Author Topic: Тютюна- шанс за Помаците 2014- 2020 г.  (Read 151387 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pirin22

 • Member
 • **
 • Posts: 49
 • Gender: Male
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #45 on: October 23, 2009, 11:03 »
Safa Mollova   ne raz4ita  na  tutuna   

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #46 on: October 23, 2009, 11:08 »
Оти баре го гледа, за развлечение ли?   Тук не става въпрос само за нея, а за повечето помаци,които разчитат на тютюна! 8)

Offline osoitza

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 51
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #47 on: October 24, 2009, 00:18 »
Зачекнали сте една  много дълга и сложна тема засягаща земеделите а пъки животновъдството, които се намират в лошо състоние из цяла България.

Първо трябва да се знае че ЕС дава големи бонуси именно за да помогне на земеделците и животновъдите в планински и полупланински райони/освен стандартните субсидии/. Сега помощите са по малки, но с годините ще нараствати след мисля 5-10 години ще се изравнят с тези на останалите европейски страни. А субсидиите никак не са малко.... Аз и баща ми обработваме към  10 -12 декара. за което ще получим около 400 лв. С времето тази субсидия трябва да нарастне в пъти така че за минимланата площ земя която се субсидира(10 декара) да бъде към  няколко  хил лв.(предполагам поне 2), което никак не е малко....Това са чисти дотации, никой не го интересува какви пари ще направиш от стоката, която си произвел. Да, обработваемата земя в Родопите не е много, а пък и климата е по студен, но има култури като например каротфите, малини,капини.... които виреят именно на такъв климат и не могат в равнианта(особено картофите!).
Тук идва проблема с реализацията на продукцията и нейната цена. Бидейки по близо до София успяхме да продадем 4 тона картофи на крайни клиенти на цена около 60 ст./кг  колкото върви на едро на борсата.  Да обаче прекупвачите, които ходят из картофените райони/копривщица, самоков, велинград..../ изкупуват на не повече от 30 - 35. Т.е. за да се намери добра цена на продукцията трябва директно да се договаря с крайния клиент. Със седенето на село и чакане не става или ще работиш за прекувачи или вобще няма да сипродадеш продукцията. Да трябват млади иницативни хора които да търсят необходимите контакти, да не бъдеш просто бачкатор а и търговец....Идва и другия пробелм с транспорта/каквото и да произведеш/. За него пък и за други неща е нужно някакъв вид коопериране иначе сам не става....

И накрая не на последно място идва ноу хаоуто - или по друг начин казано - специфични знания за отглеждането на дадена култура. Картофите са много карпизни , трябва знаеш за какво да ги пръскаш и как.... какви сортове  как да ги зариваш и т.н. и т.н. неща, които се трупат с времето и сеч етат книги!!! За малините нещо друго трябва да се знае ...

Това, което някак си се изплъзва до този момент е животновъдството. Родопите ми се струват идеални за кози. Ако не се лъжа се дават дотации от 22 лв на коза годишно или нещо подобно. 100 кози/което не е особен проблем за една фамилия/ биха били  2200 лв чиста дотация с времето трябва  също да нараснат значително, не съм на ясно с колко...Минимлано бяха 20 или 30 животни. Козите дават повече мелко в сравнение с овците, излизат почти 11 месеца в годината на паша(при 700 - 1200 метра надоморска височина) и е нужно много по малко сено  за зимата в сравнение с овците. Ядат картофи и могат да се хранят с тези които не стават за продаване. Месото им е вкусно и и не толкова тлъсто като  агнешкото. Тук идва проблема с реализацията на продукцията. Когато човек се реши на голяма ферма, трябва да осигури и пазар за месо и млеко. С млекото е доста сложно и изглежда е нужно да се на прави сериозна инвестиция за да отговаря на хигените изисквания. За месото до колкото знам е нужно да се бият задължителните ваксини и е това/Тук се приема че се продават живи животни, касапницата е друго/ .
Да, животните са друга песен, няма зиме няма лято всеки ден си искат грижа
Мръсни са, навъртян си до горе с лайна. Аз лично не мисля, че бих се ханал някой денс животни. Но пък са идеални за трудно достъпни райони без особени алтернативи като Родопите. А пък субсидиите бих дали онази сигурност на хората, която им е нужна за да се решат на промяната.

