Author Topic: Мъдри мисли- взети от реалния живот преди нас!  (Read 74908 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
          Реалноста в живота!
 Вчера е отминало,днес сме живи,утре не знаем .....!!!


You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
    Защо се случват лоши неща на добрите хора?

     В-к Заман.   

 Преди близо десетилетие претърпях травма, която ме лиши завинаги от възможността да използвам почти осемдесет процента от тялото си; в резултат на това съм прикован на инвалидна количка. Отровната стрела на нещастието, което ме сполетя, сякаш беше крайно безмилостна - особено като се има предвид факта, че бях само на 20, силен и способен почти на всичко. Отведнъж се парализирах от средата на гръдния кош надолу, оставяйки ме тя с белега на непълна квадриплегия [парализа на четирите крайника]. Питам се: „Бях ли добър човек, преди да ме сполети тази беда? Да, достатъчно добър бях. А сега по-добър ли съм? Несъмнено.” Дали това беше божествена намеса или случайният ход на природата, предизвикан от действията ми - за миг започна все по-малко да има значение. И както си лежах в болницата, думите на Хариет Бичър Стоу [1811-1896; американска писателка] отекнаха в съзнанието ми: „Никога не се отказвай, защото точно тук и сега приливът ще се върне.” Наистина приливът се върна, а ужасното ми положение се превърна в едно светло ново начало.

В повечето от нас се намира една по-добра личност, скрита зад образа на лош или равнодушен човек; още повече, че при мен (защо се случват лоши неща на добрите хора) нещата не стояха, нито стоят по този начин, понеже сам избрах да бъде така, просто като разбрах, че това, което можеше да се интерпретира като лошо всъщност се оказа добро, маскирано като лошо, и това промени живота ми в по-добра насока. Смятайки за жестоко нещо дадена злополука в нечий живот и измъчвайки се непрекъснато от това, ние разпалваме „лошавината” в нея; несъзнателно се заливаме с негативизъм и оттук се поражда ново нещастие; скърбим за това колко добри хора сме били, като забравяме, че все още можем да бъдем; и накрая престъпно сипем ругатни върху Бог, света или върху най-близките си хора. Ако приемем изпитанието, ако приемем травмата и ако приемем болката - с мисълта, че скоро всичко ще отмине и ще изчезне, толкова по-скоро ще можем да започнем да се съвземаме и да се върнем в пътя на живота.

        Съдба!

  Да не забравяме, че нещастията и бедите, които се проявяват в живота ни, непременно ще са от всякакво естество; не всички, които са повалени, някога ще се изправят пак. Несъмнено някои ще си отидат от този свят, а съдбата - тази непостоянна сила, неподатлива на нито един от опитите да бъде контролирана - ще действа според своите си предписания, точно както сълзите на човечеството я отминават като вълни на самотно море...

Преди много време Софокъл се е изказал за съдбата: „Ужасна е загадъчната сила на съдбата - не можеш се избави от нея с имане или чрез война, посредством укрепен град или в мрака, кораби, удряни от вълни.” Действително съдбата може да бъде както противна, така и блага, подобно на времето. Деспотичната особеност, приписвана на съдбата, е нейната непроменяемост. Редно ли е съдбата да се изпречва по неблагоприятен начин срещу един великодушен човек (защо се случват лоши неща на добрите хора), това може да се тълкува като негов лош късмет или като нещо оскърбително и несправедливо. Но това толкова ли е просто? Хората притежават собствена деспотична черта - неблагоразумието. Една хипотеза, неспомената до този момент, е тази, в която благодетелните хора са отговорни за отстъпването си пред неблагоприятните обрати на съдбата, вследствие на техните собствени необмислени действия и бездействия. Превратностите на съдбата, тогава, не би трябвало винаги да ни изненадват, нито да ги смятаме за нещо неумолимо.

За момент нека си представим някой, който води живот според абсолютния образец за добродетелност. Този човек е благ, любезен, смирен и етичен, като дава всичко от себе си; с една дума, той е като светец. А сега да вземем друг тип хора, които се хранят нездравословно, пушат по много и въобще не спортуват - все неразумни решения, които довеждат до предвидими резултати. Изведнъж те откриват на млади години, че им е поставена диагноза рак на белите дробове, диабет или сърдечносъдово заболяване; и да предположим, че скоро умрат. Смятаме ли тези „лоши” неща (например болестта и евентуалната смърт) като такива, които се случват на добрите хора? В такъв случай това не трябва ли да го определим като пълно безумие? Техните собствени решения са ги довели дотам, че да бъдат сполетени от нещастие, а в примера съдбата вероятно е могла да се развие по друг начин, така че съдбовните им решения да бъдат по-благоприятни. Това не значи, че трябва да бичуваме хората за направения от тях решителен избор. А вместо това е редно да им дадем съвет и подкрепа, което би ги накарало да избегнат една зла участ.

