Български > История

Село Туховищa

<< < (25/122) > >>

rsrebranov:
Не сум видевал да има име на място Ана Мийрем. Ако намериш, ела ми се уобади. :-)

Dobrev:

--- Quote from: rsrebranov on May 21, 2009, 00:00 ---Не сум видевал да има име на място Ана Мийрем. Ако намериш, ела ми се уобади. :-)

--- End quote ---

Сребранов, и при нас съм чувал за Мейрем Ана от старите жени.
Ама не го знам от къде е дошло, най-вероятно е директно от Корана.

rsrebranov:
Аз питах за местности, и то специално Неврокопско. Те такова нещо няма. Аз имам данни топонимни от целия този край и от Централните Родопи, ама нигде не видях Ана Мийрем. Знаеш ли какво е сноп от лингвистични и културологични факти. Ами освен Богородица има Света Пьотка, Светакиле, Корс, Цорква. И откъде тая потреба да заменяр Ана Мийрем с Богородица. А пък нигде не чух да употребяват Ана Мийрем. И моля да се разграничават реалните, старите факти от нововъведенията, правени от разни старци, които се правят на по-големи мюсюлмани и от мюфтията, и ходжи.

Dobrev:

--- Quote from: rsrebranov on May 21, 2009, 00:24 ---Аз питах за местности, и то специално Неврокопско. Те такова нещо няма. Аз имам данни топонимни от целия този край и от Централните Родопи, ама нигде не видях Ана Мийрем. Знаеш ли какво е сноп от лингвистични и културологични факти. Ами освен Богородица има Света Пьотка, Светакиле, Корс, Цорква. И откъде тая потреба да заменяр Ана Мийрем с Богородица. А пък нигде не чух да употребяват Ана Мийрем. И моля да се разграничават реалните, старите факти от нововъведенията, правени от разни старци, които се правят на по-големи мюсюлмани и от мюфтията, и ходжи.
--- End quote ---

При нас не е топоним, а съм чувал само историята за Мейрем Ана в разкази от стари жени.

rsrebranov:
Ами малко да ти кажа за топонимията или по-точно еклезионимията, каквото представляват имена на местности по религиозно име, което тук се явява Богородица или както се посочва мюсюлманския й аналог Ана Мийрем или Мариам. Както има разни текета и т.н., защо аджеба няма местност с има Мийрем или Ана Мийрем. И зададох логически въпроси, на които не получих адекватен отговор, при положение, че става въпрос за район, населен с компактно мюсюлманско население. От какъв зор ще го наричат Богородица, както и другите местности Света Пьотка и т.н., които са явен белег за оброчище, църква, параклис или манастир?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version