Всъщност за мен следващите 5 години са добър период за натрупване на ноу хау, връзки, контакти, но не и за големи инвестици от раз. Защо? Защото все още нашите субсидии са малки и западноевропейците ни подбиват. Ако заложим сега  всичко на едно може да изгорим.  Но още от сега можем да се  готвим за времето, когато субсидите ще са изравнение и малко по малкод а навлизаме.  Да знам, че трудно биха се решили хората на село на промяна. Безнзачение кое е то и дали е наслено с турци,помаци или българи хората на село са традиционлисти, трудно променят начина си намислене , начинапо който живеят... Иновативните и пробивнихора често заминават за града, а и създаването на такъв човек в затворена общност е трудно, но това е пътя.

четейки тия редове имайте предвид че съм израснал в малко планинско село и още не съм се откъснал от него макар и да живея в София....

Shumarov

 • Guest
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #48 on: October 24, 2009, 00:33 »
осойтца, срува ми се, че селското стопанство няма да е твоята стихия! Ти не уточняваш 22 лв на коза за колко време се дават-за ден, или за месец, или за година.Ако е на ден -има келепир в тая работа.Зарязвам сая пуста тугина, и ставам козар ав барчинкана :) Ти не знам дали си виждал коза на живо, или само на картинка.Но тия 22 лв няма да ти стигнат за нищо на коза.И като ти дойде мутрата изкупчик да се гаври с цената на труда ти, ще трябва да вземеш заем, за да си покриеш загубите. Ако беше келепир козарството, Симеон нямаше да стане министър, а козар в някое ТКЗС-пак на нас нямше да остане! :)

Offline osoitza

 • Avarage member
 • ***
 • Posts: 51
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #49 on: October 24, 2009, 00:52 »
Шумаров , аз ходех с баща ми да пасем козите още преди да ходя на училище, но...
22 лв са на година.  Но май не си се замислил върху това, което писах. Цялата работа е да не чакаш мутрата. Не съм казал, че много  се печели от селско стопанство, но се живее, особено сега като субсидиите се увеличат няма да е невъзможно. Да аз съм програмист и нямам желание да ставам козар, даже и картофаджия трудно бих станал, но има много хора които не могата ине искат да са програмисти..... хора които обаче трудно виждат алтернативите, свиканли да вървят по утъпкания път и колкото и тесен и стръмен да е той няма да пробват друга пътека.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #50 on: December 03, 2009, 18:31 »
  Някой има ли достоверна информация за кампанията по изкупуване на тютюна/ Фирми,цени,договори../,както и за 2010 догодина ЩЕ се сее ли тютюн и дали държавата респективно общините ще помагат на хората,ще има ли договори и гаранции за 2010,премия или субсидии! .Мисля,че инфото ще е полезно много.Благодаря ви предварително.

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #51 on: December 03, 2009, 18:42 »
Свръхпроизводство на тютюн!
Свръхпроизводство на тютюн очакват тази година производителите от силистренско. В някои села добивите достигат 250 килограма на декар. Стопаните обаче са разтревожени дали ще могат изгодно да продадат стоката си, защото все още няма яснота дали фонд Тютюн ще изплаща премии и в какъв размер. Под въпрос е и бъдещето на тютюнопроизводството въобще.

В силистренското село Листец тютюнопроизводството е основен поминък. Още по тъмно сутрин всички са на полето - от най-малките до най-възрастните.

Гюляй Намзи:
- На село къде да си намеря работа? И затова сега си работим тютюна, ще кандидатствам и където вече прокопса. Няма бъдеще тука. За мен е по-добре да работя някъде в чужбина.

Повечето мъже в селото отдавна работят в чужбина, но заради кризата се връщат и пак се захващат с тютюна. Всички са много притеснени, защото още не знаят ще получат ли премии за тазгодишната реколта.

Ахмед Февзи:
- Ако няма премии, трябва д аувеличат цената на килограм тютюн. Сега например 3 лв., догодина да стане 8-9 лева. Ако не стане, няма да го гледаме. Ще търсим друга алтернатива.

