Български > Дискусии
Eтнос на помаците
Isyankar:
--- Quote from: PNK2003 on September 28, 2009, 13:06 ---За "помашки българи" и аз чувам за първи път... ??? ??? ???
--- End quote ---
Ами това понятие най-рядко се използва и няма такава широка гражданственост. Много по-висока има "българо-мохамедани". Но второто е обидно за една част от помаците и явно трябва да се потърси и друго, а това е най-справедливото. Говорим за "официално наименование" - хората по между си както си искат да си се наричат. Нито мангалите ще станат цигани за някои, нито каурите хора. Аз говоря в науката и официалните документи как трябва да се процедура.
След като помак е равносилно етнографско определение, тъй както тракиец, македонец и т.н. - значи най-прецизния официален термин за обозначаване на тази демографска общност при демографските структурни анализи на населението е "помашки българи", тъй както "тракийските българи" и "македонските българи".
Факт е обаче, че в историческите и географските среди има стереотипи и лобито на тези, които смятат, че помаците не заслужават дори етнографско определение (аз не съм от тях) е доста силно и за момента най-силно надделява определението в тези среди, че етнографския и етническия произход е български, а религиозния мюсюлмански.
pomak BG:
Не се учудвай PNK2003 науката си знае работата. Колко подобни термени ще срешнем още. Едно време се стремяха да пополяризирад един термин, който беше не по-малко чуден. Говоря за българомохамеданите. И до сега не видях някой по света да се самоопределя по религиозна принадлежност за мохамеданин. Единствено в България се стремеше нашата наука да го наложи. Така, че сега аз не се учудвам на термините, които новоизпъкнат.
Isyankar:
--- Quote from: pomak BG on September 28, 2009, 13:13 ---Говоря за българомохамеданите. И до сега не видях някой по света да се самоопределя по религиозна принадлежност за мохамеданин.
--- End quote ---
Явно не познаваш добре родопските села. През всичките десетилетия теренни научни и журналистически (документирани при това ! ) изследвания доказват българския феномен, че хората в тези райони много често (по-възрастните основно над 50 години) не правят разлика между етнос и религия. На въпроси (ВКЛЮЧИТЕЛНО И НА ПРЕБРОЯВАНИЯ) като какъв етнос се определят отговарят: "Мюсюлмани" ...
shaban:
Исиянкар ,ти май четеш неиздадена литература.Названието "помак" не е етнографско понятие в никакъв случай ,защото помаците живеят в най различни райони и държави. Етнографско понятие е Ловчански помак,беломорски помак, ахрянски помак, чечлийски помак, солунски помак, и т.н.
В интерес на истината ,ако съществува група от хора които се самоопределят като "Помашки българи" не е никакъв проблем да се официализира това определение,но аз не съм чувал за съществуването на такива.
pomak BG:
Това е от Османския период, там по-време на проброяването са ги разделяли намюсюлмани и немюсюлмани. Но тук не става въпрос за мюсюлмани, а за мохамедани. Това за което пишеш "помашки българи", ще е характерно за българите, но само ако те живеят в една географска област наречен Помакия. Която ще да е подобна на Македония и Тракия. Аз не знам да има такава област. Но и без нея, ако погледнем обаче по-обстойно наистина ще открием такива екземпляри. Това ще да са интегриралите се вече помаци. За съжаление обаче и те не се самоопределят като помашки българи, защото избягват всичко което е свързано с този термин помак. Има една група, която тепърва се интегрира. Докато извършва преходения период може да се самоопределят за помашки българи.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version