят само с благовейно мажорен тон и придихание. Предверието на рая, ако не и самия рай.

Помаците, казваш, са подложени на геноцид за последните 100 години.

А другата част от българите е била подложена на много по-жесток и истински геноцид за 486 години. При това - обърни внимание: в 220-250 от които и с помощта на довчерашните си кръвни братя (с които са роднини и до днес!), които са конвертирани в ислям под административната воля на османската империя.
Даже и конвертацията в периоди и региони да е била ненасилственна, тя пак е имала като резултат същото: смяна на статуса, двоен стандарт и участие на конвертираните във всички военни и репресивни мероприятия, в това число, естественно, и срещу останалата част от българите.

Ако трябва да оставим настрана емоциите и да се фокусираме над цифрите и фактите, остават: вашите 100 години, през които:
-имаше 7 кратна смяна на имената, но имаше и 7 кратно връщане. Последните 20 години никой никого не е пипал.
- репресии от чети, руски и български войски 1878-1912, които са имали по-скоро локален характер (защо локален, и защо именно в тези региони, е въпрос на отделна тема, в която ще ви поканя като историк, помак, родом именно от Неврокопския край да вземете максимално дейно участие).
В по-късните години след тези войни има само преименувания и връщания, като помаците и хора от техните региони стават даже дотирани и привилегировани в много отношения от официалната българска държава. И нямат никакви пречки за какъвто и да е кариерен ръст и професионална реализация: като се започне от армия и милиция, и се стигне до всички сфери на общественно-икономическия живот.
Единственно локалния консерватизъм и политическата обида на много от тези села доведе до самокапсулацията и самоизолацията им, която се наблюдава даже и днес!
Опитайте се да го отречете - ще спорим колкото кажете, обещавам!

Дайте сега да сложим на масата за сравнение какво правят Османската империя, Турция и Гърция, в сравнение с тази "геноцидна" политика на България, която вие обичате да обобщавате като политика на "българите" и "християните", в което има много умишленни неточности.
Османската империя сменя имена и религия брутално и безапелационно.
Когато е доброволно - добре. Няма кръв. Има само повече правоверни с по-малко данъци.
Но когато обратната страна нещо се помайва, реките от кръв довеждат до уникалната за цял свят поговорка: "преклонена главица сабя не сече". Никакви глезотии с връщане на религия, имена и други демократични мекушавости.

Гърция в това отношение не остава по-назад: колене и избор: или православен християнин и грък, или турчин, никакъв българин!

Турция, кемалистката, оная, на полу-помака (по майчина линия) Мустафа Кемал Ататюрк, и тя не си поплюва: всички стават турци, фамилиите се сменят на турски (You are not allowed to view links. Register or Login).
Няма връщане на имена, няма глезотии с религиозни свободи, чак до последните, наши  десетилетия, когато вече не остават християни и самоопределящи се за българи в Европейската част на Турция. Всичко това е съпроводено, естественно, в най-добрите традиции с убеждението с помощта на кръвопускането и кютека, за по-голяма убедителност.

Е, лошо е постъпила България в началото на 20 век с много от своите помаци, безспорно.
Ама дали тя е дала тон за песен?
Дали нейното не е било реакция, а не инициация на тези процеси?
Дали тя е била най-свирепата в сравнение с комшийките си, с които днес даже сме в един блок?