Една от възможностите е тютюнът да се замени с производство на билки. Някои вече са опитали с маточина и чубрица, но не са оптимисти.

Мустафа Яшар:
- Цената на килограм в момента е 50 стотинки на маточината. 200-300 лева ако взема тази година - радвам се на това!

Фикрет Бекир:
Последните 2 години нямаме пазари за нито една билка. Залежават билки от преди 2-3 години.

У нас тютюнът изхранва около половин милион души. Всички те очакват държавата да продължи изплащането на премии - поне докато се ориентират към друг поминък. Надяват се и на компенсации от Европейския съюз през 2010г.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Kaplan

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 752
 • Gender: Male
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #52 on: December 05, 2009, 17:11 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Някой има ли достоверна информация за кампанията по изкупуване на тютюна/ Фирми,цени,договори../,както и за 2010 догодина ЩЕ се сее ли тютюн и дали държавата респективно общините ще помагат на хората,ще има ли договори и гаранции за 2010,премия или субсидии! .Мисля,че инфото ще е полезно много.Благодаря ви предварително.

В момента започват да се правят договори за 2010г. Значи със сигурност пак ще се сее. Сегашните изкупвателни цени варират от 5 до 7 лв за първо качество, от 3-4 лв за второ и 1,50-1,70 за трето. За 2010 г. няма да има допълнителни субсидии, всъщност голяма част от тютюнопроизводителите се опасяват, че и тази година ще има проблеми при даването на премиите.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #53 on: December 22, 2009, 11:59 »
3000 тютюнопроизводители блокираха автомагистрала „Тракия“

 

 

Тютюнопроизводителите блокираха автомагистрала „Тракия“ въпреки големия студ и призоваха Европа на помощМинистър Мирослав Найденов попари надеждите им да получат пари до края на годината


Близо 3000 тютюнопроизводители от Пловдив, Пазарджик, Хасково и Стара Загора блокираха с жива верига за няколко часа вчера сутринта автомагистрала „Тракия“ над детелината до село Труд. С окичени с родния трикольор и знамена на Европейския съюз трактори към тях се присъединиха и фермери от Ивайловград, Момчилград и Крумовград, които преди това бяха парализирали движението на пътя Пловдив-Карлово. Заради протеста към 12 часа над 100 леки и тежкотоварни автомобила стояха в капан и в двете посоки на автомагистралата. „Искаме си нашите пари“, „Не оставайте децата ни гладни“, „150 хиляди семейства са обречени на гибел“, „Тютюнът е спасил България“, „Алтернативата на тютюна е популизъм и безработица“ - това са част от надписите на плакатите, които протестиращите едва удържаха от смразяващия вятър.

Въпреки че липсваше разрешение за протест, под засилено жандармерийско присъствие внушителната колона премина към гражданско неподчинение и с викове пое към магистралата, за да блокира и отсечката за Бургас - Свиленград. Служителите на жандармерията бяха оборудвани с палки, предпазни каски и щитове. Имаше и представители на Специализиран отряд за опазване на обществения ред към Областната дирекция на МВР. До сблъсъци с полицията за щастие не се стигна.

Хората очакват точно тук правителството да даде отговор кога ще бъдат изплатени премиите им и в какъв размер, заяви председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите в България Юлиян Кенански. За пръв път това се регламентира от приетия Закон за бюджета, а не от Закона за тютюна, каза Кенански, като уточни, че точно от това е провокиран протестът им. В приетия Закон за бюджета е фиксирано, че премиите им ще бъдат в размер на 80 млн. лв., вместо 160 млн. лв., както всяка година, в Закона за бюджета е записано още, че изплащането на премиите им ще започне едва през второто полугодие на годината, каза Кенански. Досега премиите им са били изплащани преди коледните празници. Тютюнопроизводителите са обезпокоени и от неясните позиции, изказани от правителството до този момент, по отношение бъдещето на отрасъла. Още днес е възможно протестът от Пловдив да се пренесе към турската и гръцката граница, заканиха се производителите на тютюн.

