Български > История
Село Туховищa
Chechliya:
--- Quote from: Балканджия on November 23, 2010, 13:03 --- Ами тези богомили дето са станали католици и православни? За тях ми е много чудно, защо не са приели исляма като останалите а са тръгнали по друг път?
--- End quote ---
Бе не знам бе човек, явно са попаднали в различна среда. Знам само фактите - в Босна богомилите приемат исляма още в 15 век. В Югоизточния Чеч местното население също приема исляма още в 15 век. Другаде на Балканите такова нещо няма. Босненците са богомили. Знае се, че в Родопите и Македония също имало много богомили, което не доказва, но повдига доста сериозни съмнения, че и в Чеча са живели богомили.
Между другото аз не знам богомили да са ставали католици. Знам само за павликяни.
Hashashin:
--- Quote from: Chechliya on November 23, 2010, 13:09 ---Бе не знам бе човек, явно са попаднали в различна среда. Знам само фактите - в Босна богомилите приемат исляма още в 15 век. В Югоизточния Чеч местното население също приема исляма още в 15 век. Другаде на Балканите такова нещо няма. Босненците са богомили. Знае се, че в Родопите и Македония също имало много богомили, което не доказва, но повдига доста сериозни съмнения, че и в Чеча са живели богомили.
Между другото аз не знам богомили да са ставали католици. Знам само за павликяни.
--- End quote ---
Да, прав си. Грешката е моя- павликяни са. Иначе и аз доста се интересувам от богомилите и техните вярвания.
Seiko:
--- Quote from: Chechliya on November 23, 2010, 13:09 ---Между другото аз не знам богомили да са ставали католици. Знам само за павликяни.
--- End quote ---
Чечлия, виж каква тема бе започнал нашият приятел Метката тук в сайта ,преди известно време :
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,2820.0.html
И в друга също се дискотира за богомилите:
http://www.pomak.eu/board/index.php/topic,1659.210.html
Тъй като темата за богомилите е доста интересна , а и излиза извън контеста за темата за село Туховище мисля че ще е по- добре да се слеят в нова тема примерно "Богомилите - родственици но помаците" или нещо подобно.
Nazmi:
Искам да благодаря на Чечлията,че с труда си и събирани данни от къде ли не дето се рови в Архивите на различни държави по света дава светлина и тласък за история,произход на помаклъка не само в Чеча,но основна дестинация.
Чечлията говори с исторически документи от архива на Османската империя по нашите земи близо 500 години.!Когато човек търси намира!
Към Севим нашия Модератор писах на лични казвам и тук- Темата за помаците в Мизия..ще обединя,както и запазя постингите за богомилите в една тема.Всички постинги в последниоте дни за богомоли в тази тема ще бъдат запазени и обединени в една тема,която е много обширна,нека всичко заедно за да не се прекъсва диалога.!
Отделно постинги в тази тема за село Туховища ще преместя в една единствена тема за богомили,павликени в Чеча преди и след Османската империя!
Най-искрено благодаря за труда на Чечлията ,за стремежа на Севим като наш член от Екипа,на Сюлейман,На Ерол за всички ви допринесли с желанието за истината!!!. :)
От Админа на сайта!
Ерол:
Лелеее...
Все по-малко влизам в сайта поради академични и лични причини, и на яве е че съм изпуснал и изпускам много, а това не ми харесва особено но не мога да направя нищо. Ще се опитам в почивните дни през декември да вляза от ново в форума и по-точно в темата за Туховища да прочета много внимателно коментарите ви, особено тези на Чечелия и на останалите членове на форума които сте дали важни и интересни данни за Туховища и района. Сега ги прочетох на бързо но ще се спра да ги прочета с внимание когато имам почивка.
Само искам да помоля да се запазват всички коментари и да не се трие нищо.
Сега малко ще се отколоня от темата за която говорихте, за далечната 1500 г. и за състоянието на Туховища през тогава, и ще се обърна малко към някой неща които съм забелязал в последните месеци благодарение на часовете който имам тази година в училище и свързани със Туховища.
Първо искам да ви кажа че тази година уча древен Гръцки и по време на тези часове съм забелязвал някой интересни факти за етимологията на някой имена на Туховищенски землища.
Искам да ви предопредя че това са мои забележки и не гарантирам 100% истина защото може да се бъркам, все пак не съм специалист.
Малко са имената на землища на Туховища които до сега съм свързал със древни гръцки думи, но все пак си струва да ги споделя.
* Местноста "Дзигоня" идва от гръцката дума "Ζιγον" (Произнася се "Дзигон") и на български означава "иго". Това е инструмента които се слага на вртовете на воловете за да вървят заедно докато орат земята. Факт е че преди в Туховища са се отглеждали волове, такаче именто на местноста "Дзигоня" е невъзможна да няма нешо общо с гръцкият термит "Ζιγον" които има и спряган термин "Ζιγονια" (Дзигониа)
* Местноста "Дуло" също може да има гръцки произход. За това име не съм много сигорен, защото може да идва от българският си език "Долина" или пък от гръцкият "Δουλος" (Произнася се "Дулос" и има спряган термин "Δουλο" - "Дуло") което означава, "Служител, роб..."
Този превод не би учудил никого тъй като имената на тези землища са стари и по това време може да е имало роби, нищо странно.
Сега, решението си е ваше с какво можете да свържете тези имена, но аз си мисля че имената на тези землища могат да ни кажат, малко или много, за историята на селото. Аз когато срещам още такива термини от древният Гръцки ще ги споделям тук в форума.
Не е тайна че в Чеченските села е пълно със гръцки термини, то било езикове или пък на землища...
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version