Историците, ако имат съвест и сърце, и ако си знаят уроците, знаят отговора.
Ne znam kakvo se optvash da dokajesh, fotakiev.Tonyt ti kym Metka, i ostanalite syforumnici ne mi se struva dobronameren(dano da gresha).Narichash go turkofil-a ti ne si li turkofil?Ili si turkofob?Opitvash se da sravnqvash genocidite, koito sa bili provejdani sprqmo razlichni grupi ot hora.Kakva e celta na sravnenieto-da se omalovaji nqkoe pozorno deistvie ot minaloto?Spored dumite ti pomacite sa jiveli, kato korifei po vremeto na Osmanskata imperiq, a hristiqnite sa bili terorizirani.I ako e taka-trqbva li da go priemame, kato uprek?Nosim li otgovornost za sybitiq ot predi vekove?Zashto vmykvash jlych vyv predstavqnite ot tebe istoricheski sybitiq!?Ot pisanite ot Metka postingi, ostavam sys vpechatlenie, che e dosta erudirana lichnost, i ponqkoga mu e obidno, kogato hora obijdat intelekta mu sys symnitelni istoricheski pisaniq.I sys tova si obqsnqvam rezkite mu reakcii ponqkoga.Nali You are not allowed to view links. Register or Login e virtualen dom za vsichki pomaci?!Dobre doshli sa vsichki, koito sa dobronamereni, i tolerantni-bez ogled na etnicheska, religiozna, i politicheska orientaciq!A za tona na pesenta...ako vidish, che komshiqta si bie decata-i ti li shte si nabiesh decata?Tova e neseriozno spored mene!Kakvito i da sa istoricheskite fakti, nie sme obrecheni da jiveem zaedno.Neka da  go napravim sys lubov, i uvajenie!

Offline fotakiev

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 707
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #58 on: August 29, 2009, 02:07 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Цитат от разговор между мене и професор Асен Баликси състоял се у нас преди около две седмици:

"  - Мехмед , помаците трябва да се гордеете за това че сте най лоялните и автентични наследници на културата от Османската империя!
Вие сте запазили и развили мултикултурния и мултиетночески модел от тогава! "
Метка, прости ми недоверието, но на теб вяра за коректността на този цитат нямам. Никаква!
You are not allowed to view links. Register or Login и въртиш котешки каваци, за да "докажеш", че си бил казал нещо не так, а инак, какво остава да ти вярвам за цитати на трети лица, по-специално на проф Асен Николов (Балъкси)
Много по-съм склонен да вярвам на You are not allowed to view links. Register or Login, отколкото на тебе. Пък, ако не лъжеш, че професора поглеждал в този сайт - нека той сам отсъди - кое е вярно, и кое - лъжа.
-----
You are not allowed to view links. Register or LoginПроф. Асен Баликси, по някогашния си турски паспорт - Асен Балъкчъ, произхожда от цариградските българи. Роден е в Истанбул в семейството на търговец на риба (оттам и фамилното му име). Баща му наследил дядо му в бизнеса.

"Баща ми беше роден в Отоманската империя и бе неин типичен представител", казва проф. Баликси. Търговските партньори на Козма Николов били турци, гърци, евреи, арменци, сметките си водел на османо-турски, литературният му език бил гръцкият, а политическите му пристрастия били отдадени на българския национализъм. Семейство Николови/Балъкчъ живеело в Пера, в техния дом освен българи често гостували и гърци, и евреи, но никога турчин. "Частният живот на мюсюлманите и немюсюлманите бе строго разграничен, те съществуваха паралелно и нямаха допирни точки, а турците запазваха дълбокото чувство, че те са господарите", обяснява днес професорът. Роденият от големите промени след Първата световна война кемализъм, от друга страна, се опитва да заличи османското минало и да наложи идеята за единна турска нация. Турските фамилни имена станали задължителни (вместо Николови семейството вече било Балъкчъ), образованието преминало изцяло под контрола на държавата, а турският бил езикът, на който се преподавало. Така, когато в средата на 30-те години дошло време за училище за сестра му и за него, по настояване на майка му родителите на Асен Баликси се преместили в София. Каква била неприятната изненада на майка му обаче, когато в София установила, че по-заможните българи предпочитат да дават децата си в училища с френски, немски и английски език. Планираният като дългосрочно решение софийски живот обаче останал само десетгодишен епизод в семейната биография. Под натиска на новите световни идеологически промени в самото навечерие на деветосептемврийските събития семейството емигрирало от България, улеснено от турските си паспорти, и се върнало в Истанбул. Последствията от българските промени понесъл най-вече най-големият брат, който останал още 10 години в страната.
..................
Проф. Баликси често се завръща и в родния си Истанбул. "Родителите на майка ми са бежанци - от Тракия, Чирпанско, оттам и фамилията Чирпански, настаняват се до голямото езеро Деркос по време на кърджалийските размирици в търсене на по-голяма сигурност. След Балканската война фамилията по майчина линия се преселва във Варна. Днес селото Дели Юнус, където навремето бил чифликът на дядо ми хаджи Яни и където бил приет главнокомандващият руската армия по време на войната от 1877-1878 г., е под водите на язовира, от който Истанбул се снабдява с питейна вода", обяснява проф. Баликси. Около езерото селата са български. И дядо му, и прадядо му са ловили риба там.

