Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Isyankar:
--- Quote from: EVROPOMAK on September 28, 2009, 10:59 ---
Свързването на етническата група и общност - "Помак", с националната принадлежност на страната на произход или пребиваване
--- End quote ---
В тези 26 страници на тази тема не помня единодушно да има мнение, че говорим за етническа група. Тъй, че всеки е свободен да интерпретира, а според мен най-точно е описанието - етнографска група свързано с национална принадлежност: помашки българин, тракийски българин, македонски българин. При етнографските групи - на първо място се слага етнографския признак и на второ националния.
Когато говорим за етнически произход - тогава говорим за "българи от ромски етнически произход", "българи от турски етнически произход".
Много моля - да не се борави толкова свободно с демографско-юридическите понятия.
EVROPOMAK:
--- Quote from: Беглик on September 28, 2009, 11:28 ---Европомак, по твой съвет през август посетих последната къща, но тя се оказа заключена ...
--- End quote ---
Така нареченият "Френският" е охрана и подръжка в предпоследната къща от редицата, но може по това време да е бил за гъби, горски плодове или да търси заровено имане по изоставените стари селища около мест."Лесичево"!
Виж, може да са го пратили и да търси по новият асфалтов път от "Лесичево" за "Нова махала" и "Фотиново" , част от заровените 10 млн.лв. за направата на пътя, че май нещо не може да им излезнат сметките на строителите на пътя, може и по тея пътеки да е тръгнал да намери някой-друг заровен милион, че той си пада и малко "иманяр"!
Но, както и да е, другият път като минаваш през там може да стъпваш по нов асфалт и по стари грошове, в най-лошият случай, може да се срещне и некой полезен дивеч или гъби за да се сложи в торбата за мезе със недопитата "сливенската перла"! 8)
Ама, по там може да е останала и някое скрито в долапите на хижата шише, още от времета на Хайтов, когато е бил директор на това горско стопанство и е сбирал разкази и предания за живота на Помаците от които после са излези наяве "Дивите разкази" от този дивен край! ;D ;)
pomak BG:
Няма да има единомислие като има такива като вас да ръчкат хората. Не съм чувал до сега да съществуват помашки българи виж за български помаци, български турци, български цигани. А това българи от ромски етнически произход звучи малко наивно, както и българи от едикойски етнически произход. Isyankar предлагам ти да се отървеш от този шувенизъм. Като го направиш, ще разбереш колко по-леко ще ти е на душата. И като се увериш в това посаветвай и Фотакиев да направи същото.
Беглик:
Европомак, благодаря. В Лесичево ми казаха, че пътят още не е готов, остават още 3-4 километра недовършени и затова не посмях да мина оттам, а се върнах в Девин.
Isyankar:
--- Quote from: pomak BG on September 28, 2009, 12:11 ---Няма да има единомислие като има такива като вас да ръчкат хората. Не съм чувал до сега да съществуват помашки българи виж за български помаци, български турци, български цигани. А това българи от ромски етнически произход звучи малко наивно, както и българи от едикойски етнически произход. Isyankar предлагам ти да се отървеш от този шувенизъм. Като го направиш, ще разбереш колко по-леко ще ти е на душата. И като се увериш в това посаветвай и Фотакиев да направи същото.
--- End quote ---
А аз те съветвам да се образоваш и тогава ще осъзнаеш кой е "шовиниста" (думата шувенизъм не знам какво означава). Аз ти казвам какви са понятията в българската демографска общност, а ти можеш да цитираш тези на махалата - твоя си работа.
"Българи от ромски етнически произход"
"Българи от турски етнически произход"
"Помашки българи"
"Тракийски българи"
"Македонски българи".
Запиши си тези понятия и ги запомни - защото това са най-прецизните.
Впрочем да ти се извиня, че работата на демографите е "ръчкане на хората". Ама нали все някой трябва да организира преброяването на населението и да анализира неговите етнически, религиозни, етнографски и друг вид структури...Ако някой това го ръчка - не мога да му помогна.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version