Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Shumarov:
--- Quote from: ljskovo on September 18, 2009, 17:22 ---Съвсем не, просто искам да кажа,че не трябва да има помашка република. А иначе се гордея, че съм от българската нация, както и с това,че съм помакиня. Ок?
--- End quote ---
А съществуването на помашки етнос предполага ли според теб, че трябва да има помашка република, ljskovo?
musov:
Това може да е и да, може да е и не! Не мислиш ли че нямаше да го има тоя спор ако висчки бяха една нация. Признат етнос, но разпокъсан навсякъде. Едните са българска нация, другите са гръцка нация, трети са турски и т.н. Ето от това произтича оспорването на думата нация. Ако тя означава държава добре. Но нали помаците са си помаци. Какво прави помаците помаци!? Нацията ли, етноса ли, народността ли, общността ли, религията ли, или каков!?
ljskovo:
Много се завихриха нещата, аз мисля,че НЕ е нужно да съществува такава република. НЕ Е нужно още етническо напрежение и разправии,какъв е смисълът от това? Не ни ли е добре да си бъдем просто български помаци, които се стремят да запазят обичаи, култура и бит , и да го предадат на своите деца. Защо съществуването на даден етност непременно да е предпоставка за създаването на република. Ние българските помаци си имаме история, която е неразривно свързана с България. Тази страна, която наричам своя родина и не искам да заменя с друга.
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Kakvi sa tezi brambari deto gi puskate za takava republika.
Puskate gi i sled tova sami si viarvate, po tochno sami se plashite ot tiah.
P.S. Takiva kato vas ne go praviat za parvi pyt.
musov:
--- Quote from: ljskovo on September 18, 2009, 17:45 ---Много се завихриха нещата, аз мисля,че НЕ е нужно да съществува такава република. НЕ Е нужно още етническо напрежение и разправии,какъв е смисълът от това? Не ни ли е добре да си бъдем просто български помаци, които се стремят да запазят обичаи, култура и бит , и да го предадат на своите деца. Защо съществуването на даден етност непременно да е предпоставка за създаването на република. Ние българските помаци си имаме история, която е неразривно свързана с България. Тази страна, която наричам своя родина и не искам да заменя с друга.
--- End quote ---
Има един реален отговор на това което казваш. Би трябвало да се сетиш сама. Ако искаш да те признаят за етнос, може и да е поискат да го направят, но ще се задоволят да те признаят за малцинство. Ако искаш като държава да се отцепиш, може да не искат да го направят, но да те признаят като етнос!!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version