Български > Дискусии
Eтнос на помаците
apple:
Г-не "Въобразените общности" съм я чел доста отдавна........има доста и сум съгласен с критиките, че е доста конструктивистки насочена.
По интересно би ми било да чуя зашо според теб помаците трябва да са отделен етнос и изобщо как ще премине "легализацията" на тои процес???
Metka:
--- Quote from: shabby on September 28, 2009, 22:33 ---Г-не "Въобразените общности" съм я чел доста отдавна........има доста и сум съгласен с критиките, че е доста конструктивистки насочена.
По интересно би ми било да чуя зашо според теб помаците трябва да са отделен етнос и изобщо как ще премине "легализацията" на тои процес???
--- End quote ---
Казвам ти без полиция че ти си първия човек в този форум които е прочел тази книга.
АЗ споделям напълно като авторът че нацийте са въобразени общности.
Разбира се и етносите са същото.
Аз съм космополит Шабане.
Мога да ти кажа че се чуствам свободен да се нарека - турчин,българин,грък американец европеец.
Мога и да отрека че съм съответно - турчин,българин,грък американец европеец.
Това съм го правил тука и някой "Меткофоби" ми се връзват като елементарни балъци.
Виж , аз считам въпреки че не съм фен на нацийте, че днешната европейска интеграция се обуславя именно от европейските наций.
Лисабонският договор например е акт чрез който идеята за наций отива по дяволите за сметка на институциализирането на евроидентичноста ни.
Това е кеф не само за представители на обособени етнорелигиозни общности като помаците, които не сме само в България , ами и в - Турция, Гърция,Македония,Косово,Албания, Черногорските мюсюлмани които спасиха давещите се български ученици в река Лим,Босна, Санджаклийските мюсюлмани в Сърбия и къде ли не като емигрантската ни общност в Америка и запдна Европа.
Очевидно е че при днешната глобализация е невъзможно да бъде спрян междукултурният обмен между тези хора в тези държави които доскоро са били като капани,като в книгата на Джордж Оруел - "1984", която дори не съм чел щото Хари ми я разказа.
Но помаците в Гърция например са единствената мюсюлманска общност в Европейският съюз която е официално призната като етнос.
Аз съм скептик за признаването на помашки етнос в България , но съм оптимист за това че би трябвало овехтялата възрожденска национална идея в България да евоюлира по добър европейски начин.
Това би ни дало шанс да сме доаен на Балканите като фактор и етнически междукултурен и междуетнически модел.
Професора онзи ден беше у нас и аз го попитах -
Професоре , защо за нас помаците толко много се шуми?
Той ми вика :
- Защото Мехмед вие сте най интересната Балканска общност!
И е прав.
Имаме блага кръв и секви инсекти смучат на воля поради мазохизма ни.
Ама Шабане теа неща за които ме питаш, има много инфо в сайта.
Радвам се че питаш , питане и четене му е майката, знаеш по добре от мене.
Dobrev:
--- Quote from: shabby on September 28, 2009, 22:33 ---По интересно би ми било да чуя зашо според теб помаците трябва да са отделен етнос и изобщо как ще премине "легализацията" на тои процес???
--- End quote ---
Шабане, добре дошъл във форума!
Ще се радвам да споделиш какво е твоето мнение по въпроса.
Помаците отделен етнос ли са или не?
Моля те, аргументирай отговора си!
Ще ми бъде интересно да видя какво мисли един социолог по въпроса :)
apple:
Здрасти и на Боян Добрев!!!
Мойто мнение се разбира от начина по който за двам въпроса.....за мен е абсолютно безсмислено да се превръщат в етнос!!
Първо, няма необходимите условия( исторически, лингвистични и т.н.) за да бъдат етнос и второ не мога да се съглася, че бидейки етнос помаците ще заемат по добри позиции на Балканската политичекса и културна сцена!
Проблемът е един и същ и винаги ще го казвам. Липсва самочувствие и увереност.
Има остра необходимост от проекти, инициативи и участия, в които тези деца да създадат необхдимите предпоставки за личности, които устояват позициите си и не се притесняват да вървят напред с името и произхода си.
pomak BG:
Хубаво е всеки един да си даде мнението. Добре е всев пак, че говориш от собствено име, казвайки "мойто мнение е". За историческите условия не съм съгласен. Всяко нещо по света си има някаква история. Срещал съм какви ли не истории, на кока кола, на крушката, на велосипеда и пр. За лигвистични също не съм съгласен, все пак говорим на някакъв език, друг е въпроса дали този език е български или е славянски. Ползата от етноса на помаците най-вече ще се отрази на гораните, които не се презнават за македонци, а също и за българи, но за помаци винаги биха се самоопределили и това ще е по-добре от сръбската, босненската, туската и пр. едентичности. Това се отнася и за помаците от Гърция, Турция, Македония и пр.
Самочуствието липсва при теб, при Боян и при тоз и оня, но не и при мен и при много други помаци. Поздрав.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version