Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Isyankar:
Искам да напомня на всички незапознати, че има съществена (ако мога така да се изразя) разлика между нация, етнос, етнографска група, гражданство.
Пример България - нацията е една - българска. Всички са национални българи - еднонационална държава. Етноса - много са - мултиетническа държава. Етнографските групи - не малко - мултиетнографска страна. Гражданството - то е вече правна категория, но кореспондира с нацията - в еднонационалните държави - гражданството е едно.
Искам да кажа, че тук на Балканите - поради редица обстоятелства - границата между етнографските и етническите групи е много тънка. Но, моля ви - нека не си затваряме очите, че я има и да не я пресичаме, когато ни е угодно и обратното - когато не е.
musov:
--- Quote from: celestialwish on September 18, 2009, 12:20 ---Явно Мусов не е влизал година и половина, защото бях "модератор".
Ето още едно доказателство, че моето участие е вредно за сайта.
--- End quote ---
Една година може би. Може да е било и една. А може и един месец да е било. Може пък и да не съм влизал. Може да съм се объркал с друг сайт-това ми се струва най-вероятното. Това може да е друг сайт. Извинявай че те подведох. Моля не се занимавай с мен. Придържай се към темата. Ник немът Musov, не означава цялата ми личност!!!
ljskovo:
Musov , прочети края на статията, която ми препоръча. И един въпрос - какъв се чувстваш ти "по кръв"? И кои са тези"българи по кръв" ,за които се говори в статията? Станаха два! :)
Isyankar, ей най накрая светлина в тунела. :)
PNK2003:
--- Quote from: pomak BG on September 18, 2009, 12:31 ---celestialwish и християните твърят за нас, че сме неверници, те също могат да споменават думата гявур и за нас, тъй като двете думи са с едно значение. Тук проблема не е в това, а повода за насъскването. Често се казва "ето там помаците или турците ни викат гяури", като без да се знае значението, се подклажда етническо напрежение.
--- End quote ---
Въпреки, че се отклоняваме от темата, какво точно значи "гяур", "гявур" и т.н. Бях чел някъде в интернет, че тази дума е с персийски произход и с нея са се обозначавали последователите на зороастризма. От друга страна е обидно, когато християните сме наричани така, защото както сам посочваш думата се използва като синоним на "неверник". А поне от това, което съм чел ми е известно, че според Корана, на християните не се гледа като на неверници...
pomak BG:
През комунизма се приемаше, че всички сме от една нацията - българската. Всички са национални българи - и държавата е еднонационална. За да се защити това се взимаха историите на историци от типа Петър Петров и чрез тях ни се втълпяваше, че помаците са помохамеданчини на сила, турците потурчени и помохамеданчени, гагаузите само потурчени и пр. Интересно с циганите какво е станало, тъй като и на тях им бяха сменени имената?
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version