И ако баща му е типичен човек от Османската империя, за себе си Асен Баликси казва: "Аз съм етнически българин. Кръстен съм в българската църква в Истанбул."

You are not allowed to view links. Register or Login

Накратко: който смята, че Дневник лъже, може да ги съди.
Който се познава с професора, може да му предаде този материал от Дневник и да го пита за достоверността на цитатите.
-----

Quote
Фотакиев за нас е кръвна обида , някой да ни идентифицира с идентичноста на насилника си и това няма да се случи докато ни има.Това е онази част от българщината която сътвори и се опита чрез рецидиви и репресий да ни асимилира!
И спри със смешните опити на манипулаций!
...
Метка, изплю го най-после това твоето символ верую: Що е българин - насилник е!
Оттук нататък за всеки става ясно, че приказките ти за твоите приятели българите са просто лицемерие.
Става ясно защо неистово упорстваш на тезата, че помаците били не-българи по произход. Доказателства - йок, ама държим си, тропаме с крак, удряме с юмрук по масата, сипем обиди, закани и заплахи за бан, измисляме нарушение на правилата, неовъзродители, фашисти, насилници...
А работата била, че за теб всичко това е синоним на българин и българщина!
Какви мръсни думи, наистина!

От днес към тебе имам само една молба: говори единственно и само от свое име!
Не от името на всички помаци.
Не от името на помаците от България.
Не от името на помаците от Чеча и Неврокопско.
Даже не от името на помаците от родната ти Брезница!
Защото стана ясно, от You are not allowed to view links. Register or Login, който Ти даде, че в 4.24 минута и в 26 минута човекът (Караахмет, по твоите думи) си пееше ясно какво казва вашата песенна традиция по отношение на османската империя и как са били третирани хората от нея.

когато турци дойдуха, леле
във нащо селу гулемо
цялото село вързаха
всичко йот селу избега

и брат ми Георги избега
баща ми жив го заклаха
майка ми в огън фърлиха


Ти не си "Гласът на помаците!"
Ти и радикалите-османофили-българомразци не представлявате преобладаващото мнозинство от помаците!
И докато не бъде публикувана анкета, която да стои отворена поне половин година, да могат да я попълнят повече хора, нямаш право да говориш в първо лице множественно число!
Защото това е присвояване на права, които нямаш!
Никой не ти ги е гласувал, и никой не ти ги е делегирал!

Запомни това и си го набий в главата веднъж завинаги!
Не си лидер, защото никой не те е избирал за такъв! Колкото и да ти е тъжно!
Няколко роднини и съмишленници тук не са "Гласът на помаците!"
Не са и мнозинството!
Докато някой не докаже обратното.

Ако в сложните събития 1878-1912 година е имало страдания за помаците от този край и от чети и български и руски войски, ти се замисли за причината, и погледни и признай целия този процес в цялост, от XVI-XVII век насам, а не само този фрагмент.
Защото събитията от 1878-1912 година не са дошли на празно място и без предистория.

