Български > Дискусии
Eтнос на помаците
pomak BG:
--- Quote from: ljskovo on September 17, 2009, 09:27 ---Здравейте и от мен. Един въпрос - защо каже ли се помак моментално се свързва с Турция? Нещо не разбирам?! Помаците сме си помаци и това е. В нашите нрави, обичаи и религиия има добре разбъркана смес и от българското, и от мохамеданското, но не разбирам защо това би представлявало проблем. Ясно е,че ни възприемат като отделен етнос, и примера за това е че, съм чувала и от българи и от турци да казват : "Абе мани ги тия помаци!". Това ме убеждава, че не съм нито едното, ,нито другото. И страшно ми е интересно, защо някои от нас /помаците/ се опитват да се изкарат турци, като не сме такива. Също така искам да отбележа, че няма правилна и грешна вяра и религия, всяка от тях учи на добро. Има добри и лоши хора сред всеки етнос и националност - ето по това трябва да се делим - добри и лоши.
--- End quote ---
Dobre doshla sred nas Läskovo, starite pod turtzi sa imali v predvid müsülmani. Za tova i chesto se bïrkat dvete. Kolkoto do religiite, ima edni deto te uctzat da vqrvash v zhivotni, drugi te uctsat da se molish na izobrazheniä, a treti v edin bog. Ti si pritzenäsh v koe da värvash i na koy da värvash i na kakvo da se molish.
Dobrev:
--- Quote from: pomak BG on September 17, 2009, 16:14 ---Dobre doshla sred nas Läskovo, starite pod turtzi sa imali v predvid müsülmani. Za tova i chesto se bïrkat dvete.
--- End quote ---
Г-н Мехмед, абсолютно съм съгласен с вас!
По-добре не можеше и да се формулира.
Интересното е че старите под българи са разбирали православни християни, затова и често се бъркат двете.
Някои хора съвсем умело поддържате и до днес това объркване ...
white_eagle:
boyandobrev, това как е било едно време и как се е приемало към днешно време едва ли има значение. Същественото е, че самите българи (християните) ни мислят за отделно племе и това не се дължи на някаква заблуда или закостенелост, а на закономерно развитие на различните общности в България. С други думи масата българи с християнско вероизповедание по-скоро биха станали братя с етнически турчин отколкото с (както те ни наричат) "предатели" на вярата и турски чеда и помагачи. Мене не ме интересува какво казва науката или генетиката, важното за мен е, че обществото ни третира като хора различни от българите, а щом те самите ни третират така, защо пък да не се обособим като етнос. Все тая има или няма резон в това...
Беглик:
Здравей Лясково. Това Лясково кое е, Асеновградското или Михалковското?
white_eagle:
Нека да направим следното разграничение. Етническият българин християнин, който е приел по своя воля в днешни времена Исляма, тъй като е модерно, няма да спада към групата на т.н. от учените българомохамедани - демек ние помаците. Той ще си се записва в преброителните карти като българин и религия - Ислям. Като брой едва ли ще са повече от 1000. Докато ние помаците ще си се запишем в графата "помаци" и при положение че сме между 250 000 и 400 000, процента спрямо цялото население на България ще е значителен.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version