Български > История
Село Туховищa
Rasate:
--- Quote from: EvroPOMAK on November 30, 2010, 00:15 ---Интересни теренни проучвания, които дори могат да бъдат по-достоверни от предположения писани по време на Комунизма и множеството Възродителните процеси и периоди, спохождащи историята на селото. ??? ::)
А, и тези земи, доколкото ни е известно, преди да стана Болгарски, са били Османски, а преди да станат Османски са били Византийски, а преди да станат Византийски са били Римски, а преди да станат Римски са били Тракийски, а Траките са били местното най-многолюдно население на Балкана, дори и за известен период са били роби и военнослужещи на римляните, където може и тези думи да произхождат от там. 8)
А и нали от тамошните ниви се изкопават все тракийски съдове, гърнета, огнища, сечива, накити и могили, тъй, че нищо чудно сегашните местни Помаки преди това да са били Траки, къде по-свободни, къде по-несвободни, докато идват едни народи след други и всеки гледа да ги зароби и подчини, че то на кой робовладелски и имперски мързелив народ не му требват такива послушни и работни людье като Помаците, ами то другите все са дембельствали на чардацитье! ::) ;) :)
--- End quote ---
Но кажи ми аджеба как са се викали траките по между си-щот всичко което го знаем за тях е от гърците.
Seiko:
--- Quote from: Chechliya on November 30, 2010, 00:44 ---Тц, тракийските градове на Балканите могат да се изброят на пръстите на едната ти ръка. Римските са повече, но в провинция Родопи има само седем - единият е Никополис ад-Нестум, а другите шест са в Беломорието.
--- End quote ---
Със сигорност градът които се е намирал в местноста " Градището" в село Туховище е от времето на Александар Македонски . Един мои приятел, от селото /няма да му споменавам името / беше разкопал там един гроб и вътре беше намерил медни монети с лик - тризъбец. Слушал съм от местни историци и иманяри че тази монета е от римско време , сечена от Александар Македонски.
Hashashin:
Sevim, Александър Македонски е живял 300 години преди римляните да се появят около днешното Туховища. Така че нема как да е от римско време, а да я е сякъл Александър Македонски
Seiko:
Балканджия аз не съм историк и немога да споря по- тези въпроси само казвам какво съм чул и какво съм видял.
Chechliya:
--- Quote from: Sevim on November 30, 2010, 23:46 ---Със сигорност градът които се е намирал в местноста " Градището" в село Туховище е от времето на Александар Македонски . Един мои приятел, от селото /няма да му споменавам името / беше разкопал там един гроб и вътре беше намерил медни монети с лик - тризъбец. Слушал съм от местни историци и иманяри че тази монета е от римско време , сечена от Александар Македонски.
--- End quote ---
Александър Македонски не е живял през времето на римляните (на Балканския полуостров). По времето на Александър Македонски в Неврокопско е имало само едно малко градче - Кетрипара, което се намира край Копривлен. После през втори век за първо в Неврокопско е основан истински град - Никополис ад-Нестум край Гърмен. След това е основан и град Цирополис - днешното село Господинци.
Кетрипара е основан от Кетрипор - син на Берисад някъде между 352 и 347 г.пр.н.е. и е изпълнявал функцията на "столица" на владението на Кетрипор, простиращо се в коритата на Места и Струма. Никополис ад-Нестум пък е основан в 106 година от римския император Траян. Цирполис също се споменава като град на едно-две места. Над селото има голяма римска крепост, което предполага, че е било по-малко градче с неголяма важност.
Това са всички градове и градчета в Неврокопско от античната епоха. Другото е само хавая мохабет. Иди някой път до Кетрипара край Копривлен или до Никополис край Гърмен, за да видиш как изглежда един античен град, а после се върни в Туховища и направи сравнението.
Та общо взето, тракийски и римски градове в помашките села от Западните Родопи и Неврокопско не е имало. Нито край Туховища, нито край Любча, нито край Доспат - никъде. Колкото и да ни се иска да има, то няма. Факт!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version