Цитат от разговор между мене и професор Асен Баликси състоял се у нас преди около две седмици:
" - Мехмед , помаците трябва да се гордеете за това че сте най лоялните и автентични наследници на културата от Османската империя!
Вие сте запазили и развили мултикултурния и мултиетночески модел от тогава! "
Метка, прости ми недоверието, но на теб вяра за коректността на този цитат нямам. Никаква!
You are not allowed to view links.
Register or
Login и въртиш котешки каваци, за да "докажеш", че си бил казал нещо не так, а инак, какво остава да ти вярвам за цитати на трети лица, по-специално на проф Асен Николов (Балъкси)
Много по-съм склонен да вярвам на You are not allowed to view links.
Register or
Login, отколкото на тебе. Пък, ако не лъжеш, че професора поглеждал в този сайт - нека той сам отсъди - кое е вярно, и кое - лъжа.
-----
Register or
Login
Проф. Асен Баликси, по някогашния си турски паспорт - Асен Балъкчъ, произхожда от цариградските българи. Роден е в Истанбул в семейството на търговец на риба (оттам и фамилното му име). Баща му наследил дядо му в бизнеса.
"Баща ми беше роден в Отоманската империя и бе неин типичен представител", казва проф. Баликси. Търговските партньори на Козма
Николов били турци, гърци, евреи, арменци, сметките си водел на османо-турски, литературният му език бил гръцкият, а политическите му пристрастия били отдадени на българския национализъм. Семейство
Николови/Балъкчъ живеело в Пера, в техния дом освен българи често гостували и гърци, и евреи, но никога турчин. "
Частният живот на мюсюлманите и немюсюлманите бе строго разграничен, те съществуваха паралелно и нямаха допирни точки, а турците запазваха дълбокото чувство, че те са господарите", обяснява днес професорът. Роденият от големите промени след Първата световна война кемализъм, от друга страна, се опитва да заличи османското минало и да наложи идеята за единна турска нация.
Турските фамилни имена станали задължителни (вместо
Николови семейството вече било
Балъкчъ), образованието преминало изцяло под контрола на държавата, а турският бил езикът, на който се преподавало. Така, когато в средата на 30-те години дошло време за училище за сестра му и за него, по настояване на майка му родителите на Асен Баликси се преместили в София. Каква била неприятната изненада на майка му обаче, когато в София установила, че по-заможните българи предпочитат да дават децата си в училища с френски, немски и английски език. Планираният като дългосрочно решение софийски живот обаче останал само десетгодишен епизод в семейната биография. Под натиска на новите световни идеологически промени в самото навечерие на деветосептемврийските събития семейството емигрирало от България, улеснено от турските си паспорти, и се върнало в Истанбул. Последствията от българските промени понесъл най-вече най-големият брат, който останал още 10 години в страната.
..................
Проф. Баликси често се завръща и в родния си Истанбул. "Родителите на майка ми са бежанци - от Тракия, Чирпанско, оттам и фамилията Чирпански, настаняват се до голямото езеро Деркос по време на кърджалийските размирици в търсене на по-голяма сигурност. След Балканската война фамилията по майчина линия се преселва във Варна.
Днес селото Дели Юнус, където навремето бил чифликът на дядо ми хаджи Яни и където бил приет главнокомандващият руската армия по време на войната от 1877-1878 г., е под водите на язовира, от който Истанбул се снабдява с питейна вода", обяснява проф. Баликси.
Около езерото селата са български. И дядо му, и прадядо му са ловили риба там.
И ако баща му е типичен човек от Османската империя, за себе си Асен Баликси казва: "
Аз съм етнически българин. Кръстен съм в българската църква в Истанбул."
Register or
LoginНакратко: който смята, че Дневник лъже, може да ги съди.
Който се познава с професора, може да му предаде този материал от Дневник и да го пита за достоверността на цитатите.
-----
Фотакиев за нас е кръвна обида , някой да ни идентифицира с идентичноста на насилника си и това няма да се случи докато ни има.Това е онази част от българщината която сътвори и се опита чрез рецидиви и репресий да ни асимилира!
И спри със смешните опити на манипулаций!
...
Метка, изплю го най-после това твоето символ верую:
Що е българин - насилник е! Оттук нататък за всеки става ясно, че приказките ти за твоите приятели българите са просто лицемерие.
Става ясно защо неистово упорстваш на тезата, че помаците били не-българи по произход. Доказателства - йок, ама държим си, тропаме с крак, удряме с юмрук по масата, сипем обиди, закани и заплахи за бан, измисляме нарушение на правилата, неовъзродители, фашисти, насилници...
А работата била, че за теб всичко това е синоним на българин и българщина!
Какви мръсни думи, наистина!
От днес към тебе имам само една молба:
говори единственно и само от свое име!Не от името на
всички помаци.
Не от името на помаците
от България.