Искаме до края на декември да ни се изплатят в пълен размер премиите от тазгодишната реколта, както на животновъдите и зърнопроизводителите. Ще стоим тук, докато не получим писмено уверение за това от министъра на земеделието и премиера. Ако това не се случи, ще блокираме цялата страна, зарекоха се от стачния комитет.

До момента тютюнопроизводителите не са получили нито стотинка държавни премии за килограм изкупен тютюн. Фермерите настояват да се запазят миналогодишните премии в размер на 3,15 лв. за кг за едролистните тютюни, а за дребнолистните - 4 лева, и те да са валидни до 2013 г.

Ако са верни слуховете, че ще се гласуват 80 милиона лева за премии, те ще паднат до 1,40 лева за килограм, а това ни обрича на банкрут, заяви Евгени Хаджиев, член на Националната организация на тютюнопроизводителите. Той обясни, че изкупните цени за реколта 2009 били с около 80 стотинки до лев по-малко от миналата година. Средно за страната цената на тютюна е 4,15-4,20 лв. за дребнолистните тютюни, които миналата година се изкупуваха за 5 лева. Себестойността за 1 килограм тютюн от сорт „Вирджиния“ е около 4,50 лева. С изкупната цена и намалената премия, няма да можем да си покрием разходите. Цените паднаха не само заради по-богатата реколта, но бяхме притиснати от правителството до 4 декември да предадем тютюна, а това никога досега не се е случвало. Целта е тази година за последно да се дадат премии на тютюнопроизводителите от бюджет 2010 г. Ние ще настояваме премиите да продължат до 2013 г. В този отрасъл пряко участват около 150 000 души, които са обречени да останат на улицата, коментира още Хаджиев.

Тъй като тютюнът е акцизна стока, от която има постъпления от около 2 милиарда и 400 милиона лева, и формира голяма част от брутния вътрешен продукт на страната, мислим, че спокойно могат да бъдат отделени 180 милиона за подпомагане на тютюнопроизводството. Така ще се запази като печеливш сектор не само за производителите, но и за икономиката на страната, заяви Нина Ламбова - юридически съветник на тютюнопроизводителите от Пловдив и Стара Загора. Това би могло също да облекчи социалния, финансовия и демографския проблем. За тютюна няма друга алтернатива. За него бе обещана подкрепа още по време на предизборната кампания, но до настоящия момент не е предложена алтернатива, допълни г-жа Ламбова.

Към 13 часа на мястото на протеста пристигна министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, придружаван от заместника си Цветан Димитров. При появата им хората вдигнаха блокадата и ги заобиколиха със скандирания „Искаме си нашите пари“. Найденов им обясни, че предстоят преговори, а Управителният съвет на фонд „Тютюн“ ще заседава във връзка с изплащането на премиите за 2009 г. На заседанието се очаква да бъде взето решение как и кога ще бъдат изплатени парите. Решението ще бъде предложено за одобрение в сряда на Министерския съвет, уточни министър Найденов. Исканията на тютюнопроизводителите са крайни и ще се опитам да им обясня това в една поспокойна обстановка. Така министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов коментира ситуацията. Той заедно с контактна група от протестиращите и шефката на Областна дирекция „Земеделие“ Велина Панчева, която по-рано пристигна на протеста, се отправиха към кабинета й, за да проведат диалог, а хората го изпроводиха с викове „Оставка“.

Тези средства, които тютюнопроизводителите искат, са от Бюджет 2009 и те не са заложени там, уточни министърът. Той поясни, че не е възможно до края на годината по никакъв начин тези пари да им бъдат изплатени. В Бюджет 2010 са заложени 80 млн. лв. за премии на тютюнопроизводителите и те ще бъдат изплатени по схемата за национални доплащания следващата година, поясни Найденов. Той каза още, че правителството прави всичко възможно да подпомогне не само тях, а и земеделските производители, но в момента ситуацията е такава, че е влязъл в дефицит 0,5 млрд. лева.

