Български > История
Село Туховищa
Ерол:
Благодаря Назми за отварянето на темата.
Помолих да се отвори защото искам да споделя няколко снимки и един запис на който попаднах вчера който се отнася за счупените надгробни камъни.
Първо ще ви обясня за записът а после за съдържанието му.
За записът искам да кажа че е осъществен през 1990 г. през празникът "Сюнет" във Туховища (За това на записът се чува музика на заден план). На записът един ходжа, мисля че е от Рибново, говори за счупените камъни във гробището на джамията във Долната Махала на селото. Качеството е лошо защото е направен от видеокасета а касетата е 20 години стара, така че качеството е под всяка критика. Записът е изрязан точно както беше във касетата, не съм изтривал нищо от него, така че не се очудвайте от внезапното свършване, така си беше и на касетата.
До колкото за съдържанието на записът искам да кажа две неща който Чечлия забеляза и ми каза преди да публикувам снимките тук:
1- Ходжата чете на едни надгробен камък че е от 1285 година, искам да кажа че не е 1285 а 1289 година, ходжата се е объркал.
2- Надгробният камък е от 1289 година по мюсюлманският календар, това е 1872 година по грегориянския календар. Не се обърквайте както аз направих. Това е мюсюлмански надгробен камък и годината е по мюслюмански.
Давам 2 минутен откъс поради авторски причини. Оригиналният запис е 5 мин. но на тези минути говори един човек който аз нямам право да разпространявам лицето му без негово разрешение и без негово знание апък и не искам да си навличам неприятности, такаче откъсът които ще видите говори само ходжата който споменах по-горе понеже вече е мъртав. Ако някой иска останалото от записът мога да го изрежа и да му премахна звукът, това ще са само кадри от гробището на долната махала и Туховища през 1990 г. без да го има споменатият човек на записа.
Ето това е адресa за да изтеглите 2 минутният запис на който ходжата говори за надгробните камъни http://file.bg/c76799MSycO
Тук предоставям четири снимки който изкарах от записът на надгробните камъни, леко са обработени със Фотошоп за да са по-четливи, ако има някой във форума който разбира арабски може да ги прочете.
Nazmi:
Благодаря ти,Ерол както и на Чечлията. .
За въпросното събитие първия Курбан след падането на комунизма в село Туховища си спомням Ходжата беше от с.Рибново,казва се Джемал.
Спомням си как цялото село опяваха и пееха дуви,имаше гюреш на стадиона!
Nazmi:
Ерол,сега се сетих,имаме във форума ни наш член момиче,което е студентка в специалност" Арабска филология",ще се свържа с нея на лични.
Хубаво е камъните изписани да се четат поне..!
Ерол:
--- Quote from: Nazmi on December 12, 2010, 20:56 ---Ерол,сега се сетих,имаме във форума ни наш член момиче,което е студентка в специалност" Арабска филология",ще се свържа с нея на лични.
Хубаво е камъните изписани да се четат поне..!
--- End quote ---
Да, добре ще е, но мисля че камъните няма да ни разкрият нищо ново, понеже на камъкът който ходжата чете само казва името на умрелия и годината и никаква друга информация а на останалите камъни годината е изгубена. Но все пак няма да е лошо ако може да прочете какво пише на тези камъни от снимките, макара че са доста нечетливи.
Seiko:
--- Quote from: Chechliya on December 08, 2010, 01:46 ---"Градището" явно идва от думата "градиш", а не от "град". Сега какво означава "градиш", предполагам знаеш много добре. Относно градовете, виж и това
Както виждаш, това са всички градове, като в Родопите броят им е седем. Смятам това за окончателно доказателство, останалото е някакви догадки и фантазии - било имало керамични фрагменти и градиши в местността, била извадена някаква монета от там. Това не са доказателства за съществуването на град!!! Градиши, керамика и монети има пръснати абсолютно навсякъде из Чеча, а и не само. Ти явно не си излизал от землището на Туховища. Край много други села има също толкова, та дори и по-грандиозни обекти, но и те не са градове. иди виж край Хаджидимово какво има, иди виж над Жижево какво има. То не става на всеки хълм да има град днес, та какво остава за преди 2000 години.
ПП Историци в нашия край няма - най-малкото пък даскали-историци.
--- End quote ---
Чечлия, несъм си поставял за цел на всяка цена да доказвам че е имало античен град в село Туховище, въпреки че ако е имало това щеше да е много хубаво защото щеше да докара евентоално туристи за в бъдеще там а и други положителни неща.Може би мен ме подведе наименованието на местноста- „Градището”.Със сигорност ,там е имало селище , но от кои -период е ?, какви са били хората които са живяли там?, дали те са нашите пра,пра, родители ?-Ей това ме интересува повече, нищо лошо не правя да се интересувам, нали, иначе благодаря за изчерпателната информация коята даваш, и продалжаваи все така напред
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version