Не от името на помаците от
Чеча и Неврокопско.
Даже не от името на помаците от родната ти
Брезница!
Защото стана ясно, от You are not allowed to view links.
Register or
Login, който
Ти даде, че в
4.24 минута и в
26 минута човекът (Караахмет, по твоите думи) си пееше ясно какво казва вашата песенна традиция по отношение на османската империя и как са били третирани хората от нея.
когато турци дойдуха, леле
във нащо селу гулемо
цялото село вързаха
всичко йот селу избега
и брат ми Георги избега
баща ми жив го заклаха
майка ми в огън фърлихаТи не си "Гласът на помаците!" Ти и радикалите-османофили-българомразци
не представлявате преобладаващото мнозинство от помаците!
И докато не бъде публикувана анкета, която да стои отворена поне половин година, да могат да я попълнят повече хора,
нямаш право да говориш в първо лице множественно число!
Защото това е присвояване на права, които нямаш!
Никой не ти ги е гласувал, и никой не ти ги е делегирал!Запомни това и си го набий в главата веднъж завинаги!
Не си лидер, защото никой не те е избирал за такъв! Колкото и да ти е тъжно!
Няколко роднини и съмишленници тук не са "Гласът на помаците!"
Не са и мнозинството!
Докато някой не докаже обратното.
Ако в сложните събития
1878-1912 година е имало страдания за помаците от този край и от чети и български и руски войски, ти се замисли за причината, и погледни и признай целия този процес
в цялост, от XVI-XVII век насам, а не само този фрагмент.
Защото събитията от
1878-1912 година не са дошли на празно място и без предистория.
Възродителните процеси в България също не са авторско изобретение на българската държава. Имали са си друг, многовековен лош пример в това отношение!
И ако е нормално наличието на тази политическа обида и този горчив урок за двете страни да бъде заклеймен, и да бъдат направени правилните изводи, за да не се повтори това повече никога, ненормално е твоята патологична ненавист към истинския ти корен и произход, напук на всички исторически доказателства.
Сега ще питаш: какви доказателства?
Знам, че си избирателно и умишленно късопаметен. Или се правиш на такъв.
Припомням накратко, но ще го подкрепя и с линкове, ако пак тръгнеш да отричаш!
В този форум преровихме не само
Register or Login.
Помаците тук ги представихте в светлина, която беше неизвестна за голяма част от другите българи. И това беше правилно, защото трябва да се знае.
Разнищихме (многократно) и събитията от
XVI-XVII век (началото на масовата ислямизация) до 1878.
Извадени бяха цитати и доказателства и от османски (тимари, дефтери, фермани, заповеди на султани), и от турски, и от чуждестранни изследвания.
Всичките ги отрекохте, ти и радикалните османофили.
Голословно, естественно: кьорав аргумент не извадихте, освен дежурните щамповки "
Възраждат ни!" "
Това християни са го писали!" "
Това не може да я вярно - нашата митична устна традиция и песенно творчество е по-автентично!".
Въпреки, че, както се оказа, даже вашето песенно творчество от собственната ти Брезница в филм, публикуван
от тебе и представен ни с препоръки и суперлативи (
пак от тебе), се оказа, че не споделят твоите идеологеми.
За справка: You are not allowed to view links.
Register or
Login.
Разровихме и ви извадихме и факти
от 1396 - 1878 година.
Стана ясно, че 5 години след падането на последната българска крепост Ловеч (1474 година) - през
1479 година нивото на ислямизацията в 40 села е била цифром и словом
0.08%! Стана ясно, че и Митхад паша, валия на Туна вилает и Велик Везир на империята малко по-късно, не само казва, ами пише и публикува в европейско научно списание, че: You are not allowed to view links.
Register or
LoginИстината боде и настоява, и се предоказва многократно, ама Метка и радикалите-османофили пак тъпо отричат.
Без аргументи, естественно - откъде да се вземат! Измислиците и те имат граници, а и бързо се разобличават. При първото искане за доказателства млъквате и забравяте за темата или я преиначавате. Логически заблуди, както би казал Петер.
Извадихме на масата и по-старата:
средновековната история: 165-1396 година, че даже и преди това. И стана ясно (за кой ли път), че доминиращото и основното население по тези земи са били
българите, че славяни
не е имало (защото това е политически термин, станал на езиков, от след 15 век), че българите
не са тюрки (то даже и огромната част от турците не са, освен езиково), и че даже You are not allowed to view links.
Register or
Login.
Контрааргументи - йок, ама България, българин, българщина и български произход продължават да са мръсни думи и кръвни обиди (сам го каза).
Във всичи тези случаи "защитата" на вашата теза се свеждаше, още веднъж повтраям и подчертавам, защото е важно: само до
оскърбления,
обвинения във всички възможни измислени грехове, без да си давате сметка, че за почтенни мюсюлмани лъжата и клеветата са Харам!
Докога?