Български > Дискусии
Eтнос на помаците
ljskovo:
Май започнах да се повтарям, не е нужно да предъвквам едни и същи неща. АЗ поне имам ясна позиция за себе си и съм си отговорила коя съм ,от какъв етнос, от каква националност и коя е моята родина. Не говоря с догатки и не чакам някой да разчете скрит смисъл в думите ми. Беше ми приятно да си чатя с вас, но мисля, че станахме банални.
PNK2003:
--- Quote from: ljskovo on September 18, 2009, 18:08 ---Май започнах да се повтарям, не е нужно да предъвквам едни и същи неща. АЗ поне имам ясна позиция за себе си и съм си отговорила коя съм ,от какъв етнос, от каква националност и коя е моята родина. Не говоря с догатки и не чакам някой да разчете скрит смисъл в думите ми. Беше ми приятно да си чатя с вас, но мисля, че станахме банални.
--- End quote ---
Не се изнервяй де, ще свикнеш... ;)
ljskovo:
На следващата тема - сигурно ще опитам. :)
Siuleiman:
WOw ot towa koeto wijdam mnogo se ragore6tiha strastite za 2 dni 10 stranici ste izpisali ,a glasovete edva pomradwat.Uspokoite se wijdame 4e ima hora koito klonqt kam iztok drugi kam zapad treti ot koito i az predimno gledat.Nqma smisal to e qsno..... nali znaete saedinenieto pravi silata.I neka ne zabravqme 4e v politikata religiqta e na 2-ro mqsto razbira se tam kadeto ima koreni ,a nqmkoi po gore be6e spomenal makedoncite nqma stra6no te si se otcepiha horata tqhen si problem skoro albancite 6te se pogrijat :)Istinata e 4e po golemite narodi dosta 4esto se opitwat da izqdat po malkite. Az prodaljavam da stoq w neutralna poziciq i poneje sam 4esten nqma da laja mislq 4e tazi anketa ima spekulativen harakter zaradi samoto zaglavie.Wse pak pomacite sa si pomaci kakto trakiicite trakiici ,mizicite,shopite i t.n mnogo sa imenata koito se izpolzwat.
nezir_9:
--- Quote from: Isyankar on September 12, 2009, 22:05 ---Я ми кажете - всички знаем, че има "турчеещи се цигани", всички знаем, че има "българеещи се цигани", но защо не знаем за "помак-чеещи се цигани" ?
--- End quote ---
Моето село Дебрен, Гоцеделчевско(Неврокопско) е чисто помашко, с една фамилия цигани - роми.
Тази фамилия за 60-70 години вече е мнобройна, но това е друга тема.
Та въпроснта фамилия никога не се е определяла за нещо по-различно от помаци.
С тях открай време заедно си отглеждахме тютюна.
Наблягам на факта, че заедно с тях се работеше тютюна, защото не е често явление арменец, евреин и циганин - земеделци.
Макар, че от тях има превъзходни музиканти и певци, разбира се!
Фамилията се казва Лиманови.
За ценителите на помашка зурна, тук на този линк могат да се открият невероятни изпълнения, от истински виртуози:
http://www.eurofolk.com/en/shop/catalog/macedonian_music_cd_/172/
А тук могат да се вземат първи уроци по помашко хоро от дипломиран хореограф (г-н Куртев), също от Дебрен:
FA "BISER" - IUCHAIAK
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version