English > History

Les origines des Pomaks de Lofça (in French)- Kemal Gözler

<< < (13/20) > >>

fotakiev:

--- Quote from: pomak BG on August 28, 2009, 20:04 ---Един мой приятел от Македония познат и на аго Шериф, вчера ми заяви, че торбешите не помнели по свирепи агресори от българите.
--- End quote ---
Тук, във форума има торбеш: Шериф Айрадиноски. Този уважаван човек е и модератор.
Не е ли по-добре той да ни разкаже: що за свирепи агресори са били гадните българи, и в какво точно са се изразявали зверствата им?
Ако може: конкретно - с дати, събития, населени места...

--- Quote --- Той казва, че дядо му и баба му разказват, че през войната, когато ги окопирвали немци и италианци влизали в къщите им да търсят оръжие нищо друго, докато пак по време на войната, когато влезел българина в къщите им той взимал де що види.
--- End quote ---
Коя точно война?
В 20 век на Балканите има няколко войни, доста различни по характер и резултати за всички воюващи страни.
И къде точно е ставало това?

--- Quote --- Аз му заявявам, че тези им прояви към нас в продължение на вековете са били не еднократни. В Родопите са били заличавани дори цели помашки села.
--- End quote ---
В Родопите, а и из цяла България, са заличавани не само помашки села.
Християнските са неизмеримо повече.
И, понеже г-н Хюсеин Мехмед се затвърждава като представител на анти-българската позиция - демек, българите са зверове, да попитам:
Ако вие извадите примери за насилие и страдания над помаците, българите не-мюсюлмани винаги ще са в състояние да извадят неизмеримо повече.
От тази излишна фалометрия какъв трябва да е извода?

1. Да се насъскваме едни срещу други?
2. Да си вменяваме колективна вина за тези събития?
3. Или да извлечем поуката от горчивите уроци на историята и да се постараем съвместно това да не се случва никога повече?

Аз лично държа на последното.
Но ако другите продължават да настояват на демонизацията и сатанизирането на българитте християни или даже и просто не-мюсюлманите, нямам никакъв избор, освен да ви "цакам" с вашите карти, и да ви доказвам, че медалът винаги има две страни и крушата си има опашка, и дим без огън няма.
Това ли искате?
Това ли е мисията на сайта?
Или познанието, добруването и разбирателството?

Г-н Мехмед?
На това ли ви учиха в медресето в Томбул Джамия в Шумен?
Или това го изискват работодателите ви и спомоществователите на построяването на дома ви?

fotakiev:

--- Quote from: Shumarov on August 29, 2009, 02:36 ---Az smqtam, che Metka e glasyt na pomacite.Poradi fakta, che e pomak.Kakto i ti si glasyt na pomacite, vypreki che ne sym siguren, che si pomak.Stranno tebe koi te upylnomoshtqva da konstatirash koi e glasyt na pomacite!?
--- End quote ---
При цялото ми уважение към модератора, настоявам, че Метка е един глас на един помак.
Толкова.
Не на всички помаци.
Не и на помаците изобщо.
И същото важи за всеки един, включително и членовете на администрацията, докато не се пусне анкета с гласуване по някои спорни и дискусионни въпроси. Тази анкета, ако ще има такава, трябва да повиси поне половин година и да набере поне няколкостотин гласа от тия почти 5000 регнати членове, за да има някакви претенции за представителност.
Защото става дума именно за това: за представителност.
Точно това е съдържанието на логото: "Гласът на помаците".
То от само себе си подразбира, ако щете, и "Лицето на помаците", и "Мнението на помаците"

--- Quote ---Ne mislish li, che trqbva da preosmislish tona si?Ne e zadyljitelno da se obichate sys Metka, no dobriq ton e priznak na civilizovanost.
--- End quote ---
Съгласен, но тонът ми с Метка си има предистория, за която вие вероятно не знаете. И, съзнавайки, че тонът ми е остър и емоционален, бих искал да ви обърна внимание на следното:
1. Този тон не нарушава правилата на форума, а е строго в техните рамки. Персонални обиди (за разлика от Метка) не съм използвал.
2. Тонът ми е следствие и реакция на обидни, клеветнически и оскърбителни квалификации, които Метка си е позволявал към мен лично и към българската не-мюсюлманска общност, което не може да ме остави равнодушен.
Пресния пример е в предпоследния ми постинг.
Ако искате колекция от такива изказвания на Метка, мога да ви дам, но тогава дискусията вероятно наистина ще се разлюти.
В крайна сметка, моля ви да ми повярвате и да разберете, че въпросът е принципен и концептуален, а не толкова личен.
Сатанизиране и демонизиране на българите-не-мюсюлмани, вменяването им на колективна вина е основен лайтмотив на Метка и малката група от съмишленници-радикали.
Когато има такова едностранно обвинение, отговорите за крушата и опашката са неизбежни.
Ако такива провокации (защото те са точно такива) няма, тонът ми никога нямаше да е такъв.
Прочее - колеги сте с Метката: по-добре си уточнете мисията на форума и прилагането на правилата помежду си. Защото той честичко обичаше да прекалява и злоупотребява с прилагането на административните лостове, които му доверяваха тук.

