Български > Дискусии
Тютюна- шанс за Помаците 2014- 2020 г.
pirin22:
Safa Mollova ne raz4ita na tutuna
Gelina:
Оти баре го гледа, за развлечение ли? Тук не става въпрос само за нея, а за повечето помаци,които разчитат на тютюна! 8)
osoitza:
Зачекнали сте една много дълга и сложна тема засягаща земеделите а пъки животновъдството, които се намират в лошо състоние из цяла България.
Първо трябва да се знае че ЕС дава големи бонуси именно за да помогне на земеделците и животновъдите в планински и полупланински райони/освен стандартните субсидии/. Сега помощите са по малки, но с годините ще нараствати след мисля 5-10 години ще се изравнят с тези на останалите европейски страни. А субсидиите никак не са малко.... Аз и баща ми обработваме към 10 -12 декара. за което ще получим около 400 лв. С времето тази субсидия трябва да нарастне в пъти така че за минимланата площ земя която се субсидира(10 декара) да бъде към няколко хил лв.(предполагам поне 2), което никак не е малко....Това са чисти дотации, никой не го интересува какви пари ще направиш от стоката, която си произвел. Да, обработваемата земя в Родопите не е много, а пък и климата е по студен, но има култури като например каротфите, малини,капини.... които виреят именно на такъв климат и не могат в равнианта(особено картофите!).
Тук идва проблема с реализацията на продукцията и нейната цена. Бидейки по близо до София успяхме да продадем 4 тона картофи на крайни клиенти на цена около 60 ст./кг колкото върви на едро на борсата. Да обаче прекупвачите, които ходят из картофените райони/копривщица, самоков, велинград..../ изкупуват на не повече от 30 - 35. Т.е. за да се намери добра цена на продукцията трябва директно да се договаря с крайния клиент. Със седенето на село и чакане не става или ще работиш за прекувачи или вобще няма да сипродадеш продукцията. Да трябват млади иницативни хора които да търсят необходимите контакти, да не бъдеш просто бачкатор а и търговец....Идва и другия пробелм с транспорта/каквото и да произведеш/. За него пък и за други неща е нужно някакъв вид коопериране иначе сам не става....
И накрая не на последно място идва ноу хаоуто - или по друг начин казано - специфични знания за отглеждането на дадена култура. Картофите са много карпизни , трябва знаеш за какво да ги пръскаш и как.... какви сортове как да ги зариваш и т.н. и т.н. неща, които се трупат с времето и сеч етат книги!!! За малините нещо друго трябва да се знае ...
Това, което някак си се изплъзва до този момент е животновъдството. Родопите ми се струват идеални за кози. Ако не се лъжа се дават дотации от 22 лв на коза годишно или нещо подобно. 100 кози/което не е особен проблем за една фамилия/ биха били 2200 лв чиста дотация с времето трябва също да нараснат значително, не съм на ясно с колко...Минимлано бяха 20 или 30 животни. Козите дават повече мелко в сравнение с овците, излизат почти 11 месеца в годината на паша(при 700 - 1200 метра надоморска височина) и е нужно много по малко сено за зимата в сравнение с овците. Ядат картофи и могат да се хранят с тези които не стават за продаване. Месото им е вкусно и и не толкова тлъсто като агнешкото. Тук идва проблема с реализацията на продукцията. Когато човек се реши на голяма ферма, трябва да осигури и пазар за месо и млеко. С млекото е доста сложно и изглежда е нужно да се на прави сериозна инвестиция за да отговаря на хигените изисквания. За месото до колкото знам е нужно да се бият задължителните ваксини и е това/Тук се приема че се продават живи животни, касапницата е друго/ .
Да, животните са друга песен, няма зиме няма лято всеки ден си искат грижа
Мръсни са, навъртян си до горе с лайна. Аз лично не мисля, че бих се ханал някой денс животни. Но пък са идеални за трудно достъпни райони без особени алтернативи като Родопите. А пък субсидиите бих дали онази сигурност на хората, която им е нужна за да се решат на промяната.
Всъщност за мен следващите 5 години са добър период за натрупване на ноу хау, връзки, контакти, но не и за големи инвестици от раз. Защо? Защото все още нашите субсидии са малки и западноевропейците ни подбиват. Ако заложим сега всичко на едно може да изгорим. Но още от сега можем да се готвим за времето, когато субсидите ще са изравнение и малко по малкод а навлизаме. Да знам, че трудно биха се решили хората на село на промяна. Безнзачение кое е то и дали е наслено с турци,помаци или българи хората на село са традиционлисти, трудно променят начина си намислене , начинапо който живеят... Иновативните и пробивнихора често заминават за града, а и създаването на такъв човек в затворена общност е трудно, но това е пътя.
четейки тия редове имайте предвид че съм израснал в малко планинско село и още не съм се откъснал от него макар и да живея в София....
Shumarov:
осойтца, срува ми се, че селското стопанство няма да е твоята стихия! Ти не уточняваш 22 лв на коза за колко време се дават-за ден, или за месец, или за година.Ако е на ден -има келепир в тая работа.Зарязвам сая пуста тугина, и ставам козар ав барчинкана :) Ти не знам дали си виждал коза на живо, или само на картинка.Но тия 22 лв няма да ти стигнат за нищо на коза.И като ти дойде мутрата изкупчик да се гаври с цената на труда ти, ще трябва да вземеш заем, за да си покриеш загубите. Ако беше келепир козарството, Симеон нямаше да стане министър, а козар в някое ТКЗС-пак на нас нямше да остане! :)
osoitza:
Шумаров , аз ходех с баща ми да пасем козите още преди да ходя на училище, но...
22 лв са на година. Но май не си се замислил върху това, което писах. Цялата работа е да не чакаш мутрата. Не съм казал, че много се печели от селско стопанство, но се живее, особено сега като субсидиите се увеличат няма да е невъзможно. Да аз съм програмист и нямам желание да ставам козар, даже и картофаджия трудно бих станал, но има много хора които не могата ине искат да са програмисти..... хора които обаче трудно виждат алтернативите, свиканли да вървят по утъпкания път и колкото и тесен и стръмен да е той няма да пробват друга пътека.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version