Български > История
Клането в Жижево - Да не се забравя.
husein:
Абц,казах,че не съм историк,но тези източници и твърдения са направо смешни и ги приемам за неверни!Ние и вие като прочетеш темата ще разбереш кои са!Глупости са клеветите за талибани и ,че уикипедия на бг,на тр ,на арабски са исторически документи!А до това ,че ми пращаш някакви цитати от целестиалвиш мисля ,че ти трябва да се замислиш по него не аз!Аз не искам съжаление или да обвинявам някои или да отричам нещо, а искам да се кажат истории премълчавани до сега!Но някои скачат като ужилени сакън да не се каже нещо!
Dobrev:
Скъпи съфорумници,
Позволявам си да се обърна към вас, поради две причини.
Първо, искам да благодаря на Мусов за публикувания материал, свързан със събитията в Жижево. И аз като огромна част от четящите този форум, никога не бях чувал за селото, нито пък за събитията, които са се случили там. Тук много ясно се вижда ролята на сайта ни, а именно да обменяме информация от първа ръка и материали, свързани с нашето минало. Често подобни трагедии са оставали скрити за широката публика и единствените свидетели и оцелели са отнасяли в отвъдното болката и спомените за загиналите им близки. Затова сайтът ни доказва, че е безценен - тук можем да споделяме и да откриваме неща, които няма да ги намерите никъде другаде.
Втората причина, поради която пиша, е да ви помоля да спрете с безсмислените спорове. На всички ни е ясно, че е имало издевателства и престъпления
и от двете страни. Въпросът е, че до никъде няма да стигнем, ако продължаваме да си прехвърляме отговорността и продължаваме да се обвиняваме едни други. Християните ще продължават да вадят доводи за издевателства и зулуми от преди Освобождението, мюсюлманите пък ще продължават да настояват за извинение за последните 100 години.
С това до никъде няма да стигнем и темата ще се превърне в поредния безсмислен спор - имаме си предостатъчно подобни теми в архивите.
За това искам да ви помоля и двете страни да спрете да спорите в името на спора, защото в случая дължим уважение на загиналите. Имаме си достатъчно други теми за караници.
Нека почетем паметта на загиналите, да ги помним, да простим стореното и да живеем заедно!
Nazmi:
--- Quote from: boyandobrev on September 03, 2009, 01:53 ---Скъпи съфорумници,
Първо, искам да благодаря на Мусов за публикувания материал, свързан със събитията в Жижево. И аз като огромна част от четящите този форум, никога не бях чувал за селото, нито пък за събитията, които са се случили там. Тук много ясно се вижда ролята на сайта ни, а именно да обменяме информация от първа ръка и материали, свързани с нашето минало. Често подобни трагедии са оставали скрити за широката публика и единствените свидетели и оцелели са отнасяли в отвъдното болката и спомените за загиналите им близки. Затова сайтът ни доказва, че е безценен - тук можем да споделяме и да откриваме неща, които няма да ги намерите никъде другаде.
Втората причина, поради която пиша, е да ви помоля да спрете с безсмислените спорове. На всички ни е ясно, че е имало издевателства и престъпления
и от двете страни. Въпросът е, че до никъде няма да стигнем, ако продължаваме да си прехвърляме отговорността и продължаваме да се обвиняваме едни други. Християните ще продължават да вадят доводи за издевателства и зулуми от преди Освобождението, мюсюлманите пък ще продължават да настояват за извинение за последните 100 години.
С това до никъде няма да стигнем и темата ще се превърне в поредния безсмислен спор - имаме си предостатъчно подобни теми в архивите.
За това искам да ви помоля и двете страни да спрете да спорите в името на спора, защото в случая дължим уважение на загиналите. Имаме си достатъчно други теми за караници.
Нека почетем паметта на загиналите, да ги помним, да простим стореното и да живеем заедно!
--- End quote ---
Абсолютно съм съгласен с мнението на Боян и го подкрепям на 100%. Нека наистина да имаме уважение на загиналите наши братя и сестри помаци,но истината е колкото повече дълбаем повече боли,колкото повече живеем с миналото пропускаме днес какво е,а утре може да ни няма......
fotakiev:
Искам да изкажа съболезнованията си, за убитите помаци през 1912-1913 година!
Вярата в Бог е нещо лично и неприкосновено.Вярвайки в него, виждаме, колко различни ни обича.Всеки е уникален за себе си и никой няма право му отнема това право.В тази връзка,осъждам репресивните действия на насилствена смяма на вярата,като нечовешки и безбожни!
Това събитие трябва да се знае и помни от всички,за да ни напомня докъде може да се стигне неприемайки другия,различния!
Надявам се оцелелите и потомците на пострадалите да намерят сили, да простят и преборят болката...
musov:
--- Quote from: jemal on September 02, 2009, 19:45 ---abc винаги съм уважавал толерантния тон с който си се включвал в дискусиите тук, но съгласи се прекалено дълго неща свързани с нашата съвременна или близка история бяха табу за народа, умишлено бяха скривани или игнорирани,просто трябваше да бъдат забравени.И когато наши съфорумци се опитват да оправдаят тези събития с доказателства изсмукани от пръстите не мога да стоя безучастен.Балканите, за съжаление остават барутния погреб на Европа,жестокостите от близкото минало продължават да преследват като призраци обикновения човечец.Още повече в това са включени медии които пропагандират 24 часа в денонощието нови къстоносни походи и то в една страна която недвусмислено пое пътя към пълното интегриране в европейското пространство. Нека всеки отдаде почит на невинните жертви на тези политически игри и насочи усилията си към изграждането на нашият общ дом. В това отношение нашите политици и държава все още си остават длъжник на целокупния народ на отечеството ни.
--- End quote ---
--- Quote from: boyandobrev on September 03, 2009, 01:53 ---Скъпи съфорумници,
--- End quote ---
--- Quote from: fotakiev on September 03, 2009, 04:50 ---Искам да изкажа съболезнованията си, за убитите помаци през 1912-1913 година!
Вярата в Бог е нещо лично и неприкосновено.Вярвайки в него, виждаме, колко различни ни обича.Всеки е уникален за себе си и никой няма право му отнема това право.В тази връзка,осъждам репресивните действия на насилствена смяма на вярата,като нечовешки и безбожни!
Това събитие трябва да се знае и помни от всички,за да ни напомня докъде може да се стигне неприемайки другия,различния!
Надявам се оцелелите и потомците на пострадалите да намерят сили, да простят и преборят болката...
--- End quote ---
Съгласен съм с тези мнения и като че ли чак сега започвам да си давам сметка от къде идват споровете. Ние, опитвайки се да изкараме истината на бял свят, не насаждаме допълнително омраза, а се опитваме да изравним малко везнта. Тъй като, "помашките" жестокости са много добре известни и християните не са се поколеебабили да изведат информацията, да я украсят (прочетете последните страници на Записки по ългарските въстания и ще видите как помаците са представяни там като "крещящи зверове") и изведат публично и системно да напомнят за нея. Докато за жестокостите на християните над мюсюлманите именно в тези села, не се знае нищо.
Ето какво ми каза една възрастна жена вчера, разговаряйки с нея:
"-Пишете, син, пишете! Всичко напишете! Ето по телевизията дават Петко войвода. Само за техните си дават, а за нас нищо."
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version