Безразличието или бездействието могат да бъдат също толкова фатални. Даването на милостиня например е от делата на състрадателните хора. Ами ако тези хора станат напълно равнодушни и спрат да даряват парите си или да жертват времето си (като бездействат), колко още добри - сега вече и бедни - хора биха страдали? Бидейки инициативни, като цяло ние можем да облекчим страданието на онези, които са недотам щастливи, та дори това да намали и с един процент общото страдание на човешката раса, усилията няма да са били напразни. С помощи като храна, медикаменти или парични средства ние можем да заменим по-лошата участ с някоя по-добра: можем да спрем да се случват нещастия, а, правейки така, ще дадем на другите възможност за живот сред по-малко беди. Не вършейки нищо, ще позволим на страданията да се разрастват. Ето защо привидно лоши неща ще се случват на добрите хора - и най вече, ако останем в морално бездействие.

Както стана ясно по-горе в това есе, опитах се да изясня защо се случват лоши неща на добрите хора, не като нещо предрешено от Бог, който е по-любещ и по-милосърден от всеки друг Свой атрибут; нито от природата - в образа на нечестив изменник, вземайки ни за прицел по свой си начин - а по-скоро като резултат от решенията, взети от самите нас и от естеството на структурата на дистопията, в която всеки живот, минало и настояще, съществува. Нещастията могат да бъдат преодолени чрез приемането им; съответно можем да продължим напред, без да спираме. При това, вследствие на епизодично страдание, можем да станем по-добри и може би, след като надвием болката, ще сме в състояние да подадем ръка на другите в случай на нужда - а оттук ще последва и облекчаване на неблагоприятния обрат на съдбата.

В такъв случай съдбата е непроменима само дотогава, докато не се намесим. С действията, бездействията и съдбовните си решения ние допринасяме или за общото страдание, или за неговото отстраняване.

Нищо не се случва без определена цел, включително и бедите. Още повече, че те са като невидими стрелци. Все пак, ако запазим вярата си във Всевишния и ако приемем, че всяка мъка и страдание трябва да - и ще - дойде към своя край, сполетялото ни злощастие няма да ни навреди.

                            ХАРОЛД Р. ОЛКЕСЕ, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО ИСТОРИЯ !


Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
 
  В днешния свят се знаем,гости сме временно на тази земя!
 Жалкото е,че много малко хора осъзнават това!!!?

 

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline @xmet

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 215
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
The paradox of our age (Парадоксът на нашето време)  ??? 8) :)

За да разбереш цената на една година, попитай един студент , който е скъсан на изпитите в края на годината.
За да разбереш цената на един месец, попитай една майка, която е родила преждевременно.
За да разбереш цената на една седмица, попитай издателя на един седмичник.
За да разбереш цената на един час, попитай двойка влюбени, които чак...ат с нетърпение да се видят.
За да разбереш цената на една минута, попитай някой, който е изпуснал влака, самолета или автобуса.
За да разбереш цената на една секунда, попитай някой, който е оцелял при катастрофа.

Времето не чака никого...

Възползвай се от всеки момент, които ти е даден, защото той е безценен.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
1.Не е добър този, който живее като по книга, а този, който като сгреши намери сили у себе си да преодолее грешката и да я изправи.
Д. Амиров

2.По-добре е десет пъти да бъдеш излъган, отколкото един път да загубиш вярата си в хората.
Хайнрих Шоке

3.Горделивецът прилича на препариран орел, който никога не може да хвръкне.
П. Недев

4.Беден е не този, който има малко, а този, който иска да има повече.
Сенека

5.Книгата е като огледало.
И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол.
Лихтенберг


Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!

         ПЪТЯТ, ПО КОЙТО НЕ ТРЪГНАХ.
 
  Пътят се разделяше надве насред пожълтялата гора,
 и, изпълнен със съжаление, че не мога да тръгна и по двата
 и пак да бъда само един пътник, аз дълго се взирах,
 докъдето погледът ми стигаше,
 до мястото, където пътят правеше завой.

