Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (45/169) > >>

Nazmi:
 Метка,имам един въпрос понеже знам боравиш с факти!  Става въпрос за помаците/ помаки,помакос/  в Северна Гърция по поречието на река Места стигат чак до Комотини! По неофициални данни са около 50 000.Преди месеци мой роднина емигрант ходи там и разговаря с хората помаци.Имат си език,литература,учебници,традиции...Там са признати като Етнос. Питам те за мене си с каква цел Гърците  ги признаха вътре в държавата? И друго Света НЕ е признал помаки/ помакос/ като Етнос,повтартям  света НЕ  ги е признал.Това си беше вътрешна политика на Гърция с цел!  Благодаря ти предварително!

pomak BG:
Бояне вярно, че не цитирах цялата песен, но си имам основателна причина за това. Целта ми беше да покажа поради каква причина се случили тези събития в Батак. Другото важно което исках да посоча тук е споменатото отгоре мили Тошко, който бил синът на българския даскал. Той бил използван от чепенци, поради факта, че е дете и то българче, като се надявали, че батакчани няма да го убият, след като им занесе писмото. Оказало се че батакчани не гледали, кой е вестоносеца, дали е дете или жена или мъж, за тях всички от чепенското корито били врагове и трябвало да бъдат избити. За това говорят и фразите  "Сабраха са аларето, аларето чорбаджието". Под аларето ние трябва да разбираме помашките първенци, а под чорбаджието българските първенци. Със което стигам до този извод, че както били застрашени помаците, така и българите в Чепенското корито. Поради което за закупуването на пушки от пазара дали пари и българите, също така те участвали и в четите, които настъпвали към Батак. Другото което е важно в случея, че Осман ефенди защитава бъгарското население в Пещера не от батакчани, а от помаците, което е възможно. Ако и батакчани и останалите възтаници в Априлското въстание бяха патриоти, те нямаше да убиват българи, като момчето Тошко и другите трима вестоносци  изпращани от Ахмед ага Тъмръшлията в Перущица за преговори, сред които бил и българина Въчо Пехливанов Байманологлу. Въстаниците ги спрели още в началото на селото. Петър Бонев наредил още същата нощ да ги обезглавят и заповедта била изпълнена. И защо изобщо това възтание било насочено срещу помаците, а не срещу османската власт и войска.

abc:

--- Quote ---И защо изобщо това възтание било насочено срещу помаците, а не срещу османската власт и войска.
--- End quote ---

Ха сега! Априлското възстание не е било срещу Османската империя, а срещу помаците.

pomak BG от теб човек може да чуе доста нови неща ;)

white_eagle:
Един германски историк твърдеше и доказваше, че смелостта на Райна Княгина е несъвместима с женската психофизика, затова тя била или пияна, или дрогирана.

abc:

--- Quote from: white_eagle on September 16, 2009, 13:50 ---Един германски историк твърдеше и доказваше, че смелостта на Райна Княгина е несъвместима с женската психофизика, затова тя била или пияна, или дрогирана.

--- End quote ---

Звучи интересно. Което пък доказва, че наркоразпространението и търговията с алкохол имат сериозно заложени основи и традиции по нашите земи. А щом Райна не е легнала да спи след купона, то значи, че носи на опиати и е жена в която можеш да намериш опора в трудни моменти.

--- Quote from: celestialwish on September 16, 2009, 13:47 ---Ама сигурен ли си, че е имало такова въстание?
В най-перфектната държава на света априлски въстания? Едва ли.

--- End quote ---

Не съм, но се надявам с Божията помощ  pomak BG да напише книга и за това, та да ни просветлеят и укрепнат знанията. Той се вписва в поп-фолк версията, защото според негово мнение Многая лета си е поп-фолк парче  ;) E, някъде беше написано Не поругавайте чуждата религия за да не поругаят вашата, но...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version