Serif mkd:

--- Quote from: fotakiev on August 29, 2009, 02:56 ---Тук, във форума има торбеш: Шериф Айрадиноски. Този уважаван човек е и модератор.
Не е ли по-добре той да ни разкаже: що за свирепи агресори са били гадните българи, и в какво точно са се изразявали зверствата им?
Ако може: конкретно - с дати, събития, населени места...Коя точно война?
В 20 век на Балканите има няколко войни, доста различни по характер и резултати за всички воюващи страни.
И къде точно е ставало това?В Родопите, а и из цяла България, са заличавани не само помашки села.
Християнските са неизмеримо повече.
И, понеже г-н Хюсеин Мехмед се затвърждава като представител на анти-българската позиция - демек, българите са зверове, да попитам:
Ако вие извадите примери за насилие и страдания над помаците, българите не-мюсюлмани винаги ще са в състояние да извадят неизмеримо повече.
От тази излишна фалометрия какъв трябва да е извода?

1. Да се насъскваме едни срещу други?
2. Да си вменяваме колективна вина за тези събития?
3. Или да извлечем поуката от горчивите уроци на историята и да се постараем съвместно това да не се случва никога повече?

Аз лично държа на последното.
Но ако другите продължават да настояват на демонизацията и сатанизирането на българитте християни или даже и просто не-мюсюлманите, нямам никакъв избор, освен да ви "цакам" с вашите карти, и да ви доказвам, че медалът винаги има две страни и крушата си има опашка, и дим без огън няма.
Това ли искате?
Това ли е мисията на сайта?
Или познанието, добруването и разбирателството?

Г-н Мехмед?
На това ли ви учиха в медресето в Томбул Джамия в Шумен?
Или това го изискват работодателите ви и спомоществователите на построяването на дома ви?

--- End quote ---
             Pozdrav za fotakiev ! Eve nesto po prasanje na terorot vo MK .Nema da komentiram samo eden link ,koj slucajno go najdov .Bulgarian Terror Part I

fotakiev:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2353.msg36376.html#msg36376

--- Quote ---Поредна Фотакиева пропагадна митология. И то за да бъде убедителен - направена с километрична дължина.
Ако дължината на репликата ти е гаранция за истинност и убедителност то одавна не целия свят щеше да се управлява от българите ами цялата галактика досега одавна  щеше да я побългариш.
--- End quote ---
Метка, напомням ти и ти подчертавам още веднъж нещо, което панически заобикаляш като голям камък:
Това не е, цитирам: "Фотакиева пропагадна митология", а цитати, извадки от песента на твоя съселян, от филма на Асен Балъкси, който ти постна!
Айде стига зорлен котешки каваци и квалификации!
Поне веднъж бъди мъж и погледни истината в очите!

--- Quote ---Песента която си позволяваш да цитираш е най добре да я чюеш цялата за да си позволиш какъвто и да е било цитат.
--- End quote ---
Чул съм това, което е пуснато 2 пъти във филма: в началото и на 26 минута.
Ти пусна темата, ти анонсира клипа.
Какво повече искаш от мен?

--- Quote ---Според тази непомашка народна песен , която се пее от Караахмед, главната героиня е отвлечена не от турчин , ами от арабин или негър -"Църно арапче" - "Арапча , църно манафча".Очевидно е бил от манафитската школа попаднал в бандата която е опожарила селото.Събитията са станали по време на най мрачната част от историята на османската империя периодът -Бунтът на Аяните или тъй наречените "размирни кърджалийски времена"
--- End quote ---
Айде пак измислици и чупки в кръста!
Абе Метка, какви араби те гонят! Човека си пее ясно и кристално чисто:

когато турци дойдуха, леле
във нащо селу гулемо
цялото село вързаха
всичко йот селу избега

и брат ми Георги избега
баща ми жив го заклаха
майка ми в огън фърлиха

Ти ли не си наред със слуха, или по вашия край казват на арапите турци?
Пък за араби от манафската школа...да се произнасят други специалисти...за мен това е комично, а за теб: драматично или трагично.
Че и песента веднага курдиса за непомашка!
Непомашка песен от Караахмет в Брезница?!?!? 2 пъти пусната във филм за помаците, от който ти беше толкова доволен?!?!
Не усещаш ли, че ставаш меко казано не последователен...