 А после тръгнах по другия;
 той изглеждаше също толкова добър,
 тревист и неутъпкан,
 също като първия.

 И двата пътя тази сутрин
 бяха застлани с окапали листа.
 0, аз вървях по избрания от мен път цял ден!

 Съмнявах се, че някога щях да се върна обратно.
 Един ден след години много
 щях да разказвам за този случай -
 как пътят се бе разделил на две в гората,
 как бях поел по по-малко отъпкания,
 и как това бе променило всичко.

    Робърт Фрост /1916 г.

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Снаха + свекърва = взривоопасна смес.

Това често е факт и дали защото сърцето на любимия син и любимия съпруг е едно и също или защото две домакини на едно място трудно съжителстват, животът на много семейства е затруднен и вгорчен от това противоборство. Към горното уравнение в Родопите се добавят някои нрави, които правят битката между снаха и свекърва почти неизбежна. Ние все още спазваме традицията за много близка свързаност между млади и стари семейства в рамките на една фамилия, както и поддържаме безусловната почит към възрастните си родители, което съвсем не е факт в цяла България. Разбира се, това е чудесно, но в светлината на отношенията межди двете дами нещата се усложняват доста.

Ето няколко думички, които могат да помогнат на начинаещите снахи и свекърви да тушират напрежението помежду си:

ДИСТАНЦИЯ
Уважаеми дами, ако имате възможност за избор, то самостоятелния живот пред съжителството със свекървата или снахата се препоръчва горещо. Може би ще ви е по-трудно така, но свободата и въздухът в семейството не са маловажни.

ДИПЛОМАЦИЯ
Дипломатичността е характерна за родопчани. Известни жестове на добра воля и внимание не са излишни. Обръщението „мамо” съвсем не е задължително. Тук наричаме свекъра и свекървата си „баба” и „дядо”, както това е валидно и за тъста и тъщата. Тези „титли” отразява много по-точно нагласата спрямо новите роднини, които, ако трябва да сме наистина честни, рядко могат да съперничат на собствените ни родители.

ДАЛЕКОГЛЕДСТВО
То е необходимо, за да пропускаме някои хапливи забележки или нетактични намеци. Ако се вглеждаме твърде много в злободневието, няма да остане никакво място за радостта от живота, затова не се колебайте да „недочувате”, „недовиждате” или да „не знаете”.
Към тези думички е добре да прибавим и няколко, които адресират свекървите:

ЧИСТОСЪРДЕЧНОСТ
Ако искате синът ви да има здраво и щастливо семейство, то се старайте да не се намесвате твърде много в него. Нещата между съпрузи съвсем не са просто нещо и една намеса може да ги усложни допълнително. Сигурно искате просто да помогнете, но понякога човек научава повече от „неволята”, отколкото ако получи готова помощ.

ЧОВЕЧНОСТ
Ако ви помолят за помощ и това не е проблем за вас, не я отказвайте. Такива жестове, особено в трудни моменти се помнят цял живот и бъдете сигурни, че всичко се връща. В края на краищата вероятно точно снаха ви ще бъде тази, която ще се грижи за вас на старини.
И накрая един универсален съвет, както за снахи, така и за свекърви: ХУМОР!
Смейте се, мили дами! Смейте се заедно, дори да не харесвате някои неща една в друга. Смехът създава близост и прави живота наистина чудесен.
 
автор: Лейди Смолян ;)

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!

