Български > История

Село Туховищa

<< < (71/122) > >>

Ерол:

--- Quote from: Nazmi on December 26, 2009, 02:40 ---Да ,факт е самата истина това.Даже и до днес си спомням как със чукове/ тукмаци/ разбиваха камъните на това гробище,но това е друга тема.

--- End quote ---
Мога да дам малък коментар записан на видео през 1991 г. от кмета (по това време) на селото.
Но трябва да потърся диска където го имам записан!

Ерол:
Днеска се проведе приятелски мач между Туховища и Сатовча, а резултата беше 7-3 за Туховища.

Nazmi:
От Ерол е..  Искам да споделя една снимка която много ми хареса как се получи, беше направена снощи 31.12.2009 от територията на Туховища.
Снимката е реална и е заснета със видеокамера.

Nazmi:
В предните постинги Mustafa_b  правилно зададе въпроса за гробищата.Обещах и се свързах с хора от Джамийското настоятелство в селото.Наш съфорумник тук е проверил нещата.Истината е- от както съществува селото обичайните ритуали- Дженазе винаги са били по мюсюлмански обичай- да е към Къбле.Отливките и кофража на гробовете са правени от младежи в по голямата си част,които не са обърнали внимание.Но телата и самите гробове са както повелява религията ни -Исляма.Обърнато е внимание на хората които се грижат за гробището да не се повтаря това.    
--- Quote from: mustafa_b on December 25, 2009, 15:20 ---
Назми, не знам кой отговаря за гробищния парк във вашето село, но от тази снимка се вижда, че там цари пълна анархия:

Гробовете трябва да се подредени в успоредни редове, ориентирани към къбле. Тук не се знае кой гроб накъде е завъртян. Допускам, че това е сторено впоследствие при отливането на огражденията от близките на починалите поради невежество, а не по време на погребение.

--- End quote ---

Nazmi:
   Искам от името на  Мехмед Касапов- САЩ и от мое име да пожелая на хората от село Туховища и на всички вас Честита Нова Година-2010..Нека бъдем заедно и сплотени.Изминалата 2009 година ще се запомни с благородното дело на сем.Касапови в полза  за село Туховища.Всичко е от сърце в полза за младите и поколения след нас направено от Касапови.Нека припомня,че на 4 юли в селото се събраха над 2000 души от всички краища по света по повод събора организиран от Мехмед Касапов- живеещ в САЩ.    Много емоции-радост,сълзи,надежди за живота,прегръдки и спомени... *Това е само  част от  благородното дело на Мехмед Касапов.- припомням помагане на помаци в началото давайки им работа,храна,приемайки ги в къщи. * Не на второ място живота му е свързан трайно с историята на помаците.Архива който е събирал от различните световни центрове по История и Енциклопедиите включват данни от САЩ,Канада,Германия,Англия.България.Гърция.Турция...  * Създаването от него Химн на помаците, По идея и автор на песента Мехмед Касапов- САЩ .Аранжимент- Румен Родопски. Изпълнява орк" Родопски извори"  Песента е записана през 1994 г в студио "Веселина"град Пловдив!  Песен за помаците - Румен Родопски                      Untitled

* -възраждането и спонсорство от него на местния отбор в село Туховища на който е почетен президент, *реставрирането на Мини парк в центъра и събора за местните жители са само една малка част от това . *Всеки тук в Америка главно помашката общност  в щата винаги разчитат на него  със съвети,има уважение и респект сред народа! Част3 03
   П.С- като мой дайчо / брат на майка ми/ живота ми тук е свързан изцяло покрай него.Бих могъл само да кажа познавайки го ,определям живота му на две- от една страна семейството и Бизнеса му,от друга ПОМАЦИТЕ и свързани с тях! Бъди здрав и един от нас г-н Мехмед Касапов.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version