Възродителните процеси в България също не са авторско изобретение на българската държава. Имали са си друг, многовековен лош пример в това отношение!
И ако е нормално наличието на тази политическа обида и този горчив урок за двете страни да бъде заклеймен, и да бъдат направени правилните изводи, за да не се повтори това повече никога, ненормално е твоята патологична ненавист към истинския ти корен и произход, напук на всички исторически доказателства.
Сега ще питаш: какви доказателства?
Знам, че си избирателно и умишленно късопаметен. Или се правиш на такъв.
Припомням накратко, но ще го подкрепя и с линкове, ако пак тръгнеш да отричаш!

В този форум преровихме не само You are not allowed to view links. Register or Login.
Помаците тук ги представихте в светлина, която беше неизвестна за голяма част от другите българи. И това беше правилно, защото трябва да се знае.

Разнищихме (многократно) и събитията от XVI-XVII век (началото на масовата ислямизация) до 1878.
Извадени бяха цитати и доказателства и от османски (тимари, дефтери, фермани, заповеди на султани), и от турски, и от чуждестранни изследвания.
Всичките ги отрекохте, ти и радикалните османофили.
Голословно, естественно: кьорав аргумент не извадихте, освен дежурните щамповки "Възраждат ни!" "Това християни са го писали!" "Това не може да я вярно - нашата митична устна традиция и песенно творчество е по-автентично!".
Въпреки, че, както се оказа, даже вашето песенно творчество от собственната ти Брезница в филм, публикуван от тебе и представен ни с препоръки и суперлативи (пак от тебе), се оказа, че не споделят твоите идеологеми.
За справка: You are not allowed to view links. Register or Login.

Разровихме и ви извадихме и факти от 1396 - 1878 година.
Стана ясно, че 5 години след падането на последната българска крепост Ловеч (1474 година) - през 1479 година нивото на ислямизацията в 40 села е била цифром и словом 0.08%!
Стана ясно, че и Митхад паша, валия на Туна вилает и Велик Везир на империята малко по-късно, не само казва, ами пише и публикува в европейско научно списание, че: You are not allowed to view links. Register or Login
Истината боде и настоява, и се предоказва многократно, ама Метка и радикалите-османофили пак тъпо отричат.
Без аргументи, естественно - откъде да се вземат! Измислиците и те имат граници, а и бързо се разобличават. При първото искане за доказателства млъквате и забравяте за темата или я преиначавате. Логически заблуди, както би казал Петер.

Извадихме на масата и по-старата: средновековната история: 165-1396 година, че даже и преди това. И стана ясно (за кой ли път), че доминиращото и основното население по тези земи са били българите, че славяни не е имало (защото това е политически термин, станал на езиков, от след 15 век), че българите не са тюрки (то даже и огромната част от турците не са, освен езиково), и че даже You are not allowed to view links. Register or Login.
Контрааргументи - йок, ама България, българин, българщина и български произход продължават да са мръсни думи и кръвни обиди (сам го каза).

Във всичи тези случаи "защитата" на вашата теза се свеждаше, още веднъж повтраям и подчертавам, защото е важно: само до оскърбления, обвинения във всички възможни измислени грехове, без да си давате сметка, че за почтенни мюсюлмани лъжата и клеветата са Харам!

Докога?

Shumarov

 • Guest
Re: Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler
« Reply #59 on: August 29, 2009, 02:36 »
Quote
Ти не си "Гласът на помаците!"

Az smqtam, che Metka e glasyt na pomacite.Poradi fakta, che e pomak.Kakto i ti si glasyt na pomacite, vypreki che ne sym siguren, che si pomak.Stranno tebe koi te upylnomoshtqva da konstatirash koi e glasyt na pomacite!?Ne mislish li, che trqbva da preosmislish tona si?Ne e zadyljitelno da se obichate sys Metka, no dobriq ton e priznak na civilizovanost.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42