Български > История
Село Туховищa
Seiko:
Чечлия , виждам че си доста запален историк и боравиш с историчеки докзателства .
Местноста " Градището " се намира на около 3 км от село Туховище и едвали тогава се е казвало така.Та тази месност беше тотално прекопана от иманяри за какви доказателства може да говорим.
Chechliya:
--- Quote from: Sevim on December 01, 2010, 00:43 ---Чечлия , виждам че си доста запален историк и боравиш с историчеки докзателства .
Местноста " Градището " се намира на около 3 км от село Туховище и едвали тогава се е казвало така.Та тази месност беше тотално прекопана от иманяри за какви доказателства може да говорим.
--- End quote ---
Ами за много елементарни доказателства - всички градове, първо в провинция Родопи под римско командване, а после и в провинция Македония под византийско командване са описани в доста извори. Ние днес ги знаем всичките тези градове, или ако не, поне знаем горе-долу къде са се намирали. Така че единственият възможен вариант, ако край Туховища е имало град, е той да не е вписан в документацията. Но това на практика е невъзможно.
Между другото ти си помисли на какви изисквания трябва да отговаря едно селище, за да се счита за град през античността: тежки крепостни стени с кули, сложна система от пътища около него, в него - административни сгради, бани, фонтани, водопроводи, огромен брой къщи и административни сгради, колони, надписи, писмени сведения, монетосечене и т.н. Виж примерно как е изглеждал един средно голям град - Никополис ад-Нестум: http://www.nicopolisadnestum.eu/
Погледни за монетосеченето му: Монетосеченето на Никополис ад Нестум
В Чеча никъде няма такова подобно място. Но ако все пак мислиш, че край Туховища е имало град, би било интересно да дадеш някакви доказателства в подкрепа на това твърдение.
Chechliya:
Ето и малко снимки от град Филипи на юг от Драма - също град от този период: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Philippi Това е истински град. Край Туховища подобно нещо има ли?
Seiko:
--- Quote from: Chechliya on December 01, 2010, 00:06 ---Та общо взето, тракийски и римски градове в помашките села от Западните Родопи и Неврокопско не е имало. Нито край Туховища, нито край Любча, нито край Доспат - никъде. Колкото и да ни се иска да има, то няма. Факт!
--- End quote ---
Пак ще повторя аз съм толкова историк колкото ти си музикант, но предполагам обичаш музиката , както и аз историята.Но понеже нашите местни даскали историци се крият в миши дупки, и не казват нищо по-въпроса ,аз ще трябва да доказвам че в местноста"Градището" е имало град . Най-голямото доказателство: Местноста се казва "Градище" от незапомнени времеа ,а аз вярвам на народа не на самозвани историци .Сам преди около 20-30 години ,когато дори непознавахме такава дума "иманяр"през времето на ТКЗС, градът беше ярко очертан. Площа му приблизително 500 на 500 метра.В центара имаше доста добре запазени основите на зидове/суха каменна зидария/ на построика 10 на 5-6 метра , явно е било централната административна зграда . В северната страна явно личеше гробището , грбовете бяха подобни на тези от "Некроола" в селото .В радиус от 1 км всичко е осяно с глинени парчета,явно че е било слно развито грънчарството, може би и основен поминък Там са и намирани огромни делви с размерите на един човешки ръст.Най разпространената монета е споменатата от мен " с тризъбец" от едната страна ,от времето на наследниците на Александър Македоски Филип Македонски и т.н Доскоро пазех стъклена паничка намирана там, но я счупих за съжаление. Друго за сега нямам...
Chechliya:
"Градището" явно идва от думата "градиш", а не от "град". Сега какво означава "градиш", предполагам знаеш много добре. Относно градовете, виж и това
Както виждаш, това са всички градове, като в Родопите броят им е седем. Смятам това за окончателно доказателство, останалото е някакви догадки и фантазии - било имало керамични фрагменти и градиши в местността, била извадена някаква монета от там. Това не са доказателства за съществуването на град!!! Градиши, керамика и монети има пръснати абсолютно навсякъде из Чеча, а и не само. Ти явно не си излизал от землището на Туховища. Край много други села има също толкова, та дори и по-грандиозни обекти, но и те не са градове. иди виж край Хаджидимово какво има, иди виж над Жижево какво има. То не става на всеки хълм да има град днес, та какво остава за преди 2000 години.
ПП Историци в нашия край няма - най-малкото пък даскали-историци.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version