                                                                    Семейна приказка   
Те бяха младо семейство, женени едва от няколко месеца...
Но дори това кратко време им беше достатъчно, за да разберат, че бракът съвсем не е това, което си бяха представяли по-рано...
 Всъщност, не че не се обичаха вече, напротив - все още изпитваха обич един към друг, но вече все по-рядко си го казваха. А преди... само до преди няколко месеца те сякаш се надпреварваха кой ще го каже първи или кой ще го изрече повече пъти за един ден или кой ще го докаже по по-оригинален начин... И това не им тежеше, не им омръзваше, а им доставяше неимоверно удоволствие...
 Но сякаш изведнъж всичко коренно се беше променило. Вече дори и най-малката случка или най-безобидната дума бяха достаъчни, за да се скарат сериозно или да се нагрубят и наранят един друг...
 Вече съвсем изнервени от ситуацията, една вечер решиха най-после да седнат и да обсъдят това положение. И с общи усилия да се опитат да намерят някакво решение, задоволяващо и двамата. И двамата не искаха да се развеждат, но и същевременно разбираха, че е невъзможно да продължават да живеят по този начин...
 Дълго стояха така мълчаливо един срещу друг, разкъсвани от противоречиви чувства и мисли, чудейки се кое е ПРАВИЛНОТО решение за тях...
 И тогава мъжът изведнъж се оживи:
 "Хрумна ми една идея - каза той на жена си - нека да засадим едно дръвче в градината. Ако през следващите 3 месеца това дръвче изсъхне - да се разведем. Но ако се хване и започне да расте и да се развива - никога повече няма да помисляме дори за раздяла. А през това време двамата да спим в отделни стаи... Какво ще кажеш, съгласна ли си?"
 В първия момент на жената и се стори странна, дори налудничава тази идея - бъдещето на брака им да зависи от някакво дърво... Но после като поразмисли малко, дори и стана весело. И прие...
 На следващия ден заедно отидоха в близкия разсадник и си купиха от там едно овощно дръвче. Прибраха се в къщи, заедно избраха мястото му в градината и заедно го засадиха...
 Мина се около месец от тогава. Една нощ двамата се сблъскаха в тъмната градина. В погледите им първо се четеше учудване, изненада, които после преминаха в... радостен блясък.

И ДВАМАТА НОСЕХА В РЪЦЕТЕ СИ ПО ЕДНА КОФА С ВОДА ЗА ДРЪВЧЕТО! :)

Offline borqn

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 3
В живота си хората се стремят към различни неща – любов, власт, пати или нещо друго, но ако тази борба надделее над всичко останало, е гаранция за сигурен провал
Никога не оставяй един проблем да бъде решен, вместо един човек да бъде обичан.
Години наред учените са се опитвали да обяснят какво е това човек – да си човек значи да избира
Обичам да събирам умни и мисли и ги селекционирам в мъдрисимо, ето още нещо яко:
Когато една врата се затвори, друга се отваря. Но ние толкова много съжаляваме за затворената врата, че не виждаме отворената
В живота не е важно от къде идваш и къде отиваш, а дали успяваш да си щастлив по пътя

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
             

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!

...Мерзавец, подлец са празни слова. Ще кажеш ли на тигъра, че е жесток или на змията, че е подла?
Тяхна ли е вината, че са тигър и змия?

Светът прилича на гора, обитавана от диви зверове.
Има хора-вълци, хора-тигри, хора-агънца, хора-газели. Вълците изяждат агънцата, тигрите изяждат газелите.
И какво по-естествено от това?

Вълкът и тигърът са ловци, газелата и агънцето - жертви.
Горко на наивните и непресметливите.!?

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
  За всичките ми приятели, независимо колко са ми близки, защото смятам, че е редно. Това е един от най-дългите постове, които ще напиша и вероятно ще бъде най-истинския.

Всеки минава през трудни моменти в дадена част от живота си.Животът не е лесен.Затова ще ви дам малко храна за размисъл:!

-Знаете ли, че най-силните хора всъщност обикновено са най-чувствителни?
- А знаете ли, че -- тези, които обикновено полагат грижи за останалите през цялото време, всъщност имат най-голяма нужда от това някой да се погрижи за тях?

-Tези, които показват най-много грижа към околните най-често стават жертва на несправедливо отношение.
- Може би не знаете, но трите най-трудни за изричане фрази са
- "Обичам те.",
- "Съжалявам."
- "Помогни ми.".
   Понякога е нужно да погледнеш зад усмивката на някого, който само изглежда щастлив, за да видиш болката, която може би изпитва.

-До всичките ми приятели, които минават през труден етап в момента: нека да започнем инициатива за добри намерения.

Имаме нужда от такива. Ако не видя името ти - ще разбера. Ще си позволя да ви помоля да копирате и публикувате от свое име този статус за поне час, за да подкрепим тези, които имат проблеми в семейството си, със здравето или работата си или изобщо каквито и да е трудности, за да им покажем, че някой го е грижа. Направете го за всички, защото никой не е имунизиран срещу тези чувства. Надявам се да видя това по стените на всички ви за морална подкрепа. Знам, че някои от вас ще го направят.

 Аз го направих днес  за много близък и специален човек С.Г. !!!

 


 

You are not allowed to view links. Register or Login
6 ноември.2014г.
         
       

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42