Български > История
Клането в Жижево - Да не се забравя.
fotakiev:
--- Quote from: husein on September 01, 2009, 18:07 ---1.Значи вината Султан Селим за кланетата през 1912 е голяма и вие набързо я доказахте с уикипедия,само той е виновен и никой друг!- аз не обвинявам никой,а и г-н Мусов не обвинява,само се казва история която да се помни,а на вас това ви пречи и казвате,че помаците са си го заслужили!
--- End quote ---
Ако държите на конкретизация: виновен е не само Селим I персонално (при него това е започнало в по-масови мащаби) а самата същност на османската империя, която дели хората на хора (мюсюлмани) и на не-хора (не-мюслманите).
Г-н Мусов разказва за история, която се е случила, и е прав да го прави! Всички тези истории наистина трябва да се разкажат, за да се знаят! Защото много хора от другите българи наистина не ги знаеха тези неща.
Това зло трябва да се знае!
И освен да се знае, трябва да се осмисли: кое именно го е породило като причинно-следственна връзка?
Аз ви я посочих - вие или не я видяхте и разбрахте, или не искате да я признаете и нарочно я игнорирате.
Аз не съм казвал или писал, че помаците са си го заслужили.
Никога и никъде не съм вменявал на тях, или на днешните турци, колективна вина за сложните събития от преди 130 и повече години.
Но държа и никой да не си позволява днес да сатанизира думата българин или християнин и да не вменява колективна вина на не-мюсюлманите.
Искам реципрочност, честен единен аршин за всичко!
Без "наши-и-ваши", като "нашите" по определение са само добрите, а "вашите" по определение са само лошите.
Сега по-ясно ли стана?
--- Quote ---2.Не съм защитник на османската империя и няма да бъда,но да попитам колко манастира са построени преди 1878 и след това в България,с кои манастири се гордее България и кога са построени,и как като твърдите че Българите са роби,доклко знам роб е човек който няма имущество,а как е плащал данъци ?????
--- End quote ---
Каква връзка имат манастирите, че не разбрах?
Накратко: само по времето на Борис-Михаил и на Симеон на теориторията на България са построени и функционирали над 3000 църкви и манастири.
От тях 130 години след Освобождението, независимо от реставрационните работи, на днешен ден са останали по-малко от половината.
Другите от земетресенията ли да са паднали?
И що така някой е заставял, ако изобщо ще се строи нещо подобно, то да е дълбоко вкопано в земята като изба, и да било по-ниско от мюсюлманин на кон?
Преди османската империя на територията на България е имало (това са само известните до днес) над 3500 крепости. От тях днес са останали руини с височина от 0.5-1.5 метра.
От мрамора на Плиска само варниците 200 години са правили вар, а от натрошените стени е "построен" чакъла на железницата Русе-Варна! И това е само от една крепост: от столицата!
А крепостите по Родопите? От Моняк покрай Кърджали са останали само най-дълбоко вкопаните основи! И много, мнозинството са такива!
Те също ли от вятъра и дъжда са се разпаднали?
Що се отнася до робите, положението на българите-християни е било по-лошо от робското.
Защото за роба се грижи (поне за прехараната и оцеляването му) господарят му!
Докато българите са били длъжни не само да се грижат за собственното си оцеляване, не само да плащат жестоки данъци в сравнение с мюсюлманите, но и в същото време пак са си били продавани като скотове и като роби практически до 1878 година на пазарите в Истанбул!
Това какво е?
Така че, ако искате да си имаме уважението, не се опитвайте да ми пробутвате тезите за "присъствието" и "рахатлъка за всички", защото това е гавра със страданието на голямата част от българите за всички тези векове.
Робство има, когато едни хора са продавани за роби като скот, и точка!
И такова е имало до 1878 година, когато Соломон Леви (Сюлейман паша) е продал пленените старозагорци в Истанбул. Даже един вагон е бил отцепен и разграбен още в Одрин!
--- Quote ---3.Значи през Априлското въстание лошите помаци отиват ей така в Батак и Перущица и почват да колят?-това са глупости и лъжи и за тях нямаш доказателства!
4.Пак не изказа съболезнование към избитите?
--- End quote ---
Ако трябва да си послужа с вашия цинизъм, трябва да кажа: "значи ония комити са отишли ей така по неврокопските села и почват да колят?"
Ако искате да разберете защо помаци са учавствали в потушаването на въстанието и по-специално в Батак и в Перущица, отворете и прочетете темата за Батак.
