Български > История

Село Туховищa

<< < (28/122) > >>

rsrebranov:
Има две сестри - едната е омъжена за Маршала във Вълкосел, а Биргита не знам какво стана с нея. Те живеят над адвокатката.

Nazmi:
  Едно от селата,дето наистина  има уникален начин за съхранение на Мюсюлманската Религия,която е 99% от семействата живеещи в с.Туховище.Спомням си и до днес тръпката когато бяхме деца и имаше Рамазан,искахме нашите родители да ни събуждат за Сюфюр/ времето когато всеки направил нает да кара Рамазана става рано преди определения час да хапне нещо и да гувее./ Да речем ако е определено 4.50 ч да е последната хапка или глътка вода за нает,то тези тръгват в 4 сутринта рано,за да могат хората да се подготвят.Определено най-беше ми драго да се свари качамак-мисирен,щото държи целия ден.Ако закусиш с трахана например огладняваш скоро! В тази насока и до днес е запазен типичен обичай местни хора час преди това да ходят с зурни и тъпан и събуждат хората.Това и до днес си е така в с.Туховище. Преди Байрама/ Рамазан/ селото събира пари доброволно чрез Джамийското настоятелство и за времето през което трае Рамазана всяка сутрин 2-3 местни с тръгват от Горната махала,Долната и накрая Заледената махала/ Кумсаля/,пеят песни и думкат.Селото разчита на тях и се знае,този ритуал и до днес е запазен в с.Туховище!!  Ето за тези местни момчета се сещам със зурните са Мутето Галибово,другия е Ахмет Лавчиев/ Панджака,/ за третия не се сещам! Освен по Рамазана  когато се говее и се "грижат някой да не се успи",те веселят и местните хора,сигурно затова е името им орк."бърза помощ"- с.Туховища http://www.vbox7.com/play:bf18c044

rsrebranov:
Между другото, когато чаках автобуса за Вълкосел и си говорехме с Билял. Имаше една баба, която попита Билял" Какуо ищи соя чивяк?". Та точно този глагол го бях срещал по книгите за Родопите. Има си паралели в някои южни полски диалекти.

Тоска:

--- Quote from: rsrebranov on May 21, 2009, 01:37 ---" Какуо ищи соя чивяк?"
--- End quote ---

Наши диалект ?
Отиъ ища асойъ чилак

@rsrebranov
Според мнението ви сърпски и русски диалекти са български ? :)

rsrebranov:
По този начин изписано е на централнородопски. И друго, никъде не съм споменавал, че сръбски и руски са български. Правиш си погрешни умозаключения. Като граматика българският език най-много се отличава от останалите славянски езици и тези черти се споделят от всички български диалекти.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version