Български > Дискусии

Eтнос на помаците

<< < (54/169) > >>

pomak BG:
Щом това е възможно значи това Етнографската група ще отпадне. Препоръчвам ти да се консултираш с Боян, той изглежда, че по-ги разбира работите от теб PNK2003.

Лясково много правилно си се насочила ага, тук е истината, няма какво да се ровиш в бомагите, те само мътят мозака на хората. Аз го направих и побелях от това. Тук чети каквото ти пишат и това е. Ако не знаеш нещо не е срамно да попиташ. както казваш и ти и ние много работи незнаем и дори човек, професор да стане (като примера с Петър Петров) той пак ще е ограничен в ного сфери на науката, а дори и с проблематиката със която се захваща да иследва.

musov:

--- Quote from: ljskovo on September 18, 2009, 12:14 ---Ами да, със сигурност не знам всичко,но и вие не знаете - човек се учи докато е жив. Със сигурност ще почета още, но.... За помашката република в миналото знам много ,защото селото ни се е числяло към нея. Проверих в тълковен речник нация означава -  Държава, страна. Организация на обединените. Така , мисля , че не е грешка това, което съм написала. А и  какво толкова има да се чете бе хора - който се мисли за помак ще продължава , независимо какво чете.

--- End quote ---

Те за тва става въпрос. Във всички речници не пише едно и също.

musov:

--- Quote from: pomak BG on September 18, 2009, 12:15 ---Щом това е възможно значи това Етнографската група ще отпадне. Препоръчвам ти да се консултираш с Боян, той изглежда, че по-ги разбира работите от теб.

--- End quote ---

Към кого е отправено. Защо не слагаш цитати.

ljskovo:
"Те за тва става въпрос. Във всички речници не пише едно и също."

Що толкова сте се хванали за тая дума? Всички ме разбрахте за какво говоря - принадлежността към дадена страна, страната в която живееш, която наричаш родина.

musov:

--- Quote from: ljskovo on September 18, 2009, 12:25 ---"Те за тва става въпрос. Във всички речници не пише едно и също."

Що толкова сте се хванали за тая дума? Всички ме разбрахте за какво говоря - принадлежността към дадена страна, страната в която живееш, която наричаш родина.

--- End quote ---

Ами как да не. Това е важно.

Ето една интересна статия:

--- Quote ---Да не бъркаме „нация” с „етнос”

Участвах в една симпатична инициатива на просветното министерство: трябваше да говоря за Родината на деца от 7-ма гимназия в София. Между другото да вметна - великолепни същества, умни, красиви, събудени... Опитах са да им кажа най-важното, според мен. "Нация" е нещо много по-различно от "етнос". Етнос, народ, значи общ произход, кръвна връзка. "Нация" е изкуствено конструирана гледна точка и това е гледище на свободата и равенството.

Тази гледна точка е изнамерена в края на 18-ти и началото на 19-ти век във Франция. "Ние, казват Сайес Робеспиер, Барас, а по-късно и Наполеон, не сме повече аристократи, буржоа и селяни. Не сме и католици и протестанти. Ние сме французи". Т.е. - хора, равни по естество и свободни в избора на общото си бъдеще. Това е велика идея, изгряла и за нас, българите, половин век по-късно.

Да се чувстваш българин не "по кръв", а по нация, значи да се мислиш за равен на останалите. И заедно да тръгнете накъдето сте решили, а не накъдето някой някога ви е предписал. Но не защото Крум е пил от Никифорова кратуна, или друг звероподобен цар от Кумански произход избил хиляди ромеи и латини. Не че (най-често измисляните) герои са нещо излишно; но те са не повече от мебели в музея на общия ни произход.
--- End quote ---

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4066199,00.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version