Накратко: учавствали са, защото шефа на кааза Пазарджик е дал заповед на Ахмед Ага Барутинлията да го направи. не е било самоинициатива!
А това, което за съжаление малко се знае, както от днешните българи-християни, така и от помаците, е, че в защита на Батак, Перущица и на много други набелязани за бастисване села са учавствали и...помаци-комшии! Които са държали на добросъседските си и човешки отношения много повече, отколкото на изпълнението на заповедите на представителите на османската държава и на шанса да награбят чуждо! Не само са защитавали християните, ами и са загивали!
И нещо, което повече от вас не само не знаят, но едва ли и ще повярват: помаците са защитавали много често християните, и са се сражавали срещу башибозука и редовната турска армия, докато това е било територия на османската империя.
Само 2 години по-късно обаче (1878), когато в резултат на руско-турската война в Родопите се появяват руски войски, много от българите християни са се опълчили срещу освободителите си и са защитили и приютили тези помаци, които в своето време са ги спасявали от гнева на османската империя!
Това е документирано в много летописи и разкази на очевидци, събрано в много книги, като например няколко пъти вече цитираната "Лилково - богове, камъни и руни" на А. Личков.
То ест, в тези трудни и сложни времена освен епизодите на зверства, грабежи, избиване и насилия е имало и много героизъм и самоотверженост, много човещина от двете страни! За което и официалната българска история засега мълчи, и българомразци тука не искат да признаят и да повярват.
Но така е било!
Четете и ще се убедите!
--- Quote ---5.Изкарай други източници не уикипедия,за която твърдиш,че е арабски ,турски и не знам какъв си източник.Уикипедия е смешна работа както и твойте писаници!
--- End quote ---
Като е смешна, смейте се.
Но за трети път нарочно игнорирате, че освен Уикипедия, ви давам и други, проверяеми и даже публикувани преди от други форумци тук източници.
Или и те като уикипедията - бошлаф, щото гаден християнин ги цитира, така ли става?
--- Quote ---6.Продължавате да клеветите и да плюете по членове на сайта,кажи кои са талибани,къде е талибанското лице на помаците?
--- End quote ---
Османофилията, българомразието и антихристиянската агресивна и оскърбителна позиция е явна. Мога да публикувам и колекция от най-ярките такива изказвания и публикации, които си висят на сайта необезспокоявани и немодерирани. Искам само съгласитето или позволението на Назми и/или другите админи. Отговарям за думите си!
Повтарям, тези мои твърдения не са голословни!
Ще извадя цитатите и форумците, а вие, ако имате съвест, пак отричайте българомразието и антихристиянската позиция на някои форумци тук!
--- Quote ---7.Този сайт е за култура,за приятелство и не мога да търпя обвинения които са безпочвени,аз не съм историк и не се изказвам по такива теми,но да изкарваш такива доказателства като исторически факти е направо нагло и обидно спрямо нас!
--- End quote ---
Кое е обидно?
Фактите?
Или това, че не мога да оставя без реакция когато плюят срещу България, българите-не-мюсюлмани и българското?
Когато пишат, че за да станеш българин, трябвало да плюеш върху Мохамед, мюсюлманската вяра, и че за да се венчае девойката, попа трябвало да я опипва като някакъв извратеняк?
И веднага след тази публикация (с нищо не доказана дотук) се намериха форумци (mustafa_b, ile,), които заявиха доверие и съгласие, че именно така се ставало българин-християнин?
Това е обидно ЗА ВАС?
Нямам думи.
--- Quote ---8.Къде видя оскърблние на християнски ритуал,от тази история с момичето и попа,която си цитирал е точно обратното оскърблението е спрямо нас!
--- End quote ---
За ВАС?
Тази измислена, извратена и приукрасена ехидно и злобно история, клеветническа и оскърбителна за всеки християнин, била обидна за вас?!?
Даже не знам какво да кажа.
--- Quote ---9.Не сте толко хитър и интелигентен,че да можете да направите варианти на анкета,но пък сте нагъл!
--- End quote ---
Ясно.
"Когато аргументите свършват, започват оскърбленията"
Което е нарушение на правилата.
намерете макар и един мой постинг, където съм си позволил да ви наричам с подобни думи.
И после пак ми говорете за "Този сайт е за култура,за приятелство..."
--- Quote ---10.Престанете да създавате изкуствено интриги и напрежение в сайта.Този сайт е нашият дом,той е нашето най прекрасно място където да се срещаме и споделяме и никой няма право да ни унижава и дели!
--- End quote ---
Дали аз създавам интригите?