--- Quote ---Тогава са страдали и мюсюлмани и не мюсюлмани.
А тези банди от разбойници са действали когато Османската власт е била слаба, като състава на самите банди е бил разнороден - църни арапи,джелляти и какви ли не, даже е имало и християни.така че не бързай с антитурските си негативни стереотипи.
--- End quote ---
Аз за никъде не бързам.
Аз чух песента.
Там за християни не стана дума.
Казаха си ясно, 2 пъти, в 4.24 и на 26 минута:
когато турци дойдуха, леле
Само че ти веднага спретна едно мултиетническо размножаване, и естественно, закарфичи и християните там.
Де що е зверство, според теб там без християните не може, така ли?

--- Quote ---Тогава се е казвало османска империя.И като тя е била мултикултурна и мултирелигиозна, така и бандите които са били насъсквани от размирните валий са били мултикултурни и мултирелигиозни.
--- End quote ---
Естественно!
От 9 дерета вода ще донесем, само и само да не признаем първия ред на първия куплет, да мажем, докле мастар има, нали така?

--- Quote ---Имало е случай когато валий - дерибей са изселвали цели помашки или нашенски села .
за това и до ден днешен има във всяко помашко село БОШНАКОВИ или АРНАУТИНОВИ, което е доказателство за преселването на босненци и албанци сред нашите села.
Разбира се и очевадно доказателство за небългарския ни произход.
--- End quote ---
Разбиа се! Иска ли питане!
вечните няколко семейства Бошнакови и Арнаутови са категорично доказателство за не-българския произход на ВСИЧКИ помаци.
Желязна логика. Само дето ръждата и в повече май.

--- Quote ---Та след като успава да избяга от него , главната геройня от горната песен по мистериозен начин преплува сама цялото средиземно море ,може би в стил "бътерфлай' Ухилен, тя достига брега.
Там сяда под сянката на едно дърво да си почине.
--- End quote ---
Метка, или паметта ти изневерява, или географските познания на твоя автор са осакатени: от другия край на Средиземно море има главно пустини. В най-добрия случай малки оазиси с палмички.

--- Quote ---Под това дърво бива открита от цяла шайка комитаджий които я изнасилват групово.
--- End quote ---
И, пак да ти напомня: от другия край на Средиземно море е имало, има и сега, главно араби и бербери. Нашенските комитаджии са били хора чевръсти, верно, ама ей така и те да прескачат Средиземно море като махленска локвичка едва ли са успявали. Колкото и да е била гиздава момата.
За такива цели хората от хилядолетия ползват кораби, даже и на големи лодки не вярват, колкото и да са загорели за млади моми.

--- Quote ---След като я изнасилват и се гаврят с нея  по време на почивката , войводата на престъпната група решил да я разпита да си разкаже за нейната история.
И тя почва да разказва, като всъщност самата песен е нейн разказ..
--- End quote ---
Естественно!
Щом има комити и войвода, те, за разлика от английските си събратя от Шерудския лес, са се занимавали само с гадости и зверства, като например да изнасилят героичната плувкиня.

--- Quote ---Оказало се обаче че войводата които пръв я е изнасилил е бил нейнят брат - Гьорги.
--- End quote ---
Метка, ти пак се оплете като пате в кълчища.
Ама Караамет Рахметлията пее:

и брат ми Георги избега
баща ми жив го заклаха
майка ми в огън фърлиха
...
Как така брат Георги хем спасява живота си с бягство от турците (които се оказват според теб манафи-араби, ама нейсе) и в същото време ще им се окаже начело и ще рипне да догони сестра си (която явно не е познал, преди да я изнасили, според тебе).
Те и в Холивуд по ги премислят нещата, въпреки, че освен за ядене и пиене бозите им не стават и за гледане?
Ама ти надмина всички, бе човек!
Желанието ти да сатанизираш на всяка цена комити, войводи и християни те докарват до гротеска!

--- Quote ---Тази песен Караахмет рааметлията я е научил от някакво село в пернишкия регион, когато беше интерниран от престъпния комунистически режим след кървавите Корнишко-Брезнишки събития през 1973 година.
Благодаря ти Фотакиев че ми припомни за тази уникална песен.
--- End quote ---
Няма защо, винаги на помощ!
Ти искаш да кажеш, че Брезница е толкоз бедна на свой фолклор, че хората специално ви идват коскуджамти професори на крака да правят специално филм за вас, помаците от Брезница, и от висчки песни, на които е пребогата вашата Брезница, са намерили да изпеят (или запишат и пуснат) двукратно само тази не помашка, не местна пернишка песен ли, бе, Метка?
Ей, язък!

--- Quote ---Но ще си позволя да ти копирам една истинска Брезнишка песен разказваща за достоверни събития в началото на 20 век:

Шукри паша

Шукри паша на Стамболъ,
на Стамболъ, джанам, на стол седи
на стол седи, каве пие,
каве пие, джанам, сълзи рони,
сълзи рони, люто калне:
– Проклят да е, джанъм, кьорав да е,
кьорав да е, Енвер ходжа
що продаде, джанъм, турскай земе
що продаде на йоруменбия.