Българските евродепутати, в лицето на Мария Неделчева, са внесли в Европейския парламент искане да бъде отворена процедура, която ще разреши и след 2009 г. да продължи подпомагането на сектора у нас, посочи Найденов. Той допълни, че се водят интензивни разговори за програмата за развитие на селските райони, по която да се намери допълнителен ресурс. Правителството търси и алтернатива на заетост на хората от отрасъла чрез тези проекти. Бъдещето на този отрасъл е определено с реформа през 2004 г. от Европейския съюз, според която 2009 г. ще е последната, която разрешава подпомагане на отрасъла. Той изрази и нотка на съмнение, че някой злоупотребява и спекулира с търпението на тези хора.
 You are not allowed to view links. Register or LoginOffline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #54 on: December 22, 2009, 12:30 »
Освен без премии, тютюнджиите ще останат и без пенсии. От 2010г. зем. производители ще се осигуряват върху мин.осигурителен доход (260 лв), вместо на 1/4 от него (60лв), както бе досега.

десс

 • Guest
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #55 on: December 22, 2009, 14:58 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Зачекнали сте една  много дълга и сложна тема засягаща земеделите а пъки животновъдството, които се намират в лошо състоние из цяла България.

Първо трябва да се знае че ЕС дава големи бонуси именно за да помогне на земеделците и животновъдите в планински и полупланински райони/освен стандартните субсидии/. Сега помощите са по малки, но с годините ще нараствати след мисля 5-10 години ще се изравнят с тези на останалите европейски страни. А субсидиите никак не са малко.... Аз и баща ми обработваме към  10 -12 декара. за което ще получим около 400 лв. С времето тази субсидия трябва да нарастне в пъти така че за минимланата площ земя която се субсидира(10 декара) да бъде към  няколко  хил лв.(предполагам поне 2), което никак не е малко....Това са чисти дотации, никой не го интересува какви пари ще направиш от стоката, която си произвел. Да, обработваемата земя в Родопите не е много, а пък и климата е по студен, но има култури като например каротфите, малини,капини.... които виреят именно на такъв климат и не могат в равнианта(особено картофите!).
Тук идва проблема с реализацията на продукцията и нейната цена. Бидейки по близо до София успяхме да продадем 4 тона картофи на крайни клиенти на цена около 60 ст./кг  колкото върви на едро на борсата.  Да обаче прекупвачите, които ходят из картофените райони/копривщица, самоков, велинград..../ изкупуват на не повече от 30 - 35. Т.е. за да се намери добра цена на продукцията трябва директно да се договаря с крайния клиент. Със седенето на село и чакане не става или ще работиш за прекувачи или вобще няма да сипродадеш продукцията. Да трябват млади иницативни хора които да търсят необходимите контакти, да не бъдеш просто бачкатор а и търговец....Идва и другия пробелм с транспорта/каквото и да произведеш/. За него пък и за други неща е нужно някакъв вид коопериране иначе сам не става....

И накрая не на последно място идва ноу хаоуто - или по друг начин казано - специфични знания за отглеждането на дадена култура. Картофите са много карпизни , трябва знаеш за какво да ги пръскаш и как.... какви сортове  как да ги зариваш и т.н. и т.н. неща, които се трупат с времето и сеч етат книги!!! За малините нещо друго трябва да се знае ...

Това, което някак си се изплъзва до този момент е животновъдството. Родопите ми се струват идеални за кози. Ако не се лъжа се дават дотации от 22 лв на коза годишно или нещо подобно. 100 кози/което не е особен проблем за една фамилия/ биха били  2200 лв чиста дотация с времето трябва  също да нараснат значително, не съм на ясно с колко...Минимлано бяха 20 или 30 животни. Козите дават повече мелко в сравнение с овците, излизат почти 11 месеца в годината на паша(при 700 - 1200 метра надоморска височина) и е нужно много по малко сено  за зимата в сравнение с овците. Ядат картофи и могат да се хранят с тези които не стават за продаване. Месото им е вкусно и и не толкова тлъсто като  агнешкото. Тук идва проблема с реализацията на продукцията. Когато човек се реши на голяма ферма, трябва да осигури и пазар за месо и млеко. С млекото е доста сложно и изглежда е нужно да се на прави сериозна инвестиция за да отговаря на хигените изисквания. За месото до колкото знам е нужно да се бият задължителните ваксини и е това/Тук се приема че се продават живи животни, касапницата е друго/ .
Да, животните са друга песен, няма зиме няма лято всеки ден си искат грижа
Мръсни са, навъртян си до горе с лайна. Аз лично не мисля, че бих се ханал някой денс животни. Но пък са идеални за трудно достъпни райони без особени алтернативи като Родопите. А пък субсидиите бих дали онази сигурност на хората, която им е нужна за да се решат на промяната.