Дали аз измислям такива гадости и оскърбления като уж свидетелите, които били записали гадния ритуал на приемането на христянска вяра и как се ставало българин?
Дали аз тиражирам тук българомразие?
Дали ако аз бях написал и 10% от това, което си позволяват някои форумци тука, нямаше да изхвърча, обсипан с хули и обиди? То не, че сега липсват, ама поне са измислени и изсмукани от пръстите на безсилието ви да измислите нещо същественно!
--- Quote ---След като не получих един удовлетворителен отговор от г-н fotakiev,а още по голяма порция лъжи и клевети,мисля,че няма какво да говоря с теб !
--- End quote ---
И на мен ми беше приятно да разгледам "доказателствата" на вашите "аргументи".
Предлагам да прекратим този спор, защото от това не печели никой.
Опитайте се да погледнете на реката и от другия бряг, и ще видите, че историята никога не е черно-бяла, а е многоцветна като мозайка. И грешки и грехове имат всички, и то много и тежки. Престанете да вадите само чуждите парчета от мозайката, защото по този начин ни принуждавате да вадим вашите, а те, както горчивия опит показва, може да се окажат и повече.
"Винаги, когато се готвиш да посочиш някого с обвинителен пръст, се замисли, че могат в отговор да се насочт срещу тебе 10 такива".
Това е пословица, и много добре приляга на случая.
Мусов, Хюсеин, в конкретния случай само за вас се отнася.
Към останалите помаци нямам нито забележки, нито претенции.
musov:
--- Quote from: ves.K on September 02, 2009, 14:44 ---Ти по време на празник там, от кой искаш да е окупирано това място?
И какви комити в днешно време-надявам се не слагаш знак на равенство между тях и хората отишли да оттдадат почит пред жертвите.
Знаеш ли ти термина КОМИТИ се е асоциирал от родопското населиние а и в пиринският край не само с македонски революционери, ами и с разбойнически банди от всякакъв произход-това явно не ти е известно-просто на всички размирни елементи преследващи различни цели им викали комити-аз знам пример как арнаутска група е безчинствала в района на Бабек и тогавашният главатар на помаците в Чепино хаджи Башко я е прогонил като и на тях населението е викало комити.
Това в Жижево може и да е извършено от тези за които даваш информация-признавам че по този въпрос се знае малко -но ако искаме да сме обективни би трябвало да следваме диференцираният подход и да не провим преки аналогии със съвремието, защото са меко казано не на място- пък и вкарването на съвременни проблеми няма да спомогне за изясняването на историческата истина.
--- End quote ---
Това го кажи на Фотакиев, не ми го разправяй на мен. Или и теб те домързя да му четеш дългите постове!
musov:
--- Quote ---Това което виждам четейки те, че имаш поредица от комплекси за непълноценност. А когато се научиш да уважаваш нашите жертви ще уважа и твоите. Дотогава знай, че крушката винаги си има опашка. Случайности в живота рядко се случват.
--- End quote ---
Пълни нападки срещу мен, неостователни и безпочвени. Остави ме мен. Имаш тема, оборвай я! И ти си без доводи. Аз съм се научил да уважавам. Но ти не разбра едно нещо:
За Батак се знае много добре и се почита свято, докато паметта на нашите братя и сестри е захвърлена в боклука!!!
Сидхарта:
Фотакиев както и ти, си имате право на мнение-това което е написал е неговото обяснение на проблема-аз в духа на демократичност във фарума уважавам всяко мнение на историческа тематика ,защото е опит за решаване на исторически въпрос, а всеки опит е част от решението в крайна сметка, защото колкото повече опити, толкова повече материал за осмисляне.
abc:
За да отговоря или знам за какво иде реч трябва четене. Та като каза Фотакиев ми се върти един въпрос. По скоро въпрос с подвъпроси. В кое е грешен Фотакиев? Във фактите, в източниците, в логиката, в липсата на логика, че се е постарал да подкрепи логиката си с цитати и източници?
Всъщност против кое са нехаресващите Фотакиев:
1. Че не е прав? Точно в кое?
2. Че е прав, но не могат да го оборят?
3. Че е Фотакиев?
Ако не е прав - обори го. Ако е прав поздрави го. Стрелбата по американски обаче не е сериозна. Да иронизираш и да обориш някого са действия стоящи на двата полюса в човешките отношения. Ти иронизираш.
Струва ми се, че Фотакиев е голяма лъжица, а това изнервя... Проблемът обаче не е негов.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version