Български > История

Село Туховищa

<< < (70/122) > >>

Nazmi:
Rafi- Nejna i krasiva    Rafi & Erol - Devoichice, lubish li me mene

Nazmi:
Гробищата на с.Туховища в"Долната махала"- представени от Ерол

Извинявам се че са толкова размазани,..!

mustafa_b:
Назми, не знам кой отговаря за гробищния парк във вашето село, но от тази снимка се вижда, че там цари пълна анархия:

Гробовете трябва да се подредени в успоредни редове, ориентирани към къбле. Тук не се знае кой гроб накъде е завъртян. Допускам, че това е сторено впоследствие при отливането на огражденията от близките на починалите поради невежество, а не по време на погребение.

Kaplan:

--- Quote from: mustafa_b on December 25, 2009, 15:20 ---Назми, не знам кой отговаря за гробищния парк във вашето село, но от тази снимка се вижда, че там цари пълна анархия:
                                          Напълно съм съгласен.
--- End quote ---

Nazmi:

--- Quote from: mustafa_b on December 25, 2009, 15:20 ---Назми, не знам кой отговаря за гробищния парк във вашето село, но от тази снимка се вижда, че там цари пълна анархия:

Гробовете трябва да се подредени в успоредни редове, ориентирани към къбле. Тук не се знае кой гроб накъде е завъртян. Допускам, че това е сторено впоследствие при отливането на огражденията от близките на починалите поради невежество, а не по време на погребение.

--- End quote ---
Съгласен съм Мустафа_b и ти благодаря за това.Повдигнах въпроса,обадих се  днес да се разбере -въпроса защо е така към Джамийското настоятелство и ходжата на селото,отговора ще публикувам тук.Това което знам със сигурност е,в селото ни има две гробища в Горната и Долната махала/ това на снимката/. По рано това гробище бе разградено и върху гробовете преминаваха добитък,...След това с доброволен труд на цялото село гробището се загради с каменни дувари отвсякъде.Уж за добре но се получи така че лятото почти не се виждат гробовете от тревата.Пресен пример-мой роднина емигрант си беше лятото там и беше обидно да се лута по треволяците да открие гроба на майка си.Срамота е.Ще повдигна въпроса да се определи човек който да коси и потдържа гробището.Колкото до това за къбле/ ние му викаме къблея/ знам още като деца че се спазва типичния мюсюлмански обичай при дженазе. Разликата е дошла от отливките на бетона.На снимката са пропаднали гробове на които не се знае точното разположение.В село Туховища 100% от населението са помаци с мюсюлманско вероизповедание,има две нови джамии  с минарета. За дженазете си спомням когато се погребваше човек да гледа към Къбле имаше местни комунисти които се опитваха да наложат друг стил,да бъде изместен по наляво и  гроба да гледа към Москва!!!.Да ,факт е самата истина това.Даже и до днес си спомням как със чукове/ тукмаци/ разбиваха камъните на това гробище,но това е друга тема.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version