Български > История
Клането в Жижево - Да не се забравя.
alaeddin:
Селям на всички, участващи във форума. Аз също искам да напиша няколко реда по темата. Аз съм родом от Фъргово- село, което е съседно на Жижево и също е засегнато в значителна степен от безчинствата през 1912 година. За разлика от жижевци, моите съселяни разбират какво става в Кочан, Сатовча, Марулево и масово се изнасят по коритото на фърговската рекичка към Гърция и така се спасяват от кланетата и покръстването, но селото е ограбено и опустошено. Всичко това става по време на жътва, а се връщат обратно през зимата на 1913 година.Тези гаври с нашия народ продължават до началото на Междусъюзническата война.Българските историци обаче винаги премълчават тази срамна страница от историята на България. Някои от участниците във форума тук се опитват да прехвърлят вината за тези безчинства на Султан Селим І и на кой ли не. Ако следваме логиката на г-н Фотакиев, то вината е изцяло на княз Борис І, който покръсти насила българи, славяни, траки, а даже стигна дотам, че ослепи най-милото си- първородния си син Расате, който се отвърна от Христовата вяра. Едва ли Султан Селим е бил по-жесток, но и можем ли да сравним времената, в които са ставали тези събития с нетолкова далечната 1912 година, когато България е ,,демократична" страна.
husein:
1.Значи вината Султан Селим за кланетата през 1912 е голяма и вие набързо я доказахте с уикипедия,само той е виновен и никой друг!- аз не обвинявам никой,а и г-н Мусов не обвинява,само се казва история която да се помни,а на вас това ви пречи и казвате,че помаците са си го заслужили!
2.Не съм защитник на османската империя и няма да бъда,но да попитам колко манастира са построени преди 1878 и след това в България,с кои манастири се гордее България и кога са построени,и как като твърдите че Българите са роби,доклко знам роб е човек който няма имущество,а как е плащал данъци ?????
3.Значи през Априлското въстание лошите помаци отиват ей така в Батак и Перущица и почват да колят?-това са глупости и лъжи и за тях нямаш доказателства!
4.Пак не изказа съболезнование към избитите?
5.Изкарай други източници не уикипедия,за която твърдиш,че е арабски ,турски и не знам какъв си източник.Уикипедия е смешна работа както и твойте писаници!
6.Продължавате да клеветите и да плюете по членове на сайта,кажи кои са талибани,къде е талибанското лице на помаците?
7.Този сайт е за култура,за приятелство и не мога да търпя обвинения които са безпочвени,аз не съм историк и не се изказвам по такива теми,но да изкарваш такива доказателства като исторически факти е направо нагло и обидно спрямо нас!
8.Къде видя оскърблние на християнски ритуал,от тази история с момичето и попа,която си цитирал е точно обратното оскърблението е спрямо нас!
9.Не сте толко хитър и интелигентен,че да можете да направите варианти на анкета,но пък сте нагъл!
10.Престанете да създавате изкуствено интриги и напрежение в сайта.Този сайт е нашият дом,той е нашето най прекрасно място където да се срещаме и споделяме и никой няма право да ни унижава и дели!
След като не получих един удовлетворителен отговор от г-н fotakiev,а още по голяма порция лъжи и клевети,мисля,че няма какво да говоря с теб !
Ерол:
Чета и не вярвам на това което чета, как може да има толкова злоба в думите на повечето хора които са писали коментари в тази тема.
Аз ако съм помак или християнин не мисля че би ме накарало да се чувствам някакси по различно от както се чувствам сега, за разлика на тези хора християни които се правят на голямата работа и се гордеят максимално със себеси, аз не съм такъв. И хубаво че имам приятели християни заради които знам че не всички са такива, както повече християни се представяте в форума.
Дразни ме това че вие като видите думата "помак" веднага я свързавате с религията. Да вярно че думата е такава, но самата дума не иде от "религия" а произходът и е съвсем друг.
Разбирам че това е форум и всеки има право да си изразява мнението, но това което до сега съм прочел са пълни глупости и излагации от страна на хората които ги пишат, а това което най-много ме дразни е да започнете да се делите на "Помаци", "Християни", "Българи" и "на баба ви краката"
Не съм много религиозен, но имам респект към религята ми, но това което вие правите е срамота, да зпаочнете да се длите на различни хора, и на всичкото отгоре да си поставяте ваши рангове, за колко велики сте и какво ли още не.
Разберете едно нещо поне, че религията, расара, езика или националноста не прави един човек по добър, голям, нито могъщ.
Като чета тези коментари се чувтвам като негрите бяха преди време в Америка, дали ще доиде деня и България да напредне толко колкото Америка е напреднала, не искам да го признавам но Българите СМЕ много, ама много адски много рацистки народ. В България, една огромна част от жителите нямат респект към ромите, към турците, към помаците... Те нямат респект към роднините им как ли да имат респект към други раси. Мъчно ми е да го призная, но България е най-затънтената даржава в Европа, и едвали в следващите 100 години ще напредне. За нас американците са само нещо за което можем да им завиждаме как са постигнали толкова много. А за България, в този смисъл за които в момента говоря, само и еиднствено се срамувам, и то много.
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Като чета коментарите виждам че приятелите ми от тях спрямо другите са твърде малко.
Сидхарта:
Гледам, разгорещил се е спора, но предлагам да не се стига до прекалено разгорещяване защото всеки защитава тезата си без да взема под внимание тезата на опонента си -нещо като да си говорим без да слушаме какво говори другия.
Една помашка поговорка гласи -Нема дим без огинь-мисля че е много права, защото всичко си има причини ,защото няма действие без противодействие.но разбира се ако се направи задълбочен анализ на проблема, отношенията и причинно-следствените връзки трябва много да се пише и макар че автора на това би имал претенциите за обективност, и дори да е така, това надали би разчупило стереотипите изградени под влияние на новите реалности и отношения конкретно.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version