Български > История
Село Туховищa
Nazmi:
Аз също Благодаря dim 56.наистина селото е едно от най старите,в момента издирвам данни за за онази местност" Градище" дето е открита колесница и шлем ,на времето е имало цял град през Тракийско време,има и надгробница от 8 век и до днес останки има в София НИМ палата 10.Помаци са там и има две джамии потдържани от местното население! Малко село,но повечето за се изселили по други държави,както и по Казанлъшко основно има над 500 семейства Крън,Гюсово,Хаджидимитрово,Шейново,Копринка,Казанлък....В Турция основно са в Чанакалле,Маница,Бурса.Интересно е че ,първите преселници емигранти тук в Америка са от с.Туховище през 1965 година Исмет Каларев/рахметлия/,после пристигат и първите през 1972 година по време на смяна на имената,доста са тука си ги знаем- дайчо ми Мехмед Касапов,,амижата ми Хасан Летиф,Ибрахим Кючуков,Алиосман Билюкбашиев .......дали път на следващите Кемал Каларев,аго Сюлеман Каларев в Турция,цялата рода Калареви по късно се изселва от с.Климент Шуменско в Маница. Основа за днешните гурбетчии дали път и помагали на много хора. За справка филма"Очите плачат различно "много кадри са заснимани в село Туховище особено в началото. Поздрав за гурбетчиите по света и за земляците от село Туховище сега по Турция,Испания.. и Америка е поздрава ми! с. Туховище- Moя роден край! http://www.youtube.com/watch?v=G3rYaB6Dj2w#lq-lq2-hq-vhq
Azi-2000.:
Mnogo interesno za tova pomashko selo,pozdravlenie na avtorite za Temata.Unikalno e da se prosledi starinnata istoriq na tova selo.Saita pomak.eu naistina dava takava vyzmojnost.
Nazmi:
КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИТЕ НА ДПС СТАРТИРАХА ПРЕДИЗБОРЕН РЕЙД ИЗ ГОЦЕДЕЛЧЕВСКИ РЕГИОН
На многолюден митинг в село Туховища хората заявиха: 100% подкрепяме ДПС, мажоритарният водач А. Башев поведе хорото на площада
Предизборен рейд стартираха миналия ден от пограничното село Туховища в община Сатовча кандидатите за депутати от листата на ДПС Алиосман
Имамов, зам. областният управител на Благоевградска област Сюлейман Арунов и мажоритарният кандидат на движението - кмет на община Гърмен, Ахмед Башев. Към предизборния екип на кандидатите се присъединиха кметове на населени места от общината начело с общинския д-р Арбен Мименов, областния председател на движението Ведат Хюсеин и лидера на партията в Сатовча Елхан Кълков. На многолюдния митинг в село Туховища се събраха членове и симпатизанти на ДПС и от съседните села Слащен и Годешево, които бурно аплодираха ораторите кандидат-депутати. Речта на Ахмед Башев бе многократно прекъсвана от бурните ръкопляскания на привържениците на ДПС от трите сатовчански села, които заявиха, че 100 % ще подкрепят кандидатите на ДПС, защото са доказали, че може да им вярват. Предизборната среща в Туховища завърши с дълги хора и народно веселие като на голям празник, като присъстващите се веселиха до късно вечерта. Хорото поведе на площада мажоритарният кандидат А. Башев.
Мажоритарният кандидат на ДПС Ахмед Башев поведе дългите хора в с. Туховища заедно с кмета на общината Арбен Мименов, общинския лидер Елхан Кълков и местните кандидати
http://www.struma.com/cgi-bin/archive.cgi?year=2009&month=06&day=22&issue=5212&page=home&article=7
Gelina:
Браво на Туховища! ;) Така ми се играе и на мен едно хоро! ;D
Nazmi:
--- Quote from: Gelina on June 23, 2009, 09:34 ---Браво на Туховища! ;) Така ми се играе и на мен едно хоро! ;D
--- End quote ---
Гелина,с.Туховища винаги е било по различно от другите села.Спомням си първия митинг след връщането на имената ни беше в Туховища,имам видео тейп касета на видео,тогава беше юни 1991 година и имаше мювлют,ходжата беше от Рибново,доколкото си спомням се казваше Джемал ходжа!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version