Български > История
Село Туховищa
usuf:
Аз също съм разтресен от внезапната смърт на този хубав млад човек.Бях му учител в 6,7 и 8 ми клас.Познавам го още когато беше на2-3 годинки.Той беше едно изключително добро, жизнерадостно и весело момче.Беше душата на класа.
Hat:
Nazmi тук в Бьлгария през последните 5 -10 години хората станаха много недоверчиви,влагат сьмнение вьв всеки и вьв всичко.Може би от това,че дьлго време ни льгаха и продьлжават да льжат мнителността,като защитна реакция се настани дьлбоко в сьрцата на хората.Дори такива трагични случаи,като този не могат да накарат хората да се опонят или ако да то е за кратко.Много жалко за момчето и семейството му.
Kaplan:
Наистина - потресаваща новина!!
За съжаление това е истината. Хората в Туховища са все още в шок! На никой все още не му се иска да повярва, че Орхан, вече не е между нас.
Каквото и да кажа ще е излишно. За това е най-добре да замълча!
Аллах е решил така да е!!
Nazmi:
Сюлейман 94,преместих постинга ти тук,понеже е свързана с местност в село Туховища.Местноста" Корвавото"/ Кървавото/ е факт днес,а доколко е истината свързана с произхода нека и други по стари хора се изкажат за това.Аз също съм слушал истории за това,както и за местноста" Селища", Богордица", 'Гармаде"..
--- Quote from: suleiman94 on November 14, 2009, 17:14 --- Мисля, че тук е мястото да кажа, за местноста "корвавуту" (кървавото) намира се между землищата на селата Годешево и Туховища (почти в Годешево). На това място са били събрани помаците от туховищенско, годешевско,избищенско и други близки села където били изклани помаците от селата без да се избират деца или възрастни, незная точната година, но мисля, че е преди 1878 когато на балканите цари пълен хаос а веста, че руските войски наближават кара турските караули да се оттеглят от тук.Ако може да се вярва на преданието разказвано от старите хора за тази местност, от всички помаци от селата останали броени семейства,които били избягали дълбоко в планината Боздаг. Като чули веста, че българите се оттеглили от района те се връщат и от тези хора селата започват малко по малко да се възстановяват. Та тези хора, като видели реката от кръв на мястото където се извършвали кланетата започнали да го назовават "корвавуту" или сиреч кървавото. Ужасна събитие за помаците от тази част на Чеч-а.
--- End quote ---
Kaplan:
Няма проблем за мен Назми, аз искам само тази история да се прочете и знае от съфорумците тук.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version