Издойдоха, мори, българето,
българето, душмането,
пристигнали, джанам, душмането.
Та фърлили на жените,
на жените, леле, фереджето,
а па мъжето, горки, фесовето.
Стари йора изгубили,
изгубили, горки, потопили.
Малинки моми излюбили,
мальки моми, млади жени.
Мальки деца покърстили
покърстили, горки, поробили,
поробили, всичко потопили.

Та подунал долян вятър
издойдоха, леле, гърчотия,
престигнали в Ниврокопа,
от Ниврокопа, леле, я в Лажница,
от Лажница, я в Корница,
от Корница, леле, във Брезница.
Избягали душмането,
надянали, жени, фериджето,
а па мъжето, горки, фесовето.

Тая случка сай случилъ,
през 12-та, брей, годинъ.
И до днеска, горки, турци си са
турци си са, горки, зордан турци.
от последните сто години
--- End quote ---
Ама естественно!
Автентична брезнишка песен, която пее за истински събития (другите песни това не го умеят, нали?) е само тази, където се пее за лошите българи, които са тормозили местните, как щяло да е иначе! Всъщност: в тази песен, която ти сега ни представяш за автентична помашка, пише за зордан турци, а не за помаци.
Ти да не си решил да спретнеш нов Възродителен процес на помаците и да ги убеждаваш, че са турци? Това ли ти е тънката идея?
Интересно, кой тогава се оказва нео-възродител?

Що не я записахте тогава тази песна, бе, Метка?
Нали сте дружки с Асен (Николов) Балъкси? Ей на - на гости ти е бил - в това поне вярвам, че верно снимки си постнал.
Що така обърквация?

daczo:
ZA priiatelia Serif mkd.Ima i drugi fakti.Posle se govori za gadna armiia.                   Събитията, които се развиват във Вардарска Македония от 1944 г. насам, където великосръбските комунисти поставят българската националност, език и история извън законите, както и стремежът на местната интелигенция с цената на своя живот да ги защитава, представляват изключително важен научен и актуален политически проблем.
Основната цел на настоящата студия е да се хвърли бегьл поглед на тези трагични събития, които се оказват със съдбовно значение не само за няколко поколения българи, оставени десетилетия наред (след 1944 г.) сами да бранят българското име и език, българската история и национално-културната същност на Македония, а в известна степен и на цялата българщина.
Драматичните страници, посветени на героизма и саможертвата на интелигенцията в Македония, застанала след 1944 г. начело на борбата срещу великосръбското комунистическо потисничество над българското население в Македония, трябва да станат достояние не само на българската, но и на международната обществена съвест.
Студийното изследване е изградено изцяло върху изворова база. Използвани са главно документалните за- писки на най-видни участници в новата борба. Взети са също данни и факти от периодичния печат, засягащи разг- лежданите събития, както и публикуваните документални спомени и материали у нас и в чужбина.
Казаното в тази студия (която е част от по-голямо научно изследване), е само бледо отражение на жертвите, които дават, и трагедията, през която преминават българите във Вардарска Македония под сърбокомунистическата власт в разглеждания период.

След новото завръщане на великосръбските шовинисти през октомври и ноември 1944 г. Вардарска Македо- ния, макар и вече със статут на „федерална единица" в създадената югославска федерация, отново се превръща в долина на сълзите, кръвта и смъртта.
За да принудят българското население да се примири с наложеното отвън великосръбско комунистическо решение за Вардарска Македония, новите властници начело със Светозар Вукманович-Темпо, Лазар Кулишевски, Александър Ранкович и др. предприемат масови репресии и убийства над видни и по-будни патриоти в Македония, обявявайки ги за „великобългарски шовинисти", „фашисти", михайловисти, ВМРО-вци и пр., все „смъртни грехове", за които великосръбските шовинисти и техните слуги в Македония жестоко преследват и убиват.
Само през 1945 и 1946 г. със или без присъда са убити или безследно изчезват повече от 4700 българи. Масови избивания има в Прилеп, Битоля, Скопие, Велес, Куманово, Щип, малешевските села, Кавадарци и пр. В същото време са арестувани и хвърлени в затворите и лагерите над 15 хил. души, обвинени като „сътрудници на българския окупатор", за „обида" на „македонската чест" и че работят срещу единството на нова Югославия. Всъщност това са хиляди македонски патриоти, които открито се противопоставят на връщането под каквато и да е форма на Вардарска Македония към сръбска Югославия. Те не приемат македонското име да се противопоставя на българската същност на Македония, нито да се култивират омраза и ненавист към България като основен критерий за „македонски" патриотизъм.
[Начало] [Напред]   

--------------------------------------------------------------------------------

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version