Всъщност за мен следващите 5 години са добър период за натрупване на ноу хау, връзки, контакти, но не и за големи инвестици от раз. Защо? Защото все още нашите субсидии са малки и западноевропейците ни подбиват. Ако заложим сега  всичко на едно може да изгорим.  Но още от сега можем да се  готвим за времето, когато субсидите ще са изравнение и малко по малкод а навлизаме.  Да знам, че трудно биха се решили хората на село на промяна. Безнзачение кое е то и дали е наслено с турци,помаци или българи хората на село са традиционлисти, трудно променят начина си намислене , начинапо който живеят... Иновативните и пробивнихора често заминават за града, а и създаването на такъв човек в затворена общност е трудно, но това е пътя.

четейки тия редове имайте предвид че съм израснал в малко планинско село и още не съм се откъснал от него макар и да живея в София....
Малко съм против козите в Родопите-там е засилена ерозията на почвата,а козите са най големия вредител за младите дръвчета и храсти.
В България се е подела кампания за запазване на българските породи животни и сортове растения.За Родопите е идеално Родопското говедо.Мисля,че осигуряват добра субсидия за гледане на тези животни.От друга страна там могат да се гледат хубави лозови насаждения особено на българския сорт Мавруд и овошки- You are not allowed to view links. Register or Login
 You are not allowed to view links. Register or Login Разгледайте по подробно какво може да се гледа в Родопите и ще останете изненадани-Какво да ви кажа България е надарена с великолепен климат и природни ресурси.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #56 on: December 23, 2009, 09:07 »
Отглеждането е лесна работа,хората тук са свикнали на къртовски труд, въпроса е,къде ще се намери пазар на това,което ще произвеждат.

Offline @xmet

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 215
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #57 on: December 23, 2009, 12:59 »
Оу нии млого си го работим таа гария тютюня, ;Dама ся нема даму тераме пазарь.Я мисля кату са оправят работити с помашката партия, бейки са испросят пари за идна малинка фабричка, та нии да си свиваме джигарите. :DТака мисля нема са молим на никой,па и работни места са отворят.Така вместо нии да терами пазарь нека тии нас да терат, 8) направо джигари ша продаваме.Вии кво ша кажите за идеята а,само нака са умери партията, оти инак нема да стани я думам. :D
   

десс

 • Guest
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #58 on: December 23, 2009, 13:13 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Оу нии млого си го работим таа гария тютюня, ;Dама ся нема даму тераме пазарь.Я мисля кату са оправят работити с помашката партия, бейки са испросят пари за идна малинка фабричка, та нии да си свиваме джигарите. :DТака мисля нема са молим на никой,па и работни места са отворят.Така вместо нии да терами пазарь нека тии нас да терат, 8) направо джигари ша продаваме.Вии кво ша кажите за идеята а,само нака са умери партията, оти инак нема да стани я думам. :D
   
Е то в основата на пазарната икономика е търсенето и според него предлагането-ако няма търсене на тютюн трябва да се ориентираш към нещо друго.
Макар,че преди да дойде в Европа тоя тютюн хората са отглеждали нещо друго.Сега в Асеновград един експериментатор създал българската палма- Trachycarpus 'Bulgaria,създаде и маслинови дръвчета достатъчно издръжливи на нашия климат-та и на там може да си се ориентирате.

десс

 • Guest
Re: Тютюна- Последен шанс 2010-2011г.!
« Reply #59 on: December 23, 2009, 16:22 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Е то в основата на пазарната икономика е търсенето и според него предлагането-ако няма търсене на тютюн трябва да се ориентираш към нещо друго.
Макар,че преди да дойде в Европа тоя тютюн хората са отглеждали нещо друго.Сега в Асеновград един експериментатор създал българската палма- Trachycarpus 'Bulgaria,създаде и маслинови дръвчета достатъчно издръжливи на нашия климат-та и на там може да си се ориентирате.
You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42