Български > История

Клането в Жижево - Да не се забравя.

<< < (7/23) > >>

musov:

--- Quote from: abc on September 02, 2009, 01:00 ---
Не бъди циничен.

Ако искаш да уважим твоите жертви уважи нашите.

--- End quote ---

Не, наппротив. Ние неуважение не сме показвали, а вие. Аз лично съм ходил в Батак много пъти. Но там виждаш ли какъв паметник има.Това едностранно нападане води само до омразата над помаците. Действителността обаче съвсем не е такава.
  A ние едвам сме направили това:

И пак гледаме да не е много голям, че да не би някой от вас да се появи по СКАТ и да започне с небивалиците си.  Аз мисля, че тия хора заслужават много повече. Итрябва да се измисли нещо по-мащабно.

abc:

--- Quote from: musov on September 02, 2009, 12:15 ---И пак гледаме да не е много голям, че да не би някой от вас да се появи по СКАТ и да започне с небивалиците си.  Аз мисля, че тия хора заслужават много повече. Итрябва да се измисли нещо по-мащабно.

--- End quote ---

Не обобщавай с някой от нас, СКАТ, Волен и подобни непрекъснато. Не знам някой от нас да го е направил или да има планове. И делението на ние и вие надали улеснява каквото и да било...

Прав си, тези хора заслужават повече. Човешката психология обаче е и проста и сложна. Кой е правия път за да узнаят хората за трагедията, да станат съпричастни и покажат уважение? Надали е Ам че и батачини да ни би да са сидели утях кротко на топло. Ама сега не пропускате при всяка възможност да ни напомняте за милите, невинните. А пък доказателства че помаци са ги клали НИКАКВИ!!! защото не е така. Надали не го знаеш. Предвидима и е ответната реакция.

Хареса ми преди време един пост на една дама и за да не става повторение и инфлация на думи ще ти отговоря с нейния пост защото той казва всичко

--- Quote from: celestialwish on July 02, 2009, 14:50 ---
Просто ми е неудобно публично да си призная че съчувствам на хората,
който демонстративно отричат греховете на своята част от човечеството,
и същевременно искат чуждото съчувствие за своите нещастия.

Примерно ти отричаш Баташкото клане по принцип. Затова, колкото и да искам,
ми е неудобно да изразя открито съчувствието си към твоите проблеми.
С това си поведение, пораждаш у мен съмнения дали реално заслужаваш
открито да изразя демонстративно каквото и да е съчувствие, за нещата, за които искаш.
Тези неща трябва да бъдат двустранни или многостранни, когато е необходимо.

Всички глупости между хората биха се изчистили по-лесно,
ако те станат по-склонни взаимно да си признават греховете.
Качественото признание винаги е двустранно. Винаги.
Въпросът е дали помак.еу е място, където това може да се случи.

--- End quote ---

musov:

--- Quote from: abc on September 02, 2009, 13:03 ---Прав си, тези хора заслужават повече. Човешката психология обаче е и проста и сложна. Кой е правия път за да узнаят хората за трагедията, да станат съпричастни и покажат уважение? Надали е Ам че и батачини да ни би да са сидели утях кротко на топло. Ама сега не пропускате при всяка възможност да ни напомняте за милите, невинните. А пък доказателства че помаци са ги клали НИКАКВИ!!! защото не е така. Надали не го знаеш. Предвидима и е ответната реакция.

--- End quote ---

Това е худижествен ефект, ти го наричаш цинизъм, който накратко обобщава купищата ви нападки над помаците, че те самите са си заслужили съдбата. Или както напоследък започнах да го наричам, "хленчене". Винаги става въпрос именно за баташкото клане, защото то, като че ли е наай-показното в случая.

Нека  да бъдем обективни. Дали наистина батачани са били невинни!? Тука, разбрах че тоя въпрос е бил обсъждан един път. Еми естествено! Вярвате в каквото искате да вярвате. Хората са били вдигнали въстание и готово, веднага ги наричате патриоти, точка!Виж, стреляли са с пушки срещу турците. Истина е, с пушки са били. А хората от село Жижево са били като овце, беззащитни. Вместо със огън и меч, турците са ги превзели с хитрост. Защото ако батачани не са се били предали, всичко щеше да привърши както останалите въстания. Еми добре де, освен омраза в случая, че сте настървени срещу нас, друго нищо не виждам. Никакво обективност. Но въпреки това, тези хора са умрели все пак за някаква кауза, макар и не в бой! Исината понякога може и да били. Но е такава, горчива!

--- Quote ---Тези неща трябва да бъдат двустранни или многостранни, когато е необходимо.
--- End quote ---

Точно! Но не са. Всичко сте изопачили и завъртели във ваша полза, за вашия патриотизъм, който стига до шовинизъм. Знаеш ли какво ства в черквата на Батак?Окупирва се от комити по време на национални празници и пиле не може да прехвърчи, пък камо ли помак да се яви!

abc:
Цинизъм е, защото в подобен стил мога да ти отговоря. Но няма да го направя. Има теми неприятни за отделните общности и във взаимното уважение влиза да не се закачат. Много. Не винаги става въпрос само за баташкото клане. Когато се научим да се извиняваме и уважаваме може би ще се промени нещо. Докато си вадим скелетите - няма. Художествен ефект на гол г.з не върви. Предвидимо е. Позицията иска жертви понякога. Защото ако някой си продаде или предаде позициите остава заклеймен в историята като мекотело.

Това което виждам четейки те, че имаш поредица от комплекси за непълноценност. А когато се научиш да уважаваш нашите жертви ще уважа и твоите. Дотогава знай, че крушката винаги си има опашка. Случайности в живота рядко се случват.

Сам провокираш разговор в тази насока. Съжалявам.

Сидхарта:
Ти по време на празник там, от кой искаш да е окупирано това място?
И какви комити в днешно време-надявам се не слагаш знак на равенство между тях и хората отишли да оттдадат почит пред жертвите.
Знаеш ли ти термина КОМИТИ се е асоциирал от родопското населиние а и в пиринският край не само с македонски революционери, ами и с разбойнически банди от всякакъв произход-това явно не ти е известно-просто на всички размирни елементи преследващи различни цели им викали комити-аз знам пример как арнаутска група е безчинствала в района на Бабек и тогавашният главатар на помаците в Чепино хаджи Башко я е прогонил като и на тях населението е викало комити.
Това в Жижево може и да е извършено от тези за които даваш информация-признавам че по този въпрос се знае малко -но ако искаме да сме обективни би трябвало да следваме диференцираният подход и да не провим преки аналогии със съвремието, защото са меко казано не на място- пък и вкарването на съвременни проблеми няма да спомогне за изясняването на историческата истина.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version